Autor: Dnevnik

Novi Sad
11.07.2019.
08:59
Obnova crkve Imena Marijinog, poznatije kao Katedrala, nije planirano u ovoj godini, piše "Dnevnik".
  • Млађен

    13.07.2019 01:03
    Свет би био лепше место када бисмо макар мало личили на жупника из Католичке порте.
  • Samo vas gledam

    12.07.2019 13:26
    Znate da pljujete
    Kako vas volim, vi sto znate sta se desava u tudjim dvoristima, a u svoje da zavirite?
    Ako ste Vi pravi vernici, onda ste to, ides na sluzbu zbog sebe I svoje vrere, a ne da gledas ko kakva kola vozi, I taj svestenik ce nositi svoj greh, ako je greh vozni park.
    Zanimljivo mi je citati ove komentare jer se vidi kakav smo POLUsvet! A jos koliko ste kontradiktorni, ima para, a vid sramnika sredio zgradu u porti, jer on tu zivi!? Pa koliko znam, bilo je jos tu zupnika ranije a bice I posle njega. Ispred iste te kuce mladi naseg grada piju pivo,pljuju, povracaju...I da ne govorim sta jos..
    Ahhhh, taj grad kulture!
  • Samo vas gledam

    12.07.2019 10:19
    Znate da pljujete
    Izvinite, Vi sto se izvinjavate, mene kao stanovnika Novog Sada zanima kad je poslednji put koriscen letnji bioskop? Jednom sam vrlo davno prolazio onuda pa video da je sve zaraslo, mislim da bi bilo bolje da se ponudite da pomognete ako nesto da sredite, kao gradjanin ovog grada, nego sto se raspitujete o papagajima.
    Crkvu sam posetio samo kao kulturni objekat I kada je bila humanitarna akcija za jednog decaka..ali sam svakako siguran da taj covek, zupnik, ne kaci ukrase da mozete da krivite njega "nije dobro montirao". Vise puta sam video radnike na tom krovu.
  • Nado

    12.07.2019 09:52
    aj
    Ne shvataš Nado u čemu je poenta, ne treba izdvajati novac niti za jedne, niti za druge, niti za treće...... vraćena im je imovina, ne plaćaju porez, dobijaju novac od vernika (sad još postoji cenovnik za sve usluge-kako ih nije sramota)………...poenta je da sami sve finansiraju i obnavljaju objekte, ja im ni dinara ne bi dao iz kase bez obzira o kojoj veri pričamo.
  • /

    11.07.2019 13:39
    /
    koliko zapisavate tu crkvu nije ni cudo sto otpada

    vracaju vam albanci na kosovu
  • Nada

    11.07.2019 13:11
    Brže,jače,najgore
    Pokrajinska vlada je investitor rekonstrukcije fasade Vladičanskog dvora. Tamo ni jedna ploča nije bila sklona padu. Da li za objekte u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve para ima a katoličke nema?
  • marijači

    11.07.2019 12:14
    Da, objekat je u vlasništvu Subotičke biskupije Katoličke crkve, ali je istovremeno i spomenik kulture. Onaj koje nadležan za objekt sprovodi u njemu seriju građevinskih radova od 2017. godine, uključujući mnogobrojne radove na tornju, malom i velikom, i krovu. radovi još nisu završeni. O radovima se možete informisati na građevinskom cdertfikatu koji se nalazi u predvorju crkve, odmah iza ulaza. U unutrašnjosti crkve urađeno je takođe dosta toga. Uđite i pogledajte. Crkve su javni objekti i svakako se mora apelovati da budu u stanju da ne ugrožavaju nikoga, odnosno da budu dostupni za svakoga ko je dobronameran. Posebno je to bitno jer ispod i oko tornja svakodnevno prolaze deseci hiljada ljudi. Mislim da u ovom članku nedostaje razgovor sa nadležnim župnikom u ovoj crkvi.
  • V

    11.07.2019 12:14
    sve naopako
    ali zato za novokomponovane turbo-neovizantijske pravoslavne, ne crkve, nego sad hramove ima novaca. Grade se na svakom uglu, da bi zvrjali prazni, ali čisto da se obeleži teritorija i nametne turbo-južnjački stil gradnje koji nikako ne priliči Vojvodini.

    Barokne pravoslavne crkve izgleda nisu dovoljno srpske i pravoslavne, pa nam treba vraćanje 1000 godina u prošlost i uvoz neprimerenog stila u turbo izdanju. Krajnji neukus, nijedan od ovih hramova nema umetničku vrednost kao manastiri ili barokne crkve. Za 500 godina, neće ni postojati.

    Stare lepe građevine, stare crkve (pravoslavne, katoličke, a naročito protestantske) propadaju. Prvo se one trebaju spasiti i sačuvati i ujedno škole i bolnice... pa tek ako preostane novaca, onda nove pravoslavne crkve. Pravim vernicima SPC neće ništa faliti da odu 10 minuta dalje u već postojeću crkvu, umesto da imaju novu pod prozorom.
  • Trt

    11.07.2019 12:05
    @ozlojedjen

    Pa nek grad odrapi drakonske kazne vlasnicima objekta ako ga ne dovedu u red, pa da vidiš kako niko neće poginuti.
  • Vlada

    11.07.2019 12:04
    Vrlo je jednostavno, takvi ornamenti ne mogu da se prave od gipsa, jer ih ozbiljnije vremenske nepogode odvale. Ako katolička crkva želi da ima razne andrmolje po svom objektu, nek' plati da se izrade od kvalitetnijeg materijala.
  • Ванземаљци

    11.07.2019 11:22
    Niko ne privlaci botove kao vosha
  • /

    11.07.2019 11:05
    /
    izvinte
    ali taj je vec platio sredjivanje fasade
    niste odskora u nsu
  • Marko

    11.07.2019 10:53
    Jeste, svakako obeležje Novog Sada i grad treba da pomogne, ali zna se čije je to....(naravno postoje različiti načini na koje grad može da pomogne, samo je jedan od njih finansijski) A na kraju krajeva taj multincionalni konglomerat može da izađe iz objekta ukoliko ne želi da ga održava, i da ga ustupi u gradu pa onda grad MORA da brine o tom objektu. I da se razumemo, ne smeta mi uopšte taj specifični konglomerat u ovom objektu, smetaju mi svi njemu slični i sve bi ih zabranio i isterao....
  • ozlojedjen

    11.07.2019 10:44
    @Marko 11.07.2019 • 09:59
    "..A zašto bi grad uopšte brinuo o tom objektu?.."


    Zato da ne bi neko poginuo .

  • Izvinite

    11.07.2019 10:34
    ali
    Izvinite, ali sveštenik koji trenutno rukovodi Katoličkom crkvom, kojoj je vraćena imovina tako da je celokupna porta njihova a sveštenik koji je zadužen za Katoličku crkvu ubira novac od najma svih prpodavnica i kafića...….ogromne pare. On je na svoju rezidenciju u Katoličkoj porti potrošio stotine miliona, renovirao celu zgradu spolja i iznutra (SVE NOVO), izgradio garaže za mini vozni park (LEPE automobile vozi), pa čak u toj bahatosti kupio ARU ili Kakadua...……, prisvojio je letnji bioskop tako da istom ne možete pristupiti...….
    I sad on nema da kupi i popravi po koji crep.
    Isto ovo mislim i o Pravoslavnoj srpskoj crkvi i još gore kako se tek oni bahate, mešaju u državnu politiku, pa čak i u kulturu šta će biti prikazano, odigrano, Lazar Ristovski bi nešto mogao o tome da kaže za svoj poslednji film...…...a opet traže novac od države, oslobođeni od poreza...…..Isus i njegov otac se prevrću u raju od boli.
  • RVosha

    11.07.2019 10:29
    Smrdija
    Kakva drzava takve i fasade .
  • Sava

    11.07.2019 10:26
    Za Marka
    Marko 11.07.2019 • 09:59
    A zašto bi grad uopšte brinuo o tom objektu? To je privatni objekat jednog velikog internacionalnog preduzeća koje ima sasvim dovoljno novca da brine o svojim filijalama....


    Pa recimo zbog toga sto je to "Landmark" detinjstva i zivota stotina hiljada ljudi rodjenih u Novom Sadu. I svih ostalih koji su se doselili, ili dosli turisticki.
    Ja nit sam katolik, nisam cak ni vernik, ali meni, a pretpostavljam i drugima, ova crkva predstavlja stvar estetike i nostalgije.
  • nik

    11.07.2019 10:18
    pišanje po narodu
    Pa šta, bitno je da ima love za buđave političare, šta koga briga za crkve i kulturu i šta sve ne.....
  • Marko

    11.07.2019 09:59
    A zašto bi grad uopšte brinuo o tom objektu? To je privatni objekat jednog velikog internacionalnog preduzeća koje ima sasvim dovoljno novca da brine o svojim filijalama....
  • Pravi Ja

    11.07.2019 09:35
    A za Notrdam milionče
  • Bata

    11.07.2019 09:21
    Možda, možda
    ... Možda nekom padne na pamet da sruše (i) katedrala, pa na tom mestu naprave neku V...ćevu palatu.
  • /

    11.07.2019 09:21
    /
    eto,
    onaj je igrao kolo na katedrali umesto da ju je uradio kako valja
    tipicno

    a tako ste mu se radovali medju komentarima a niko da se seti da je tamo da bi nesto uradio a ne igrao

    budale degenericne
  • Hroničar

    11.07.2019 09:20
    Novinarsko pitanje za Jokića
    Pa ti ornameti samim vrhovima su bili kao potpuni novi postavljeni pre oko deset godina i od tada stalno padaju. Gotovo da su svi pali, a niko ne govori ko je tada izvodio radove i ko je bio nadzor.
  • KirkaYU

    11.07.2019 09:11
    ---
    Da li biste mogli da objasnite šta znači izraz 'svako malo'?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna