Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Novi Sad
09.09.2016.
13:39 > 14:24
Tradicionalna zastava Vojvodine osvanula je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu iako će se o njenom uvođenju pokrajinska skupština izjasniti 15. septembra.

Komentari 114

  • V

    18.09.2016 21:00
    -
    dana 18.09.2016. na tzv. "pravnom" fakultetu istaknuta je novousvojena/privremena "tradicionalna" zastava i republička zastava. Gde je važeća zastava Vojvodine? U kom propisu piše da Vojvodinu simbolizuje od sad samo novousvojena/privremena "tradicionalna" zastava? Gde piše da se ona sme kačiti bez prisustva važeće vojvođanske zastave? Ovu temu treba ponovo pokrenuti, a ne kao sve ostalo, malo se buniti pa zaboraviti.
  • Teodosije III

    15.09.2016 14:54
    @Srdjan
    na skupštini je bilo ukupno 757 delegata, od kojih 578 Srba, 84 Bunjevca, 62 Slovaka, 21 Rusin, 6, Nemaca, 3 Šokca, 2 Hrvata i 1 Mađar
  • Fric

    13.09.2016 14:43
    @ u prolazu
    Em ne znaš em si bahat i bezobrazan, celo poznavanje istorije ti se svodi na srpsku mitomaniju-rekla kazala.
  • Miki

    13.09.2016 14:18
    @ u prolazu
    Čekaj, malo mi je neverovatno da po tebi naseljavanje Srema počinje Srbima pre 300 godina :)
    Pa šta misliš pre upada Turaka 1522 koji su tu živeli? Eskimi? Mađari prijatelju ( bilo i drugih ali zanemarljiv broj) upadom Turaka, mađarsko stanovništvo se povlače sa svih okupiranih teritorija tako i Srema i cele Vojvodine, bukvalno su samo komarci ostali. Tad Turci počinju da naseljavaju Srbe i zato su oni u većini, Mađari se nisu naseljavali tek u 18 veku kako pišeš, oni su se samo vraćali na svoje.
  • G

    13.09.2016 13:58
    @Miki - valjda je "od mađarske okupacije ovih prostora" bio deo Mađarske i posle opet pod okupacijom habzburške monarhije i Austrougarske. Interesantno je da vam je tursko osvajanje "okupacija" a mađarsko osvajanje samo "dolazak".
  • Никола

    13.09.2016 13:40
    Надам се да ће ускоро кад буде обавеза да се ове заставе поставе на зграде Тржнице и Водовода, колективно сви лигаши напустити ова предузећа. То се односи и на Цакија Кравића.
    Лига и њихова саопштења.
    Трла баба лан...
  • u prolazu

    13.09.2016 13:33
    @Miki
    "Srem je bio srpski, pa turski puno više nego austrougarski. Proveri!"

    Ipak ne znaš! Makar za Srem!To je bila zemlja Đurađa Brankovića, kasnije i Jovana Nenada, pa i Zmaj Ognjenog Vuka.

    Nije bitno. Pogledaj SVE popise stanovništva do 19. veka ko je bio u većini! Pogledaj kad su Mađari počeli da se doseljavaju u Vojvodinu! Pogledaj i kad su Nemci počeli! Sve je to kraj 18. veka, a ovde su Srbi živeli i pre toga. Čiji je onda Srem zaista bio, I OSTAO?

    Sledi ti ponavljanje iz istorije i posledice koje sam ti već napisao.

    Da li si ti ovaj @Indenpendent i maskirao ime, ili je on pametniji i obrazovaniji od tebe pa ućutao, ne znam. Znam da i glup i neobrazovan čovek može izgledati pametan, ali samo dok ćuti. Kada progovori sve se vidi!
    To što znaš nije tačno, ni blizu dovoljno, neki bi rekli i da ne znaš već se zanosiš, ali ako ti je to uteha samo napred. Znaćeš nekada!

    To je bilo čisto istorijski, inače ni ja ne podnosim "srpske" vlasti iz Beograda u zadnjih 25 godina, iako znam ko sam i od koga sam, za razliku od vas ***!

    Ovi se neće srušiti plitkoumnim komentarima. Knjigu u šake i obrazujte se! To njima najviše fali. Jedino ih tako možemo pobediti! Ali onda morate govoriti istinu!!! Ili ste iz ekipe koja je do sada jahala! Ja ne vidim razliku u poštenju, samo u bezobrazluku!
  • miki 21

    13.09.2016 09:28
    Puta dva
    Nepotreban trošak, Treba okačiti sam dve repukličke zastave od kojih ćemo jedni zvati vojvođanska.
  • lala bećar

    13.09.2016 04:13
    -
    Ne konam čitavu polemiku oko zastave...gledaj u svoje dvorište i mani se ćorava posla. Ako većina želi nešto, ćao-zdravo. Da li su to "Srbi" koji ne žele da žive sa "Srbima", ili kako god(Nacionalni identitet podrazumjeva prepoznatljive specifičnosti određene grupe kao i lični osjećaj pripadnosti, naglasio bih lični)...oni imaju pravo izbora, odnosno većina. Ne razumem šta smeta srbima ispod Save i Dunava da srbi iznad Save i Dunava naprave tarabu između prvog komšije, koji je isto srbin, pravoslavac ili šta već...smo budite dobre komšije, nemojte se moliti Bogu da komšiji crkne krava, jer je komšija najbliži koji će da pritekne u pomoć kad zagusti...poenta priče je da pustiš svakoga da radi ono šta hoće dok tebe ne ugrožava...e sad možda srbe južno od dveju reka ugrožavaju srbi severno ne znadem po čemu to...šalju valjda kvarno žito pa oćedu da ih ovi južni malo pritegnu ili šta već, možda oće da odu kod komšije u baštu pa malo uzmu koji paradajz, krompir, il možda koju jabuku...šta znam, lakše je otić u baštu ako nema tarabe...
  • Stevan

    12.09.2016 20:02
    gaće
    Ne menjaju se zastave svaki čas kao gaće.
  • Miki

    12.09.2016 19:14
    "Srem je bio srpski, pa turski puno više nego austrougarski. Proveri!"

    Pa ne znam baš koliko je bio srpski, znam da je od dolaska Mađara na ove prostore bio deo Mađarske , pod Turskom okupacijom je bio nekih 180 godina i posle opet deo mađarske kraljevine koja je deo Hazbugške M. a posle AU. Proveri!
  • V

    12.09.2016 17:48
    v
    hitno ostavke ili smene onima koji ističu nepostojeće simbole, to nigde ne može a Pravni fakultet je poslednje mesto gde bi se to smelo dogoditi
  • u prolazu

    12.09.2016 17:38
    @Indenpendent
    Nemoj ništa zanemarivati, zna se koliko je wikipedia "ozbiljan istorijski izvor", pa i kako se uređuje. SVAKO može nešto da navede i objavi, pa posle gomile prigovora na netačne informacije NEistoričari razmatraju da li su to stvarno činjenice. Na kraju krajeva, ti si je pomenuo.

    Priču o poreklu zastave sam ti rekao, i nije nam nametnuta već smo je sami taktički izabrali, bez ikakve preterane ljubavi.

    Dušan je imao grb, ili to što ti zoveš grbom. Zapad je to tako shvatao. Imali su ga i mnogi vladari posle njega na ovim prostorima, i većinom je bio dvoglavi orao. Postoje neki dokumenti sa pečatima i iz tog vremena, istraži malo. To što 700 godina na ovim prostorima nisu sačuvane zastave, štitovi... ima istorijskih razloga. Prvo turska vladavina a onda i gomila ratova, sa ciljem da se izbriše nacionalni identitet, i istorija. Ostalo je usmeno predanje!

    Narod koji ne pamti istoriju osuđen je da je ponavlja.
    Narod koji ne pamti istoriju imaće problem sa geografijom.
    Poznato?

    O demokratiji Dušanovog zakonika ne možemo baš govoriti sa ove distance i sadašnjom definicijom demokratije. To je PRVI ZAKON U SVETSKOJ ISTORIJI KOJIM SE VLADAR ODRIČE APSOLUTIZMA, PROTIV LIČNE KORISTI! Niko to do tada nije imao, da postoji nešto što je jače od vladarove volje. Tako se to i izučava! Za to vreme, bilo gde u svetu, je to više nego demokratski, zar ne?

    Srem je bio srpski, pa turski puno više nego austrougarski. Proveri!

    Shvaćaš li razliku derane?
  • Milan

    12.09.2016 15:41
    @Independent
    " orao i ocila su proizvod budjenja srpstva u 18, veku...." - Naravno, reuspostavljanjem drzave vracaju se i simboli koji ce je predstavljati. Volis nesto zato sto predstavlja TEBE, a ne zato sto je "lepo".
    "Nije ti malo neobicno da se mora imati grb kako Pera, Mika, Vasa kaze?
    Nije ti neobicno da se tudja tradicija prisvaja kao nasa?"
    Da se razumemo, nisam fan SNS politike, nisam ni nacionalista. U zapadnim zemljama se ne preispituje izborna volja sem na izborima. Ovakvo kafansko filozofiranje je samo posledica velike nezaposlenosti. Da, ovo je moja zemlja, da ovo je moja vlada iako je bas ne gotivim, ali dok ne izaberemo drugu ne mogu da izbrisem TEKOVINU koju ce ona ostaviti u amanet. Pera, Mika i Vasa su moji ljudi i ako su oni zaduzeni (izabrani od vecine-demokratija) da izaberu simbole oni su i moji simboli. I ja volim sto imam simbole koji me predstavljaju i nisu za to zasluzni Pera, Mika i Laza vec citav narod koji je podrzao. Separatizam ima koren reci koji sam sebe objasnjava po znacenju.
    Za Dusana je lakse dokazati da nije ni postojao nego pronaci dokaz cak i o teritoriji na kojoj je bila drzava. Ideja koju je prakticno zabranio i istok i zapad, pa i sama SPC. Suvisno je o ovome diskutovati. Utopija. Uglavnom nacional-avanturisti polete da istrazuju ovo polje, ali Rimska Carevina je sve, samo ne nacionalna ideja. Ako verujes da jedna tolika carevina (pa jos i obnovljena) nema obelezja - tvoj izbor. Koja su obelezja? Malo samo ukljucis mozak.
  • stu-dying

    12.09.2016 14:50
    Briga me za krpu koju su okačili kad me deru sa troškovima studiranja.
  • Indenpendent

    12.09.2016 14:10
    @Milan
    Okej, Milane ne moramo da diskutujemo, narocito ne na prethodni nacin.
    Sve ovo sto navodis za Dusana je uglavnom tacno, osim za grb. Dusan ga naprosto nije imao. Nije bitno da li ga ima u nekom manastiru (Dusan nije kanonizovan, uz ono sto si nabrojao, i zbog moguce veze sa ubistvom Decanskog), bitno je da ga nema ni u dubrovackim, mlecanskim i inim spisima gde redovno nailazimo na znamenja koresopondenata.
    Ponavljam, u Srbiji nije bilo grbova ovakvih kako ih danas podrazumevamo sve do 15 veka.
    Ponavljam, orao i ocila su proizvod budjenja srpstva u 18, veku, slicno kao sto je nedavno neki napaljenko izmislio tri prsta.

    Nije ti malo neobicno da se mora imati grb kako Pera, Mika, Vasa kaze?
    Nije ti neobicno da se tudja tradicija prisvaja kao nasa?
    Zar ne bi zeleo da sam odlucis kakvu ces znacku na kucu staviti a ne da ti tamo neki polupismeni snsovac natura kojesta?
    Sta nas sprecava da Vojvodina ima novi lepi gradjanski grb za sve ljude ovde i koji nas nece deliti i svadjati? Imamo akademce, dizajnere, pametne ljude. Zasto da nam behaton lopurde navlace kreiraju simbole?

    ps
    Pticu za grb je radio jedan primenjeni umetnik koji nije heraldicar, znaci nekompetentan.
    Slicnost sa kokoskom nije stvar ukusa nego stvar vestine prikaza. U vreme promocije grba, to je bila glavna primedba, nisam to ja izmislio

    psps
    ako mi nadjes prikaz Dusanovog grba, povlacim sve sto sam rekao.
  • Milan

    12.09.2016 13:02
    Poslednji odgovor jer ne vredi
    Dusan jeste imao grb. I jeste cinjenica da ga nema ni u jednom manastiru, ali razlog je potpuno druge prirode. Radi se o sukobu Dusana sa crkvom zbog kojeg je jedini vladar koji nije kanonizovan. Prica o nestasnoj zeni je prica za malu decu koja je ostala da nas skrene sa pitanja, da se ne raspitujemo bas mnogo. Verovati da tada najmocniji vladar moze zbog avanture zene ostati bez "vecnosti" je kao verovati u Deda Mraza.
    Dosavsi na vlast i osvojivsi velike oblasti (najvecim delom su se samovoljno prikljucivale - posebno po danasnjoj Grckoj), Dusan je pokrenuo ideju koju nije do kraja realizovao - o obnovi Istocnog Rimskog Carstva. Usvojivsi ideju, usvojio je i tekovine ove nazovimo "primitivne demokratije" - zakoni, uredjenje, lokalno uredjenje, poredak,... I sve po uzoru na RC. Sa tim se pozvao i na pravo Cara da uredjuje crkvenu strukturu (postavlja i smenjuje), dok je Zapadno Carstvo tu privilegiju izgubilo dogovorom izmedju klera i Karla Velikog - jer je za uzvrat Karlo dobio tkzv. "Sveto Rimsko Carstvo", bez strukturnog nasledja. Da ne lutam, crkvi se nije svidela niti ideja o ponovnoj obnovi Carstva (jer tako gubi autonomiju), niti cinjenica da je pre nego sto je obnovio isto , pazi sada dobro: smenio Arhiepiskopa srpskog Teodosija i postavio na njegovo mesto Patrijarha Joanikija. (bez sufiksa). U mnogim Episkopijama postavlja Episkope Grckog porekla i tako "priprema teren" za sprovodjenje ideje. Nakon smrti, vraca se titula Patrijarrh srpski i tako ostaje do danas.
  • Milan

    12.09.2016 12:29
    @Independent
    Nisam bas ostao hladan, jer mi nisu objavili prvobitni odgovor koji je bio dosta ostriji od tog nazivanja mene olosem. Ne znam odakle ti uopste to pravo. Kakogod, ako vec govorimo o simbolima gotovo da nema simbola koji nije usvojen iliti preuzet od nekog drugog naroda. Bilo da je to: krst, orao, dvoglavi orao, ocila, ljiljani, lavovi, krune, sahovnica, zezlo, ukrsteni macevi, zvezdice, polumesec,... izbor boja na zastavi.... i tako dalje, i tako dalje. Ako gledamo istorijski, NIJEDAN danasnji grb nema originalni simbol. Svi su preuzeti od nekih starijih politickih tvorevina jer predstavljaju nesto - oni su simboli. Svaki ima svoje znacenje i zato se i nalazi tu gde se nalazi. Stoga i postoji herldika. O dizajnu - neko rece: "pticurinu je nacrtao priuceni heraldicar".. tako nesto - a ko je onda nacrtao prvobitne simbole? Visoko skolovani ljudi iz 5. i 6. veka? Nikad cuo. Sto se estetskog tice sve je stvar ukusa, ali majka za svoje dete nikada nece reci da je ruzno ako me razumes.
  • Indenpendent

    12.09.2016 11:59
    @u prolazu
    Zanemaricu tiradu oko Vikipedije, posto vecina toga sto sam napisao nije sa Vikipedije. A, i podatke o poreklu karadjordjeve zastave nije izmislila vikipedija nego je eto slucajno prenela istorijsku cinjenicu. Omakne im se i poneki pravi podatak, sta se moze.
    Dalje:
    Dusan nije imao grb. Nepobitno dokazano. Ostao bi makar jedan u nekom manastiru.
    Ocila, orlovi i ostale tricarije su izmisljeni u 18 veku na osnovu nepouzdanih crteza iz 15. veka onda kada je trebalo probuditi srpsku nacionalnu svest.
    Srbija je vladala vecinom Vizantije tricavih 15 godina. Mos misliti. Brze su izasli neg sto su usli.
    To koliko je Dusanov zakonik demokratski, dalo bi se diskutovati ali nije nam to tema.
    Vlastelin da plati, a seljaku ode ruka za istu stvar, Vrrrrlo demokratski. Ko da je SNS pisao: Pevaljka da plati, a radniku izvrsitelji.
    To sa australijskom zastavom je samo bilo slikovito, ne ulazim u to kako i zasto im je zastava takva
    I, da, srBija neopravdano polaze pravo na Vojvodinu.
    Srbija, ajde jos i nekako, ali srBija nikako.
    Shvacas li razliku, derane?
  • u prolazu

    12.09.2016 11:13
    @Indenpendent
    Baš si se dobro nalupetao ovde. Zato moram da se javim.

    Da znaš kako se uređuje wikipedia i koliko je relevantan izvor NIKAD je ne bi citirao! Proveri!

    Nije i jeste bila ruska trobojka. Srbija je bila pod Turcima i čekala slobodu, a Rusija je ratovala sa Turcima i njih baš ovde nisu dirali. Kad se zastava okrene naopako onda brodovi prođu. Zato je izabrana ta trobojka sa tim rasporedom boja.
    Australija je bila britanska kolonija i zadržala "ćošak" sa njihovom zastavom. Hoćeš da kažeš da tradicionalno Srbija polaže pravo na ovu teritoriju!? Ako je tako ne treba ni zastava, samo prihvatite činjenično stanje!

    Šta da ti kažem o "ptičurini" kad ih je većina država imala tada, pa i tvoja favorizovana tamnica naroda! Kako oni pogrešiše, a ne neka mala Srbija?
    Da te citiram, uz malu izmenu:
    "Cinjenice i istorijske istine su takve kakve su i ja zaista nisam kriv sto vama * neke stvari nikako ne odgovaraju. Znate da grakcete i lazete, da etiketirate i pakujete, a kada vam se u lice kaze da ste olos, pocinjete da besnite."
    Nemam šta da dodam. I mene neznalice iznerviraju!

    Sad prosvetljenje:
    Srbi JESU imali svoj grb, JESU vladali većim delom Vizantije i skoro celom Grčkom, JESU imali prvi demokratski zakon, tako se uči na zapadnim fakultetima, i sve to se dešavalo za vreme cara Dušana! Proveri kad je živeo i proveri kako je NASLEDIO grb Nemanjića, samo nemoj na wikipediji!
    Što se tiče monarhističkih znakova i prestolonaslednika koji ne zna srpski, slažem se!
  • Indenpendent

    12.09.2016 09:47
    @Milan
    Lepo je sto si ostao ladan, ali nije lepo to sto opet pola pijes pola Sarcu dajes...
    Jeste Vizantija rimsko carstvo i ime joj je izmisljeno tek nedavno.
    U vreme kad su srbi maznuli ocila, ostatak rimskog carstva se prostirao manje vise na Grcku, na vlasti su najcesce bili grci, pa zato nemojmo da se vezano za temu saplicemo o beznacajne finese.
    Sustina je da su srbi maznuli a nije bitno od koga.
    Ovo sto govoris o grbovima bas i ne pije vode. Srbi pre svega u to doba NISU imali grbove, ako cemo po istoriji. Tek u 15. veku je neko iscrtao grbove nasih feudalnih porodica na osnovu neproverenih podataka pa se samo uslovno prihvataju kao verodostojni.
    I najvaznije, omasio si temu.
    Nije problem za Vojvodinu da ima elemente srpskih obelezja.
    Problem je nametanje izmisljene mitologije i mitomanije, nametanje monarhistickih i religioznih znakova u gradjanskoj drzavi, favorizovanje samo jednog naroda i njihovih pravila u multikulturalnojj zajednici (sam si to lepo napisao za Rimsko carstvo).
    Problem je sto nam polusvet uredjuje zivot.
    Ukratko, necu na zastavi ruske boje, krunu i vizantijske ptice.
    Necu ni madjarsku trobojku ni nemackog orla.
    Hocu moje vojvodjanske zute suncokrete, zlatno zito i zelene livade. A tu negde, u cosku, moze i mala srpska zastava kakvagod da je, na nacin kako britanska stoji kod australijanaca.
  • lala

    12.09.2016 00:10
    ne ide krst I 4 mala polumeseca zajedno pa nisu Hrist I sotona isto pa jos u Vojvodini koju su moji preci granicari branili od islama to vi mozete tamo juzno od dunava da kacite koliko vam volja I onako ste u genima zarazeni njihovim semenom.
  • Milan

    12.09.2016 00:05
    Vizantija nasa nasusna
    Vizantija nije isto sto i Grcka i Srbija i Bugarska i.... Prost razlog je sto je pre svega pojam "Vizantija" kao rec uveden tek negde u 18. veku. To sto mi (ili vi) zovemo Vizantija je zapravo Rimsko Carstvo i tako se i samo sebe zvalo i imalo legitimitet i tekovinu i kontinuiranost jos od osnivanja Rimskog Carstva. Dakle, pojam je vise drzavnotvornog uredjenja gde narodi ne igraju znacajnu ulogu, tj. nemaju povlastice u odnosu na druge narode. Rimsko Carstvo (ne mesati sa "Svetim Rimskim Carstvom" - Karlovo Nemacko Carstvo) je bilo drzava svih gradjana bez obzira na nacionalnu pripadnost. Bez obzira sto je najvise bilo Grka po brojnosti, carevi su vrlo cesto birani i iz "Slovenskih" naroda. Nema "pravih" i "laznih" grbova i simbola. Svaki simbol ili grb ili zastava koji je prezentovao kroz istoriju narod je priznat i arhiviran. Voleli ga mi ili ne. I cesto su isti vladari menjali znamenja (ne samo kod nas). Ali je uvek jedna vladavina naroda u jednoj politickoj tvorevini imala iste simbole. Kada se jedan narod podeli oko simbola, onda nastaju i dva naroda. A takvu situaciju jedna politicka tvorevina (drzava) ne sme sebi dozvoliti. Znam da ima dosta "Vojvodjana" (cak po neki i srpskog porekla) koji bi voleli da su neka druga fela - kao ovi su orijentalni zato sto su iz siromasnijeg kraja, pa smo mi nesto kao drugo. I kao nesto kulturniji. Nagledao sam se te "kulture". Prvo ocisti svoje dvoriste. U mojoj Vojvodini se to nece desiti nikada. To vam kaze jedan starosedelac.
  • Quo

    11.09.2016 23:22
    Idenpendent
    Heh ;-)
    U revoluciji 1848. godine srpski narod u Habsburškoj monarhiji koristi slobodu javne upotrebe srpskog simbola , jer je sam Ugarski sabor u čl . 21 Zakona propisao da se " narodne boje i zemaljski grb povraćuju u svoje prvobitno stanje " , čime je konačno bila poništena carska odluka iz 1791. godine po nedugo zatim, prvih dana Svibnja iste godine, došlo je do Majske skupštine u Sremskim Karlovcima, na kojoj je objavljeno Srpsko Vojvodstvo, proglašena autonomija i usvojeni državni simboli Kneževine Srbije. U sastav Vojvodstva ušli su Banat, Bačka, Srem i Baranja, kao određeni dijelovi Vojne Krajine. Tim povodom je Srpska narodni sabor sastavio "Ustav za Vojvodinu Srpske" iu čl. 12. za službenu zastavu uzeo srpski narodnu crveno-plavu-bijelu trobojku, a grb Kneževine Srbije za svoj grb. Karlovački mitropolit Josif Rajačić (1785-1861) izabran je za patrijarha, a carski pukovnik Stevan Šupljikac (1786-1848) za srpski vojvodu. Izvan toga Vojvodina nema druge heraldike koja bi bila povezana s pojmom Vojvodine. su se samo carske boje i carski grb smjeli javno isticati .
  • Lotre

    11.09.2016 22:53
    za Milana
    ''Ocila NISU ista kao na Vizantijskom grbu (ne na Grckom)'' ------


    Zanimljivo.
    Vizantinci nisu bili grci, bili su, dakle, portugalci? Papuanci? Egipcani?
    Komnenos i Kantakuzenos zvuce prilicno italijanski, mora se priznati.
    A mozda su bili Komnenic i Kantakuzic pa je neki germanski falsifikator istorije namerno prepravio.....?

    Ako bas zelite u sitna crevca, ta ocila na vizantijskom stegu uopste nisu ocila nego cetiri slova B. Na zalost, nepismeni srbi (oduvek bili a izgleda da su i danas) mislili da su to ocila.
    I, posto ocila nisu bila prisrafljena ili ubetonirana, naravno da su braca ukrala :D

    Malo pouke: jedini pravi srpski grb su tri potkovice, znamenje Raske drzave. Raspitajte se malo. Kakva bre ocila, kakvi bakraci. Ocila su imale cak i neke turske tugre kad su osvojili Vizantiju
  • Idenpendent

    11.09.2016 22:07
    @Milan
    Da, glupost je neunistiva...
    Zna se dobro da je trgovac mesom Petrovic ''vrlo dobrovoljno'' prepravio francusku trobojku da bude slicna ruskoj zastavi.
    Ne pomaze ti da iznosis polovicne cinjenice.
    Pticurina se ne odnosi na simbol nego na jadan dizajn prema kome je ta dvoglava ptica pre kokoska nego orao i to nema veze sa heraldikom. Koliko mi je poznato taj bezvezni nacrt je uradio heraldicar hobista a ne neki ozbiljan strucnjak.
    Jeste, ocila nisu ista kao vizantijska ali su OCILA. Na koliko nacina mozes da predstavis ocila pa da kazes da su skroz razlicita? Ponasas se ko Bregovic kad broji taktove da bi dokazao da nije maznuo pesmu.
    Kao sto vidis, nema sve ovo veze sa kafanskim visokim intelektualizmom.
    Cinjenice i istorijske istine su takve kakve su i ja zaista nisam kriv sto vama srBijanskim srBendama neke stvari nikako ne odgovaraju. Znate da grakcete i lazete, da etiketirate i pakujete, a kada vam se u lice kaze da ste olos, pocinjete da besnite.
    Rezime: te vase tricarije oko tradicionalizma nemaju blage veze sa zivotom. U tim simbolima tradicionalni su samo srBsko poltronstvo i lopovluk.

    ps
    Izvinjavam se na malo ostrijem recniku, molim redakciju da ipak objavi ovaj odgovor. Ako redaktorski nesto ublazite, necu se ljutiti. Neznalice me uvek iznerviraju.
  • Indenpendent

    11.09.2016 18:39
    za Quoa i srBijance
    a narocito za ovih 8 neznalica koje su mi dale minus:

    ....Manje je poznato da je prva zastava Srbije, po Sretenjskom ustavu iz 1835. godine, bila crveno-belo-plava inspirisana trobojkom francuske revolucije. Ovu zastavu je posebno kritikovala Rusija, zbog istovetnosti sa revolucionarnom francuskom zastavom, te je ubrzo morala biti zamenjena crveno-plavo-belom (obrnutom ruskom zastavom).[1]

    ! ovo je iz srpske Vikipedije tako da ne mozete da se vadite na zapadne falsifikate !
  • Milan

    11.09.2016 18:29
    Glupost je neunistiva
    Kvazi intelektualna tvorevina. Cisto da mi iz Novog Sada imamo razlicito misljenje. Hajde da se malo razlikujemo. Za onog sto je parafrazirao srpsku zastavu: raspored boja je uveo Vozd Karadjordje - cisto da podseca na Rusku zastavu, ali da se razlikuje - to je bila tada namera u to vreme u pregovorima. Tako se i zadrzalo. Ocila NISU ista kao na Vizantijskom grbu (ne na Grckom) - procitas malo i vidis istoriju i grba - nije tesko. "Pticurinu" na zastavi imaju mnogi narodi na svetu, tako da to nije vredno ni pomena. Heraldika je jedna nauka koja izucava simbole. Ovakve tvrdnje su kao da je neko rekao: "A sto vi pravoslavci imate krst kada niste katolici"? Intelektualna postavka koliko i tvrdnja da je zemlja ravna ploca. Prvo procitas nesto, dobrano izucis, pa onda izneses stav i tvrdnju. Isto kao i ova sprdnja od "zastave". Nacinjena u nekoj Novosadskoj birtiji u visoko-intelektualnom krugu ljudi.
  • G

    11.09.2016 16:34
    @Zoran Bestanski - žao mi je što vaši preci nisu bili žrtve nekog ugarskog odnosno nemačkog genocida kojim su "tolerantni" severnjaci častili okupiranu Vojvodinu, ostali bi danas barem pošteđeni vašeg neobrazovanog i bezumnog lupetanja. "Pravi Vojvođani" u vašim pisanjima su šovinistički i fašistički neljudski šljam koji se davi u sopstvenoj mržnji, drago mi je što ne predstavljate ni statističku grešku u Vojvodini.
  • Indenpendent

    11.09.2016 14:27
    @Quo
    ............''Kao pripadnik naroda srpskog imam od Boga mi dano pravo da u svojoj zemlji imam SVOJ SRPSKU TROBOJKU SA DVOGLAVIM ORLOM!''...........

    Hteo si da kazes RUSKU trobojku i vizantijskog orla...
    Trobojku su nam uvalili rusi kao varijantu njihove zastave, a dvoglavu pticurinu smo zajedno sa ocilima maznuli od grka
    i ti onda tu papazjaniju nazivas SVOJOM!
    Jak si mi ti srBin.
    Ajde ti lepo idi na prištinski fakultet pa tamo kači te tvoje šarene krpe za sudove.
  • Quo

    11.09.2016 13:11
    Čemu svađa
    Vojvodovina t.j. "Vojvodina" je serpska teritorija! Dragi "vojvođani" koji se starosedeocima smatrate te mislite da ste kulturni i tradicionalni. Da li ste svesni da pripadate narodu Srpskom?! Praoci su Vam kosti ostavljali po evropi sukobljavajući se sa Turcima, a i slavno se iskazaše u borbama protiv Napoleona, što po Nemačkoj, tako i u Rusiji!
    Šta znači "Vojvodina Republika"? Pljujete sopstveni narod?
    To je Naša srpska zastava! Ko želi: mađarsku, hrvatsku, ili nemačku zastavu na srpskoj zemlji daleko mu lepa kuća!!!
    Oprostite Gospodo, ali svi mi živimo u Srbiji! Kao pripadnik naroda srpskog imam od Boga mi dano pravo da u svojoj zemlji imam SVOJ SRPSKU TROBOJKU SA DVOGLAVIM ORLOM!
    Samo u Srbiji i kod srbina se sme o svemu pričati, a kada srbin udari šakom od sto i podvuče crtu, onda je šovinista :-D
    Gospodo narodnih manjina, odrođeni iodnarođeni Srbi, imate veća prava nego u maticama kojima žudite po prirodi, jedino mi ovi GMO autonomaški " vera-večera" srbi-cirkuzanti" nisu jasni....
    Ko je za separaciju, neka ide u takvu sredinu! Svi su dobrodošli, kome se ne sviđa neka se hvata puta!
    Naši su Vam pradedovi slobodu i državu dali o sinovi "Tisućljetne kulture"!!!
    Sram Vas bilo!
  • Realista

    11.09.2016 12:48
    Brze bolje
    Lalama je sve na tenane ;-)
  • Zoran Bestanski

    11.09.2016 12:26
    igra sa vatrom
    Samo nam VI od preko dunava nabijajte svoje falsifikovane simbole i kojesta sto ste okupacijom doneli! u XIX veku je ovo bila visevekovna kraljevina Ugarska a krajem istog KuK.To sto su Ugari bili toliko tolerantni da vama prekodunavcima dozvole izgradnju sakralnog mesta poput S Karlovaca pokazuje koliko su bili multietnicki i multikulturalno tolerantni a potom ste u tom istom mestu izdali domacina i izdali Ernea Kisa zarad nekih sitnih stvari koje ste dobili od Austrijskog dvora,Pravi Vojvodjani nikada nece priznati prekodunavce za gospodare i sa svim sto radite samo ce se vama obiti o glavu!!!!VOJVODINA ERWACHE!!!!
  • Vojvodjan

    11.09.2016 11:34
    -
    ovo nije zastava Vojvodine, profesor koji izjavljuje da nema ničeg spornog ne zaslužuje da predaje na Pravnom fakultetu. Neka se sa fakulteta ukloni pod hitno (zastava i "profesor")
  • SEWER

    11.09.2016 10:18
    LOTRE
    lotre = Woiwođanski izraz za lestve (Leiter)
  • bane

    10.09.2016 21:59
    plagijat
    Notorna je činjenica da je tzv. tradicionalna zastava Vojvodine običan plagijat srbijanske zastave iz XIX veka. Jel tako ? S obzirom da se notorne činjenice ne dokazuju ne vidim razlog za dalju diskusiju, ali molim redakciju da reč tradicionalna, stavi pod navodnike ili doda tzv. PozZ
  • Mislilac

    10.09.2016 18:01
    Pomoć
    Interesuje me da li je dizajner sam osmislio ovu zastavu ili mu je neko pomogao!!!
  • Lotre

    10.09.2016 16:18
    @srdjan
    ccc...
    Pa ti cak ne znas ni da su lotre vojvodjanski termin, a ne hrvatski.
    Sunnjam cak da uopste znas sta su lotre.
    Verovatno mislis da je to Lord Of The Rings Essential.
    Stvarno nisi za raspravu, idi slusaj tvoju srBijansku majku i kukaj za Kosovom.


  • Atak na batak

    10.09.2016 14:29
    Za ove fasiate koji spominju Baranju, jedno obavestenje: Baranja je sastavni deo Republike Hrvatske, clanice EU, otprilke isto kako je i Vojvodina deo Srbije. Da nije bilo vas nacosa 90-tih, i Vojvodina i Baranja, Srbija i Hrvatska bili bi odavno u EU i ova vasa glupa i besmislena prica o granicama bila bi potpuno bespredmetna.
  • Срђан

    10.09.2016 14:09
    Из српске Војводине
    @Lotre
    Зашто бих ја као Србин из Војводине полемисао о било чему са сусједом из Хрватске. Мислим, знам ја да сте ви у Европи и да је Томпсон европски глазбеник, и промотер европских вредности, те да сте се ви само бранили од великосрпске агресије још у Јасеновцу, али Војводина је део Србије тако да своју тисућљетну културу изграђену под Аустро-Угарском задржи за себе. :)
  • N.SAD

    10.09.2016 13:02
    Nikad separatisti i autonomaši neće spomenuti Baranju a zbog čega?Sam taj podatak govori o tome ko su oni i za šta se zalažu.Zašto oni Sremcima nameću na silu Vojvodinu?ALOOOOOO bravara odavno nema da vas podrži i od vas je ostala ,,šaka jada''.Vaša vernost nekoj državi se meri u kvadratima pa ste i Baranju ,,prodali'' za nekoliko kvadrata..Prodali bi vi i celu Vojvodinu za nekoliko kvadrata.Ova zastava je predivna za razliku od one koja je na sve ličila osim na zastavu.Čudi me samo kako do sada ti autonomaši nisu porušili spomenik Miletiću a imali su dovoljno vremena, celih 16 godina.Draži je njima bravar od Miletića.Bravar je delio kvadrate za vernost a to što je oteo Baranju koje su ustaše branile do ,,zadnjega'' to njima nema veze.
  • Lotre

    10.09.2016 09:04
    @kiborg NS
    A gde to pise da zastava mora biti nekava ''istorijska i tradicionalna''?
    Zuti lopovi i LSV demagozi su barem oko te zastave razmisljali racionalno.
    Ima boje srBije i dodate su evropske zvezdice kao teznja ka modernoj Evropi.
    Zasto tri? Pa vas Sloba je negde zaturio Baranju. Ne moz staviti 4 kad imas samo 3, ne?
    Uzgred, zar se ovi Srdjanovi krezavci iz SNS ne zalazu za Evropu, a sad im ta zastava ne valja? Di je problem?

    @Srdjan
    Pravi si primer opancara kojem usi sluze samo za to da mu sajkaca ne padne na oci.
    Davno nisam sreo nekog sa tako uskim, iskrivljenim i primitivnim rezonovanjem.
    Kad malo razmislim, nisi vredan bilo kakve razumne diskusije.
  • Bane Novi Sad

    10.09.2016 08:00
    simboli
    Kao sto je postojeca zastava nametnuta voljom i pamecu politickih stranaka tako se i ova sad "tradicionalna" namece na isti nacin . Sledeci logiku nasih politickih partija a time i vecinu u skupstini Vojvodine posle sledecih izbora i promene vecine mozemo ocekivati i promenu zastave. Meni licno nije smetala ni ona zastava iz SFRJ , kao sto mi nije smetala ni ona sto je osmislise Ligasi a nece mi smetati ni ova nova . Ali mi smeta nacin na koji se to radi .
  • Voša

    10.09.2016 03:40
    Voz
    Ja samo znam da medju najvećim autonomašima ima pridošlica tj. onih '45 kolonista čiji su preci dede il očevi došli na tuđe. Opio ih komunnizam, pa nama došli da ispiraju mozak. Eto najistaknutiji je Čanak bolje svoje u Lici da vraća nego što se ovde šepuri. Čast izuzecima, ali Srbi iz Vojvodine su uvek za Srbiju, a i većina '91 i '95 koja je prihvatila ovu srpsku regiju, silom prilike (rata) kao svoju. Živela Vojvodina u sastavu Srbije i svi oni koji je poštuju!
  • Shin Sekai

    10.09.2016 01:28
    Ovo zastava Vojvodine nikada nije bila aktuelna. Nema veze sa istorijom, niti tradicijom, nego prekrajanjem istorije i SNS kratkorocnom demagogijom. Pa ovako se samo jaca autonomaski pokret.
  • Atak na batak

    10.09.2016 00:46
    Srdjane, dipl.pravnice, vidim da me nisi razumeo. Mani se demagogije o demokratiji. Srbija i demokratija? Kad je to bilo? Ovu korupciju danas nazivas demokratijom? Potpuno isto bilo je i u vreme Kraljevine Srbije kao i Kraljevine SHS. Vidim da se nisi bas nacitao literature iz tog doba na koje se uporno pozivas, na tom tvom nazi fakultetu. Da si procitao bilo sta od Domanovica, bilo bi ti jasnije kakva je to zemlja Srbija bila (a nazalost i ostala). Ali da se okanemo proslosti, ja bih malo da pricamo o buducnosti. A ja buducnost pod Srbijom bas ne vidim da ce nam nesto biti svetla. Tako pokazuje uskoro 100-godisnje iskustvo. Jedini period kada je u Vojvodini nesto bilo izgradjeno je 1974-1988. Ovi danasnji "Srbi" nisu u stanju ni da okrece ono sto im je Tito ostavio. Dakle, cista empirija, praksa. Srbija je nefunkcionalna drzava jer je ogrezla u korupciji a ni ne moze biti bolja jer drzavu cini narod a ne Marsovci. A narod je isti takav. Zato sto je vekovima preovladala negativna selekcija. I da, jesam komunista i ponosim se time. Nisi odgovorio ni na jedno konkretno pitanje koje se odnosi na danasnji zivotni standard. Ali to vama demagozima-kvazidemokratama nije ni bitno. Vama je vazno da su vasi dzepovi puni a ko sljivi kako zivi narod. To je valjda ta cuvena srpska solidarnost. Domacinski i demokratski, nema sta.
  • kiborg-ns

    10.09.2016 00:45
    Ne podrzavam da se okaci zastava pre njenog usvajanja.Smatram da treba sacekati zvanicnu odluku pa da se onda to obavi u skladu sa zakonom.Sto se tice zastave podrzavam uvodjenje nove zastave jer je to jedina istorijska zastava Vojvodine.Ono sto su uradili Canak i Pajtic su nista drugo nego sprdnja sa Srbima koji zive u Vojvodini.Voleo bi samo da mi uvazeni profesori Milivoje i Momir objasne u kom delu istorije se koristila zastava koju su koristili za vreme DS i LSV?Evo neka kazu u kom to delu istorije je ta zastava postojala.Ja bi iskreno pre podrzao da su izglasali i zastavu Austrougarske.Ako nista bar bi to bila istorijska zastava pa makar se ja ne slagao sa njom.Inace ovo je jedini potez koji podrzavam od strane SNS-SPS koalicije.Mada smatram da se bespotrebno skrece sa mnogo vaznijih stvari.A to je cinjenica da ljudi prose jer ne mogu da nahrane svoju decu.Mislim da posle usvajanja nove zastave treba raditi na tome da ljudi konacno pocnu da rade i da zive od svog rada.Najvise sto zameram svim garniturama od 1990 do danas jeste cinjenica da su od bogate pokrajine napravili groblje i uzas.Umesto bogate pokrajine dobili smo siromastvo i glad.Zato treba politicari konacno da se batale demagogije i prepucavanja i da pocnu da rade u interesu gradjana Vojvodine i Srbije.
  • Bobis

    10.09.2016 00:06
    Срђане @из српске Војодине ,
    U prethodnom kometaru te upitah KO JE TEBI DAO PRAVO DA PRIČAŠ U IME SVIH NAS ??? Ko si ti da pričaš u ime " većine " ?? Koje većine i ČIJE VEĆINE ? One koja je došla `45 ili `90 ? Zbog takvih kao ti nam i ide ovako. Ko tebi daje za pravo da uopšte pričaš o većini ? Pojedinac se izjašnjava za sebe. Vojvodina je bila multikulturalna sredina, sad bi je ti odjednom pretvorio u šta ?? Ja sam srpkinja, muž srbin, kuma madjarica-hrvatica, kum hrvat-crnogorac, deda mi je bačen pod led od strane madjara, ali mi NIKAD nije palo na um da mrzim bilo koju naciju, narod i slično. Živeli smo mirno svi dok nekima nije došlo tek tako da nas dele. E NE DAMO DA NAS DELITE, NE DAMO NAŠU VOJVODINU, pokušavate od nas da napravite ono što ste vi, e pa NEĆE DA MOŽE. I pri tom, ja nikad nisam pljunula po SRBIJI, ali ne dozvoljavam ni da se pljuje po Vojvodini ( koja je jel, sastavni deo Srbije ). Šta ste nas se okačili, to smo što smo, ako vam se ne svidja, ti i tebi slični jednostavno nas ignorišite. Mene ne zanima šta si ti , niti odakle si, ali baš me ne zanima. Vidiš, isto tako ni tebe ne treba da zanima šta sam ja ( i meni slični ) koji se izjašnjavamo onako kako želimo, kako se osećamo i pre svega toga NE DOZVOLJAVAMO DA NAM NAMEĆETE SVOJ PRIMITIVIZAM, SVOJE SRBOVANJE, SVOJE ZASTAVE, AMAN ČOVEČE , ostavite nas na miru da živimo, radimo i budemo ono što nam je volja. Nema potrebe da nam namećete svoju volju , svoje želje, htenja i način razmišljanja.
  • Срђан

    09.09.2016 22:29
    Из српске Војводине
    @Pitanje za ove "cirilicare"
    Прочитај неку историјску књигу пре него што почнеш да шириш великоаутономашку пропаганду. Војводина се припојила Србији одлуком Велике народне скупштине. Одлуку су донели посланици које је изабрао народ и дао им мандат. Одлука је била једногласна, иако су посланици били разних националности. Војводину су тада чинили Банат, Бачка и Барања. Срем се такође одлуком своје скупштине дан раније присајединио Србији, а није припадао Војводини. Данашњи сепаратистички аутономаши-латиничари су од стране комуниста генетски модификовани организми, створени са циљем изградње никад постојеће војвођанске нације, која се међу Србима није примила. И сад фрустрирани и задригли од аутономаштва пљујете по Србима који се не стиде своје националне приопадности и свог српског порекла.

  • Срђан

    09.09.2016 22:16
    Из српске Војводине
    @jo
    Ко си ти да се питаш ко мени даде диплому. Вероватно ти то право припада на основу тисућљетног војвођанског поријекла. Није ми дао Ненад Чанак. А ни ти. Ја знам шта значи качити заставе које нису прописане законом, али знам и шта значи качити заставе које нису легитимне. Оно прво је револуција, а ово друго аутономашки фашизам. Прво је израз воље народа да збаци систем који су му аутономаши наметнули, друго тежња аутономаша да угуше демократију и слободну критичку мисао. Лепо сам ја тебе прочитао, ти си стари војвођански аутономашки комуниста који је добро живео за време Тите од свог аутономаштва, и сад кад је дошла демократија а ти постао угрожена врста ти се једиш у себи што је твоје време прошло, а у демократији твоја опција нема већину. Причаш нешто о рату, а први би се у миру обрачунавао са неистомишљеницима. :)))
  • atak na batak

    09.09.2016 21:43
    Pitanje za ove "cirilicare"
    Ja samo znam da od kad je krenulo srbovanje i Vojvodina nasilno pripojena Srbiji, ovde se zivi sve gore. A to je valjda jedino merodavno? Ili nije? Mozda postoji neki drugi kriterijum za merenje uspeha osim zivotnog standarda? Pogledajte preko plota, na Zapad, kako izgledaju ulice, nema djubreta, kerova lutalica,... Srbija je dno u svakom pogledu. I sad mi treba da potonemo sa njom, zato sto ste vi "cirilicari" toboze neka vecina? Kad je i u kom drustvu vecina bila u pravu?
  • lala

    09.09.2016 21:31
    Izdadoše nas mađari...
  • jo

    09.09.2016 21:13
    Simbol
    http://www.blic.rs/vesti/hronika/tinejdzer-nadjen-obesen-kraj-tise-ubio-se-jer-nismo-mogli-da-se-izborimo-sa-bedom.
    Ovo je pravi simbol nebeskog naroda i vojvodstva a ne zastava.
  • @

    09.09.2016 21:10
    Istoricar
    09.09.2016 • 14:40
    Koliko ja znam tradicionalna zastava Vojvodine je vise od 1000 godina bila identicna sa zastavom Madjarske. Kakva je sad to sizofrenia?
    @Jedino da ste istoriju studirali na Megatrendu. Verovatno su Mađari pravili srednjevekovne manastire po Sremu, tamo negde 1200tih i 1300 tih.
  • jo

    09.09.2016 20:56
    " Дипл. правник Срђан "
    Ko tebi dade diplomu svaka mu čast.Ti bi bar trebao da znaš šta znači kad kačiš zastave koje nisu propisane zakonom.Što vrištite onda kad madjari okače one 64 županije pa i oni tumače zakon ko i vi kradikali.Kako meni odgovara takav je i zakon.Kažeš " Да је Војводина држава ви би били лепи, богати и успешни и живели живот какав заслужујете ".E pa zemljače ja pamtim i ta vremena kad su ovde sve fabrike radile kad nisam znao ko je madjar a ko hrvat,kad je Vojvodina imala svoju policiju pa se nije dešavalo da neko sa 36 prijava šeta kroz grad ko danas,a onda ste nagrnuli vi sa jogurtom i parolom " svi srbi i jednoj državi " slali tudju decu da ratuju i ginu u vaše ime i sad ti nekom držiš predavanje o šovinizmu i komunizmu.Nemaš ti pojma šta lupetaš nije čanak slao decu da ginu po Vukovaru nego tvoj profesor " opštenarodne odbrane " iz Sarajeva grada i njegova svita koja je izbrisala svoje biografije i postadoše evopljani.Zbog takvih kao ti mene je lično sramota što mi je poreklo ko zna otkad na ovim njivama i ja ovde neći nikad biti manjina koliko god se vi " srbi u pokušaju " trudili.Spominješ sanke e pa bolje da je ovaj sarajlija profesor napisao zakon koji takve kažnjava umesto što kači zastave po " vakultetu "
  • G

    09.09.2016 20:55
    @VladaN - lepo je bilo od okupatora što je dozvolio porobljenima školovanje na njihovom jeziku, dok je okupiranu teritoriju pretvorio u vojnu krajinu kako bi odbranio svoj narod od osmanlijskog nadiranja dok je porobljeni narod bio na prvoj liniji. Lepo je i od vas što ugnjetavani stavljate pod navodnike koje ne upotrebljavate kad pominjete "manjinu".
  • VladaN

    09.09.2016 20:35
    @tri srca...
    "..težnja ugnjetavanih...Da li su ti ugnjetavani zabotavili da su primljeni u tu istu Ugarsku bežeći od Turaka? Da li je tim "ugnjetavanima" omogućeno da se školuju na svom jeziku, grade škole, crkve, manastire...? Da li su se ti isti "ugnjetavani" svrstavali na stranu Ugarske u ratu protiv Austrije? Da li su ti "ugnjetavani" kao manjina u državi od skoro 11.000.000 građana iskoristili istorijski trenutak i proglasili "prisajedinjenje sa..." (činjenica, mrtvo slovo na papiru do 1920. i Trijanonskog sporazuma i prisajedinjenja Kraljevini SHS. ...da li ste čuli za Polita Desančića?) E sada, tako istorijski potkovani objasnite paralelu sa "ugnjetavanom" manjinom na Kosovu.
  • jo

    09.09.2016 20:31
    Margarin
    Ne treba mene da uči srpstvu ovaj profesor u pokušaju kojeg je voz doneo i njegovi " pravnici " koji su sa 20 godina naučili da pišu ćirilicom jer se tako osećaju većim srbima od patrijarha.Ni ovi titovi praunučići koji su do juče držali " druga titu " na zidu a danas kače ikone i znaju ceo kalendar napamet.nemoj da me uče srpskoj zastavi oni koji su doktorirali na opštenarodnoj odbrani i samozaštiti i čiji su dedovi privodili moje na dan slave(Sveti Vasilije 14.01.) jer su mislili da se slavi srpska nova godina.Zastava se ne maže na hleb niti može da nahrani.Pre nedelju dana dečko se obesio jer nije imao leba da jede u toj vašoj " srpskoj vojvodini ".Umesto šivenja zastava bolje da nahranite gladne u tom vašem vojvodstvu da se ne ubijaju. zbog nemaštine.Ima ova VOJVODINA mnogo prečih problema a za 25 godina vašeg srbovanja ste nas doveli da prevrćemo kontejnere.Zabole me uvo(da ne pišem i gore od toga) za vaše simbole ovakve i onakve u sred najplodnijeg parčeta zemlje se deca ubijaju zbog gladi i nemaštine a svaki dan slušam pala......enje onih koji svoja uverenja i partije menjaju češće nego gaće na sebi.
  • Срђан

    09.09.2016 20:29
    Из српске Војводине
    @Bobis
    Ја говорим у своје име, и име већине, која је на изборима гласала против сепаратистичких аутономаша оличених у возачу моторних санки по центру Новог Сада Ненаду Чанку и његових следбеника. Bobis, Machine Gun Kelly , Carls Tejlor и вама слични, су типичан пример војвођанских локалпатриотских екстремних аутономаша, огрезлих у аутошовинизам, прикривених комуниста, задојених мржњом према већинском народу у српској Војводини. Већину која не мисли као ви проглашавате за необразоване глупаке, пљували би по другима, национално самосвесне би потрпали на возове и подмазали шине сланином. Да сте којим случајем на власти бацали би људе другачијег мишљења под лед. Развијате неку теорију крви и тла и легитимеитет за промовисање војвођанерске нације црпите из дубине својих војвођанских корена. Пљујете по Србији јер сте професионално неостварени и фрустрирани. Да је Војводина држава ви би били лепи, богати и успешни и живели живот какав заслужујете. ,,Ноблес" рекао би Стерија. :))))
  • Zoon politikon

    09.09.2016 20:26
    Gedžovanizacija!

    "...Dolazili su bez ljubavi za Vojvodinu, revoltovani etničkim šarenilom njenog društva, uvereni da čine patriotsko delo, pljačkajući je i degradirajući je... remeteći narodnosni mir nas". To je još 1922. godine primetio Vasa Stajić. Da podsetim one koji ne znaju i ne razumeju - VELIKI patriota i Srbin Vasa Stajić piše o Srbiji i srbijanskim birokratama, koji koji su "oslobodili" Vojvodinu 1918. godine. Čitajte knjige, Srblji! Evo gde smo posle 100 godina... Vasa Stajić se prevrće u grobu.
  • VladaN

    09.09.2016 20:25
    @bivši student
    Niste u pravu, neki su srbijanci. Postoji razlika i to velika.
  • Srđan

    09.09.2016 20:14
    Frustracije
    Frustracije od Kosova i izgubljenih ratova... čime se oni bave, zastavom, pa pomozite poljoprivrednicima ako toliko volite Vojvodinu!
  • Pufta

    09.09.2016 20:09
    @Тесла
    "Неки од држављана Србије још очигледно још увек не знају где живе. Лек за мржњу према држави у којој живе је да пробају да нађу неку другу."

    Uvek je lakše dići ruke i otići. Ja neću da odem! Hoću da ostanem i nerviram tebe i tebi slične dok vi ne odete i ovo jednom ne postane normalna zemlja.
  • Predragg

    09.09.2016 19:22
    Jasno je da je u svakoj drzavi,najreakcionarniji deo u Crkvi i Generalstabu. U Srbiji su to Pravni Fakultet u Beogradu i Novom Sadu. Nesto tu,opako,ne valja.
  • Bobis

    09.09.2016 19:12
    Срђане@ из српске Војводине ...

    U čije ime ti to govoriš ? Svih srba u Vojvodini ? Šta si ti nama ? ...Ohani malo, ti nisi naš " glasnogovornik " ., ima nas SRBA koji drugačije mislimo, a koreni su nam duboko, duboko u VOJVODINI . Verujem , mnogo dublje od tvojih. Vojvodina, vojvodjani, šta tu kome nije jasno ??? Ako želim da se izjasnim kao marsovac, to je moje pravo, a ja sam VOJVODJANIN, VOJVODJANKA I TO JE MOJE PRAVO !
  • Machine Gun Kelly

    09.09.2016 19:11
    Pokusaj posrbljavanja. Osobe nizeg IQ-a masovno podrzavaju ovaj cin.
  • bivsi student

    09.09.2016 19:04
    Pravna Drzava na Pravnom
    Sad je valda jasno svakom koliki je podvig nekome ko nije dosao u nekoj od srpskih seoba ovamo da zavrsi fakultet u Srbiji i koliko je nemoguce ziveti u zemlji u kojoj na pravnom fakultetu profesori prvi krse zakon i pokazuju koliko im je do zakona koje njihova drzava ima stalo. Ko je ovima dao diplome i doktorate a pogotovo zaposlenja u Srbiji? Sve mi se cini da su SVI SRBI ISTI.
  • Carls Tejlor

    09.09.2016 18:58
    Kao Srbin iz Vojvodine, licno cu se zalagati i dati sve od sebe a nadam se i uspeti u tome da se Pravni Fakultet u Novom Sadu zatvori jednom za sva vremena i da Vojvodina postane nezavisna drzava. Pomahnitali i razuzdani deo kadra pristalica SNS-a sa pravnog fakulteta krivicno goniti. E da, pljunucu vam zastavu cim budem u prilici :)
  • Срђан

    09.09.2016 18:26
    Из Српске Војводине
    Аутономаши, узалуд се једите. Српски народ у Војводини никада неће прихватити Чанкову крпетину, јер је застава српског народа тробојка са двоглавим белим орлом и оцилима. То је суштина свега. Не може изразита мањина да диктира како треба да се осећа и шта треба да ради изразита већина, а поготово који су симболи већинског српског народа. Ово са традиционалном заставом је само прелазна фаза, ка потпуном укидању, наметнутих вештачких симбола. Не може 5% или 10% екстремних аутономаша да комунистичким методима на силу, преумљује већински српски народ и прави непостојећу нацију, а сутра и државу. Није демократски. Сви ви који патите у души ѕа Аустро-Угарском и Фердинандом жалим случај. Патите и даље.
    Дипл. правник Срђан
  • бачван

    09.09.2016 17:35
    три срца јуначка
    Војводина - српско војводство настало као тежња угњетаваних угарских Срба за самосталошћу и уједињењем са матицом. Ко то пориче, или је злонамеран србофоб или не познаје историју.
    О оној застави у којој је српска тробојка наружена са 3 петокраке мислим све најгоре, јер је из исте кухиње као и застава деда мраз (неостојеће) државе Косово* и БиХ.
    Ви србофоби, левичари и либерали можете овде да сикћете колко вам воља. Ваше је право да то радите (докле год не кршите закон и не сејете мржњу), али Војводина ће увек бити неодвојиви део Србије као што ће и република Српска кад тад бити Србија, јер српско питање још увек није решено, а могло је, да нисмо били глупи и правили неке Југославије...
    Наравно до моје друге реченице ће већ да мисле да сам дођош. Нисам. Предак ми је био шајкаш, а други предак са мајчине стране је лала из Баната. Они су знали зашта се боре, и нећемо дозволити да се на ту њихову борбу пљује!
  • Aleksandar

    09.09.2016 17:32
    Kako vam samo smeta sve srpsko, kako vam bode oci autonomasi. Ipak vi zivite u Srbiji, u njenoj severnoj pokrajini. Ne bi vam smetalo da je neko okacio zastavu madjarske, to nikako.
  • panonius

    09.09.2016 17:20
    a šta ćemo sledeće ??
    Sad kada je ovo "tradicionalno obavljeno" , sledeći korak je postavljanje uramljenih ( na zidu) slika u sve kancelarije i javne prostorije, tome tomovače , zlatoustog ili šekija (turkovića) ili princza ili možda mirovića. Sledeći kororak , u svakom stanu (u spavaće sobe) postaviti uramljene slike pomenutih..... Za sada , toliko. Ipak su to istorijske face. Možda se gašić negde tu ufura , mada se nacrtao već u crkvi.... možda će za njim i tomo, u tom trendu.
  • @zastava

    09.09.2016 16:53
    ko hoce naci nadje
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Flag_of_Serbian_Vojvodina.svg
  • kriva motka

    09.09.2016 16:37
    stop anarhiji
  • ZZELJKO

    09.09.2016 16:32
    A da probaju i na kosovu ovo isto mozda im i tamo upali!!!
  • @Novosadjanin

    09.09.2016 16:15
    Čuj Botko, to što je tebi neko nešto oduzeo nije moj problem, ja svoje imam i ništa nisam dobila od komunista, a bogami nisam ni starosedeoc. Prc, šta ćemo sad? Ja evo tražila na netu zastavu sa ocilama i nešto nema. Da nisi ti malo pobrkao lončiće?
  • ĐURA

    09.09.2016 16:11
    PRAVO
    Profesori,Profesori lep primer ste dali studentima!?Nije ni čudo što nam pravni sistem ovakav!?
  • Luka

    09.09.2016 16:04
    Pašaluk calling
    Vlaška zastava.
  • Rozamunda

    09.09.2016 15:58
    Ne bih ja brinula mnogo...
    Sve što visi - na kraju i otpadne...
  • Cockney Call

    09.09.2016 15:48
    Počelo je sve na beogradskom pravnom faksu dolaskom Poglavnika-Vojvode Šešelja za profesora i njegovog "k nozi" Olivera Antića. Od tada je potpuna degradacija, kako pravnog obrazovanja, tako i struke. Nacizam koji se proširio kroz pravni faks kasnije ide u sve struktue društva i upućuje na loš odnos prema neSrbskom nacionalnom biću. Da rezimiramo " u jajima smo nacističkim, a da toga nismo ni svesni".
  • Venom

    09.09.2016 15:48
    Tako je
    Samo da podsetim ove sto se pozivaju na referendum,ni za zastavu pre ove nije bilo referenduma,zašto se tada niste bunili? Šačica ljudi željna vlasti non stop pokreće pitanje autonomije,svesni činjenice da su u velikoj manjini i da ne mogu doći na vlast u Srbiji. Pokušavaju da zavade narod
  • Đura

    09.09.2016 15:46
    Gde je zastava Vojvodine pored ove tzv.tradicionalne zastave?I kada bude izglasana tradicionalna zastava pored nje će morati da bude i zastava Vojvodine a ja je ovde ne vidim.
  • Fric

    09.09.2016 15:30
    Vojvodino ...
    Za nekih 100 godina se neće ni spominjati Vojvodina na ovim prostorima, pošto neće više biti ni manjina neće biti teško buduće generacije naučiti da je ovo stara srpska zemlja.
  • ...

    09.09.2016 15:30
    čekajući sledeću...
    Mislite NAJNOVIJA i NAJTRADICIONALNIJA zastava Vojvodine do sada?
  • ex chapman

    09.09.2016 15:22
    @Srđan
    a sad vaši sa "kohabitiraju" sa tom istom minornom strankom. svi su oni isti gadovi.
  • @Srđan

    09.09.2016 15:19
    Kao sto Cankovu zastavu nisu potvrdili narod i referendum, tako ni ovu krpetinu nisu potvrdili ni narod ni referendum.
    Obe zastave su delo politickih siledzija koje nas j*bu evo vec zamalo trideset godina.
    I onda se tu nadjes ti da nam kao solis pamet.

  • ex chapman

    09.09.2016 15:15
    @Banditica
    nažalost većina će nasesti. većinu čine primitivci koji se ponose svojom "istorijom", a istoriju uopšte ne znaju. jedina uteha (ako jeste neka uteha) je što ni ova glupost, kao i sve prethodne, neće dugo trajati. vrlo brzo će je neki novi primitivci zameniti svojim glupostima!
  • 4 generacija

    09.09.2016 15:13
    Samo se vi je*avajte sa zastavom dok se po gradovima pokrajine ljudi ubijaju jer nemaju za autobusku kartu. Najbilje bi bilo ukinuti vas kompletno, ionako plaćam jednu nesposobnu vladu u Beogradu, ne treba mi još jedan u mom rodnom gradu.
  • Новосађанин

    09.09.2016 14:56
    Па не може сваки факултет имати привилегију као Филозофски да буде Сорошева прћија...
  • N.

    09.09.2016 14:54
    Kazna zatvora od 3 do 15 godin
    Neko da skrene paznju policiji i tuzilastvu da je ovde jedan @realan komentar koji je krivicno delo... clan 307 KZ
  • Zoran021

    09.09.2016 14:53
    pravni
    Pravni fakultet je vweć dugo vremena leglo srpskog fašizma i najgorih kadrova DSS-a,SNS,a i SRS-a! Ako ćemo po tradiciji onda je tradicionalna zastava crno-žuta boja Austro-Ugrarske monarhije.
  • ex chapman

    09.09.2016 14:49
    zna se!
    ko imalo prati "javno mnenje" a pri tom poznaje situaciju na Pravnom, zna vrlo dobro kome se žurilo da istakne "tradicionalnu" zastavu. a LSV se toliko kompromitovala (pre svega zahvaljujući Čanku) da njima ne verujem čak i kad istinu govore! dakle: ua za LSV
    a sad zastava: zastava uopšte nije tradicionalna. a i šta bi uopšte bila tradicionalna zastava za entitet koji politički postoji tek od 1945? Srpska vojvodina je bila kratkotrajna i samoproklamovana pokrajina u sastavu Habzburške monarhije, a na teritoriji otcepljene Mađarske, koja je trajala samo dok je trajala i revolucija 1848-49. Nijedna od zastava koje su u tom periodu korišćene nije istovetna sa ovom sadašnjom "tradicionalnom". posle je uvedeno Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat koja, kao i Srpska vojvodina, nije se teritorijalno poklapala sa današnjom Vojvodinom, trajala je 10 godina i bila instrument centralizacije i germanizacije. Ako ćemo tu tražiti izvore tradicije, onda bi i Banatska Republika ili Banatija, proglašena u Temišvaru 31.10.1918. mogla da konkuriše sa svojom crveno-žuto-zelenom zastavom. i o kakvoj tradiciji uopšte da pričamo u narodu koji se tobož ponosi svojom istorijom a u stvari je ne zna, a "tradicije" menja svakih par decenija?
  • Mile

    09.09.2016 14:42
    Izgleda da u Vojvodini ne treba ni proveravati volju narodnih poslenika. Sve je izvesno, i dalji pad životnog standarda i dalji porast državnih nameta i dalje širenje ljubavi sa onim koji nam uradiše to što još onomad uradiše a mi se ne prenusmo. Pa i zastava mu dođe kao nešto što "treba da se usvoji" e jelte, zbog kontinuiteta....
  • Istoricar

    09.09.2016 14:40
    Koliko ja znam tradicionalna zastava Vojvodine je vise od 1000 godina bila identicna sa zastavom Madjarske. Kakva je sad to sizofrenia?
  • Тесла

    09.09.2016 14:36
    Шта рећи
    Неки од држављана Србије још очигледно још увек не знају где живе. Лек за мржњу према држави у којој живе је да пробају да нађу неку другу.
  • LiMan

    09.09.2016 14:32
    Ej
    Možete svi da fafate Pravnom fakultetu u Novom Sadu i Srpskom vojvodstvu, zajedno sa Nešom Čankom i Monti Pajtićevcima, ali pamet ne možete da kupite pokradenim novcima.
    Baranja, Bačka, Srem i Banat uveć će biti na karti Srpske vojvodovine, kako se nekada kada je nastala u narodu ista zvala.
  • Novosadjanin

    09.09.2016 14:32
    @Banditica
    Pa pogledaj jos od kad je orao sa ocilima bio na zastavi. Na internetu se to barem lako proveri. To sto je tebi deda ili pradeda dobio neciju ukradenu kucu ili stan kao nagradu za proterivanje ljudi i otimanje te iste imovine te ne cini starosedeocem koji zna istoriju Vojvodine. Pravi starosedeoci su dosli ovde koji vek pre 40ih i 50ih godina proslog veka. Komunisti, Vucic, Canak i ostali ce da mi diktiraju sta je dobro za moj Novi Sad? Ma nemoj.
  • Upravni akt

    09.09.2016 14:30
    Mirise na dobro
    Mirise na Dragana.
  • Сава Павков

    09.09.2016 14:27
    па сад
    Па двоглави орао са оцилима је био на застави још у време Аустроугарске, додуше орао је био црне боје. Више традиције наравно има у тој застави него у оној са којекаквим звездицама, исто као и ћирилица, која је у Новом Саду била најшире распрострањено писмо. Онда су дошли петоколонаши из '45, који су надмашили и Хортијевце по својим злочинима јер су протерали и Немце и део Мађара и Срба, отели нам имовину и разделили је између себе. Иако ме боли брига јер има Војводина битнијих проблема од овог, радије ћу ову заставу него ону од Чанка и осталих потомака комунистичких петоколонаша. Ех кад би се само за руку узели и он и Вучић и Пајтић и Тадић и Дачић и сви политичари и лепо се изгубили негде ван државе.
  • Banditica

    09.09.2016 14:12
    Šta je na ovoj zastavi tradicionalno? Tako to kod nas sve što je novo i izmišljeno, koristi se sa pojmom tradicionalno da bi mu se dalo legitimitet. Kao da će neko nasesti na to. Kao da niko nije učio istoriju.
  • mrva

    09.09.2016 14:12
    Taj fakultet je jedna gomila primitivaca, konformista, političkih i partijskih aktivista, uvlakača vlasti! Ne pamtim da sam u dužem roku vremena pročitao ili čuo za neku dobru vest vezano za Pravni. Najretrogradnija institucija na novosadskom univerzitetu, Leglo sadašnjih i budućih društvenih štetočina!
  • Saša Lošić

    09.09.2016 14:03
    Fa, fa, fašista, nemoj biti ti,
    jerbo ću te ja draga ubiti ...

    Najtužnije u celoj priči je što SVM podržava ovu zastavu. Gde će im duša ...
  • Realno

    09.09.2016 14:00
    Stanje
    Da je sve kao u 19. veku mi bi se lepo odcepili od srbije i pripojili Republici Madjarskoj kako je i bilo pre. Kad vec radimo stvari kao u 19. veku, uradimo ih do kraja!!!
  • Cale

    09.09.2016 14:00
    Degutantno je kako se neki po svaku cenu uvlace vlastima. Kad doje smena, nadam se da ce zasluzni dobiti otkaz.
  • Zoro

    09.09.2016 13:56
    Tradicionalna...
    Ha ha ha. Kao sto je Kosovo "TRADICIONALNO" Albansko-Siptarsko.... Jednoga dana ce i tamo proci 99 godina, od tradicionalnog prisvajanja vecine, na tamo nekoj "vecinskoj skupstini"...
    Sve se vraca, sve se placa...
  • otac

    09.09.2016 13:54
    priznajem samo jednu zastavu Vojvodine,a to sigurno nije to sto visi !
  • ĐURA

    09.09.2016 13:48
    SNS PRAVO
    I Pravni Fakultet ima svoga Mrku,PRE ROKA!?
  • liman

    09.09.2016 13:47
    Čemu kruna na zastavi? Republika smo valjda?
  • LOL

    09.09.2016 13:45
    Ovo nije zastava Vojvodine vec Sns vidjene vojvodjanske zastave. Glupost je bezgranica od milion elementarnih probema oni su nasli da nam mazu oci nekakvom zastavom iako je vec imamo i nekakvim grbom koji je koristen samo godinu dana i sasvim je nebitan za istoriju Vojvodine.
  • Smrdija

    09.09.2016 13:43
    Borci za srpstvo ponovo u akciji .
  • brk

    09.09.2016 13:40
    Zaista?
    Sad je jasno odakle potice ova sumanuta ideja.
  • chwdp

    09.09.2016 13:38
    Коначно лепа вест!
    Нормална тробојка а не она се већинском плавом бојом и еверпоским звездицама!
  • Srđan

    09.09.2016 13:36
    Iz Srpske Vojvodine
    ,,jer je namera da se tradicionalnim simbolima potisnu ili relativizuju njena postojeća i legalna obeležja." ALI NELEGITIMNA OBELEŽJA, jer ih narod nikada nije prihvatio, niti na referendumu potvrdio, već mu ih je nametnula jedna minorna autonomaška stranka, uz saglasnost druge stranke a da bi zajedno ostvarili koaliciju i bili na vlasti.
  • Lotre

    09.09.2016 13:32
    FUJ!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna