Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Novi Sad
18.05.2018.
15:46 > 16:53
Prosečno vreme trajanja sudskog postupka u osnovnim sudovima sa područja Apelacionog suda u Novom Sadu u 2017. godini iznosilo je 95 dana.
  • Au

    21.05.2018 13:40
    NS
    Evo sada sam pogledao tarifu medijatora na internetu.
    Za medijaciju u vezi suvlasništva nekretnine koja vredi od 4 do 8 miliona dinara ( preko 30.000 eur- garsonjera) treba da PLATIM MEDIJATORU ravno 100.000,00 dinara!
    Slovima: sto hiljada dinara! I to odmah unapred.. Nema na poček ništa, a za slučaj da medijacije ne uspe, moraću ipak da tužim.
    E za te pare ću da vodim sud. Neću da gubim ni novac,a ni vreme uzalud.Medijacija nije jeftina, košta više i od izvršitelja i od notara i od suda i od advokata.
  • Salajka

    21.05.2018 12:06
    NS
    Mnogi posle medijacije vraćaju na sud- to su oni pretežni slučajevi kada medijacija ne uspe, tj stranke se ne dogovore. Naravno , da se vraćaju na sud, ako hoće da reše problem.
    Medijacija košta, nije jeftina, evo objavi koliko košta jedna komplet medijacija za moje potraživanje od recimo 500.000 dinara i da li plaćam Medijatoru unapred ili kad dobijem moje pare? I u kom roku dobijam moje pare sa kamatom i troškovima medijacije (kao što sud presudi sa kamatom i troškovima sudskog postupka)?
    I šta da radim ako ta druga strana ne plati u roku kako smo se dogovorili kod medijatora? Plaćam li medijatora i šta radim tada?
  • NS

    21.05.2018 06:49
    Teško neznanje
    Informišite se o medijaciji kako bi znali šta je to. Nemojte se upuštati u priču o nečemu bez argumenata i osnova, onog realnog. Niti je medijacija prisilna, naprotiv - dobrovoljna je, niti je ista kao i izvršiteljska profesija - niko vam ništa ne oduzima (već sam to rekla), niti vas iko vraća na sud posle medijacije - medijacijom rešavate stvar i nema dalje. Da, medijacija se plaća, a o tarifama možete da čitate javno (ni približno advokatskim, koje su svima nepoznate). Šteta što toliko gluposti pišete, a neznalice ste. Imate na netu dosta toga o medijaciji pa lepo miš u ruke i čitajte kako bi sledeći put znali o čemu pričate i pišete.
  • Naravno

    20.05.2018 14:44
    @ NS
    Naravno da je medijator isto što i izvršitelj ili notar- nova pravosudna privatna profesija koja rešava po delegiranoj nadležnosti poslove koje je do sada radio sud.
    E da bi sud imao veštački završene predmete,vrši se pritisak da parnične stranke odu kod metijatora (gotov predmet), tamo plate i vrate se ponovo na parnicu da problem reši sud (nov predmet), umesto da sam sudija na prvom ročištu ispita da li postoji mogućnost dogovora medju parničnim strankama. Ako stranke hoće sudsko poravnanje završava sudjenje.
    E problem je što stranke NEĆE da se dogovore, a ti koji NEĆE da se dogovore, neće se dogovoriti ni pred novom pravosudnom profesijom tj g-dinom Medijatorom, samo će izgubiti vreme i naravno PLATITI medijatora.
    G-din Medijator NIJE BESPLATAN.
  • Medijator

    20.05.2018 14:35
    za NS
    Nisam napisao da medijator otima , draga. Napisao sam da medijator KOŠTA stranke koje dodju kod njega, ,NIJE BESPLATAN.
    Tarife medijatora slične su tarifi advokatskoj. prema vrednosti spora.
    Spor pred sudom ne traje 10 godina, ako se stranke sporazumeju,draga, sklopi se sudsko poravnanje odmah, ako su stranke saglasne, draga...
    E ako stranke nisu saglasne, i svako ostaje kod svojih zahteva, medijator ima ne pomaže,draga.
    Ići će kod medijatora par puta, PLATIĆE USLUGU i medijator će ih vratiti na sud....
    Medijacija je gubljenje vremena i para za parničare,draga
  • NS za Medijatora

    20.05.2018 09:08
    koji to nije
    Zaista je vrlo zanimljivo da se neko, ko očigledno ništa ne zna o medijaciji, potpisuje kao Medijator! Medijator isto što i notar i izvršitelj?! O čemu vi pričate? Medijacija je dobrovoljna, niko ne dolazi na prag da otima od vas. Koje gluposti, posebno oko tarifa za medijaciju (koje su javne). Zato što imate tako "utemeljeno" znanje, vi i dalje idite na sud po 10 godina, umesto da medijacijom sve rešite za 1 mesec.
  • /

    19.05.2018 20:58
    /
    e pa niste hteli u eu vec u rusiju
  • Medijator

    19.05.2018 12:31
    za NS
    Tek će medijacija usporiti sudjenja ,draga !
    Dogovori se odmah i pred sudom- to se zove poravnanje.Ne treba ti medijator.
    Sudjenja dugo traju, kod nepomirljivih parničara, a takvoj feli - medijatori ne pomažu.
    Medijator košta, draga . Nije besplatan. Košta više nego da platiš sudsku taksu i advokata da te zastupa pred sudom.
    Medijator je profesija kao izvršitelj ili notar.
  • Koriolan

    19.05.2018 11:23
    Tomorrow Belongs to Me!
    @Pevajte braćo! Ako ste na ovu pesmu mislili, svaka Vam čast na asocijaciji. Pesma je sjajna, scena još upečatljivija, a posledice svi znamo. Našim politiĆarima, sudijama, advokatima, notarima... otpevao bih strofu pesme iz serije "Sivi dom" - "Sve što želim u ovom trenutku, idi, idi iz života moga, srce mi je izgorelo moje a duša je ostala bez svoga..."
  • NS

    19.05.2018 10:59
    Medijacija
    Kada bi sudovi i sudije upućivali strane u sporu na medijaciju, bilo bi sve brže, jeftinije i lakše, ali bi onda oni ostali bez "provizije".
  • 19.05.2018 03:39
    Sve dok sudije i tuzioci ne odgovaraju za svoj slab rad i organizirani deal sa advokatima ovako ce da bude. Moj primer 4 godine trajao za napad fizicki na mene. Jel treba komentar? Advokati znaju da ce rociste biti odgodjeno dodju budu 5 min. i naplate ti 8000 din. Zasto su dolazili zasto smo mi dolazili kad su znali? Od 15 rocista 9 su otkazali. Sve je to uigran team koji sisa pare od naivnih ljudi. Na kraju zamenica precednika suda uzme spis nakon 4 godine kao da ga resi: ja dosao iz Dubaia ona kaze; jeste doneli spisak troskova? pa mi nemamo zavrsno rociste nego saslusanje doktora vestaka. NAravno zakon je jasan 250.000 din je kazna za nedolazak vestaka pozvanog a on se nije udostojio ni da javi dva puta nije dosao. Naravno ona ga nije kaznila i naplatila mu jer vrana vrani ne kopa oci jel tako? Znaci ona je direktno oduzela drzavi pola miliona ne naplativsi kaznu. Nama odmah. Itd. Ma dajte molim vas to je sve sprdacina od suda u Nsadu da na kraju ta ista presudi nasilniku samo 30.000 din manje nego meni ostecenom. Di to ima? OVde.
  • Obrad

    18.05.2018 19:31
    Nije lako biti sudija
    Za svaki saobraćajni prekršaj uzmem državi 70 hiljada umesto da platim kaznu.
  • Pevajte braćo!

    18.05.2018 19:11
    Eno, vidim dugu!
    Ovakvu vest kad čitam, uvek se setim filma "Kabare" iz tamo neke 1977, mislim,
    kada ona grupa omladinaca ustaje i počinje da peva, scena kod planinskog hotela.
    Lepo su pevali, to moram da priznam.
    Pesma prosto uzdiže, govori o lepoti novog doba i sveta.
    Ovi nisu smislili čak ni takvu pesmu, valjda misle da im ne treba.
    Ali... lepo su oni pevali, u filmu.
  • Бранко Миладиновић

    18.05.2018 18:22
    О ЧЕМУ ОВИ!?

    Стотине хиљада предмета у Србију трају преко 10 година и десетине хиљада предмета трају више од 20 година!
    То је системски проблем који ће се ре3шити формирањем регулаторног Народног тела за контролу рада тужилаца и судија!
  • He he he

    18.05.2018 18:17
    Statistika naša dika.
    Veliki broj izvršnih predmeta na osnovu verodostojne isprave, pretežno komunalni predmeti, rešenje o izvršenju donese Osnovni sud i ustupi na rad izvršitelju (rešen predmet).
    Takodje i ostavina, zaprimi sud i dostavi na dalje postupanje javnom beležniku (rešen predmet).
    Nasilje u porodici-hitna mera-rešen predmet
    Iskažite statistiku klasične parnice i krivice u meritumu posebno, da utvrdimo koliko godina ona traje...,a bez onog za ukinut predmet novi broj iz nove godine...
  • Sramota

    18.05.2018 17:15
    Brza brzina
    Ja preko veze uspeo da rešim pitanje regularnog nasledstva posle smrti, za manje od 4 godine!
    U međuvremenu, dok bi došli na red, mogli su i naslednici da stradaju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna