Autor: Z.S./S.K.

Novi Sad
16.11.2016.
09:50 > 09:56
Kompanija za softverski inženjering "Schneider Electric DMS" iz Novog Sada preti da preuzme monopol na tržištu najkvalitetnije inženjerske radne snage u ovdašnjoj IT industriji, zahvaljujući privilegovanom uticaju koji ima na najvećem fakultetu u Srbiji - Fakultetu tehničkih nauka.

Komentari 121

  • Majkl

    30.11.2016 15:23
    "Bahatost se odnosi na studente koji sa teorijskim znanjem koje dobiju na fakultetu ne mogu nista dok ne steknu praksu (to svi znate i odnosi se na sve fakultete), a u ovom slucaju oni dobijaju i znanje i perspektivu i lepe pare, pa su i pored toga nezadovoljni. "

    Znanje koje se dobija na najpopularnijem smeru na FTN nije teorijsko, već praktično, o čemu svedoči oko 80 drugih firmi koje su osnovali i uspešno vode studenti koji su završili RNI, a da prethodno nisu morali na "praksu" u DMS.
  • NS_NS

    18.11.2016 16:58
    Kakva je situacija na drugim odsecima...
  • Beholder

    18.11.2016 13:02
    Mislim da je ovde fokus na pogresnoj temi. Univerziteti i zive od donacija velikih svetskih kompanija koje ostvaruju profite na konto kvaliteta radne snage koju regrutuju sa fakulteta. I naravno, sto vise doniraju to imaju privilegovaniji status i mogucnost izbora najboljih studenata. Zato DMS samo treba da donira novu opremu ili infrastrukturu u vrednosti od par procenata profita godisnje kako bi legitimizovala svoj status. Drugo je pitanje, a to je vec endemski problem ove zemlje, da li DMS sa svojih dve hiljade visokoobrazovanih zaposenih kadrova i ugovorima sa najvecim svetskim elektranama priavljuje stvarne profite ovoj drzavi...
  • Inspektor Višekruna

    18.11.2016 11:13
    Opet prosvetari
    Stalno navodite koliko zaradi IT sektor, koliko EPS....
    Što se ne poredite sa npr. tekstilnom industrijom ili mašinstvom? Ima i tamo fakultetski obrazovanih.
    Nije vaš problem, ako neko deli stipendiju veću od plate prosvetara, pod uslovom da ne zahvata u državni budžet.
    Mislim da su te firme delom i prinuđene na takav korak da bi zgrabile što više od one malobrojne dece koje prosvetari nisu upropoastili.
  • prosvetar

    18.11.2016 09:07
    odgovor na odgovor
    Citalac koji je odgovorio na moj komentar uopste nije razumeo poentu.
    1. Plata i stipendija se ne mogu porediti, a mi ovde pricamo o stipendiji koja je veca od prosvetarske plate.
    2. Bahatost se odnosi na studente koji sa teorijskim znanjem koje dobiju na fakultetu ne mogu nista dok ne steknu praksu (to svi znate i odnosi se na sve fakultete), a u ovom slucaju oni dobijaju i znanje i perspektivu i lepe pare, pa su i pored toga nezadovoljni.
    3. Bahatost se ne odnosi na iskusnog strucnjaka koji zasluzuje i dobija veliku platu. To treba da bude za pohvalu.
    4. Ja sam zadovoljan sa svojim poslom i sa svojom skolom i ne pljujem u bunar iz kog pijem vodu. Zelim vecu platu, borim se za nju, ali ne tako sto hejtujem skolu/decu/struku...
  • Maticar

    18.11.2016 08:11
    problem?
    I,..., sta se desilo sa onima koji su podigli ruku? Da li su svirepo kaznjeni, a oni poslusni nagradjeni? Po meni je mnogo vaznija peticija potpisana (cini mi se nekoliko desetina potpisa) prosle godine, u kojoj se predvidja propast smera, katedre, odseka,..., ako se ZK ne dopusti rad i do 67(8?)-e godine. Dekan bi mora pozvati potpisnike na sastanak, gde bi se utvrdilo da li se desilo ono sto su tvrdili. Ako je odsek (katedra, smer) zaista propao, onda naci hitno resenje: raspustiti katedru i ugasiti smer, ili ih pak ojacati dovodjenjem novih ljudi. Ako je smer i dalje "najbolji na svetu", kako je tvrdjeno u peticiji, onda potpisnike kazniti na odgovarajuci nacin. Nastavnici ne smeju lagati na taj nacin, verujuci da im je jedina moguca kazna neprolongiranje odlaska u penziju.

    PS Doroslovacki, citas li ti ovo, ili ja dzaba pisem?
  • NS

    18.11.2016 04:40
    Jel ovo jedini slucaj...
  • Rade Savršeni

    18.11.2016 02:30
    Dakle, tri člana NN veća nakon ovih pretnji na ponovljenom glasanju su hrabri da podignu ruku, iako je nekoliko meseci ranije NN veće već glasalo da se radno mesto produži.
  • @@Maticar

    17.11.2016 21:46
    "Hajde, da vidim sada ko sme da digne ruku?" - tri člana veća su podigli ruku...
  • Hmmmm

    17.11.2016 21:46
    Sve je jasno
    @programer
    Čim si studirao x godina mora da si odgovoran za primer. Verovatno si i jako temeljan.
  • M.Sc.E.E.

    17.11.2016 20:26
    Браво за ФТН и ДМС!!!!!
    Бар да је више веза привреде и факултета, на начин ДМС-а и ФТН-а, а не да се школују кадрови, који никоме нису потребни.
    Када се стекне довољно искуство, увек се може наћи још боље плаћени посао у иностранству.
    И зато, напред професори са ФТН-а, проширите везе са привредом и омогућите студентима и дипломцима још бољу и извеснију будућност!
    Да раде у струци и зараде у струци, а не да зарад разних Јура, Лира и њима сличних, везују "каблиће" за сићу....
  • @Maticar

    17.11.2016 17:18
    Pa dobro, onda neka svi odu u penziju. Ili neka svima nastavno naučno veće glasa po savesti o produženju radnog staža, a ne da se profesori ucenjuju. Da doslovce citiram, pitanje dekana na sednici kada se glasalo za produženje staža profesorki koja smeta DMS-u je glasilo: "Hajde, da vidim sada ko sme da digne ruku?".
  • @Kalimero

    17.11.2016 13:44
    "Siromasan student kome trebaju pare i koji jadan pada u iskusenje da proda dusu djavolu i prihvati tu bezobraznu stipendiju, ako vredi cemu moze i da outsource-uje za pare.
    A ako ne vredi - tu je i studentska zadruga, pa mogu i dzakovi da se nose za jedno 10-15k dinara mesecno."

    Dragi Kalimero, lepo što junački branite Vašu firmu, ali umete li da čitate s razumevanjem i ne ponavljate ono što je već napisano u komentaru na koji se nadovezujete? Znači, idemo ponovo:
    "Pa, kad si siromašni student kojem roditelji jedva finansiraju studije u NS, opcije su ti otprilike konobarisanje, stipendija ili frilens, a na nižim godinama nemaju svi dovoljno znanja da ok zarade od frilensa."
    Ne kažem da opcije ne postoje, samo da nisu sve dostupne svima i da uglavnom nisu toliko privlačne kao stipendija. Postavite kolače pred gladnog čoveka, pa kad ih pojede vičete "niko ga nije tukao po ušima da uzme".
  • Maticar

    17.11.2016 13:28
    DMS i mnostvo drugih, profesorskih, firmi je postojalo i pre Doroslovackog. Uvek su radili sta su hteli, i bili jaci od drzave. Sada su neki ostarili i moraju u penziju. Nije Doroslovacki maticar, pa da im prepravlja godine rodjenja. Ja sam maticar i pustite me da radim svoj posao..
  • @prosvetar

    17.11.2016 13:22
    Zamislite da neki radnik u trafici s platom 15k ovako komentariše štrajk prosvetara koji se nešto bune, a imaju siguran posao i platu od 40k koju on nikad neće imati. Svako sebi bira budućnost, kad ste se odlučili za prosvetu znali ste koji je maksimum plate koji možete da očekujete pri državnom zaposlenju, to je bio Vaš izbor. Visina plate u IT-ju je mnogo, mnogo veća od 400e, i tražiti da budeš plaćen koliko vrediš nije bahatost, već ono što bi svako trebalo da uradi za sebe.
    Razumem da ovakve cifre u Srbiji zvuče ogromno, ali niko vas ostale ne sprečava da se prekvalifikujete u IT ili da se borite da vaša struka bude adekvatno plaćena. Taj "ma ćuti, barem imaš posao" stav je kancerogen i nikom nije doneo dobro, sem poslodavcima koji plaćaju premalo.
  • @Hazarder

    17.11.2016 13:22
    primer ispranog mozga
    Ako si radio za firmu, zasto si dobijao stipendiju, a ne platu? Da li ti je tekao radni staz? Da li si se grebao za zdravstvenu zastitu, lazuci da si niusi zaposlen (imao si status studenta, ali si radio, i to za 400 Evra)? Koliki si porez placao na zaradu? Da li smo time bili osteceni mi koji ne radimo u DMS-u a imamo platu manju od 400 Evra? Cuj, projekat bio vezan i za magistarski rad i istrazicvacki rad unutar firme (ciji su vlasnici profesori) -- pretpostavljam slucajno? Da li su i mentor i clanovi komisije, slucajno bili iz DMS-a? Da li je kod istih, moguce braniti magistarski, ili doktorat, ne vezan za interese DMS-a? Da li je deo magistarskog bilo i trazenje "bagova", ili si se dobrovoljno javio da pomognes, dobri mladi covece?

    Tvoju pricu, sa razlicitim poslodavcem, bi ispricao svaki "sendvicar", volonter sa prihodima.
  • Aleksandar

    17.11.2016 13:13
    Zaista vas izrabljuju?
    Kao prvo vi na FTN-u preko bilo kog "nastavnog programa" ucite osnove programiranja. Niste vi programeri kada taj smer zavrsite. Potrebne su vam firme poput RTRK, DMS, Levi9 i slicno koje ce od vas napraviti programere. Ni jedan advokat koji zavrsi prava ne pocinje kao advokat - pocinje kao pripravnik za 20.000din mesecno i napreduje kroz 3-4 godine do samostalnog advokata. Niste se nauceni rodili i ne mozete ocekivati pare kao sa neba. Jednostavno ovo trziste je takvo da trazi ljude koji imaju znanje, a ne koji dizu nos i misle da su neko i nesto sa FTN diplomom. Koliko tu ima "pustanja" studenata i "diskutabilnog" polaganja ispita i trpanja sto vise ljudi nedovoljno inteligentnih za programere, vi niste ni svesni.
  • Kalimero

    17.11.2016 12:18
    @programer
    A vidis, mene nerviraju dezurni dusebriznici koji su se uhvatili za tih 400 evra, pa dave do iznemoglosti kao zmija zabu :)

    400 evra je stipendija, a ne plata.

    Cim student zavrsi fakultet i zaposli se dobija regularnu platu, 100% belu i 100% oporezovanu (za razliku od 99% drugih IT "kompanija" u Srbiji) i kako se pokaze - tako ce mu napredovati i plata. Niko nikada nije imao manju platu zato sto je bio stipendista i zato sto je ugovorom vezan da "odradi" tu stipendiju.

    Malo vise gledajte u svoje "dvoriste".

    p.s. Poruka ljudima koji rade, a i onima koji su radili u DMS-u - ne se*ite u tanjir iz kog jedete ili iz kog ste jeli ;)
  • p

    17.11.2016 11:52
    Kao i u svakoj drzavnoj firmi
    Problem je u tome ,da kao i u vecini drzavnih firmi postoji sukob interesa.Koriste se resursi drzave,tj finansira se iz budzeta,a na kraju samo mali deo ljudi ima korist od toga.Profesori imaju i ovako dobre plate,a ovo im omogucava jos dobre zarade bez dinara ulaganja i placanja poreza, i uzimaju radno mesto nekom .I treba da rade i budu pristojno placeni za svoj posao,ali neka se stave u istu ravan sa privatnim firmama koje nemaju nikakve konekcije .Na Akademiji umetnosti postoje profesori koji imaju svoje firme ,napravljene kao neka udruzenja gradjana,gde buduci studenti placaju oko 1300/hiljadu trista eura/ da ih kao pripreme za prijemni.Konkretno, na odseku za dizajn zvuka kod profesora Kljajica.Na platu od stotinak hiljada on jos uzima ko zna koliko para ,a da nisu platili nista drzavi, i niko ti ni ne garantuje da ces biti primljen.Tako je i na Radiju,gde ton majstori odnose sve poslove u svoje privatne sklepane studije,a tehniku uzimaju od firme,,,,Isto tako je RTV u,gde se koriste svi tehnicki i materijalni resursi ,za pravljenje privatnih produkcija ,koje se kasnije za ogromne pare prodaju nazad RTV u, a da nisu ulozili nikakva svoja sredstva.Tako je i na fakultetima.Nista te ne kosta skolovanje kadra,i samo ga posle preuzmes kada zavrsi skole, i zaposljavas u firmu za koju dobijas gotovu radnu snagu.
    Kada bi se to oporezovalo i postavilo kako treba ,drugacije bi se svi postavljali.Opasni su ti profani.
  • programer

    17.11.2016 10:25
    Komentar na komentar
    Sa nekim komentarima se mogu sloziti, sa nekim ne.
    Ali posebno me jedan tip nervira. To je tip "Sta se bunite, imate posao, platu 400 eur, bravo DMS, DMS je super, bla bla".
    To da li je neko u obavezi da radi u DMS-u je zaista diskutabilno. Neko ima izbora, neko ne.
    Ali da ja posle x godina studija, na veoma teskom fakultetu radim za kikiriki platu, da ne smem kolegama u inostranstvu ni reci kolika mi je plata, posto ce misliti da sam lud, e to necu. Necu da se mucim i cimam kao moji roditelji. Kao roditelji vecina nas koji su zavrsili FTN. Necu da prezivljavam samo zato sto "pa tako ti je u Srbiji". Volim ja da zivim u Srbiji, ali sve ima svoju granicu.
    Nije to nikakvo bahacenje.
    To je samo realnost.
  • Kalimero

    17.11.2016 09:51
    @Siromasan student
    Siromasan student kome trebaju pare i koji jadan pada u iskusenje da proda dusu djavolu i prihvati tu bezobraznu stipendiju, ako vredi cemu moze i da outsource-uje za pare.

    A ako ne vredi - tu je i studentska zadruga, pa mogu i dzakovi da se nose za jedno 10-15k dinara mesecno.

    Eto, tako ce jadan mali suiromasni student imati vremena i da zavrsi fakultet....
  • Kalimero

    17.11.2016 09:47
    Pilence objasnio :-)
  • Pilence

    17.11.2016 01:41
    Suma sumarum
    Ok, znaci kada se procita ceo tekst, komentari i podvuce se crta, zakljucak je:

    + Prijavljeni ste na pun iznos
    + "Siguran" posao (dobijes otkaz ako si stvarno pogresio struku)
    + Masovna stipendija studentima (ko hoce, uslovi diskutabili, ali predoceni unapred)
    + Ima neka devojka koja se svidja @smt korisniku iz komentara
    + Gomila zaposlenih (porez, doprinosi, zivne cela familija...)

    - Usko specijalizovana materija
    - Slaba napredak u struci
    - Uticu na plan i program FTN studija
    - Politika i lobiranje

    Nadam se da nista propustio.
  • Djape

    17.11.2016 01:32
    Realno o profesorima
    Ima istine ali nema stete ni po koga vec samo koristi, a konkretno V. Strezoski mi je predavao (nisam zaposlen u DMS-u i nemam ambicije da radim za DMS) i verujte da je taj covek BOG otac elektroenergetike a verujem i ostali, svako u svom domenu. Izuzetno je posvecen studentima i vi po njemu ne mozete da vidite da ima drugi posao osim profesorskog. Da mi je samo 1 sat nedeljno sa njim da pricamo o struci, ja bih bio najpametniji covek na svetu. Verujte da za tog coveka nema lose reci.
  • Komentari

    16.11.2016 23:49
    Zavidnih ima... E ti ljudi koje pominjete su značajno doprineli da se iz srbije izvozi softwera u vrednosti od nekoliko stotina miliona eura,a što ima za posledicu da mladi it ing ne beže u inostranstvo već ostaju i rade ovde. Text je napisan veoma negativno tendenciozno i neprimereno usmeren ka blaćenju pametnih i sposobnih ljudi koji daju veoma velik doprinos celokupnom društvu
  • Krojac

    16.11.2016 22:59
    E, aj nemojte da se svadjamo - pa mi smo ovde svi drugari!
  • prosvetar

    16.11.2016 22:54
    plata vs. stipendija
    Retko ostavljam komentare, ali na ovako nesto ne mogu da ostanem nem. U ovoj drzavi, da li je moguce da se neko buni za stipendiju od 400eura i pri tome ima obezbedjeno radno mesto?! Pre toga, (pretpostavljam) cita ugovor pre potpisivanja istog i odlucuje da li zeli napisano u njemu da sprovede narednih 6-10 godina. Pa ja bre sa decenijom i po radnog iskustva, zavrsenim fakultetom i gomilom kojecega iza sebe nemam platu 400 eura! To se zove bahatost...
  • Ninja

    16.11.2016 21:59
    Smesno i sustina
    Sustina je, da ako samo malo podigne neka Evropska zemlja u outsource-ingu, vecina novosadskih IT strucnjaka ce stajati u redu ispred DMS-a, jer DMS je jedina firma u NS koja pravi, prodaje i isporucuje SVOJ PROIZVOD. Samim tim ne zavisi od outsourcinga niti se moze lako zameniti.

    Inace, NS IT se malo naduvao. Nabedjeni studenti misle da su genijalci ako znaju da nakucaju 10 linija code-a, firme se bore za njih tako sto im titraju i dizu ih u nebesa,, firme nicu kao pecurke, a ono u sustini ako se negde drugo pojeftini outsourcing odose strucnjaci na biro (nema toliko posla napolju) ili u DMS.
  • Vx

    16.11.2016 21:50
    Koja glupost
    Nje mi jasno zasto stalno Doroslovackog predstavljate kao protivnika smera Softvarso inz. a on je dozvolio da se taj smer otvori. Cosic je bo taj koji to nije dozvoljavao i forsirao privatne firme.
  • Mladost ludost

    16.11.2016 21:41
    Eto tako
    Meni je DMS za nešto manje od 9 godina u redovnim, belim (samo mi je zbog toga žao, više bih voleo da smo te pare podelili) platama isplatio malo više od 120.000 evra neto. Samo da naglasim da mi DMS nije ni prva ni druga firma. Imao bih više da sam radio u manjim firmama ali bih ih promenio bar tri. I to je ok ali se DMS stabilnost mora ceniti. Svaki prvi maj plata je legla ranije, isto važi i za novu godinu. Ima DMS svojih mana ali ima tu i materijala za poštovanje.
  • Petar J.

    16.11.2016 21:34
    ...
    Izgleda ce opet biti "motivacionog" govora u DMSu.
  • Djura

    16.11.2016 20:46
    DMS je zdrava firma. Mene nerviraju trutovi na FTN. Svi iz dekanata su zakacili cele familije na drzavna jasla. Pogledajte spisak zaposlenih rodjaka prodekana sa FTN. Zene, cerke, sinovi, braca. Velika FAMILIJA. I ova siromasna drzava sve to placa.
  • Hazarder

    16.11.2016 19:57
    Pisete gluposti
    Ja sam bio stipendista godinu ipo dana, na razlicitim nivoima stipendije. Znaci firma me nije udvukla od zavrsavanja master studija, cak mi je i pomogla.
    U jednom trenutku sam bio i na 4. nivou stipendiranja, gde sam dobija 400e mesecno. Malo li je za jednog studenta? A pri tome, sam tada radio na projektu koji je bio vezan za moj master rad i istrazivacki projekat za firmu. Uspud malo i resavao po koji bug.
    Na nizim nivoima sam se bavio samo svojim naucnim radom.
    Ne poznajem primere u firmi ljudi koji su izrabljivani.
    Postoje samo mrzitelji koji nisu dobro razmislili o svojoj buducnosti kada su prihvatali oberucke stipendiju i sada su nezadovoljni time gde su upali i hejtuju...
  • Realnost

    16.11.2016 18:46
    DMS realnost
    Kad druge pobrojane firme u komentarima budu imale produkt onda mogu se svrstati u isti kos sa DMSom.
    Svako ko zeli moze da aplicira gde zeli i misli da ce mu biti bolje, svako ima izbor, studenti, inzenjeri nisu deca ...
  • Limenka

    16.11.2016 18:15
    Roditelj
    Šta znate o relativno novom smeru "Merenje i regulacija"? Vidim ima dosta ljudi iz struke, pa ako neko ima info o znanju koje se tu može steći, o mogućnosti zapošljavanja. Priča se da iza tog smera stoji institut "Mihajlo Pupin".
  • LaraK

    16.11.2016 17:50
    Izgleda da je danas slabo ko od NS programera radio.
    Svi su čitali i pisali komentare. :)
  • dr Moon

    16.11.2016 17:47
    Iz aviona
    Iz aviona se vidi da se na ovaj način ubija konkurentnost radne snage što bi za posledicu trebalo da ima, zdravu konkurentnost na tržištu rada, pa samim tim i bolju pregovaračku poziciju u visini primanja. Samim tim i država bi ostvarivala veće budžetske prihode od poreza na doprinose. Drugo jedanko važno je da se sve ovo dešava u prostorijama jedne državne ustanove. Do nekle je molo biti razumevanja, a sada kako se i navodi u ovom tekstu, izvolite gospodo otvorite svoj fakultet, akreditujte se, kupite ili rentirajte poslovni prostor, država ponovo u nenadanom + jer novi faks nova radna mesta + dodatno porez na nekretninu ili rentiranje neretnine.

    Ko ovo ne vidi ide lidijom manje otpora ili je u poptpunosti subjektivan?
  • Analogija

    16.11.2016 17:38
    Vlade Divac
    Pre par meseci Vlade Divac je dao poucan intervju zasto odlazi iz zemlje. Novinari i mediji su njega nazivali kriminalcem, a kriminalce velicali kao umetnike, pravili od njih idole mladih i sl...

    "Bravo" za medije i novinare.
  • Profesor FTN

    16.11.2016 17:01
    Suština
    Sve što je napisano u tesktu je tačno. Ali ono što nedostaje, a što predstavlja ozbiljno krivično delo je činjenica da se studenti za rad u firmi plaćaju u ispitima. I to je suština svega.

    Stipendija podleže najnižoj stopi oporezivanja i stoga donosi najjeftiniju radnu snagu. A i to nije puna plata već 100-200 EUR, dok ostatak ide u ispitima pod firmom "praktičan rad". Da, ali na projektu privatne firme, za koji ona dobija velike pare. Objasnite činjenicu da čitava generacija dobija stipendiju i daje sve ispite na vreme. Pa možda bude 2-3 lumena u generacija, ali 100 - mnogo je, pa ako je i od DMS.

    Rešenje ove zagonetke je što je "poslodavac" u isto vreme i profesor na N predmeta, kao i mentor na diplomskom. Ah da, a svi članovi komsije su zaposleni u DMS. Izvinite, osim što od ovoga boli mozak, u svakoj normalnoj zemlji je i najstrožije ZABRANJENO!
  • @Kalimero

    16.11.2016 16:42
    "Jel te neko tuce po usima da prihvatis taj "lose placen posao"???"
    Pa, kad si siromašni student kojem roditelji jedva finansiraju studije u NS, opcije su ti otprilike konobarisanje, stipendija ili frilens, a na nižim godinama nemaju svi dovoljno znanja da ok zarade od frilensa. Niko ne misli ni da su krediti odlična stvar, ali većina bude primorana da ih uzme, ne zato što voli. Onda fino kreneš da zaostaješ sa učenjem jer istovremeno radiš u DMS za kikiriki stipendiju, pa otegneš studije, njima lepo jer te i dalje plaćaju mizerno kao studenta, pa odrađuj ugovor...Stvarno plemenito, oko mi zasuzilo od brige DMS-a prema studentima i svim zaposlenima generalno.
  • versus

    16.11.2016 16:36
    NSIT 16.11.2016 • 14:57

    "Kad nisi u industriji i ne znaš šta pričaš, nemoj da pričaš molim te. Ja sam u struci već više o 10 godina i direktno sam bio zadužen za tehničke intervjue za zapošljavanje, što u većim što u manjim firmama tokom svog radnog veka."

    Ja sam upravo to već više od 17 godina. Osim nesmotrene izjave "kad nisi u industriji i ne znaš šta pričaš, nemoj da pričaš molim te", za koju se može reći da je posledica delimične anonimnosti komentatora, nesporazum je u tome što ti problem posmatraš sa gledišta biznisa, a ja sa gledišta programera.
  • Igor

    16.11.2016 16:33
    Student
    Pozz ja sam student i stipendista DMS-a. Pišete gluposti. Niko nikog ne sili ni na šta.
  • Mada

    16.11.2016 16:32
    "Vidim ovde samo lobi Levi9 firme. Pa oni imaju svoje prostorije u Park citiju gde profesori sa FTN-a obucavaju ljude da rade odmah posle skolovanja u Levi9"

    Katedra za informatiku nije menjala program zato što je Levi9 ustupio prostor za izvođenje nastave koji FTN nije mogao da obezbedi nakon što su srušili TMD da bi izgradili zgradu DMS-u. Svakako, taj ugovor je raskinut i u taj prostor uskoro ulazi RT-RK.
  • @Non-IT student

    16.11.2016 16:28
    "Pročitavši i tekst i komentare, kao student koji nije odabrao IT karijeru, već medicinu, razmišljam koliko bi naišlo na pozitivan odjek kada bi neka kompanija npr. stipendirala školovanje određenog broja lekara, usko-stručno ih obrazovala i dala im posao posle završenih studija koji bi im omogućio da žive i rade u Srbiji?"

    Stvari nisu takve kakvim ih zamišljate, već u rangu toga kad bi se na Medicinskom fakultetu otvorio smer isključivo za npr. estetsku hirurgiju. gde bi se učili samo zahvati koji se obavljaju sa tipom opreme koju ima samo jedna privatna klinika, pa svako ko posle završenog fakulteta odluči da ne radi na toj klinici ili je napusti mora da se dodatno usavršava da bi bio konkurentan kandidat za drugi posao. IT struka je takva da posla ima dovoljno te DMS ne radi ništa revolucionarno osim što nudi pristojne plate. DMS živi u prošlosti, jer je na početku bio jedna od najboljih kompanija za svršene diplomce po pitanju visine plate, ali sada postoji dovoljno drugih firmi gde se može raditi za mnogo veće pare i bez radnog vremena koje je 8h samo na papiru. Ukidanjem njihovog monopola bi se dala fer šansa manjim kompanijama da "na izvoru" privuku i zadrže što bolji kadar dobrim uslovima, a ne da zarobljavaju studente lošim ugovorima i budu izrabljivačka firma u kojoj je većina zaposlenih nezadovoljna. Od kolega koji su tamo radili većina je otišla, oni koji nisu mrze svoj posao i planiraju da odu, spletki i nekompetentnih koliko voliš.
  • Realista

    16.11.2016 16:23
    Ludilo...
    Citam i tekst i komentare i prosto ne verujem da je moguce da postoji toliko malicioznih i zlonamernih ljudi...
    Gomila lazi u komentarima i bljuvotina. DMS zaposljava tolike ljude i to je nesto "lose".

    Zemljo otvori se...i sacuvaj od takvih bednika.
  • Kalimero

    16.11.2016 16:19
    Glupom nikad nije dosta
    @Shimmy
    Jel te neko tuce po usima da prihvatis taj "lose placen posao"???
  • Zdravko

    16.11.2016 16:12
    ja nisam naseo na stipendije 1
    Prvo jedna stvar da se razjasni ko još ne zna: DMS, RTRK i slično... su nastale davno, iz nekih ljudskih i dobrih načela u početku(na žalost samo u početku). Znači profesori koji su teško živeli od svojih plata u ovoj raspaloj zemlji, pokrenuli su svoj biznis. Nisu nikakve firme privatne UBACIVALE svoje kadrove na FTN već su profesori otvarali firme.

    Kako su firme rasle, oni koji su se borili da imaju ZA SEBE bolji život, vremenom su naučili da iskorišćavaju lošu ekonomsku situaciju u zemlji, i tako sada DRUGIMA ONEMOGUĆAVAJU bolji život, studentima/njihovim zaposlenima.

    Ako neko prima stipendiju, onda uči, a ne ide u tu firmu da radi. Ako radi, onda treba da ima poštenu platu za taj svoj rad, a ne da je vraća sa kamatom kada više ne radi u firmi?

    Oni nisu ti koji obrazuju radnike, već FTN, a profesori za to primaju platu.
    Većina stipendista ostane zarobljena u tim firmama, jer su vezani ugovorom, da će im se PLATE KOJE SU STUDENTI ZARADILI oduzeti sa sve kamatom.
    Ovo se graniči sa onim što je Vulin pričao, da se socijalna pomoć mora zaraditi.

    I meni je nuđena stipendija tada u RTRK, ali kako sam za vreme studija pristojno zarađivao od freelancing-a, nisam želeo da se obavezujem nikome na ništa, jer se ni oni tebi ni na šta ne obavezuju.

    Sledi Nastavak
  • Zdravko

    16.11.2016 16:10
    ja nisam naseo na stipendije 2
    ...nastavak
    Već 10 godina sam privatnik, u početku je bilo teško, ali vrlo brzo sve postane mnogo bolje, bolje od bedne plate u dms od 90,000 (zvuči lepo ali to je samo 730 eur)
    Sa 730 eura, na kiriju i troškove ode i više od pola plate. Zimovanja, letovanja to isto ide na kredit, kao i auto, pa još ako si budala pa uzmeš kredit za stan, zarobljen si u toj firmi na duže staze, jer da....oni te podstiču na uzimanje stambenog kredita, jer tada imaš samo nesigurnost, i bojazan od gubitka posla, a oni to jako dobro znaju iskorišćavaju to. Ukoliko odlučiš da ideš preko, banka ti uzme stan, auto....DMS-u ostaješ dužan, i šta si radio, za šta si se žrtvovao, gde si onda sprcao godine?...

    Jako bitna zabluda je ta da posao u DMS bilo kome garantuje sigurnost. Firmu su kupili stranci. Njima je bitan profit. Njima je bitna jeftina radna snaga. Čim negde bude jeftinije, ode firma tamo! Ne zaboravite, oni prema vama nisu obavezni ništa, vi ste njima obavezni.

    Svako ko ima znanja, može da outsourcuje software za velkike firme, kao što i ove firme rade. Samo vi tada uzimate zaradu, a ne da vam DMS,RTRK i slični pojedu 90% zarade, i još vas i drže u šaci.

    Znate koje su najbolje IT firme, gde je najlepši rad? Firme koje su 4-5 ortaka otvorili i svi rade za velike plate. Firme koje i ostalom osoblju daju dobre plate, a to nikako nisu one gorepomenute.
  • ns ja

    16.11.2016 16:10
    AMAN!
    Čitam i ne razumem, ko i zašto se BUNI???!!! U državi i okruženju u kom se nalazimo, FTN u sprezi sa par mešovitih fakultetsko-privatnih firmi!!! Te firme rade i ZARAĐUJU na tržištu!! Inostranom!? Dakle ako je ovo istina, u čemu je onda problem??
    (ja više verujem u legendu da su pokrajinske pare od prodaje NIS-a ovde ušpricane cca 400mil eur i koje kad se pojedu (uskoro) tada će se videti ko i da li pravi pare ili je ovo još jedna partijska varijanta uhlebljivanja sa konačnim ishodom)???

    Elem, ako ovi entiteti u sprezi sa FTN prave realne pare na realnom tržištu BRAVO I ODLIČNO, ČESTITAM OD SRCA!!! Ako jeste tako onda - aman pustite se glupih i preglupih komentara i ne "brinite" mnogo za usko stručne inženjere koji imaju posao o kojem mnogi ovde sanjaju!!!

    Zašto se ne sekirate šta će i za koga da rade pravnici, istoričari, ekonomisti, profesori matematike i hemije, filolozi, književnici itd itd!!!???? I za koju platu kada(i ako) je dobiju i da li su usko i zastarelo znanje dobili sa svojih odseka???EJ!! Pa da li je moguće da čitam ovakve komentare????

    Kod Doroslovačkog sam svojevremeno dobio veoma visoku ocenu u periodu kad su se zbog njega mnogi ispisivali sa fakulteta i moja poruka je prosta: učiš, radiš, spremiš ispit i položiš!!!

    Kako drugačije dragi studenti!?? Čuh i da je nezgodan čovek, ali za mnoge se svašta priča, a ja u te priče ne verujem, isti je kao i svi koji su na njegovom mestu bili pre (samo su se promenile interesne grupe)
  • Shimmy

    16.11.2016 16:01
    Pametnome dosta
    Opravdano je za stipendiju traziti ugovornu obavezu(npr primao si 3 godine stipendiju, i sad si u obavezi 3 godine da radis za nasu firmu), kako stipendista posle ne bi otisao da radi kod nekog drugog.

    Ali ukoliko primate "stipendiju", a za te pare morate da se pojavite negde da nesto radite. ONDA TO NIJE STIPENDIJA, NEGO LOSE PLACEN POSAO!!!


  • Kiki

    16.11.2016 15:53
    Ovoj prici nedostaje i prica o institutu Biosense ... suma koja je u pitanju je oko 60 mil EUR. E, pa posto dekan nije mogao da stavi sapu na to, E, zbog toga su sa FTN-a oterani Vesna Bengin-Crnojevic i njen muz Vlada, a oni su doneli ta dva velika projekta. Mozda najveci projekti u Srbiji. Svaka cast dekanu i ljigama oko njega koji zele samo da otimaju. Zato ce FTN mozda i propasti ...
  • Zaposleni

    16.11.2016 15:52
    Zasto Levi9
    Svi se bore za kvalitetne kadrove ali:
    1. Levi 9 nikada nije niti ce placati kadrove koji su zaposleni na Ftn-u
    2. Levi 9 nikada nije trazio nikakve subvencije
    3. Levi 9 ostvaruje profit i placa drzavi poreze na isti

    Ovo su cinjenice i lako se mogu proveriti.
  • Subvencije!!!!

    16.11.2016 15:46
    900.000 eur
    Dms je dobio 900.000,00 eur subvencija i to je proslo nezapazeno!!! Odavno se zna da politika stoji iza ove firme.

    http://startit.rs/srbija-subvencije-podsticaji-it-peticija/

  • Non-IT student

    16.11.2016 15:42
    Razmišljanje
    Pročitavši i tekst i komentare, kao student koji nije odabrao IT karijeru, već medicinu, razmišljam koliko bi naišlo na pozitivan odjek kada bi neka kompanija npr. stipendirala školovanje određenog broja lekara, usko-stručno ih obrazovala i dala im posao posle završenih studija koji bi im omogućio da žive i rade u Srbiji?

    Ko hoće da bude zlonameran-uvek će naći nešto da se uhvati.

    Pozdrav svima.

  • Ilija Cvorovic

    16.11.2016 15:36
    Zavera
    Stvarno je to jako sumnjivo. DMS legalno posluje, svi zaposleni su prijavljeni na punu platu... osvaja tendere sirom sveta, a proizvod im je oznacen kao vodeci (sirom sveta) u celoj bransi.
    Mozda i jedina kompanija u Srbiji koja unosi novac u zemlju (a ne obrnuto).
    To sve ne moze da prodje "nezapazeno" u banana zemlji Srbiji. Jednostavno uspeh se ne prasta.
    Kad to pogledaju profesori cije prazne price ne mogu da zaposle svrsene studente bilo gde, krece navala ljubomore i teorija zavere.
    Studijski program i treba da se modifikuje u onako kako bi bio upotrebljiviji.
    Kome treba gomila svrsenih studenata sa zvanjima i "znanjima" koja nikome ne trebaju???

    Zapitatjte se pre nego sto pocete da pljujete ovako nesto.
    Ovo je vrlo svojstveno nasem narodu... uvek antiprotivni.
  • Ćalke Mačka

    16.11.2016 15:10
    @joca
    Šibaćmo se VGA kablovima, već vidim. Samo nemojte koristiti mehaničke tastature kao štitove. Cherry prekidači su na ceni!
  • Gligorije

    16.11.2016 15:07
    Kako se Milosavljevici raduju citajuci ovo...
  • NSIT

    16.11.2016 14:57
    versus 16.11.2016 • 14:02
    Računica
    Kuknjava koju ponavljaju kojekakvi klasteri, inkubatori i tzv "veliki" IT igrači, tačnije državno - privatna IT mafija, je priča za maloumne. Nije tačno da nema dovoljno programera. Ono što oni u stvari time hoće da kažu je da nema dovoljno programera koji bi radili prljave, jednolične, dosadne i besperspektivne poslove koji im uništavaju karijeru, a da budu plaćeni kikirikijem. Bez soli....

    Kad nisi u industriji i ne znaš šta pričaš, nemoj da pričaš molim te. Ja sam u struci već više o 10 godina i direktno sam bio zadužen za tehničke intervjue za zapošljavanje, što u većim što u manjim firmama tokom svog radnog veka. Programera ima manjak i to je činjenica, posebno u Novom Sadu. Šljakera za prljave i jednolične posleove još i ima, pa firme baziraju svoj posao na njima jer jednostavno moraju. Probaj da regrutuješ nekoga za nešto kreativno ili kompleksno i naićićeš na žestoke probleme - jer ih ima jako malo, bez obzira na pare koje ponudiš (a nudi se i do 2500-3000e za seniore). A što se tiče razlike između plate i onoga što firma naplaćuje, probaj da vodiš firmu koja mora da se širi, da kupuje stalno novu opremu, da plaća radnike i kad nema aktivnog projekta, da zadovolji potrebe širenja poslovnog prostora... Oni koji plaćaju radnike onoliko koliko se zaradi na njima nemaju apsolutno nikakvu perspektivu za širenje i to je normalno.
  • opetJa

    16.11.2016 14:51
    @Terribille
    Nije problem to sto oni zaposljavaju ljude vec NACIN na koji ih zaposljavaju... postavljaju monopolsku poziciju na trzistu...a bese ono monopol je zabranjen? Zdrava trzisna konkurencija? Obrazuj kadar da radi dobro posao a ne usko specijalizovano i za sopstvene potrebe a onda se otimaj oko njega i pridobi njegovu paznju i zainteresuj ga za svoju firmu... a ne da si unapred namestio igru... budi fer prema drugim igracima i firmama, samo toliko...
    Plus ucis coveka samo jednom poslu i usko ga specijalizujes prema sopstvenim potrebama i samim tim mu kasnije otezavas situaciju oko pronalaska posla i ucenju novih koncepta - ako ovo nije kriminal prema samim studentima ja ne znam sta je... I neko vec napisa da se kotira da 5 godina iskustva u DMSu je jednako 2 godine rada negde drugde - apsolutno istinito... ako ne ulazes u sebe dodatno u tih 5 godina tvoje sanse su sve manje i manje za promenu posla ... Ucis 5 godina fakultet da radis na obicnom odrzavanju starog sistema i onda narednih 5 godina odrzavas isti i posle toga dovidjenja tvoja karijera.
  • Aca

    16.11.2016 14:18
    car
    @Ceo smer elektroenergetike (a sada i šire) je podredjen DMS-u. A oni uzimaju 5-10 najboljih studenata iz generacije. Što znači da će ostalih 140 iz generacije ostati na birou za zapošljavanje jer su završili elektrotehniku (i DMS program) i potrošili 5-8 godina a sada ne mogu pronaći posao.

    Vidim lobi Levi9 ponovo (pretezno njihov posto predstavnici manjih firma ne rade na FTN-u kao kod ove dve firme) , ma sve puca biro od programera koji ne mogu da nadju posao zbog DMS-a.. Sustina je da sve firme vrbuju, ali neka studenti odlucuju sami gde ce ici i sta ce potpisivati imaju svi preko 19 godina.
  • Debilana

    16.11.2016 14:16
    Rad na srpski način 16.11.2016 • 10:13
    Najozbiljnije bih upozorio studente koji sanjaju o DMS-u, da ne zasnivaju svoju budućnost na tome.
    DMS ima većinsko vlasništvo Nemaca, i u određenom trenutku će Nemci licencu povući u Evropu zajedno sa bitnim ljudima, a silne primljene ljude i ekonomske promašaje ostaviti ovde.
    Oni imaju prespektivu, ali ne na način kako su do sada organizovani i kako sada rade.
    Ne smem o detaljima.

    ----
    Idiote Schneider je Francuska firma. Ovi sto znaju sve insajderske informacije su najgori. N A J G O R I .
  • The

    16.11.2016 14:03
    Gospodo komentatori,,
    Umesto sto pljujete (vecina vas) po jednoj od retkih firmi koja u Novom Sadu daje redovne i velike plate i na to isplacuje sve poreze, firmi koja ima svoj proizvod koji se ceni u svetu i koja tezi da da taj proizvod usavrsi i prosiri, firmi koja studentima daje stipendije i osigurava posao (i to na duze staze), a sve za racun ljubomornih konkurentskih firmi kojima su programeri potrosna roba potrebna samo za pravljenje tudjih proizvoda (outsourcing), koje svoje programere placaju na ruke, bez uplata poreza, doprinosa, bolje bi bilo da se konstruktivno zapitate zasto se ne povecaju kvote za upise i na taj drugi smer koji je trazen, zasto se i dalje skoluje kadar koji posle studiranja nema gde da se zaposli ili mora da se prekvalifikuje da bi se zaposlio, vidi cuda, upravo u toj firmi ili nekoj slicnoj, pa diplomu mora da okaci manje-vise macku o rep i znanje koju mu za posao treba stice uz rad? Zapitajte se sta mozete da uradite i prionite na posao da to promenite na bolje, umesto da pljujete i kukate jer nemate sta pametnije. Dragi studenti ne slusajte sta vam svakakvi pricaju i savetuju, pljuju ili predlazu. Svaki posao koji cete narednih 40 god. morati da radite ce vam izaci na nos ako ga ne budete voleli ili ne budete bili njim zadovoljni. Vase je samo da sticete znanje, kroz ucenje, kroz rad, kroz promene koje ce svakako uslediti ma gde radili.
    I za kraj za najbolji komentar @smt: Samo hrabro navijam za tebe!
  • versus

    16.11.2016 14:02
    Računica
    Kuknjava koju ponavljaju kojekakvi klasteri, inkubatori i tzv "veliki" IT igrači, tačnije državno - privatna IT mafija, je priča za maloumne. Nije tačno da nema dovoljno programera. Ono što oni u stvari time hoće da kažu je da nema dovoljno programera koji bi radili prljave, jednolične, dosadne i besperspektivne poslove koji im uništavaju karijeru, a da budu plaćeni kikirikijem. Bez soli. Od stranaca se za krpljenje sopstvenog ili tuđeg đubreta koje je promenilo ko zna koliko ruku uzima po 40, 60 i više EUR za programer sat, a kod programera završi 10. Bruto. Računica je prosta, a motivacija očigledna. Otud i jagma za naivčinama sa fakulteta. Sve ostalo su prazne priče i prodaja magle.
  • developer

    16.11.2016 13:58
    barabe
    Kakvi su to kriminalci, ladno su namestili da svako ko zavrsi fakultet ima suguran i dobro placen posao(1000+eur)...
  • Sasa

    16.11.2016 13:57
    A Naucno Tehnoloski Park?
    Vrlo bitna stavka koja ide u prilog objavljenog teksta je i cinjenica da je u "podeli" kvadrata Naucno Tehnoloskog Parka koji se pravi na nivou Univerziteta, najvise prostora uzeo DMS, pa RT-RK, pa ostale firme vezane za FTN.
    Ja to vidim kao besplatan poslovni prostor za spomentute firme sto je direktno na stetu ostalih IT kompanija u gradu i buducih start-up firmi kojima bi taj prostor bio dragocen.

    Moj utisak je da je tu, nepravda ucinjena prema ostalim IT kompanijama u gradu, mnogo veca i drasticnija u smislu cene kvadrata poslovnog prostora, a samim tim i korist pribavljena kompanijama DMS i RT-RK.
  • stjepana supanca

    16.11.2016 13:54
    5
    Povlaceci paralelu izmedju dms stipendija i ugovora sa fmp, dolazim na ideju da je covic jedan od suvlasnika ove it kompajije
  • Milojko

    16.11.2016 13:27
    To je samo vrh ledenog brega. Istražite firme i ostalih profesora - Crnojevića, Stefanovića, Sladojevića i sličnih. Tek tamo ima zanimljivih stvari.
  • Kalimero

    16.11.2016 13:23
    Nepravda pa to ti je
    Niko nikoga ne primorava ni na to koji ce fakultet da upise, ni koji smer ce da upise, ni u kojoj firmi ce da se zaposli, ni da li ce uzimati tu cuvenu stipendiju.

    Nekoliko njih pominje kako su obmanuti "marketing-om" - pa ako je to istina, onda ste sami krivi i dovoljno glupi da poverujete u ono sto "pise na tarabi". Pricamo o zrelim ljudima koji imaju svoju glavu i svoje misljenje. Iskreno se nadam.

    Ali svi znaju sta je u pitanju - daj ti meni pare sada, a sutra cu da razmisljam o "posledicama".
    Pa gomila ljudi je tako i studentski kredit uzimala, pa posle plakala kad treba da ga vrati.

    Jadni studenti koji moraju, zamisli, da odrade svoju stipendiju - pa sta ste vi mislili - da ce neko da vam daje pare na lepe oci i da ulaze u vas, a da vi posle odete bez ikakve naknade u neku drugu firmu? Jos verujete u deda mraza?

    Kada je rec u "uskom" znanju - to je najveca laz koja se ponavlja nebrojeno puta. Svaki fakultet treba da daje osnovu - od coveka zavisi kako ce da je iskoristi i koliko ce dodatno da ulozi u sebe. To pogotovo za IT vazi. Ko je dobar u jednoj oblasti i u jednom programskom jeziku jako lako i brzo ce da se adaptira bukvalno za bilo sta drugo.

    Ne znam da li su gori oni koji pokrenu ovakve price ili "lozaci" koji pojma nemaju ni o cemu, a pisu komentare kao da znaju celu pricu. Smejurija.

    Schneider nije nemacka firma, vec francuska. Pare se ne izvlace iz Srbije, vec se uvlace u Srbiju, sve plate su "bele" i svi porezi se placaju i to debelo...
  • ns

    16.11.2016 13:22
    NA drzavnom fakultetu je isti javasluk kao i u drzavnim preduzecima. Greska je u sistemu a ne samo u profesorima.
  • Ex FTN-ovac II put

    16.11.2016 13:19
    E1
    4) Jedne godine prilikom studentske ankete (studenti ocenjuju rad profesora), kolega je napisao da prof. Popović (gore pomenuti vlasnik i direktor DMS-a) nije nijednom održao svoje predavanje (što je bilo tačno. Sve je održao njegov sistent). Ne možete zamisliti koju torturu i pretnje je on dobio zbog toga. A bili smo već završna godina. Lepo mu je rekao asistent: mogao si sve da napišeš. Ali to da profesor nije nijednom došao na predavanje - e to nisi smeo. Inače, u onom izveštaju o najvećim zaradama koje mediji objave jednom godišnje, svake godine je prvi nekakav profesor iz Novog Sada. E, pa sad znate ko je u pitanju. Jeste on profesor, ali ne živi od profesorske plate.... cifra je izuzetno velika! 5) Dosta profesora sa FTN-a paralelno radi u Elektrovojvodini (kako se već sada zove). Bilo je priča da je DMS prodao svoj softver Elektrovojvodini (za ogroman novac), a ovaj nije implementiran. 5) Neko je već napisao da muljaju sa porezima. 6) Najniža plata je bila 400e. neto. A plate su pale zadnje 2-3 godine. 5) Sve u svemu - ko voli nek izvoli! Mnogo pričaju, a malo nude. Ako hoćete sa tim znanjem negde u inostranstvo, moraćete da uložite još toliko vremena minimum! Znači još 3-5 godina učenja da biste stigli današnje trendove. Onda se postavlja pitanje: čemu nas onda oni uče na fakultetu? Skoro pa ničemu. Jako zastarelo znanje, slaba primena (nema privrede, novih projekata, poslova), osim tog njihovog softvera. DMS ne uzima studente sa drugih fakulteta. Pozdrav.
  • Plakyca

    16.11.2016 13:12
    plakyyy
    Treba da dobijem Schneiderovu stipendiju, a sada me plase svi ovi anti-DMS komentari :'( T___T
  • Ex FTN-ovac

    16.11.2016 13:00
    E1
    1) Oni (DMS) su u sprezi sa politikom, naravno. Nisu oni zaradili prvi milion. Oni su ga dobili. Da bi mogli da konkurišu za velike poslove moraju biti veliki (svetski) igrači. To im je omogućio Pajtić preko Razv. banke Vojv. U to vreme, dakle za vreme DS-a i njihovog gradonačelnika I. Ćosić je bio dekan. U momentu promene vlasti u gradu - promenio se i dekan, odnosno čim je došao sadašnji gradonačelnik - došao je i Doroslovački za novog dekana. Tako da je on SNS kadar. Medjutim, ruka ruku mije... opšte pravilo. 2) Ceo smer elektroenergetike (a sada i šire) je podredjen DMS-u. A oni uzimaju 5-10 najboljih studenata iz generacije. Što znači da će ostalih 140 iz generacije ostati na birou za zapošljavanje jer su završili elektrotehniku (i DMS program) i potrošili 5-8 godina a sada ne mogu pronaći posao. Ne žele svi da se bave njihovim poslom! A i program je zastareo, generalno (osim tog njihovog koji sami prave). Slaba praktična nastava. Gomila nepotrebnih stvari se uči. 3) Jako mnogo ljudi im odlazi, i to onih najboljih! Pazite, bilo je jako pametnih kolega, pravi genijalci. Njima su nudjene plate neto 1500e+ za početak! Svi su ih napustili (čak sam se i ja iznenadio za neke osobe) za max. 5 godina. Ako finansijski aspekt nije problem - šta jeste? Zašto im ljudi konstantno odlaze? 4) Jedne godine prilikom studentske ankete (studenti ocenjuju rad profesora), kolega je napisao da prof. Popović nije nijednom održao svoje predavanje (što je bilo tačno. Sve je održao njego)
  • mile

    16.11.2016 12:58
    Polako izlazi na videlo pravo svetlo cuvene domace IT industrije koja svake dve nedelje kuka po novinama kako fale strucnjaci, a u stvari je samo paravan za privatne kompanije koje traze nacine kako da vrbuju sto vise studenata za svoje sopstvene projekte i poslove koji su uglavnom nisko placeni i vrlo zahtevni i samim tim neinteresantni za strane IT strucnjake.
  • T.

    16.11.2016 12:51
    Osnovni koncepti!?
    @Student2
    >>"Na DMS smeru se ne radi nista vezano za DMS. Rade se osnovni koncepri koji su vezani za sve programerske firme".
    Objasnite mi onda otkud u planu i programu na Primenjenom softverskom inženjerstvu, na masteru, predmet koji se zove "Napredni sistemi za transport i distribuciju fluida"? Nije baš klasičan programerski predmet, zar ne?
  • Moze to

    16.11.2016 12:48
    I bolje
    Preko vlasnicke strukture na apr-u mozete videti da retko koja veca ili uspesnija IT firma nema veze sa drzavom ili fakultetom odnosno fakultetskim profesorom ili asistentom. DMS, RT-RK, Levi9, Zesium, M&I, TIAC, TMNS, Prozone, Exlrt itd. i druga velika vecina okupljenih unutar ITC vojvodina klastera koja zeli da bude unutar te odabrane ekipe tj. blize vatri, da se bolje ogreje. Kao i u drugim bransama u srbiji, dosta se ide na poznanstva i privilegije, samo sto to ovde i nije toliki problem jer se ozbiljne pare uzimaju od stranaca a ne od drzave. I dok u uredjenim drzavama za povlasceni polozaj i manipulisanje trzistem moze i u zatvor da se ide, srbija i fer/isti trzisni uslovi za sve, i u IT-ju, su dva pojma i dalje udaljena jedno 30 godina.
  • @investicije

    16.11.2016 12:47
    Da li se može znati koliko je Elektrovojvodina uložila u DMS za softver koji nikada nije proradio?
  • Slucajni prolaznik

    16.11.2016 12:47
    Procitajuci komentare se cisto vidi da ih pisu ljudi koji nemaju pojma sta se stvarno desava i samo skoce na svaku temu da hejtuju.
    Gledajte bre svoja posla... ali izgleda da nemate bas pametnog.
  • lala

    16.11.2016 12:25
    Nije problem stipendija, svaki student odlucuje za sebe da li mu se to dopada ili ne. Isto tako, klauzule ugovora za stipendiranje su jasne pa prema tome opet sami studenti neka procene da li im to odgovara ili ne.

    Problem je sedenje na dve stolice profesora koji predaju na FTN i koji sede u raznim odborima i pozicijam u DMS. Sve firme se bore da vrbuju mlad IT kadar ali cinjenica je da doticni profesori imaju direktan kanal komunikacije sa studentima kojima predaju.

    Na kraju krajeva, ako se ne varam, naziv firme RT-RK je skracenica od naziva katedre na FTN. To je povezanosti o kojoj pricamo
  • student2

    16.11.2016 12:14
    Na DMS smeru se ne radi nista vezano za DMS. Rade se osnovni koncepri koji su vezani za sve programerske firme, a smer je osnovan jer je opao kriterijum na glavnom svemu e2 koji pruza jako malo znanja.
  • bivsi-dms-ovac

    16.11.2016 12:03
    Opa, opet pljuvanje po mojoj bivsoj, "divnoj" firmici DMS-u :)
  • Profa l sektor

    16.11.2016 12:01
    DMSFTN
    Ovo i vrapci znaju...
  • Aca

    16.11.2016 11:57
    ..
    Vidim ovde samo lobi Levi9 firme. Pa oni imaju svoje prostorije u Park citiju gde profesori sa FTN-a obucavaju ljude da rade odmah posle skolovanja u Levi9. Ali generalno svi studenti mogu da biraju gde ce raditi posle studija ne znam zasto su i ove vece firme toliki problem, niko ne potpisuje ugovor kad upise faks gde ce raditi.. nek se raspitaju ljudi pa nek donose odluke.
  • RTRK zaposleni

    16.11.2016 11:49
    Mene je sramota sto radim u RTRK. To je eksploatacija studenata. Nista ne nauce, samo se osposobe za glupo poslove koji odgovaraju managementu i to je to. Management ih izrabljuje i potpisuje visegodisnje ugovore i uvek posle isteka ugovora ljudi odlaze.

    To nije zdravo okruzenje za rad, to je izrabljivanje studenata
  • Синдикалац

    16.11.2016 11:46
    Реч Синдиката
    Да ли су синдикалне организације које заступају права запослених у тим фирмама или синдикат радника ФТН нешто изјавио. А чекај. Нема синдиката на преко 2000 запослених. Заборавио сам да је забрањено синдикално организовање софтверским радницима у Новом саду.

    Овако. Вијамо овде право једне професорице, а заборавља се софтверски картел и права на преко 300 студената годишње. Шта су програмери? Топовско месо? Ајде пишите мало о томе како годинама излаз из једне од софтверских фирми иде преко граница Србије. Пишите мало о договору картела да контролишу
  • Student

    16.11.2016 11:43
    Stipendije
    Poseban tekst treba napisati na temu stipendija i manipulacija istim.

    Kako je moguce da firma, DMS na primer, studentima nudi stipendije sa 14% godisnje kamate ako se ugovor zeli raskinuti. A pri tom vi radite za tu "stipendiju" sto znaci da je ti plata a ne stipendija.
  • Marko

    16.11.2016 11:42
    ...
    Kada selo nema leba da jede, svak bi da postane pekar.

    Zato škola za pekare ne može da radi suviše daleko od politike.
  • socko

    16.11.2016 11:41
    Prvo: DMS, RT-RK i Levi9 nisu nikakve "IT kompanije" već prvenstveno organizacije za pranje novca za račun stranih vlasnika, gde % ostaje domaćim manjinskim suvlasnicima. Zato je DMS godinama "gubitaš" - izvlači se cash preko raznih povezanih firmi, agencija i preduzetnika. Klasična mutljaža.

    Drugo: studenti koji završavaju računarske smerove na FTN decenijama u nazad nemaju znanje, ispiti se "polažu" kroz rad na komercijalnim projektima, kroz prekucavanje udžbenika itd. Do skora je većina kadra u tim firmama koje spominjete bila sa telekomunikacija i energetike.

    Treće: nastavni kadar na FTN je katastrofalan, posrnulih PhD koliko hoćete. Imate primere na svim katedrama vanrednih profesora od 32god, sa 100 i kusir objavljenih "radova" a koji veze sa strukom nemaju. Prednjači "stara garda" - Kukolj, Kovačević. A ima i onih koji su toliko loši da van fakulteta nisu ni mogli izaći, kao spomenuti Branko Perišić i njegovi "puleni" - u toj kategoriji ego i samobitnost cvetaju. Zora Konjović koju su oterali u penziju je upropastila svojim "predavanjima" ma nivou lošije srednje škole generacije studenata.

    Može da se piše o tome svemu do sutra.
  • Eks DMS-ovac 2

    16.11.2016 11:36
    Normalno bi bilo da DMS stvori atmosferu takvu da bude interesantan studentima i da se oni svojom voljom odluce za isti. Ovo sto DMS radi se granici sa legalnim i predstavlja veliku sramotu. Sistem u kojem se studentima obecavaju kule i gradovi a jako malo od toga se ispostuje dovodi do velikog nezadovoljstva. Pored toga ugovori koji studente vezuju za DMS su vise nego bezobrazni.

    Naravno niko nikoga ne primorava na nista, medjutim agresivan marketing tokom skolovanja je odgovoran za odluke koje studenti donose. Sve ovo ne bi bilo moguce bez mafijaske organizacije FTN i profesora koji samo zbog licne koristi usmeravaju studente na adresu Narodni fronta 25 A,B,C,D.

    Sve u svemu studenti oprez!!! Trziste je veliko, pamet u glavu!
  • zeljko

    16.11.2016 11:31
    Budite srecni
    Budjte srecni sto imate RTRK I DMS - oni prave inzenjere, ne profesori.
  • Joka

    16.11.2016 11:30
    Mehanizam FTN/DMS traje godinama unazad.Šta kao, niko ništa nije znao?Dajte, molim vas.
  • Ex DMS-ovac

    16.11.2016 11:27
    Dragi studenti
    Kao neko ko je radio u DMS-u i upoznat sa svim tim stvarima koje su navedene u tekstu, mogu da preporucim seldece:
    1. Na DMS smeru cete biti usko vezani za ono sto DMS radi a sto vam nece nista pomoci pri zaposlenju ud rugoj firmi.
    2. U firmama u Novom Sadu vlada misljenje da neko ko je radio u DMS 5 godina, ima iskusta kao neko ko je radio samo 2 godine u nekoj drugoj firmi sto je porazavajuce.
    3. A sto se tice stipendija, dobro OBRATITE PAZNJU jer ukoliko vidite da to nije to imate veliku obavezu prilikom vracanja stipendije, doprinosa za te stipendije kao i kamate od 14% na godisnjem nivou.
    HVALA ALI NE HVALA.

  • Obavesteni

    16.11.2016 11:23
    Subvencije DMS-a
    Da li znate da je i DMS dobijao subvencije za zaposljavanje pre par godina, i to je jedina IT firma koja ih je u Novom Sadu dobila, a nakon toga su imali i gostovanje Pajtica na nekoj svecanosti koji se hvalio tim subvencijama.

    I da li znate da DMS skoro svake godine pravi gubitke na poreskim bilansima, pa ne placa nikakav porez na dobit.

    Cudno je kako sve to posmatra i odobrava ozbiljna firma poput Schneider-a
  • Terribille

    16.11.2016 11:20
    zemlja Srbija
    I šta je tu problem? To što je DMS obezbedio prostorije za rad studenata, asistenata i profesora nakon rušenja TMD-a, što daje stipendije i obezbeđuje siguran posao za mlade inženjere, daje "bele" plate, plaća opremu i licence, i na sve to porez državi, Novom Sadu i Vojvodini.

    Najbolje je saseći u korenu sve što je dobro, nikako ne ispravljati pogrešno, potpuno ukinuti uticaj IT kompanija na rad fakulteta, omogućiti boljim studentima sa mediokritetskih smerova da potraže posao u inostranstvu a ostatak prepustiti outsorsing firmama da pokupe ono što se da iskoristiti za "čukanje" po tastaturi, jer im pamet, znanje i inovacije ne trebaju.

    Da najbolje je "oterati" odavde skoro dve hiljade mladih ljudi (rekao bih da od prilike toliko radi u ove dve kompanije) i njihove porodice, jer ova zemlja nema potrebe za njima. Da, nakon toga možete zatvoriti i prodavnice, bioskope, pozorišta... sam fakultet, jer ko će u njima kupovati, gledati, obrazovati se... ko će platiti stipendije, "bele" plate, licence, poreze...
  • Stipendista DMS-a

    16.11.2016 11:18
    Pa nije to bas stipendija
    Sada kad vec pricamo o stipendijama meni je neobicno sto za moju stipendiju u DMS-u moram da radim na komericijalnim projektima kod njih. To se ne zove stipendija nego plata...i to mala plata za uslove na trzistu. Sada znam da sam pogresio sto sam je uzeo, ali ispostavilo se da ce biti tesko raskinuti je.

    Objavite i to kad vec pricate o stipendijama. DMS ne daje stipendije nego male plate studnetima....
  • realno

    16.11.2016 11:17
    realno
    Ovo je najverovatnije borba Levi9 sa DMS-om i RT-RK, sve tri kompanije su iste, daju mizerne stipendije kako bi vezale studente da rade kod njih godinama a kada hoce da raskinu ugovor onda im vise niko ne moze pomoci a bilo je i takvih primera. Opste je poznato da su verovatno najmanje plate u te tri firme a isto tako je poznato da studenti samo znaju za te tri firme.
  • student

    16.11.2016 11:16
    Sta je lose ako neko realizuje ideju koja zauzme mesto na svetskom nivou? Da li svi treba sedimo i kukamo. Zasto ne pisemo clanke koja zanimanja su aktuelna u ovom vremenu, a ne sabotiramo ono sto radi. Kako da poboljsamo obrazovanje? Zasto svake godine upisujemo 500 pravnika, hemicara, ekonomista? Gde ti ljudi rade i da li im je cilj da budu u Srbiji
    Nema tu nikakve nepravde, sve te kompanije se zalazu za grad, za drzavu.
  • Misko

    16.11.2016 11:15
    investicije
    Da li se moze saznati podatak koliko je novca DMS dao za stipendije studentima od osnivanja i kolike su direktne donacije i investicije DMS-a u FTN ako postoje ?
  • Duško

    16.11.2016 11:13
    Propaganda
    "da to što kažu... nije istina!"
  • /

    16.11.2016 11:11
    /
    aman uhlebi neradnicki manite se vise hiljade radnih mesta koje neko placa.

    sva ta radna mesta nece biti dugotrajna i sta onda?

  • opetJa

    16.11.2016 11:09
    sebi na stetu
    Vecina ljudi koji se usko specijalizuju za jednu granu i/ili za rad u DMSu sami sebi skacu u stomak na duze staze... Znam licno plan i program IT fakulteta u inostranstvu i npr u Becu bachelor/master/doktorski radovi se zasnivaju na stvarima koje doprinose razvoju drustva a ne pojedinaca i pojedinacnim kompanijama... Svi imaju pristup tokom skolovanja razlicitim tehnologijama i alatima za razlicite grane privrede. Nasi strucnjaci vaze za jace u svetu...nadam se da ce ostati tako (ako ovako nastavi - nece! ) i Srbija moze ocekivati poziciju koja je Poljska sebi napravila poslednjih godina u Evropi...
  • dmsovac

    16.11.2016 11:05
    Nas 1000 puni taj budzet, jer smo svi prijavljeni na pune plate, sto za "ostale firme koje vape za kadrovima" nije slucaj. Koristimo kompletno legalan software. Popunjavamo i gradski budzet, dizemo kredite kod banaka, resavamo sebi stanbeno pitanje, kupujemo normalne automobile od uvoznika, pa i sve njih drzimo u zivotu.
    DMS investira u FTN, a studenti dobijaju prakticno i upotrebljivo znanje, za razliku od onoga sto smo mi dobijali kad smo studirali (gde su profesori na pitanje sta ce nam to - samo slegali ramenima)...
  • Novosadjanin

    16.11.2016 11:04
    Na dobrovoljnoj bazi
    Ni jedan student nije primoran da prima stipendiju od DMSa, niti ta stipendija dolazi iz drzavnog budzeta, niti je DMS u bilo kom trenutku dobio subvenciju kao Endava.

    DMS se bori da zaposli studente, nudeci im stipendije u vise nivoa. RT-RK takodje to radi vrlo organizovano. Manje firme nemaju tu organizaciju stipendiranja vec se baziraju na zaposljavanju gotovih inzenjera. Zasto? Pa zasto sto nije bas jeftino nekom davati 2-3 godine stipendiju i cekati ga da da sve ispite. A nije ni brzo.

    Odjednom je problem kad privatna francuska firma daje novac studentima u vidu stipendije i to se izjednacava sa milionima datim iz drzavnog budzeta jednoj stranoj firmi. Ne moze tako. Nije isto. I tim studentima ta stipendija cesto pravi ogromnu razliku.
  • Energetičar

    16.11.2016 11:01
    Treba da pisete i o studentskim stipendijama, posebno kako to cine na DMS ako ste ih vec dotakli, tek je to tema! Ako ne znate nista o tome, poslacu vam uskoro mejlom, pa vi dalje proucavajte.
  • Inspektor Višekruna

    16.11.2016 11:00
    AU
    Našao se jači igrač od Kovačevića....
  • Спонакршитељ

    16.11.2016 10:57
    Тако је. Ко год је студирао или студира било који од Е смерова на ФТН-у, мора да зна да су фирме попут РТ-РК и ДМС оне које држе апсолутни монопол над студентима. Многи ће рећи ”па шта, барем имају где после да раде”, што је истина и не спорим ту чињеницу. Проблем који се овде намеће је тај да ове фирме имају апсолутни утицај у свакој сфери на ФТН-у, тако да утичу и на програм који ће се спроводити на предметима, утичу на саме предмете, избацују неке, убацују нове, измишљају нове, итд итд. Директно се мешају у образовни систем и то је нешто за шта би, да је ова држава нормална, обе фирме одавно требале да одговарају и буду кажњене за такво нешто. Баш као да ће цео свет да пише софтвер за контролу електродистрибуционе мреже или ће цео свет да прави embedded софтвер за шта год. Ове две фирме стварају армију ”инжењера” којима нису дали током студирања ништа до мало практичног знања у областима у којима искључиво те фирме виде интерес. Тужна ствар је та да ова тема у поређењу са оним шта нам се дешава у држави апсолутно никога не занима и на њу се гледа са становишта ”ју, види ти шта господа са просечним платама 2-3 пута већим од просека у држави имају за проблем, боље да ћуте и буду срећни”. Ћути се деценију и више уназад, ћутаће се деценијама док неко нормалан не буде на позиција која ово може све да прекине и доведе образовање на место које му и припада - ван раља приватних фирми.
  • Asistent

    16.11.2016 10:55
    Dekanov vozac
    A treba podsetiti i kako je u toku prinudnog penzionisanja profesorice Konjovic prosle godine, profesor Popovic zajedno sa dekanom Doroslovackim aktivno pomagao u istom. Na pitanje zasto je profesor Popovic isao zajedno sa dekanom da sakuplja materijal za penzionisanje profesorice Konjovic, kod penzionisanog profesora i nekada mentora Danila Obradovica i to nedeljom ujutro dekan je odgovorio da mu je profesor Popovic bio samo vozac koji se tu slucajno zatekao :)

    To se moze proveriti u izjavama koje su davane u toku afere prosle godine, a na nekom sajtu sam pogledao i video snimak sa izjavom profesora Obradovica na tu temu.

    U normalnoj zemlji, posle ovakve bahatosti, ovi ljudi vise ne bi ostali na njihovim pozicijama i bili bi sretni da ne dobiju krivicne prijave...u normalnoj zemlji....
  • glasac

    16.11.2016 10:50
    hocemo izbore
    Teslica za preCednika! Popa za ministra!
  • Programer

    16.11.2016 10:46
    @goxns
    Poenta teksta nije u skolovanju kadra za koji nema posla, vec u skolovanju kadra za samo jednu firmu. Postoji mnogo IT firmi u Novom Sadu i sve vape za kadrom. A sada ima samo DMS-ovaca koji zavrsavaju fakultet.

    I kao sto je receno u "Rad na srpski nacin", ovo je potencionalno opasno delovanje koje moze dovesti do mnogo velikih problema.

    I sam problem ne ide samo do nivoa mopola koji DMS ima na FTN-u, vec do same sprege u kojoj DMS koristi fakultet za svoje potrebe, tj novac drzave.

    Drzite se price.
  • ftn

    16.11.2016 10:44
    borba za kadrove i dalje traje
    IT je i dalje zdrava industrija i zeljna kadrova, pa se igra prljavo tamo gde nastaju potrebni kadrovi
    dobro je da je neko uzeo ovo da istrazi
    uticaj kompanija ce postojati ali ga treba umanjiti, ne sme se dozvoliti da oni koji najdirektnije odlucuju - sefovi katedri i sefovi studijskih programa, ujedno budi i suvlasnici ili zaposleni u nekim kompanijama
  • smt

    16.11.2016 10:40
    onako
    Svakako je nepostena i povlascena njihova pozicija na trzistu, ali oni isplacuju 1000 plata od kojih zivi Novi Sad. Kad su opskurni likovi dosli do nekih pozicija najbolje da profesori, naucnici i inzenjeri ne mogu sebi neku korist da ostvare.
    Mene zanima jedna njihova radnica, vise i od trzista i od posredno-neposredne subvencije.
    Na pisanje mi gotovo ne odgovara, ne srecem je cesto i kad je sretnem, cutim, ne znam sta da kazem.
    Svakako ce citati, dal da brane DMS i menadzment, il makar da lajkuju ove komentare koji pljuju gore pomenute.
    Da se i ovo moje nadje tu,valjda nece smetati:

    Dopada mi se kako izgovaraš reči, kako držiš ruke,
    Volim način na koji se smeješ, tvoj nakit je šik,
    mesta na koja ti ideš, lepa su jer imaju deo tebe.
    Svidjas mi se i kada cutis, kad si odsutna i hladna.
  • Desni10

    16.11.2016 10:39
    Vazno je da se ignorise Levi9, koji je dobijao studente bas sa smera profesorke Konjiovic, ali sto da ne ignorisemo cinjenice, lepse je kad je svet crn i beo, bez nijansi.
  • Nada

    16.11.2016 10:38
    Da.... ne bi bilo uopšte problema da nema ostalih softverskih firmi koje bi takođe želele da zaposle mlade stručnjake. Ako se posmatra iz ugla nezaposlenosti u Srbiji, naravno da je pozitivno to što DMS zapošljava mlade stručnjake, što plaćaju doprinose i poreze državi.
    Ali to je jedino deficitarno zanimanje na tržištu rada, koje je i drugim firmama potrebno.
  • joca

    16.11.2016 10:37
    Levi 9
    Niko Levi 9 ne pominje, zar oni nemaju svoje privatne fakultetske prostorije u Park City-ju. Izgleda je pocela borba novosadskog IT podzemlja.
  • chetnik

    16.11.2016 10:35
    Sta je najbolje?
    Najbolje bi bilo da se FTN vrati svojim najboljim tradicijama: da ulozi vise para i sredstava u smer Telekomunikacije.
    Na taj nacin, studenti bi teskim radom stekli nepotrebno znanje, neprimenjivo u bilo kojoj firmi i u Srbiji i u svetu, a nakon skolovanja veselo bi pristupili programu za prekvalifikaciju za rad u bilo kojoj IT firmi.
    E tako bi svi bili u ravnopravnom polozaju. Osim tih sto su zavrsili Telekomunikacije. Ali to nema veze. Oni i nisu nesto bitni...
  • Student FTN-a

    16.11.2016 10:21
    Sjajno sto ste istrazili ovu temu, mada mislim da nece naici na odjek u javnosti. Studentima koji saradjuju sa njima je odlicno sto mogu za nekoliko sati nedeljno da uzmu neke pare kao stipendisti, a ostali koji nisu u toj prici se ne bave DMS-om. A po prilozenom tekstu vidim da je ta prica o povezanosti fakulteta i doticne kompanije mnogo ozbiljnija prica nego sto se studentima cini...
  • Anonimus

    16.11.2016 10:21
    Pa dobro koji je problem sto mladi ipak dobijaju posao???? Nije kao da ko zavrsi taj smer ne moze da radi negde drugde sem u Schneideru...
  • Bojan

    16.11.2016 10:21
    Nije novost...
    I DMS i RT-RK ovo rade već godinama. FTN je potpuno monopolisan. Dovoljno je pogledati teme diplomskih radova - sve redom komercijalni projekti navedenih preduzeća.

  • goxns

    16.11.2016 10:20
    pa sta
    Pobogu ovo ja pravi primer kako se kadar skoluje za potrebe privrede. Koliko smerova fakuleta skola itd ima koji skoluju kadrove koji nakon završetka školovanja nemaju gde da se zaposle.
    Kamo sreće da imamo više takvih firmi iz svih oblasti koji su se uvezali sa fakultetima.
    Opet sa druge strane shvatam problem monopola na odabir kadrova...ali to se može rešiti na drugi način, nudite kadrovima bolje uslove i oni će preći kod vas da rade
  • 1

    16.11.2016 10:16
    MAFIA
    toliko
  • Rad na srpski način

    16.11.2016 10:13
    Najozbiljnije bih upozorio studente koji sanjaju o DMS-u, da ne zasnivaju svoju budućnost na tome.
    DMS ima većinsko vlasništvo Nemaca, i u određenom trenutku će Nemci licencu povući u Evropu zajedno sa bitnim ljudima, a silne primljene ljude i ekonomske promašaje ostaviti ovde.
    Oni imaju prespektivu, ali ne na način kako su do sada organizovani i kako sada rade.
    Ne smem o detaljima.
  • Bl

    16.11.2016 10:06
    Hahaha
    DMS je mozda pre imao veci uticaj, ali sada mnogo veci uticaj ima Levi9 poznajem 5-6 asistenata koji saradjuju sa Levi9 i sami to tvrde. Ali bolje i te dve firme da imaju veci uticaj nego neki stranac..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna