Autor: Dragana Prica Kovačević - dragana@021.rs

Novi Sad
13.08.2019.
09:26 > 19:31
Više od 500 osoba trenutno boravi u Domu u Veterniku, od kojih je 300 u toj ustanovi duže od 20 godina, što je, kako je ocenjeno u specijalnom izveštaju Ujedinjenih nacija za 2018. godinu, u suprotnosti sa međunarodnim standardima za osobe sa mentalnim invaliditetom.
  • Petrović

    07.09.2019 10:52
    Neistina
    Nije istina, ja radim u Centru za socijalni rad, samo sam ja dva korisnika vratila u biološku porodicu 2016 godine.
  • Marija Protic

    30.08.2019 08:06
    ,,Humane" institucije
    Da lisimo nase politicare poslovne sposobnosti i da ih stavimo u ove humane ustanove za pocetak? A i svakog psihijatra koji je nekom oduzeo poslovnu sposobnost takodje. Mozda bi tad neki naucili drugacije da razmisljaju. Nego treba prestati ovo finansirati i krenuti u finansiranje personalnih asistenata i druge vrste asistencije. I eto resenja. Inace dadrzava vrati svaki evro iz EU fondova namenjen inkluziji, deinstitucionalizaciji i zapošljavanju. Ovo su moderni koncentracioni logori danasnjice.
  • Pavle

    14.08.2019 16:46
    Sve samo ne "dom"
    Ne sme se generalizovati, nema dva ista zatvora, pa ipak doživotno biti u jednoj instituciji neodoljivo asocira na zatvor.
  • milicica

    13.08.2019 23:39
    zasto se odmah
    Prica o parama a ne o osobama koje su na celu tih ustanova a posao i sticenici ih zanimaju kao lanjski sneg, Na celo takvih ustanova se biraju osobe koje su radnici i koji jednostavno nemaju volje ni zelje nesto menjati ni raditi a pogotovo se suprotstavljati neradnicima, kradljivcima a toga ima ne samo u domu vec svugde. Zalosno je sto se o tim licima iliti sticenicima i ne razmislja kao o osobama vec kao o otaljavanju i obavezi. Nije tacno da nema prisile i kad se obavljaju dolasci sve se ispegla i ustirka jer su najavljeni a tek da nema lickanja strava i uzas. U domu kao i svugde ima i onih koji osecaju, zele pomoci ali vecina je oguglala a mozda je to i nacin da se sacuva od osecaja jer istini za volju tesko je. Na celo takvih ustanova treba birati mlade ljude ne iz ustanove koji se zele dokazati,raditi i menjati postojece stanje a kad ima rada i volje bice i uspeha a ovako nikom nije dobro ni sticenicima a naziv je totalno pogresan jer ih niko ne stiti ni drzava , zakoni oni su od svih pa i osoblja koje je verovatno nezadovoljno uslovima i platama osudjeni na golo zivotarenje i puko prezivljavanje. Strasno i nedao bog ostaviti nikog tamo zaboravljenog a oni su puni ljubavi i neznosti i zelje da ih neko pogleda, pomazi jer oni su nasa velika mala deca.
  • Ataševac

    13.08.2019 20:26
    Domovi
    Na nivou.zadoboljan sam domovima.bice bolje
  • /

    13.08.2019 18:45
    /
    a sta je navelo un da dodju u veternik?

    u prevodu, sta ste sada opet zas.ali?


  • rade

    13.08.2019 17:18
    Domovi za stare i nemocne u ovoj zemlji su prica za sebe! U njima najcesce rade zene iz mesta gde je dom,najcesce netrucne za taj posao . Ne znam da li bi 1% tih domova proslo kriuterijume Nemacke npr.
  • Kaja

    13.08.2019 15:41
    Nehumano društvo to je Srbija najblaže rečeno. Zamislite situaciju kada bi samo plate koje dobijaju radnici, čitaj neradnici, u jednom od komunalnih preduzeća bile preusmerene u Dom u Veterniku.
    Predsednik nam priča svaki dan o nekom suficitu, o blagostanju, o nekakvom investicionom planu za naredni period, o šarenim lažama o ....
    Ovo treba da je prva vest u svim vestima i dok tako ne bude neće nikome od nas biti bolje!
  • ministar

    13.08.2019 14:39
    s t r
    To je dom strave i uzasa.To svi koji su imali bilo kakvog kontakta sa socijalnom zastitom znaju.Bilo ko da je pokusao promeniti stanje stvari u toj ustanovi bio je "rastrgnut".Leglo nestrucnosti,koruptivizma,nepotizma itd..
  • zb360

    13.08.2019 14:24
    Pročešljajte malo i Gerontološki centar u Novom Sadu! To je tek zatvor...hrana loša, nega minimalna, konke nepokretan nema ustajanja, nema šetnje, nema umivanja, nema pranja ruku...osoblja premalo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna