Autor: 021.rs

Novi Sad
03.06.2017.
08:34 > 09:59
Dvojica muškaraca teško su povređeni u saobraćajnoj nezgodi juče popodne na Bulevaru oslobođenja kod Futoške pijace.
  • Posmatrač

    05.06.2017 05:52
    pešak udario motociklistu
    Zvuči neverovatno ali je momak toliko brzo pretrčao bulevar između automobila da motorista nije imao šanse da ga vidi. Drugo, dečko je naleteo na motor sa strane i oborio ga.
  • Musa kesedzija

    04.06.2017 10:28
    Sladoled
    Gospodine bokios morate hitno na pregled glave dok nije kasno.
  • /

    04.06.2017 09:04
    /
    tumacenje je jednostavno- dvosmisleno iz predumisljaja umesto prepisan
  • Posmatrač

    03.06.2017 21:55
    @Učesnik
    @Učesnik, kakav je motiv za ovu dezinformaciju?

    Dakle, ZOBS - član 23, ne propisuje nikakvo "zaustavljanje i propuštanje" pešaka koji prelazi kolovoz van pešačkog prelaza, već kaže "Vozač je dužan da obrati pažnju...".

    Naime, "da obrati pažnju" i "da se zaustavi i propusti"... nisu iste stvari iz čega proističu različite posledice za ova dva učesnika u saobraćaju.
  • Učesnik

    03.06.2017 18:34
    -posmatrač
    ...član 3 istog tog ZOBS kaže "Svaki učesnik u saobraćaju dužan je da se ponaša na način kojim neće ometati, ugroziti ili povrediti druge učesnike, kao i da preduzme sve potrebne mere radi izbegavanja ili otklanjanja opasnih situacija nastalih ponašanjem drugih učesnika u saobraćaju, ako sebe ili drugog time ne dovodi u opasnost." Član 23 istog tog ZOBS kaže "Vozač je dužan da obrati pažnju na pešake koji se nalaze na kolovozu ili stupaju na kolovoz ili iskazuju nameru da će stupiti na kolovoz. "

    ...da budem prost, ako vidiš pešaka da mrljavi pored puta, obavezan si da povećaš pažnju, a ako kroči na kolovoz, dužan si da se zaustaviš i da ga propustiš, nemaš pravo da ga gaziš. Njega neka sačeka policija sa druge strane, pa neka mu piše kaznu tamo gde treba, to je njihov posao.
  • ccc

    03.06.2017 18:23
    uvek su vozači krivi
    U ovem delu grada, to jest od Futoške pijace ka Tržnom Erker centru i obrnuto pešaci svih katerogija prelaze 6 kolovoznih traka kao da je Zmaj Jovino šetalište.
    Neka naša draga saobraćajna policija postavi svako dnevno po jednog svog zaposlenog sa svaka strane ulice i napuniće svoj budzet za 3,4 rada dana.
    Živim u okolini i svakodnevno izbegavam neodgovorne pešake svih kategorija (što starije bake, majke sa decom, razne muškarce...) Vožnja 50 km na sat nanese ozbiljne povrede pešaku... a o tome se ne misli dok neko ne strada.
    PS u ulici Braće Ribnjikar u smeru ka Maksima gorkog od zelenila i žbunje se više ništa neće videti ni na jednom od tri pešačka prelaza.
    Svaka čast gradskom zelenili.
    Dok neko dete iz okollnih škola ne strada to zelenili niko neće srediti, a to im je valjda redovan posao.
  • Ludo

    03.06.2017 18:10
    Da li to grad placa pesacima ako ih udari auto tako mimo prelaza? Ili pesaci misle da to sto ih zakon stiti tj da je uvek vozac kriv da ce postati bogati? Saobracajna kultura svih ucesnika je postala dno dna. Trebaju malo policajci da kaznjavaju i pesake cim ih spaze da nameravaju da predju Bulevare mimo pesackog. Inace da pesacim i ja, ali pametno jer znam i sta je mrtav ugao i da nije lako zakociti kad nesto istrci. Meni je moj zivot vaznij od minute ili dve sto kao skratim put. I molim vas, dole kod Raiffaisen banke na Bulevaru, ajde jos jedan semafor, sta ste se stisli pa da svi milimo 40 na sat i gde treba i gde ne treba.
  • SsSs

    03.06.2017 17:53
    nedodjija
    Doslo mi je da placem kada sam se vratio iz Segedina . Kako je tamo saobracaj miran i bezbedan. Mi smo izgubljen slucaj.
  • Posmatrač

    03.06.2017 14:20
    ZOBS, član 99. propisuje "Obaveze vozača prema pešacima" i u tom spisku se ne spominje obaveza vozača da propusti pešaka bilo gde na kolovozu već samo:
    a) na obeleženom pešačkom prelazu i
    b) pri skretanju na bočni put na čijem ulazu ne postoji pešački prelaz.

    Biciklisti (ZOBS, član 47, poslednji paragraf) imaju prednost samo u situaciji prethodno opisanoj u b).

    Mole se svi da dezinformacijama tipa "neprikosnoveni učesnik u saobraćaju" i slično ne ohrabruju pešake, bicikliste i motocikliste na neodgovorno i nebezbedno ponašanje...
  • Pesak

    03.06.2017 14:00
    Proterati automobile i motore iz grada!
  • Nervirach

    03.06.2017 13:51
    Da li te drugi vozaci vise mrze kao pesaka ili kada vozis juga?
  • Tja

    03.06.2017 13:40
    Uopste nije vazno kojim prevoznim sredstvom se krecete, kolima, biciklom, motorom, peske. Vazno je da obracate paznju na sebe, druge, na medjusobnu gestikulaciju i postovanje propisa. I to je to. Upravo ovi degeni koji prave neke klanove na osnovu prevoznog sredstva to ne kapiraju. Ti stereotipi ce nas ubiti. Tako ja mogu reci - automobili nece nikom da stanu, uaraju "sva cetr" ko da su u igrici, pesaci bleje kao da su na korzu, misle ako im je pravo, da mogu da se ozene na pesackom dignutog nosa, bicklisti koji pice preko crvenog, jer, eto, nema nikog, motociklisti koji se provlace izmedju kola na raskrsnicama, a hoce prava automobila. To su sve nevaspitane i neuke seljacine ako mene pitate, nema to veze sa prevoznim sredstvom. Ima veze sa vaspitanjem, brigom o okolini, sugradjanstvom, kulturom. Ne zamerite na psovkama, to mi je jedino ostalo kao protest, jer je tesko budali objasniti da je budala.
  • Drum

    03.06.2017 13:19
    Kako neki lupate za pešake, ali samo tako lupate.
    Pešak ima pravo, ali ima i obavezu. Obavezu da pogleda levo-desno, da se uveri da nema auta, da je sigurno da pređe, a ne da bulji u telefon ili u nebesa i prelazi preko ulice.

    Ispada da vozači treba da voze 10 km/h kako bi pešak mogao da pređe bilo gde i bilo kada.

    Više pešačim nego vozim, alo uvek gledam da propustim auta, naročito ako sam ja sam na prelazu, a njih ide kolona, naročito ako su mi blizu, tipa na 20 m, zašto sa njih 10 da koči naglo, zbog mene jednog?
  • Ime*

    03.06.2017 12:26
    @bokius
    Ti nisi pri sebi. Idi malo van granica Srbije. Pešak i biciklista su zakon. Oni ne emituju nikakva zagađenja, koriste samo svoje noge. Čuj, biciklisti najgori, a pešaci drski pa neće da propuste fine vozače . E, svakakvih ljudi ima, ne mogu da verujem.
  • Иван Грозни

    03.06.2017 11:45
    Најбоље решење за тај део Булевара (од раскрснице код Дневника па до Футошке пијаце) било би постављање ограде високе 2 метра између две траке. Нешто слично постоји у Београду, у делу Булевара Михајла Пупина, према ТЦ Ушће. Овако, несреће никад неће престати. Бахати возачи, бахати бициклисти, бахати пешаци, бахати мотоциклисти. Сам смисао Булевара се губи постављањем пешачких прелаза и семафора на сваких 100-200 м. Можда би чак требало размислити и о постављању ограде између трака целом дужином Булевара.
  • @Bokius

    03.06.2017 11:21
    ma bjaži bolan
    bjaaaaaaaaaži
  • Radnik

    03.06.2017 10:59
    Propisi
    Verujem da je motor vozio 50 km/h. Izgleda nije bio toliko muško i mačo da izbegne pešaka, kao što je muško i mačo da izvadi prigušivač i zavrne pun gas kako bi i bolesnim bebama i starcima na umoru pokazao da je on prisutan u kvartu.
  • Tost

    03.06.2017 10:58
    @Bokius Hajde razmisli malo
    Istrcavanje pesaka na pesackom prelazu? Mozes misliti, niko tu ne ocekuje pesake... lupis glupost covece i ostanes ziv. U civilizovanom svetu (gde su kazne nenormalne) pesak je svetinja u saobracaju. Ne radi se o pravu prvenstva, vec o cuvanju zivota. Mnogo ti znace te dve sekunde gde ces pustiti pesaka? Hajde ti, blago meni opet na polaganje vozackog, malo psiho testova, cini mi se da nisi za saobracaj.
  • Bokius

    03.06.2017 10:15
    Indirektno vezano za ovu nesrecu: u NS su biciklisti najbahatiji ucesnici u saobracaju (malo trotoar, malo kolovoz, a cim im neko ocepi biciklisticku stazu mnogo se nerviraju, iako cesto i tu voze u suprotnom smeru). Pesaci su sledeci (istrcavaju na pesacki bez gledanja, ne daj boze da bi pustili koji auto, kao da je kolima od dve tone lakse da se zaustave negi njima od 70kg). Motociklisti su jos i dobri (i oni krse propise ali bar nisu pri tom i bahati). Vozaci automobila su mnogo pazljiviji nego bilo gde u unutrasnjosti.
  • biciklista

    03.06.2017 09:52
    u kisačkoj se juče neko skuterom zakucao u biciklistu na biciklističkoj stazi kod lukoil pumpe. ceo prednji točak na biciklu se iskrivio i maska na skuteru su se raspala od udarca, odnela ih hitna
  • Slobodan

    03.06.2017 09:39
    Ovo je ludilo
    Šokantno je sta se radi u saobracaju. Odrzavanje puteva i signalizacija nuka. Ucesnici u saobracaju nula. U Partizanskoj ulici izmedju traka posadili zelenilo koje niko ne odrzava. Pesaci se ne vide od njega. Pre neki dan meni traktor gradskog zelenilapresece put, tako sto je presao preko ostrva izmedju traka da ne ide do raskrsnice. Pojavio se iza tog zelenila i pravo na put. Šok. I jos gestikulira sta mi hocemo. Treba proveriti njihovo znanje upravljanja motornim vozilima ako uopste imaju dozvolu
  • /

    03.06.2017 09:20
    /
    svejedno, pesak ima prednost
    ali vraticete i ta zakon na onaj koji je vazio 90-ih
  • Drum

    03.06.2017 09:18
    Ovakve nikada neću shvatiti, ima prelaz 5 m dalje, a on ide van prelaza.

    A i motor se verovatno provlačio između zaustavljenih auta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna