Novi Sad
16.12.2010.
15:51 > 07:35
Laureat ovogodišnje nagrade "Zoran Đinđić", koju Vlada Vojvodine dodeljuje najboljem mladom naučniku, je profesor Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, Mihalj Poša.
  • Danilo Uvalin

    21.12.2010 17:00
    Bivsi Student
    Veoma me je obradovala ova vest kao jednog od mnogih bivsih studenata koje je ovaj izuzetni naucnik mentorisao na Farmaciji (odsek na Med. fak. u NS) Cak sam imao cast da radim studentski rad sa gospodinom Mihaljom Posa-om tokom studija i covek je izvanredan kao profesor i pedagog.
  • fuuuuuuuuuuuj

    19.12.2010 08:16
    E, Atila, tvoj mali govor je čista demagogija i patetika. Kvalitetnije stvari bih čula u ljigavoj sceni ljigave sapunske opere. Povraća mi se od takvih kao što si ti.
  • @Atila

    19.12.2010 07:54
    Ne kontam
    Gde je problem? Ako govoriš mađarski i srpski, samo imaš prednost u odnosu na mene koji znam srpski, a mađarski ne. Drugo, niko normalan ti neće zameriti ako pričaš sa bilo kim na mađarskom. Međutim, ako sedimo nas trojica drugara sami i vas dvojica pričate mađarski, a ja sedim kao konj jer vas ništa ne razumem, onda je to ružno i neučtivo, a to se recimo meni desilo više puta i mislim da nisam jedini. No, to nije razlog da mrzim ja tebe, niti da ti mrziš mene, to je samo stvar osnovne kulture i kućnog vaspitanja.
  • Atila

    18.12.2010 23:27
    Kakva drzava takav i stav. Uostalom ja sam gradjanin Vojvodine i madjarski jezik je ravnopravan sa "glavnim jezikom". Ne znam sa kakvim ljudima si pricala ali sasvim je normalno da mi madjari medju sobom pricamo madjarski, zar srbi u nekoj drugoj drzavi medju sobom pricaju engleski??? Dokle ce ici maltretiranje i nipodastavanje samo zbog toga sto medju sobom pricamo maternji jezik. I ne samo to jednom ce valjda biti i ta denacionalizacija pa ce meni biti vracena imovina mog dede koju su mu komunisti oduzeli posle rata a tada cu moci ponovo uspravno da hodam po svojoj jedinoj dragoj vojvodini uspravne glave. Do tada ako nije toliko strasno ostaje mi samo da sa rodbinom i prijateljima pricam na maternjem jeziku posto izgleda javno koliko vidim nije pozeljno.
  • @Atila

    18.12.2010 15:23
    Zato što živiš u državi Srbiji, u kojoj je glavni službeni jezik SRPSKI. Ja sam gomilu puta doživela da Mađari odbiju da razgovaraju sa mnom ako govorim na srpskom, što je zaista nezamisliva drskost i nevaspitanje i ne znam koji sklop moraš imati u glavi da pomisliš da na tako nešto imaš pravo.

    Naravno da svako ima pravo da govori svoj jezik, ali da manjina zahteva da se većina savija prema njoj, to nema nigde, pogotovo ne u toj Evropi u koju očigledno nisi promolio nos. Marija je potpuno u pravu. Živiš u Srbiji, nauči da govoriš srpski. Neće ti otpasti jezik. Kulture malo!
  • Atila

    18.12.2010 15:10
    U Vovodini se madjarski govori hiljadu godina. Zasto mi moram znati srpski ako je ustavom garantovano da je moj jezik ravnopravan u visenacionalnim sredinama gde zivimo sto jeste Vojvodina. Zasto je nama uskraceno pravo da govorimo maternjim jezikom???? Zbog takvog ponasanja nam i ne daju da udjemo u evropsku uniju nego moramo da vadimo pasose u Madjarskoj. Nasa domovina je Vojvodina i nasa prava nisu manja samo zato sto smo manjina.
  • Marija

    17.12.2010 18:02
    za Atilu
    Svakako, šta god to značio ravnopravan, jer ja ne moram da ga znam i govorim iako živim i radim u Vojvodini. Ali, srpski je DRŽAVNI jezik, što je karakteristika civilizovanih i uređenih zemalja (što pokušavamo da budemo, eto postavljajući i ovako lepe nagrade). Koliko god naroda-nacija živi npr. u Americi (nemci, italijani, meksikanci, ...) svi su obavezni da znaju i govore DRŽAVNI jezik. A da ne napominjemo da se ovde radi o akademskom građaninu koji druge treba da podučava, na tom istom DRŽAVNOM jeziku.
  • Atila

    17.12.2010 08:38
    za Mariju
    A zasto da nauci srpski? Madjarski jezik je ravnopravan u Vojvodini.
  • bolikita

    16.12.2010 19:52
    kada ste bliski politickim strukturama sve je lako. dok politicki podanici napreduju ostali cak i kvalitetniji naucnici imaju problem da napreduju.
  • Marija

    16.12.2010 17:26
    -
    Pre svega profesor nije isto što i docent, to bi barem novinar-autor ovog saopštenja trebalo da zna. Inače, svaka čast. Jedino bi bilo lepo da kada je već dobio nagradu ustanovljenu po jednom sjajnom srpskom političaru, izuzetne elokvencije i retorike - barem nauči da pravilno govori i SRPSKI.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna