Autor: 021.rs

Novi Sad
14.09.2016.
10:48 > 10:47
Povodom sve češćih komentara na najavu novog ministra prosvete da treba omogućiti roditeljima da ocenjuju nastavnike, novosadska agencija Ninamedija sprovela je istraživanje na ovu temu.
  • B

    17.09.2016 12:25
    Cemu obrazovanje
    Prvo, mislim da obrazovanje ne treba da bude obavezno. Ko bas mora da uci, neka uci, inace mu je bolje da gleda Pink. Tamo ce sve da sazna i shvati.
    Drugo, mislim da mozda i nije najbolja ideja da roditelji ocenjuju nastavnike. Mozda je bolje da na pocetku skolske godine napisu sta ocekuju od nastavnika. BIlo bi sjajno reformisati skole tako da odgovaraju roditeljskim ocekivanjima. Izgledalo bi to ovako:
    Na primer, deci ciji roditelji ocekuju samo dobre ocene treba prvog dana skole zakljuciti sve petice za kraj godine, dati Vukovu diplomu i poslati ih kuci. Da ne smetaju neznalicama koji bi nesto i da nauce u skoli.
    Za decu ciji roditelji ocekuju da im se nastavnici, pored toga sto im daju sve petice, jos i dive treba oformiti posebna odeljenja koja ce npr. kroz celu osnovnu skolu proucavati azbuku i racunske operacije do 100. Usput ce se nastavnici maksimalno diviti dostignucima maminih i tatinih genija koji su tek u 7. razredu, a vec su stigli do slova nj i znaju da je 7x6=42
    Postoje, jos uvek, mada u sve manjem broju, roditelji koji smatraju da nastavnici treba da njihovu decu nauce necemu korisnom i da, ako ne znaju lekciju ili ometaju nastavu, treba da ih kazne ili im daju losu ocenu. Meni je takve dece zao, jer ce ona preprano shvatiti u kakvoj zemlji zive. Ako imaju srece, pobecice, ako ne...
    Tako reformisana skola odgovarala bi svacijim potrebama, a ne bi bila ni obavezna.
  • Krkan

    15.09.2016 09:43
    Realista
    Vi ste verovatno jedan od duhovitih nastavnika koji se svima obraća sa ti i koristi ulične doskočice, jer je tako navikao.
  • Pobrkani lončići

    15.09.2016 09:39
    Ab
    Vreme komunizma je prošlo.Više niste samoupravljač,već najamni radnik kod države kojoj roditelji plaćaju poreze da bi funkcionisalo i "besplatno" školovanje pored ostalog.
    Ako roditelj plaća porez i puni budžet iz koga nastavnici dobijaju platu ,želi za svoj uloženi novac i da dobije odgovarajuću uslugu školovanja.Onaj nastavnik koji nema odgovarajući rezultat treba da dobije otkaz ,kako bi se omogućilo sposobnijem sa biroa da dobije posao,a deca boljeg nastavnika.Interes dece je na prvom mestu.Škola postoji zbog dece,a ne zbog nastavnika.
    Ako je to nemoguće,državne škole treba ukinuti,
    PS To "besplatno" školovanje i nije baš besplatno ukoliko uporedimo da školarina za srednje škole i fakultete košta oko 1.200 EUR godišnje i plaća se na rate, a da roditelji u državnim školama plaćaju sve i svašta.
  • Ab

    15.09.2016 09:07
    Peara
    Pobrkani loncici.
    Ti si bas sve pobrkao jadnice.
  • Terješkova

    15.09.2016 09:04
    Bogati pa ja ne znam ni imena svih nastavnika svoje dece, kako da ih ocenim? Da pitam decu, a? Blago nastavnicima...sva sreća za nastavnike deca su mi odlični đaci i za sada solidno vaspitani!!
  • Realista

    15.09.2016 08:12
    @Komšija
    Ladno si upotrebio reč ČOP :-D
    Hvala ti sto si me vratio u osnovnu

    @Krkan
    Pa eto, sam si napisao da si krkan.
  • Pobrkani lončići

    14.09.2016 21:16
    Peraa
    Ocenjuje se uradjen posao za koji se dobija plata.
    Biti nastavnik je posao za koji nastavnik dobija platu.Da bi nastavnici dobijali platu roditelji plaćaju poreze i pune budžet iz koga se nastavnicima isplaćuje plata.
    Za svoje uplaćene poreze roditelji očekuju da nastavnik odradi svoj posao dobro, jer u protivnom njihovo plaćanje poreza nema nikakvog smisla.
    Zato roditelji treba da ocenjuju nastavnike a ne nastavnici roditelje
  • Peraa

    14.09.2016 19:57
    Istovremeno bi trebalo uvesti ocenjivanje roditelja od strane nastavnika. Kućno vaspitanje, rečnik, manire, oblačenje, vreme kada deca idu na spavanje, kulturu ishrane, upotrebu alkohola, itd, itd... Mnogo je stavki na kojima bi roditelji dobili loše ocene.
  • Novosadjanin

    14.09.2016 17:06
    Javno se izjašnjava DA ŽELIM da roditelji ocenjuju nastavnike.
    Svako treba da snosi odgovornost ili dobije pohvalu za svoj rad.
  • Sumarum

    14.09.2016 15:23
    suma
    Nameće se utisak da se nastavnici boje da će ih većina roditelja loše oceniti zbog poklonjenih ocena "dobroj deci dobrih roditelja", zbog čega će morati ubuduće realno da ocenjuju.
    Zašto nastavničko veće može da poklonja nekoj deci ocene,da bi bili bolji djaci nego što jesu, odnosno bolji od druge dece kojima se takav poklon ne čini?
    Ovim poklanjanjem ocena poklanjaju se bodovi za budući upis u srednju školu ili fakultet, a na štetu one dece kojima se ta usluga NE ČINI.
    Zabraniti da nastavničko veće bilo kom detetu pokloni ocenu!
    Baš bih voleo da vidim statistiku poklonjenih ocena nastavničkog veća. Stalno jedna te ista deca dobijaju bodove za upis.Za to neko treba da odgovara, jer zbog ove prakse neka deca nisu upisala željenu školu ili fakultet,falio im bod.

  • Krkan

    14.09.2016 15:08
    Moje dete ide u srednju školu. I samo zato što sam roditelj nemate pravo da me nazivate Krkanom.Pod jedan obrazovaniji sam od vas, jer imam završenu specijalizaciju nakon fakulteta.
    Pod broj dva,ako mene nazivate Krkanom, kako li tek nazivate moje dete i ostale svoje učenike? Pod broj tri ne znam čega se bojite,ako svoj posao radite odgovorno i volite decu?,Pod broj četiri verovatno će eventualna ocena roditelja o Vama morati biti argumentovana, nešto slično kao i Vaša kad ocenjujete našu decu koja su Vam poverena.Pod broj pet krajnje je vreme da se izdvoje kvalitetni i manje kvalitetni nastavnici, nije fer da budu svi isti, jer i nisu isti po znanju i po radu.
    Pod broj šest kako unapred znate da će ocena većine roditelja o Vama biti negativna?Logično je da će se tražiti neki prosek, a ne ocena samo jednog roditelja problematičnog djaka, kako unapred insinuirate.Pod broj sedam, preporučujem Vam da odete iz prosvete i zatežete čaršave, jer prosveta nije za Vas. Nisu za rad sa decom oni koji roditelje nazivaju Krkanima,a decu ko zna kakvim imenima .Idite iz prosvete odmah.Svima će nam biti lakše.
    .
  • Dr.

    14.09.2016 15:01
    Barem smo čuli šta cenjeni nastavnici misle o roditeljima sve su ih svrstali u neobrazovanu marvu, Zašto im onda smeta da čuju šta roditelji misle o njima? Svako ima prava da bira lekara i to niko ne predstavlja kao problem zašto bi bilo čudno da roditelji biraju i nastavnike za svoju decu?
  • Mile

    14.09.2016 13:55
    Kako treba razumevati odluke visokoškolskih ustanova u Novom Sadu da im nastavnike ocenjuju studenti. Pa to je dno dna i put za propast i nestanak civilizacije. Javnost je to prepoznala kod sulude ideje da nastavnike na nižim stupnjevima školovanja ocenjuju roditelji. A predlog ministra verovatno vuče korene iz "dobrih rezultata" prakse ocenjivanja nastavnika u visokoškolskim ustanovama
  • nss

    14.09.2016 13:10
    kukom protiv knjige
    kome i cemu sluzi skola? drzava se sprda i izivljava nad prosvetnim radnicima preko razmazenih novokomponovanih roditelja koji za sve imaju vremena osim za svoju decu...ministar svaki gori od predhodnog,takmice se u glupostima
  • Novosađanka

    14.09.2016 13:01
    polemika
    Vidim otvorila se velika polemika oko predloga da roditelji ocenjuju nastavnike. Uglavnom se roditelji nazivaju neznalicama, krkanima i sličnim imenima iz čega prizlazi da u školu idu samo deca takvih roditelja što je totalna glupost. Onda komotno možemo pod tim pogrdnim imenima svrstati i profesore jer i njihova deca pohađaju iste škole. Za stanje loše nastave i loših predavanja krivi su sami profesori jer kad ste čuli da se bune za nešto drugo sme za plate. Veće plate traže i bolji kvalitet rada. Moramo priznati da u prosveti postoji velik broj profesora koji isu spremni da prenesu znanje deci već samo ispunjavaju program. Ne mislim da oni nemaju znanje ali nije svako sposoban da svoje znanje prenese na učenike, a o tome se ne vodi računa i niko ne kontroliše njihov rad i učinak. Ovaj propust u radu neće nadoknaditi povećanje plate.
  • Milan

    14.09.2016 12:17
    Problem je što se u svakoj raspravi ljudi polarizuju, umesto da se nađe kompromis i realno sagleda situacija. Životi dece nisu fudbalska utakmica pa da gledamo navijački i formiramo klanove. Jednom sam već komentarisao da roditelji, na žalost, generalno jesu najproblematičniji u celoj priči, ali nastavnici su profesionalci i moraju da znaju da se izbore i sa pritiscima i sa polupismenima i nekompetentnima.
    Sa druge strane, kao i u svim "državnim službama", nastavnik mora da napravi stvarno neku žestoku grešku da bi bio kažnjen ili otpušten, a svi znaju, pa i kolege da u svakoj školi ima po nekoliko nastavnika koji su iz ovog ili onog razloga problematični. Neki su loši predavači, neki su loši ljudi, neki su malo (ili malo više) psihički labilni... U privatnim razgovorima kolege to pominju i svi znaju o kome se radi kada se navede neki primer, ali zvanično niko neće ništa da kaže i uvek se za te problematične nađe neko opravdanje. Moramo svi zajedno da shvatimo da zbog takvih nastavnika deca mogu da izgube interesovanje za neki predmet ili učenje generalno, a osetljivija deca mogu i da imaju ozbiljnije psihičke probleme. Škola postoji zbog obrazovanja dece, a ne da bi nastavnici imali radno mesto. Za decu je zakonski obavezna, a za nastavnike nije i sve problematične ili nezainteresovane nastavnike treba otpustiti i dovesti ljude koji umeju i žele da rade taj plemeniti posao na pravi način.
  • :)

    14.09.2016 11:59
    Ideja je dobra, ali nije za ovo podneblje i ovaj narod, koji ne zna sta je objektivnost i fer-plej. Pa ovde niko nikada nece priznati krivicu i odgovornost za nesto i uvek mu je nesto svoje "naj-naj". Kako tu ocekivati neku objektivnost? Meni nije problem da opljujem svoje dete i priznam kada je nastavnik u pravu, ali ja spadam u onih 0,5 % "autosovinista" (kako nas modernim recnikom zovu) - takav princip imam u svemu. Kada ocenjujem svoj auto, svoju drzavu, svoj narod. Ali vecina nije takva - dzabe vam pos'o.
  • Pera

    14.09.2016 11:58
    cista jedinica
    A da mi ocenimo ministra,odmah?!
    Kako je uopste mogao da izrekne takvu budalastinu?
    Narode moj,po jutru se dan poznaje!
  • Dot

    14.09.2016 11:43
    Uloga nastavnika/ucitelja je podjedanko vazna kao i uloga lekara/doktora...
    Nastavnici/ucitelji imaju izuzetno odgovoran posao koji ako se ne uradi na pravilan i kvalitetan nacin stvara hendikepirane ljude za ceo zivot. Trenutno, ceo sistem skolstva je pogresno postavljen. Zbog velike odgovornosti, selekcija kadrova (ucitelja/nastavnika/profesora) mora biti daleko rigoroznija. Oni moraju biti adekvatno stimulisani i cenjeni. Tek nakon toga se moze pricati o tome da roditelji daju svoj 'utisak'.
  • Komšija

    14.09.2016 11:33
    Znači: bar 16 godina guliš klupu, učiš, polažeš ispite u rokovima, trudiš se da napreduješ, pratiš trendove u svom polju, a i pedagogiji i onda dođe neki krkan i zavari ti čopa iz vladanja jer njegovo razmaženo detešce-milješce misli da ima ustavno dečje pravo da šizi na tvom času. Lepo im svima pokažeš srednji prst, spakuješ kofer, odeš u Nemačku, zatežeš krevetninu u nekoj bolnici, ciguješ zavesu, niko ti se ne dere, ne se*e, a sve to za daleko veću platu, a "hvala i molim" su gratis - bog da te vidi...
  • vitamin Šklj

    14.09.2016 11:29
    Hajd' još pritisaka na nastavnike,ionako su im plate astronomske (?). Možda bi funkcionisalo u,recimo,Švedskoj. Sve mi to liči na tetošenje nesposobnih roditelja.
  • itd

    14.09.2016 11:25
    suma
    a ti isti nastavnici gledaju farmu i parove.
  • Avi

    14.09.2016 11:17
    Sto se mene tice, ukoliko je moguce dati ingerencije roditeljima da ocenjuju nasta vnike, utoliko treba dati i ingerencije nastavnicima da ocenjuju roditelje i pozovu centar za socijalni rad. Sa obizrom da smo komplet licemerno drustvo, a pored toga i agresivno, nikom ne treba nista dati jer se ingerencije ne daju stoci. Kad se naucite da budete ljudi, a ne stoka, to nece biti ni potrebno, jer takve stvari su za budale kojima u uputstvo za sesir moras napisati da se ne mece na dupe.
  • Zvele

    14.09.2016 11:08
    Ni kompetentni, ni objektivni
    Nastavnici su i ovako pod velikim pritiscima roditelja a zamislite još da ih ti isti ocenjuju. Sigurno da saradnju nastavnika, stručnih službi i roditelja treba unaprediti ali ovako nešto ne doprinosi poboljšanju. I ovako mnogi nastavnici očekuju da deca dođu ''naučena'' u školu a mnogi roditelji očekuju da im škola i nauči i vaspita i zabavlja dete. Niti je sve samo posao škole, niti je sve samo posao roditelja. Roditelji rade po 10 sati i teško se uklapaju sa obavezama i potrebama deteta, nastavnici podcenjeni i prezreni, bez pravog autoriteta i kod dece i kod roditelja. Čega sam se svojevremeno naslušala na roditeljskim sastancima, Bože sačuvaj da ti ljudi dođu u poziciju da bilo koga ocenjuju. Volim ja svoje dete ali znam i koji su mu dometi i šta mu ide a šta ne ide. I najlakše je okriviti nastavnika za to. Mnogo lakše nego se zajednički organizovati i pomoći detetu, svi bi više voleli da neko drugi odradi njihov posao. Poenta je da niko ne može sam, i umesto ovakvog ''zastrašivanja'' osmislite način zajedničkog angažmana.
  • Želimo da ocenjujemo

    14.09.2016 11:07
    Kako se u ovoj državi manipuliše. Zato narod masovno ne veruje nikom.
  • suma

    14.09.2016 11:04
    Loši đaci uzvraćaju udarac
    Nameće se zaključak da neobrazovani, mladi konzumenti Farme, Parova... daju sebi za pravo da ocenjuju rad nastavnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna