Autor: 021.rs

Novi Sad
06.11.2018.
15:18 > 15:37
Grupa novosadskih umetnika, na uglu Ulice Gagarinove i Bulevara kralja Petra I, uradila je, po njihovim rečima najveći mural u Novom Sadu, posvećen kralju Petru I Karađorđeviću.
  • Vojvodjan

    11.11.2018 10:19
    Murali luda, nalaze se svuda...Sve se to da prekreciti
  • @purgerNS

    09.11.2018 19:40
    Koliko nikova, svaka cast, tebi trebaju lekici
  • MONARHISTKINJA

    09.11.2018 19:07
    @ podbarac
    Sto VOLEM kada neko kaze kako je mladi kralj Petar II POBEGAO I ODNEO ZLATO. Pa mozda samo zlatnu iglu u kravati. Otisao je malim avionom, nikako nije mogao poneti zlatne poluge. A zlato je sakriveno u manastiru Ostrog. Deo su nasli i odneli Nemci, a deo su nasli i UZELI komunisti, kao i sve ostalo, sto su zatekli.
  • Selektivna amnezija

    09.11.2018 14:41
    @Komifo - ne, niko vas "ne izbacuje iz rođenog grada", vas samo bacaju pod dunavski led u "rođenom gradu" - to ne znači međutim da ste bolji ili lošiji, znači samo da ste vi lično jedno šovinističko, fašističko đubre bez premca i poređenja sa bilo kojim pristojnim ljudskim bićem.
  • Bek

    09.11.2018 12:37
    Moj narode,moje komšije
    Čitam većinu komentar i ne verujem.Kakvi izlivi mržnje,frustracije i nezadovoljstva sobom i okolinom.Ništa nije idealno,ali kada bi mi bili malo drugačiji i krenuli od SEBE da menjamo stvari,možda bi negde i stigli.Neki zarobljeni u veku socijalizma,drugi obojeni učenjima o mržnji partizani-četnici,a većina nepoznavaoci sebe,svoje istorije i istorije svoje okoline. Učite o sebi i o drugime,ne pljujte svoje ,ne veličajte tuđe! Poštujte tuđe,ali pre svega svoje,a ovo je za poštovanje. Toliko.
  • purgerNS

    09.11.2018 11:42
    komifo
    nisam pitao kakvi ste..to znam..
    pitao sam gde ste....becari virtualni...
    ajd sledece godine da pronosate samo 50 zastava...mnogo je 300
    neco majeni
  • republika

    09.11.2018 11:25
    advertajzing
    Ovo je još spontanije nego kada su se mladi okupili u pet ujutru da pozdrave Vučića. Nikakve veze ovo nema sa istorijom. Ovo je stvaranje POKS-a. Na silu i udbaški, baš kao što su gotovo sve stranke i stvorene. Treba udahnuti ideologiju i narativ grupi koja se u politici okupila da bi direktno učestvovala u mahinacijama od kojih se jako obogatila. Radeći najprljavije poslove za SNS stekli su "pravo" na ovu protivuslugu. To će sad da nas jaše. Neprestano će nas podsećati na "sjaj" monarhije, umesto na svakodnevno razaranje Srbije. To vam je to rođaci.
  • Komifo

    09.11.2018 09:30
    @ourgerNS

    Kakvi god da smo, dovoljno smo dobri da nas niko ne izbacuje iz rođenog grada - znači bolji od tebe.
  • purgerNS

    09.11.2018 06:45
    ovoliko mrznje...
    prema svemu srpskom ne moze se procitati ni na hrvatskim desnicarskim portalima..
    pa gde ste misOvi maleni...gde ste junaci...gde ste ljuti autonomasi....
    ljubi vas vas Nesa Canak..lican,dosjos i komunista
    cime se vi mozete ponositi...gde su vase zasluge....
    cime se bavite neznani junaci..
    nekako pomislim....virite iz memljivih rupa...zeljni malo paznje .. rezite iza kapija
  • Salajcan

    08.11.2018 23:25
    E moj podbarcu
    @Podbarcan

    Jadan ti i jos jadnija nam nasa Podbara stara kad se takvi kao ti javljaju i ovakve stvari pisu. Autosovinizam je bolest, molim te potrazi pomoc lekara. I zaobilazi kroz Cvijicevu ili Branka Radicevica da prolazis bosce ti oci srpski simboli.
  • Podbarčan

    08.11.2018 21:00
    Valja znati celu istinu
    @комша
    "...које смо најурили са Цера, Колубаре и на крају Солуна... "

    A između Cera, Kolubare pa sve do proboja solunskog fronta - junački POBEGLI iz Srbije OSTAVIVŠI žene, decu i starce da ih Austrijanci, Mađari i Bugari siluju, pljačkaju, ubijaju itd.
    Nezabeleženo u istoriji da je jedna kompletna vojska pobegla - u more. I da nije bilo, prvo Italijana i njihovih brodova, te Francuza i Britanaca (naravno i domaćina Grka), srpska vojska bi pocrkala od boleština i gladi.
    A onda su (nakon dve godine!) probili JEDAN OD FRONTOVA Austrougarske vojske uz nezamenljivu pomoć saveznika u oružju, hrani, transportu, odeći itd. Ali, treba priznati, bogami ginuli su i saveznici za oslobađanje Srbije.
    Manite se mitova koji (po pravilu) prikazuju samo jedan deo istine.
    Toliko o kralju Petru i njegovim oficirima koji su sunčali ja*a po grčkim plažama... dok je raja crkavala u Srbiji.
    U WWII istorija se ponovila: Perin unuk je, takođe, pobegao. A li bez vojske (koja je mahom porobljena) samo sa članovima vlade.
    I zlatom, naravno.




  • koji bednici...

    08.11.2018 19:13
    Mdaaa... Veeeliki Srbi, među njima i bradati popovi, su ljubili skute Hortijevim oficirima (da, i nakon Racije), samo da im ne dođu komunisti... Pisao je Sterija o veeeelikim Srbima, ta on ih je poznavao. Veeeeeliki Srbi su uvek znali samo da kradu i da se bogate na tuđoj nesreći, kao uostalom i veeeeeliki patrijoti svugde po svetu...
    Ljubi vas Pera Opančar, ubica i ruski agent, uzurpator trona države koja nikada nije znala, a ne zna ni sada, ne ume, da državom bude, već samo da se širi, da otima, da gazi slobodu svojih i tuđih građana. Slavite, dakle! Slavite mitove i laži, slavite ideologiju od koje se beži već 150 godina. Trubite, jačejače, trubite bolje... Trube...
  • mRghoodan

    08.11.2018 10:03
    U potpunosti se slazem sa Gdinom Zrenjaninom.

    Ovaj bilbord stvarno nije delo novosadskih umetnika.

    Marketinske PR agencije neke, pre ce biti da je to posao.
  • Петровград

    07.11.2018 23:34
    Ljiljana

    То није посао групе новосадских уметника.
  • Ljiljana

    07.11.2018 18:57
    Урбанистички хаос
    Мурали су уреду али је сврсисходније реконструисати Бул краља Петра јер је та улица , тј булевар катострофалан. Стално уређују Лиман, копају и граде ( ко зна шта копају, а граде ругло до ругла) а тај Булевар остављен раскопан, нивои улица различити, нове зграде и уџерице се гурају, земља уместо плочника, око зграда неуређене површине... а о зеленилу да и не говоримо. Како то да један део града се уређује ( додуше и то је све накардано) а други делови остају десетинама година нетакнути. А рачунају те делове града као 1. зону и папрене порезе наплаћују приликом куповине / продаје некретнина... Нови Сад је аритектонско РУГЛО......
  • Logi

    07.11.2018 18:32
    dragi svi
    Nemojte se svađati.
  • Piplfoks

    07.11.2018 16:04
    @N.Sad

    Prilično je izvesno da će Titovih murala po gradu biti, i to ne u funkciji klozeta, kao što će biti ona rugoba na Trgu republike. A to koliki ste vi junaci smo videli po jahanju traktora, sakrivanju protivavionskih baterija u škole i stambene kvartove i beskrajnom kretanju u odbranu Kosova. A oko kontejnera nema mesta, naguralo se profesionalnih srb-majstora, štrpkaju pomije, s tri prsta naravno.
  • mRghoodan

    07.11.2018 15:41
    Uz duzno postovanje..
    .. i uvazavanje svacijeg drugojacijeg misljenja, opet se mesaju "Frogs and Grandmoms" u nekim razmisljanjima, meni se bar cini.

    Antifasizam NIJE komunizam, nikad bio, nit ce.

    "Bratstvo i jedinstvo" nije predizborna propaganda, slazem se da je mozda neki tako koriste..

    Bratstvi i jedinstvo je divan ljudski, pa ako hocete i hriscanski, ideal.

    Religija (Ideologija takodje ) je opijum za mase.
    To nazalost stoji. Tako ih bar, drugi "smrtnici" zloupotrebljavaju.

    Licno mi je svejedno hoce li neki "Politkom", ili "Domacinski nastrojen, bogougodan patrijota" da pokusava da mi prodaje rog za svecu, a on i njegovi partijiski drugovi, ili "kumovi i sabraca" da na taj nacin "posteno vladaju".

    21. Vek je. Ucimo iz istorije, dobre i lose stvari svakog sistema razclanimo.
    Ne citajmo je i "tumacimo" kako nekome politcki danas odgovara.

    Barem ja se tako trudim, ne znaci da je moje "tumacenje" sto posto ispravno, takodje.
  • KV

    07.11.2018 15:36
    @V - volim kako ste uporni u bezočnom laganju i traženju svakog nemogućeg izgovora za vaše propale i nazadne ideje, jer ste uvereni da ako ste okruženi neobrazovanim licima koji veruju vašim izmišljotinama da su i svi ostali građani takvi. Na stranu vaše lupetanje o Principu i "teroristi" koji je ubio okupatora koji je došao da se šepuri upravo aneksiranom Bosnom, niste vi učestvovali samo na izborima, vrlo dobro znate i da ste godinama pre toga sakupljali taj minimalan broj potpisa potreban za zahtev za održavanje referenduma i da ni u tome niste uspeli - na vašu žalost a na sreću svakog građanina koji ne smatra da je bolji od drugih samo zato što mu u matičnom listu piše Novi Sad kao mesto rođenja i koji ne želi da uspostavi fašističku republiku u kojoj se građani šikaniraju na osnovu porekla i preti im se proterivanjem sa teritorije koju neka fašistička budala svojata kao svoju privatnu imovinu.
    Primer patriotizma bi bio da vi lično nečim pozitivno doprinesete bilo kome pa i Vojvodini, ali nažalost ste za to u potpunosti nesposobni, sposobni ste samo i jedino za širenje mržnje i netrpeljivosti.
  • N.Sad

    07.11.2018 15:18
    Toma@ Budi siguran da mural Anti Pavelicu a ni Titu nece stajati u N. Sadu. Jedno su tvoje zelje a drugo su tvoje mogucnosti. Volja naroda cese postovati a ne nekakvih laznih antifasista koji su naj glasniji kad se prica a kad dodje stani- pani razbeze se kao misevi pa opet ispocetka. Neces vise ziveti na grbaci naroda i parazitirati. Ili ces raditi i preziveti ili ces obilaziti kontejnere ali nema nista vise za dzaba.
  • purgerNS

    07.11.2018 14:44
    trt
    120 km do granice...vizontlataso
  • kvalj petav pvvi

    07.11.2018 14:11
    @Петровград
    Pre ce biti da je jedna ista osoba cirilicom sto pise, vrlo uvredljivo u skladu sa svojom vadikalskom orijentacijom a drugi je G, sa malo vise obrazovanja kojim se hvali.
    Drzavnicima je mesto u spomenicima i muzejima, jer ovako na muralima vise licimo na zemlje treceg sveta. Kic je kic bez obzira sta pise na njemu.
  • Toma

    07.11.2018 12:40
    šaraj malo brate
    Krivo mi je što je baš moj Novi Sad poligon za četničku dekadenciju, ni kriv ni dužan.
  • Петровград

    07.11.2018 12:35
    mile

    Наравно да постају, када им друга страна потура антифашизам (комунизам), ''братство и једнинство'', закључке Дрезденског конгреса, осакаћену Србију и цинично контрирање. Шта сте очекивали? На то додајте смрдије, тероре, казамате и сличне (иако је то један те исти психопата) и добићете апсолутну маргинализацију НОП-а.
  • N.Sad

    07.11.2018 12:33
    Cale@ Oni koji su naj manje zivota dali za slobodu i koji su se naj manje borili protiv fasista su naj glasniji ,,borci". Vojvodjani i antifasizam? Kaze mi jedan deda da je 1943. isao na zanat u N.Sadu itd. itd. Dok se on skolovao Srbi u Bosni i Hrvatskoj su bili po sumama u zbegovima, kakva crna skola ali posle rata ti skolarci su bili naj veci antifasisti a jadna deca koja su vise vremena provela u sumi nego u kuci su bili obicni dodjosi i nikogovici. Nije se od tada puno promenilo.Ko o cemu prostitutka o postenju.
  • mile

    07.11.2018 11:07
    kadrovi
    kadrovi i deca 5te ličke sad su četnici, i poštovaoci kralja, iz stanova koje im je dao Tito.Bili su i ds, i sns, i ss, i sps, i dss i sve moguće...
  • Trt

    07.11.2018 10:11
    @purgerNS

    Ne vidim šta je tu loše, Mađari barem ne puštaju migrante iz svakojakih zaostalih zabiti, pogotovo ako im je jedina kvalifikacija da profesionalno srbuju.
  • sone

    07.11.2018 08:43
    ....
    Kako bi bilo lepo da nam neko okreci zgradu,zameni stolariju.....Zbog takvih nam i jeste ovako.Dobili ste stanove ili ih kupili za 300 maraka pa jos da ih neko drugi odrzava bilo bi divota.Sram Vas bilo!!!
    Navikli da ne trose na SVOJU imovinu ni dinara.Nema više takve države na opštu žalost zbog Vas takvih.
  • purgerNS

    07.11.2018 08:41
    gradzanin
    objasnjenje
    neka mi neko objasni kakve on ime veze sa Novim Sadom??

    gde bi sad bili da se nismo prisajedinili???

    bili bi u madjarskoj a ti bi sad pisao madjarski i zvao se pista
  • Logi

    07.11.2018 00:16
    digresija
    Murali su mi ružni šta god da je na njima. Možda jer volim svedenu arhitekturu, možda jer mislim da je zgrada zgrada, a ne platno. Tema me je podsetila da vam svima čestitam 100 godina našeg jedinstva i pobede u Velikom ratu. Možda u komentarima nema jedinstva, možda razlike dovedu do novog, online ujedinjenja, možda neki treba da se podsete istorije ili je nauče ako je ne znaju. Još jednom svima iskrene čestitke i unapred hvala na uskogrudim negativnim glasovima.
  • Nedjo

    06.11.2018 23:17
    Ovo sad radimo isto ko Albanci na Kosmetu, djubrimo teritoriju koja i istorijski nije nasa. Nece to izgleda dugo. Drzave nema nigde sem na bilbordima i evo od skora muralima. Strah me je da pomislim sta ce doneti sutra.
  • sto godina

    06.11.2018 23:12
    Vek velikih promena

    Nemamo razlog da ne crtamo svoju istoriju jer nemamo čega da se stidimo sve do danas, Narod nije zaboravio sve znane i neznane junake zasluzne za njegovu slobodu.I kad ne spominje im je zahvalan.
    I monarhisti imaju pravo glasa.Ako se ne spominje i ne ostavlja trag kao da nije ni bilo. Ko što reče Kusturica da snima filmove zato da neko sutra ne može da kaže da nikad nije ni postojao niti išta doživeo.Dodješ u novu sredinu kao obrisana tabla sve treba da pišeš ispočetka.Pripravnik.

    Većina ovde zvuči kao klimakterične gospodje. Sad je 5 min ovog dogadjaja i ako ga ne obeležimo neće sutra ni naše postojanje na ovim prostorima niko da obeleži.Za nas niko neće znati već posle 10 godina. Promaklo Vam je obaveštenje Lisja o napuštanju grobnog mesta iako pokojnik ne moze da ga napusti niti da bilo šta plati ODANDE.

  • mjaukalo

    06.11.2018 20:11
    Prelepo!
  • pajo patak

    06.11.2018 18:27
    opet komparacija
    Mural - Kural - P (etar ) ural - odosmo svi iza Urala.
  • V

    06.11.2018 18:19
    @комша ...
    rezultati određene partije na izborima su upravo to - rezultati te partije (kažnjene zbog nelogičnih poteza), a ne ogledalo onoga kako se građani osećaju i šta zaista žele. Autonomaša nema samo 1%, na vašu žalost...

    Žao mi je zapravo najviše onih kojima se ovaj "mural" sviđa. Kojima je ovaj nacionalistički kičeraj lep i po izgledu i po ideji. Tim ljudima zaista nije lako, mada oni to i ne znaju.

    Još gore od ovog "murala" je "mural" sa likom Gavrila Principa u dvorištu Radničkog univerziteta. Dotični nikako ne može biti heroj nego samo atentator i terorista koji je ubio prestolonaslednika (a ne aktuelnog cara i vladara) i još gore, njegovu trudnu ženu. To je terorizam a ne patriotizam.

    Primer patriotizma bi bilo da je Vojvodina i dalje bogata i bogatija od Srbije, kao što je tokom cele istorije bila, ali evo posle 100 godina u "matici", dočekala je apsurdno da bude ispod republičkog proseka.
  • cure

    06.11.2018 17:38
    zurite
    da nestanete.....
  • Pićuka

    06.11.2018 17:33
    Mislim da se srednjoškolcima je..e za ovog lika.
  • Doctor Zoidberg

    06.11.2018 17:17
    bu'te dobri
    ... da ne biste bili modri! Samo su lonce zamenili krunama i povecan je format. Preslo se sa lokalnih pokojnika postradilih u narkomanskim tucama i pucnjavama na istorijske licnosti. Cika-Peri svaka cast... mada preferiram republiku. Sramota je da mu mural slika osoba kojoj je Ratko Mladic bio profilna slika na fb.
  • "Dodjos"

    06.11.2018 17:09
    @Podbarac original
    Slozio bih se sa tvojim komentarom, ali ti si isti kao svi koje kritikujes. Volis i ti da delis i etiketiras ljude i da mnogo s**** po nama.
    Za mural, spomenik i kralja me boli uvo. Deda mi je imao veoma visok cin u Partizanima. I ne, nije dobio stan od 100m2 nakon '45. nego se vratio na selo i iz principa, tacnije zbog nepravde, napustio vojsku.
  • Zox

    06.11.2018 16:56
    Crveno- crni užas
    OK , ne spadam u one kojima smeta sve što ima predznak Srbije, a vidim da ih ima. Kao I aktivista sa druge strane , turbo- patriota. Ali, ovo je već preterivanje. Prvo spomenik bez građevinske dozvole na nečemu što se zove Trg Republike. Onda napadno reklamiranje proslave 100 godina prisajedinjenja. Mural od 30 metara.. Drugari, prikočite malo, pretvarate sve u vašar i kič koji samom povodu oduzima na dostojanstvu i autentičnosti. Prosto, deluje usiljeno .

    Naravno, nije ni čudo kada vladaju crveno- crni. Sve je kod njih šminka, bavljenje besmislicama, šarenim lažama, nemanje osećaja za lepo i meru.
  • mRghoodan

    06.11.2018 16:34
    Udruzenje "Budite dobri"..?
    Lepo ime.

    Ko su clanovi?
    Imaju li sajt, FB stranicu.. PIB?
    Umetnici.. Koji? Imaju li oni imena..?
    Komsije.. koliko od njih su stanari same zgrade, koliko ih je upste tacno, i na koji nacin su "saradjivali"?
    Koliko to uopste moze da kosta, kako se dobija dozvola, pita li se skupstina stanara, jesu li umetnici placeni, boja je li placena.. Odakle novci?

    Uvek prati novac, mani prazne price.

    Nije mi lep "mural", btw.
    Vise lici na neki predizborni bilbord.
    Sa sve sponzorom.

    Lik i delo coveka na slici ne komentarisem.

    Subraci srbljima da porucim da me se prodju sa "patriotizmom", tj. kako oni misle da treba taj osecaj gajiti, negovati a posebno izrazavati.

    Fala lepo, umem ja to i sam, onako kako ja to osecam.

    Oni slobodno neka se izrazavaju kako oni misle, njihov obraz, samo nemoj da nekog prozivaju da ako ne misli kao oni da je izdajnik, nevernik.. i ostale fasisticke fore.

    To je najprimenjivaniji spin odavno, svuda u svetu, malo je vec i providan i ljigav. ;)

  • Pera I

    06.11.2018 16:12
    neukusno
    Petar I je poznat i po tome sto je ubio drugog kralja i pobio 100-nak clanova blize rodbine kao i o nesrecnoj avanturi SHS/Jugoslaviji. Nema mest za slavlje a mural k'o mural, ako ga imaju kriminalci ni ovaj ne odudara...
  • Pokojni Čika Franja

    06.11.2018 16:00
    O kvalitetu sve najbolje
    Samo čekam da krene da se kruni sa fasade, kao uplakani anđeo na Sunčanom keju, kod Varadinskog mosta...
    "plačem, jer znam šta me čeka", misli anđeo u svojoj glavi - "jednog dana se neće ni znati da sam bio tu!"
  • Dragan

    06.11.2018 15:25
    Svaka čast za mural!
    Novi Ssd treba da uzme Lisabon za primer i na svakom slobodnom zidu treba oslikavati murale.
    Pre svega murali obogacuju turisticku ponudu i daju šmek jednom gradu.
  • Ivan Grozni

    06.11.2018 15:17
    Veselo zapishavanje teritorija
    Brzo na reanimaciju. Izgleda da je Novi Sad doživeo još jedan izliv srBstva na mozak...
  • Podbarac Original

    06.11.2018 15:12
    Sta fali ?
    Najbolje zakazite neku tucu i Bloku pa se poubijajte zbog murala i to na relaciji Autonomasi-Srbijanci-Dodjosi a moze i ono komunisti-cetnici.Kakve veze ima sto je Kralj Petar na muralu,po njemu se zove i ulica,ranije je bila Salvadora Aljendea pa nacrtajte i njemu mural na nekoj drugoj zgradi.Bolje i mural nego oronula fasada,bar za privremeno a kada drzava bude imala neko drugo ime vi prekrecite.Autonomasi bi stavili Mariju Tereziju ili Franca Jozefa,neki drugi bi Adolfa Hitlera pa posle njega neki drugi bi Tita,a onda Milosevica,pa Djinjdjica,a moze i Mladica ili Karadzica,njihovih trenutno najvise ima u Novom Sadu,a moze i Karleusa naprimer u toplesu i to da pozira kada je crtaju.... ma ajte molim vas svasta moze.samo se vi koljite oko svega,zato je takva i Srbija,podeljena,posvadjana i trula.
  • Nemam više ime

    06.11.2018 15:10
    @ Cale
    Iako Vam je rečnik malo grublji hvala za komentar.
  • NadalV

    06.11.2018 15:06
    Koje iživljavanje iskompleksiranih i isfrustriranih vojvođijanaca.
  • NS67

    06.11.2018 15:03
    E,JELIĆU,JELIĆU...
    Zar je Kralj,zaslužio da Visi na Uličnom Zidu i jaši na Parkiralištu
    kod Riblje Pijace i Crvenom Trgu!!!!
    Nemoj mi ga Više Promovisati!!!Molim te!
    Koja ti je,sledeča Partija za Preletanje!Daleko je do Penzije!
  • Perica

    06.11.2018 14:59
    .
    Super uradjeno. Uvek neko nešto zakera.
  • Salvador Aljende

    06.11.2018 14:41
    Komunisti su bili u pravu: četničku gamad gaziti, jer zagađuje prostor.
  • Carls Tejlor

    06.11.2018 14:41
    Ukoliko bi smo se pozabavili analizom ovog nesrecnog murala dosli bi do zakljucka da je on u sustini odraz necijeg ozbiljnog psihickog poremecaja u vidu nacionalne isfrustriranosti... Zao mi je svih Vojvodjana jer nas je od svih mogucih okupatora okupirao bas onaj najprimitivniji...
  • N.Sad

    06.11.2018 14:24
    Da je naslikan mural Stepincu manje bi bilo negativnih komentara tako da moramo shvatiti ko nam zivi u komsiluku.
  • Duke

    06.11.2018 14:22
    Mural
    Mural može biti lepa stvar u slučaju da nema političku notu i da ovo neko nije naručio.Vrlo je verovatno da je ovaj mural naručen i plačen od strane nekakvih kvazi monarhista.Kako bi grad izgledao kada bi svako pravio mural u skladu sa svojim političkim opredeljenjem?Tada bi neko možda naslikao Tita i to se ovima koji su pravili ovaj mural ne bi svidelo.
  • комша

    06.11.2018 14:22
    @Ena
    То три иста лика пишу све те коментаре и лупају минусе преко Тор прегледача. Њихове сепаратистичке и аутономашке партије су на изборима укупно добиле испод 1% гласова. То довољно говори колико су они јадни и исфрустрирани па мисле да ће ботовањем да дигну себи рејтинг. Али није народ баш толико глуп. Народ памти и народ зна ко су били ослободиоци и какава је била воља народа те 1918. године након векова борбе за ујдеињење са матицом. Кажем опет, њихови дедови су бежали кроз каљуге Срема када су били најурени са Цера. После смо их гонили до Баје и до Триглава. Једина нам је била грешка што смо им опростили све то и дали им иста права као нама који смо били победници.
  • Radoznala

    06.11.2018 14:22
    Secate li se?
    A hoce li i ovaj mural prekreciti?
  • eX

    06.11.2018 14:20
    eR
    sedim gledam i ne znam sta da kazem.. Zemlja koja je bila kraljevina i monarhija preko 1000god.cak i kao Kraljevina Jugoslavija pa onda neki socijalisticki experiment, pa zadnjih 30 god. mrtva diktatura i totalitarizam i kao "demokratska republika" ovoliko da velica spomenicima, muralima i sl. ex.kralja i kraljevinu Srbiju?! pa bre vratite nam Kralja i Kraljevinu Srbiju!!!dosta je lazi i demoNkratije!!!
  • KirkaYU

    06.11.2018 14:16
    ---
    E, siroti moj grade, šta ćeš ti još dočekati... Na zgradama je sve više čudnih likova, od navijača i huligana koji su se međusobno pobili (a jedva su bili punoletni) do nekakvih kraljeva u Republici.
  • MONARHISTKINJA

    06.11.2018 13:57
    MURAL KRALJA
    E bas ste pametni, kao pcelica Maja. Pa sta vam smeta mural? Daj Boze da je na svakoj zgradi mural nekog naseg sportiste, pisca, pesnika, naucnika, pa i kralja, sto da ne? Ovo je Srbija, hteli vi to ili ne i zato ne vidim nista lose u muralu naseg kralja Petra I Oslobodioca, cika Pere, kako su ga zvali vojnici. Pogotovo sto ove godine ceo svet slavi sto godina od velike pobede, cak se utrpavaju i one "drzave" koje tada nisu ni postojale, a njihovi sunarodnici su iznemoglim Srbima, pri povlacenju kroz Albaniju, zlatom naplacivali parce hleba. I cega mi da se stidimo, pobednici u oba svetska rata? Krvlju smo natopili svaku stopu preko koje smo prosli. Demografski smo jos uvek potpuno dotuceni, citave porodice su ratovima zatrte. I NE DELITE NAS NA VOJVODJANE AUTONOMASE I NA SRBE DODJOSE. Ja sam Vojvodjanka, Srpkinja i znam mnoga nasa sela starosedelacka po Vojvodini, gde zive veliki Srbi, a ne autonomasi. I ZNATE LI GDE JE, KADA JE PRVI PUT DOSAO U ZEMLJU BIO SADASNJI KRALJ, PRESTOLONASLEDNIK, ALEKSANDAR? U STAPARU.
  • ALAL VERA

    06.11.2018 13:54
    KRALJ
    Na Zgradi,koju su Komunisti Izgradili!?
  • Петровград

    06.11.2018 13:46
    Прелепо.
  • Dejan

    06.11.2018 13:43
    perica
    Bolje da su uradili termo izolaciju i zamenili stare prozore ! Koje smo mi gluperde od naroda to je strasno. Slavimo oslobodioce komunjare, divimo se ovom muralu i dizemo spomenik koji ce kostati 240000eura a skupljamo porukama sitnis deci za klime i inkubatore po bolnicama !!!! Kralj pera nikad nije krocio nogom u Novi Sad i tadasnju srpsku Vojvodinu, toliko o tomea vi mu se divite, sad ce neki pacenik sa paitbol pistoljem da ga uredi propisno !
  • Ena

    06.11.2018 13:26
    Uopste mi nisu jasni ljudi kojima smeta sve sto je Srpsko. Ovo je Srbija. Kralj Petar je bio vladar Srbije. Ne vidim zasto smeta. Pa necemo valjda da velicamo tudje velikane. U ostalom kome smeta sto u Srbiji zivi moze lepo da se spakuje i ode gde god hoce.
  • hihihi

    06.11.2018 13:10
    Ovi sa petog i sestog sprata bi mogli da mu docrtaju hitlerske brcice
  • VladaN

    06.11.2018 12:46
    Jeliću....
    ...ti li si? Koje iživljavanje iskompleksiranih i isfrustriranih srbijanaca.
  • комша

    06.11.2018 12:44
    Бели орао срушио црног
    Браво! Живела нам српска Војводина! Слава краљу ослободиоцу! Слава свим нашим прецима који су се борили за слободну Војводину и српство! Ово може само да смета потомцима оних које смо најурили са Цера, Колубаре и на крају Солуна и целе Југославије 1918. године! Никада нам неће опростити што смо им уништили царевину. Ал сами су криви.
  • Nada

    06.11.2018 12:29
    Brže,jače,najgore
    Ova vlast da bar uradi nešto hvale vredno nego iz goreg u još gore.
  • Mrmot

    06.11.2018 12:27
    Dajte i jedan mural Tita, jedan Marije Terezije i Franca Jozefa.
  • Горан

    06.11.2018 12:21
    Prelepo!
  • Rape

    06.11.2018 12:06
    Vunkla
    Grb stoji ukrivo.
  • hahahaha

    06.11.2018 12:02
    hohohohoo
    Budalaština.......
  • Zy

    06.11.2018 11:58
    Gledam i citam i nekakav nelagodan osecaj me obuzima. Jel to ta ista "inicijativa" koja ispisuje one grafite na keju i zahvaljuje crvenoj armiji na oslobodjenju?
  • Terazijski Crnogorac

    06.11.2018 11:56
    zemlja gruva
    Murali su uglavnom lepa stvar ako su na pristojnim mestima i ako su motivi korisni i estetski u skladu sa okolinom. Murali su zaista jedan novi vid urbane kulture koji je upotrebu lakova po zidovima pretvorio u umetnost. Sa druge strane vulgarno saranje po zidovima treba najstrozije kazniti i izglasati rigorozne zakone. Uglavnom smo svi primetili da je velika razlika izmedju nas i inostranih zemalja previse grafita na zalost u nasu korist. Bio sam pre neki dan posle mnogo vremena u Celarevu i usput prosao pored dvorca Dundjerskih. dvorac je isaran kako navijackim tako i vulgarnim sadrzajima a u parku se nalaze prazne limenke i plasticne flase od piva. Takodje vise je nego ocigledno da se posetioci tu oslobadjaju i fizioloskih potreba. Gomila stvari kod nas u odnosu na inosranstvo postoje i one su sramota za srpskog gradjanina. Problem je verovatno kompleksan i resenje je verovatno dugotrajno i slozeno.
  • Leb ti j

    06.11.2018 11:55
    Kur
    Daj leba, j mural
  • Zombi

    06.11.2018 11:54
    Nekako mi ovo lici na POKS iz cistoce!!!Kralj nije voleo poltrone,uvlakace i cvarke!!!!!
  • opalim te g...m

    06.11.2018 11:43
    Konstantno turanje prstiju.
  • dane trbuhozborac

    06.11.2018 11:43
    Meni je ovaj mural odvratan, nadam se da je boja lošeg kvaliteta i da će se ubrzo ljutiti kao fasada zgrade.
  • Saša

    06.11.2018 11:43
    Mural je prelep
    Svaka čast umetnicima. Komentar na gore iznad gospodina koji smatra da grad treba da kreči fasade na svim zgradama koje su oronule... Pa najbolje je da mi građani plaćamo troškove krečenja zgrada, pa neka i moju kuću okreče. Zato postoji savet stanara, pa neka svako sam snosi troškove održavanja svoje zgrade kao i mi ostali
  • Marko789

    06.11.2018 11:40
    PONOSAN
    SVAKA CAST !!!
    Izuzetno sam ponosan sto je ovakav mural osvanuo u mojoj zgradi!Hvala divnim momcima jos jednom na svemu !
  • Zivan

    06.11.2018 11:34
    Cudno je kako se za 150-170 godina promene stvari.
    Od Majske skupstine pa do danas Novi Sad je od teznje da postane srpski prerastao u Novi Sad koji se stidi svega sto je srpsko ili to samo izgleda na osnovu negativnih glasova na pojedine komentare?
    Kakve veze ima crtanje murala sa stanjem fasade zgrade?
    Da li se vecitim i dezurnim "mrziteljima" moze dopasti dobar pokusaj da se nesto promeni u ovomopstem sivilu?
    Cini mi se da ne ako je povezano sa Srbijom i srpstvom, pri cemu ne mislim na nacionalizam i nepostovanje prava i tradice svih nacionalnih manjina koji zive na prostoru Vojvodine.
  • Cale

    06.11.2018 11:32
    Utero vam kralj Petar. Ovde se namerno precrtava ceo drugi svetski rat i borba protiv fasizma pa sve do 2012 kad su fasisti ponovo dosli na vlast i izbrisali 70 godina istorije ove zemlje.
  • RVosha

    06.11.2018 11:28
    Smrdija
    Tuznog li murala .
  • Ronaldova kopačka

    06.11.2018 11:25
    Smarači
    Sad će krenuti lavina komentara i obostranog hejtovanja na relaciji "autonomaši Vojvođani" - "Srbi dođoši".
  • Mare

    06.11.2018 11:24
    Dzaba krecite
    Bolje da su stavili demit umesto murala. Mi smo republika a mastamo o kraljevima...
  • gradjanka

    06.11.2018 11:23
    Mural kao format umetnosti u javnom prostoru bi nekako trebalo da nastaje "od dole," da bude deo kritike, a ne da ga sponzorise gradska vlast. Kada bolje pogledate nove murale u Novom Sadu, videcete da su svi potpuno apoliticni (i samim tim jako politizovani) — andjeo, tigar, apstraktne sare po keju, dok je Remedov mural u Dunavskoj prekrecen. Novi Sad je postao grad ultimativnog politickog konformizma.
  • Dario Krunić

    06.11.2018 11:23
    Oslobodioc
    Neko ko je oslobodio Novi Sad od stranih okupatora zaslužuje i više od spomenika, murala i naziva ulice. Pitanje je kakva bi teška sudbina snašla ovaj grad i ovaj narod u suprotnom, i zato prave vrednosti moraju da se znaju i poštuju.
  • /

    06.11.2018 11:16
    /
    dzaba ste muralisali
  • Jagodinka

    06.11.2018 11:15
    Aaaa
    Kak' je lijep!
  • Mali

    06.11.2018 11:14
    Pa sto ga ondak ne nose u Srbiju nego ga kace po Vojvodini?
  • gradzanin

    06.11.2018 11:13
    objasnjenje
    neka mi neko objasni kakve on ime veze sa Novim Sadom??

    gde bi sad bili da se nismo prisajedinili???
  • Милисавка

    06.11.2018 11:04
    Дивно
    Прелепо, поносна сам на своје Новосађане.
  • Nomad

    06.11.2018 10:57
    Urađen mural, a iza otpada boja i kruni se fasada. Prioriteti postavljeni kako treba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna