Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Novi Sad
07.11.2019.
16:44 > 19:05
Ne vakcinisati dete protiv zaraznih bolesti nužno znači kršenje njihovih prava na slobodan i zdrav život, a roditelja koji odbijaju da vakcinišu svoje dete je sve manje, poručili su stručnjaci na tribini o imunizaciji, koju je Institut za javno zdravlje Vojvodine i Pokrajinski zaštitnik građana - ombudsman organizovao u okviru Festivala prava deteta.
  • НН

    21.04.2020 06:56
    Не верујем
    ... почео сам да читам коментаре и као што сам некад коначно схватио да је већина у ЦГ из оне серије "Ђекна ...", тако и сад схватам да су овде већина из серије "Село гори ..."
    ... е, кад такви умисле да су паметнији од научника, кад верују лажираним истраживањима и "др" Слаџани, плус имају интернет да се повежу у подржавању глупости, не чуди ме кад на изборима изађе вечина и гласа за секту која их је покрала, али им даје пакет, једну црвену или најаву запослења ...
  • Tata

    13.11.2019 19:04
    Zasto mora?
    Pre svega postovanje svima...
    Zasto mora da bude obavezna vakcina?
    Ako neko odluci da vakcinise svoje dete, obezbedi ga na taj nacin da bude imun na tu, koju god bolest protiv koje se vakcinise. Kako moje ne vakcinisano dete moze da bude pretnja nekom vakcinisanom detetu ako se to dete vec zastitilo? Buduce vreme ce pokazati koja ce deca imati vise zdrastvenih problema u nekim zrelijim godinama, dal vakcinisana ili ne vakcinisana. Do daljnjeg, ja svoje dete necu vakcinisati.
  • Neša

    10.11.2019 18:39
    Ah
    Razboljevanje je biznis, a trajno razboljevanje trajniji biznis. Zdrav covek je pretnja biznisu. Podjite od toga i bice vam jasnije. Sem toga proceprkajte po istoriji koliko je zrtava komunizma i cemu sluzi.
  • Garavi

    09.11.2019 20:21
    Slama, pa jos prazna
    Koliki clanak, koliko pravnih i medicinskih prica, a nedostaje samo jedna rec: odgovornost. Gospodo, slama je odavno prazna, zasto mlatite sirotu?
    U Kini je nedavno izbio skandal sa vakcinama (nisu MMR). Cik pogodite kako su to resili? Pa eto, dgovorni nisu vise u prilici da ponove delo, da se tako izrazim...
    Ima zatucanih roditelja, ne kazem, ali vecina koja se boji vakcine trazi samo malo vise transparentnosti i odgovornosti nabavljaca i strucnih medicinskih tela. Da li je to toliko tesko?
    Osoba je u mogucnosti da odbije bilo koju medicinsku proceduru koja se odnosi na nju - jednostavno moze da kaze ne, da ne potpise i sl. Imunizacija se radi zbog drugih, zato se ne moze odbiti. Bas zato treba poostriti kriterijume i nadzor.
    Iz svega recenog u clanku ne vidim da ce drzava uciniti ista slicno.
  • намћор

    09.11.2019 17:18
    да не улазимо..
    ...у то колико и шта се догађа вакцинисаној или невакцинисаној деци, јер овде не могу да постујем графикон који је урадио угледни Роберт Кох Институт, где је упоређено разболевање вакцинисане и невакцинисане деце (да вас упознам: невакцинисана деце, у просеку, три пута мање обољевају од читавог низа болести, које нису биле предмет вакцинације! Компромитован имунитет???). И друга ствар: Видим да ПРОваксери покушавају да релативизирају Људска права! Прво и основно: ПОЈЕДИНАЦ је носилац свих људских права и никакав интерес заједнице, друштва или државе НЕ СМЕ И НЕ МОЖЕ бити изговор за кршење права појединца! Тиме сам све ракао: НИКО, на овом свету, ни под којим изговором, НЕ СМЕ да ме повреди или изложи повреди. И СВЕ ДОК на вакцинама постоји упозорење да су повреде МОГУЋЕ (а могуће су, јер је у УСА исплаћено преко 4 милијарде долара, за оштећења изазвана вакцинама), НИКО НЕМА ПРАВО ДА МЕ ПРИНУДИ НА ТО! НИ мене, али ни моје дете! ОВО није само ствар борбе против вакциналне принуде, већ борба за очување основних људских права!
  • @hm

    09.11.2019 11:28
    Odgovor
    Ni rubela ni zauške nisu bezazlene bolesti, naročito kada je u pitanju održavanje trudnoće i sprečavanje teških oštećenja srca embriona i fetusa (kod rubeole), ili sposobnosti začeća kod muškaraca (kada su u pitanju zauške). Osim toga, moguća su trajna oštećenja brojnih tkiva i funkcija nakon prirodnog preležavanja, izolacija traje nedeljama i nekada se obolevalo u epidemijama ovih bolesti (što više dece duže izoluje od vrtića, škole a roditelje od posla). Hepatitis b se ne prenosi samo seksualnim putem i kod intravenskih narkomana (to se sada vidi kao put kod nevakcinusane, starije populacije, pa je ovakva tvrdnja izneta u javnosti jako opasna ako roditelji beba na taj način razmišljaju). Može se preneti i povredama tokom igre i organizovane fizičke aktivnosti dece u kolektivima. Neadekvatni pirsinzi uveta kod malih devojčica su isto potencijal... Elem, @hm jako ste ubedjeni u svoje znanje, ali ga nemate dovoljno. Zašto ove tvrdnje koje ste izneli niste postavili u vidu pitanja? To je manje opasno za ljude koji su neupućeni, a znači im kada vide i čuju vas koji se pasiomirano zalažete za svoje stavove i samo zbog tog "viška" ubedjenosti u sebe delujete na njih. Zašto ste toliko agresivni? Niko ne želi roditelje da unizi zbog njihovih pitanja, dilema i neodlučnosti. Ali zaista niko.
  • hm

    08.11.2019 20:21
    Jel ih priupitao neko da cisto prokomentarisu onaj skandal ovde od pre par godina s vakcinama... Mozda da kazu sta misle o tome, kako se to moglo desiti, zasto, ko je sve tu bio kriv, i da li je neko odgovarao za to na bilo koji nacin, tj kako je moguce da nije i kako da vam posle toga iko ista veruje...
    A najsmesniji mi je komentar na koji sve pada u vodu, da na vakcinama nema nikakve zarade, jok zarada je na lecenju deteta koje pije caj i lezi pet dana dok ima rubelu ili zauske... e da, zasto je uz morbile, koje su istina za nijansu ozbiljnije (mada kod dece i dalje obicna decja bolest), obavezna u paketu i rubela i zauske, kada su to zaista najlakse decje bolesti koje je prelezao svako ko je uspeo da se zarazi?
    Zasto je u obaveznoj vakcinaciji beba hep B, za koju infekciju je potrebno imati nezasticeni seks ili bosti se heroinskom iglom da bi se inficiralo?
    Zasto niko od roditelja nema nista protiv starih vakcina za ozbiljne bolesti, nego samo MMR, i po neko hep B?
    I stvarno, kao sto neko rece, zasto nas zaposlene po bolnicama i domovima zdravlja jure s najgorim pretnjama da se vakcinisemo? (otpevati hit Fila Kolinsa "do as I say don't do as I do...)
  • Pavle

    08.11.2019 14:33
    Čim država brine za nekog...
    Zdravorazumski nepristrasan pogled nedvosmisleno pokazuje da je ubrizgavanje koktela sumnjivih bioloških materijala neprirodno. Farmacija je biznis u rukama korporacija. Gleda se profit, a humanost je isključena. Ljudi, informišite se! Ne budite naivni, ne nasedajte! Nema veze da li je domaći proizvod. Sam princip je destruktivan. Instinktivni panični strah od igle kod dece je opravdan.
  • Odgovorni roditelj

    08.11.2019 13:18
    Glas razuma sa one strane
    Pažljivo odslušah tribinu i mogu reći da jedini glas razuma i svetla sa one strane zida beše od gospođe supervizorke iz "ozloglašenog" czsr. Sto bi rekla sve porodice koje su obisli a po prijavi za nevakcinisanje su bile visokofunkcionalne sa prenaglašenom brigom za decu. Pa eto u zemlji gde medicinsko osoblje krade bebe iz porodilišta i to čine u dužem vremenskom periodu pri čemu niko ne snosi nikakvu odgovornost, gde se doktori hapse na eminentnoj kamenici zbog primanja mita, gde se vakcine nose na unistavanje jer ih vecina nije htela ni u najvecoj medijskoj histeriji nekog zivotinjskog gripa ; ) (ko li ce ih sve popamtiti) sa moje tačke gledišta rekao bih da nije reč o prebrižnim roditeljima nego uplašenim ozbiljnim nadasve odgovornim i objektivnim roditeljima. Hvala gospođi iz CZSR a
  • Zvanični podatak

    08.11.2019 13:17
    Kao kruna svega, podatak da se 2018-te godine vakcinisalo samo 2% zdravstvenih radnika.

    Ukupno. Znači, mogu da pričam, ali neko drugi neka proba. Nisam lud da sebi to ubrizgam

    I tu prestaje nauka, prestaje obrazovanost i pamet.

    Nažalost, morate sami proveriti, linkovi ka drugim portalima nisu dozvoljeni.
  • Limanac

    08.11.2019 13:07
    Lično sam razgovarao sa nekoliko roditelja dece koja imaju autizam i koji tvrde suprotno od ove gospode. Takođe sam se lično uverio kako se ponašaju novosadski lekari kada dete ima problem sličan autizmu.
    Tada nisu ovako drčni i prepotentni.
    Šutaju te od jednog do drugog, niko ne zna šta je i to nije njihov problem, a i sem toga, ne zna se uzrok - ALI NIJE MMR to svi ponavljaju.

    Što je najgore, pedijatri koji ne daju deci MMR pre 24-tog meseca života moraju to da kriju, jer će ih ostali doktori razapeti na krst.

    Da imam dete tog uzrasta, ne bih ga puštao u kolektiv do napunjene 2 godine. I tek tada bi dobilo MMR.
  • Odgovorni roditelj

    08.11.2019 13:01
    A i ti si glumica ?
    Mnogo mi simpatična ona moderatorka tribine što kaže kako treba imati vere u lekare tj kako ona svom lekaru poklanja puno poverenje pa nam verovatno sugeriše uz osmeh od uva do uva kako bi i mi to trebali. : ) Sto bi doktor sa tribine rekao " pa ne studira se medicina tek tako bezveze" - recnik jednog doktora. 1. Rece neko u Novom Sadu nasem lepom gradu u kom su do pre neku godinu hapsili doktore zbog primanja mita http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:331386-Akcija-Kraba-Lekovi-puni-mita
    2. Sta to bese zakon o pravima pacijenata ?? A kojega ste vi doktori u zakonskoj obavezi da se pridrzavate! koji kaže da pre svake medicnske mere prethodi informisani pristanak. To sto vi bezuslovno verujete vasem doktoru to je samo vasa stvar i imate pravo na to, mi koji im neverujemo, mi preispitujemo, informisemo se i koristimo nasem zakonom dato pravo na informisanje pre svake medicinske mere opet kazem (citaj zakon) pise SVAKE a ne SVAKE osim vakcinacije.
  • Caca

    08.11.2019 12:25
    Za ove sto govore da vakcinacija u Evropi nije obavezna. Nije, ne mora da bude jer ljudi imaju dovoljno razvijenu svest da znaju da je neophodna. U zemljama zapadne Evrope decu ne vakcinisu samo Balkanci i Turci, oni cine tih 1-3% nevakcinisanih.
  • Marko

    08.11.2019 11:08
    @Ja
    Nemačka nema obaveznu vakcinaciju. To je tačno. Nemačka ubrzano razmatra uvođenje obavezne vakcinacije (možda ne na nivou cele nemačke nego određenih regija) i to će biti vrlo brzo sprovedeno u delo. Znate zašto? Zato što neki ljudi slični vama nisu vakcinisali decu masovno i sada imaju probleme sa bolestima koje su donedavno bile istrebljene!
    Ah da, nemojte da zaboravite da ne vakcinisano dete nećete upisati u obdanište u Nemačkoj. Ne vakcinisano dete vam neće krenuti u školu. Postoje privatne škole i obdaništa gde se ne traži dokaz o vakcinaciji, ali čisto sumnjam da bi ste to mogli da priuštite.....
  • Varioola

    08.11.2019 10:52
    Podsećamo, Srbija zbog vakcinacije protiv KKS trenutno ne može da izvozi svinjsko meso u EU, ali je odobren izvoz proizvoda od ove vrste mesa koji su prošli termičku obradu.

    A jel vam ovakve stvari oo ci vakseri,ne govori nesto? Pa svinje su postedjene trovanja vakcinama,a nasa deca ne? Ah,da....svinjsko meso se prodaje i izvozi...A tek ovi ulupani koji veruju 'filmovima' !! Pa variola vera kao i sve druge bolesti su dosle upravo iz epruvete,smuckali ih naucnici. Ja ne znam sta je sa mozgom pojedinih ljudi..ali pocnite da ramisljate ovako. Postoje ljudi kojo slepo veruju'nauci' i vole kada ih sisaju i prave idiotima,a postoje i oni koji misle svojom glavom. Ok??
  • Komifo

    08.11.2019 10:03
    Apsolutno ne morate da vakcinišete svu svoju decu, samo onu koju želite da zadržite.

    I tu ne govorim samo o opasnosti po njihovo zdravlje, nego o tome da država s punim pravom treba da vam oduzima decu ako nećete da ih vakcinišete.

    Nema boljeg pokazatelja da nije trebalo ni da ih pravite.
  • Odgovorni roditelj

    08.11.2019 10:00
    Mislio sam da si Glumac
    Zivo me zanima da li je gosn pravnik iz pokrajinske uprave sa tribine kada je govorio o pravu dece na obrazovanje procitao i da li je zakon o pravima deteta kako on kaze "mali ustav dece" profiltrirao i kroz opštu dekleraciju o ljudskim pravima iz 1948. Ujedinjenih nacija koja u članu 26. kaže da SVAKO IMA PRAVO NA OBRAZOVANJE ZNAČI SVAKO a ne vakcinisani imaju pravo na obrazovanje kao i kroz Ustav Republike Srbije ćlan 71. opet isto. Svako ima pravo na obrazovanje a ne vakcinisani imaju pravo na obrazovanje.
  • 3OPAH

    08.11.2019 09:45
    Za sve pametnajkoviće koji ne veruju u korisnost vakcine (ne mogu da verujem da ima takvih u 21. veku): pogledajte domaći film Variola vera, pogledajte kako je teška i smrtonosna bolest bila. A onda se zapitajte zašto ljudi danas ne obolevaju od nje. Zato što smo je istrebili zahvaljujući svetskom programu za vakcinisanje protiv virusa koji je izaziva! Zato danas nema te bolesti, zato se danas ljudi ne vakcinišu protiv te bolesti. Ali ne, vakcinacije nije korisna, služi samo da ubacuju otrove u našu decu. Kakvi debili!
  • Ja

    08.11.2019 09:29
    19 zemalja EU nema obaveznu vakcinaciju. Nemacka je PRVA. U Svedskoj takodje nije obavezna vakcinacija jer to smatraju PRISILOM - sto i jeste. Svako treba da ima pravo da bira hoce li mu dete biti vakcinisano ili ne.
  • RIZBO

    08.11.2019 09:09
    LJUDSKA TEKOVINA
    kada su osiguravajuće kompanije uvidele koliki je trošak lečenja brže bolje je napravljena vakcina! AIDS/SIDA se je dobila nivo epidemije u Africi kada je pokrenuta vakcinacija sirotog naroda. Iako sam vakcinisan, pa i decu vakcinisao pitam se šta bih uradio nekom u beloj odori da se nešto iskomplikovalo, da je u pitanju kolateralna šteta, nekome zanemarljiv gubitak!
  • Mario

    08.11.2019 08:52
    anti-vakseri
    Kad god se objavi ovakva vest sjate se protivnici vakcina brže nego Vučićevi botovi. I stalno ponavljaju jedne te iste anti-naučne "argumente" koji su već hiljadu puta objašnjeni. Uživate su SVIM blagodetima koje je pružila nauka, između ostalog da doživite 80. godinu života i da vaša deca imaju šansu od preko 50% da dožive 3. rođendan, ali uporni ste kao mazge kada su u pitanju vakcine, koje niko živi nije osporavao do pre 10ak godina, već je ogromna dobrobit koju oni donose čovečanstvu bila više nego očigledna. Hajde da vam SVE oduzmemo što vam je nauka omogućila, jer mi je čudno da se ta tajna zaverenička grupa na čelu sa Sorošom SAMO zadržala na vakcinama. Biće da su nam i u mobilne telefone (koje, uzgred, bez ustezanja dajete deci da tipkaju po vasceli dan - priznajte da je tako) ubacili tajne emitere Zrakova Smrti, da su nam u benzin stavili hemijska jedinjenja za Kontrolu Uma, ali ne, samo vi navalite baš na vakcine, samo što niste spremni da prihvatite odgovornosti za posledice velike štete koje ste naneli medicini i javnom zdravlju - dok se to bude videlo vas valjda neće više biti, pa vas briga.
  • Đura

    08.11.2019 08:24
    Nema potrebe raspravljati o ovome. Samo hapsiti roditelje koji ugrožavaju život deteta i druge dece i to je to.
  • Samo kazem

    08.11.2019 07:30
    Evo jednog problema koji se provlaci kroz sve ovo. Zakon propisuje da se pre vrsenja imunizacije mora ispostovati procedura vezana za kontraindikcije. Pravilnik o imunizaciji propisuje da se imunizacija vrsi u skladu sa uputstvom o vakcini. Takodje, Zakon propisuje da nadzor vrsi sanitarni inspektor. Dakle ovako, predati zahtev za kontraindikacijama koje su navedene u uputstvu leka, ukoliko pedijatar ne odradi sve kako treba, prijaviti ga sanit inspektoru jer nije postovao zakon. Tek kada pedijatar utvrdi da kontraindikacija nema, a vi odbijate vakcinu, tek onda možemo pricati o krsenju prava deteta.
  • Pcelica

    08.11.2019 07:00
    Nisam citala tekst, ne cita mi se jer mi je muka od tih i njih. Ja sam neko ko je zahvaljujuci Polio vakcini, upravo zaradila ono proti cega je ona. Vakcina je kao zdravlje, a vakcina je i cerebralna paraliza sa kojom zivis dok zivis.
  • Kurosava

    08.11.2019 06:03
    Ajde sada malo "narodski" bez da mozak curi I da se mudrost 'prosipa"... koliko keshira
    Bill Gates ? Soroseve narko agencije??? Ajde ,Vakcine koje zivot znace???Treba to I progutati
    I 'svariti", svaka vam cast na ispiranju vijuga narodu..A vi elita "prosvetljena"sve poverenik do poverenika, shatro "strucnjaci" za koliko ste se "ugradili"???
  • Sram vas bilo

    08.11.2019 02:09
    Sramite se struke i diploma
    Nije diploma merilo covecnosti, niti razuma, a nije ni garancija za postenje.
    Draga struko, ovim predavanjem ste se samo obrukali.
    Te "male" sporne nezeljene reakcije se dogadjaju deci. I to komsijskoj, jer se sve cesce desavaju!
    Kako vas nije sramota da tako agresivno ignorisete bolesnu decu?!
    Diskriminacija zdrave dece je tek posebna prica.
    Ovo predavanje je jedno u nizu da nam pokazu kako da se radujemo novom setu pogubnosti koje nam spremaju u celofanu dobrobiti nase dece.
    Toliko.
  • Bob Rock

    08.11.2019 01:01
    @Demokratski
    Dokazano je da vakcine štite! Pobogu, ljudi...

    Drugo, neko je pomenuo kako ima poverenja u ruske i kineske vakcine, a nemaju u nemačke recimo. Čista budalaština.

    I gomila ljudi se ovde vodi budalaštinama u komentarima. Eto, do te mere da čovek koji je napisao da nije dokazano da vakcina štiti. Ispod kog kamena vi ljudi živite?

    Jedino što može ovde da se govori, i što ima smisla, je da li je MMR vakcina najbolja opcija, da li je neka druga vakcina i neki drugi metod vakcinacije ipak bezbedniji? To što je napisano - da pet puta više dečaka ima autizam nego devojčica nije ama baš nikakav dokaz da MMR vakcina ne povećava rizik od autizma.

    Dakle, ima nečega u ovome, ali kad počnete sa pričama da su vakcine nepotrebne, onda počinjete da pravite budale od sebe, pravdate stav da vakcinacija mora da bude obavezna - bilo vakcinom koja je dostupna u Srbiji, bilo vakcina koju uspete sami da nabavite za Vaše dete.
  • VAksi

    08.11.2019 00:41
    Занимљиво...све сами стручњаци,али ни једног не позваше који има нешто против да каже. Ови људи који говораху на овом 'скупу' су продавци,а не и никако стручњаци. Свака реченица им је роботски изговорена,научена напамет. Плаћени су да рекламирају и продају лекове. За данашње беломантијаше не постоји Хипократова заклетва. Неће ни да те лече ако им не платиш,али ће ти продавати маглу и вакцине. Зашто нису причали о нуспојавама вакцина,о ономе што пише у упутству за употребу,а наравно да се то исто може наћи и на интернету. Па замислите....алимс има сајт на,гле чуда,управо на интернету. И Батут и сви други....данас је све на интернету,али има оних улупаних који кажу: ма дај,Гугл мама! Па јашта...али генерално је човек тупаво створење,изгубио смисао духа и постојања на планети. Верујте својим инстиктима,а не беломантијашима. Само лекари попут Светих Козме и Дамјана се лекарима назвати могу,остали су продавци.
  • Džoni Vajsmiler

    07.11.2019 23:52
    KOLONIJALNA VLAST
    Vakcinišite se vi, ko vam brani.
  • hoće li biti?

    07.11.2019 23:32
    Zaista nemam ništa protiv vakcina. Imam protiv režima koji “pere ruke” kada se nešto desi. Mislim da je tu problem jer niko nece da preuzme odgovornost. Ne mislim samo na moje dete, nego na svu decu u ovoj zemlji.
    Još jednom da ponovim da treba imati odgovornost za svoje gradjane, za greške i posledice koje možda može da uzrokuje u ovom slučaju vakcina. Sastav vakcine , tj. primese, dobavljač da li je pouzdan?
    Sve to mene muči, a ne vodim se tom logikom rekla-kazala. Želim instituciju koja će zaista da preuzme odgovornost da ne krši detetova prava na život i zdravlje upotrebom vakcine.
  • @Demokratski

    07.11.2019 23:29
    Autokratski
    Što reče juče prof. Škorić na tribini da se jedan deo antivakcinalista može objasniti i Dunning-Krugerovim efektom, tj. "manjak znanja - višak samopouzdanja"... Sve, sve ali da nema kliničkih studija o vakcinama!? Nekad mi se čini da su se za antivakcinalni stav "zakačili" stvarno poremećeni ljudi.
  • g

    07.11.2019 23:12
    uglavnom čitam komentare na vesti 021 i ponekad pomislim - vau, možda nije sve izgubljeno, ima ovde još razumnih, razboritih ljudi koje nije ludilo u kome predugo živimo potpuno paralisalo.. a onda dođe ovakva vest i pomislim - vau, to je ipak to, nade apsolutno nema.. ljudi traže zapravo 'naučni dokaz' da vakcine pomažu.. i boje se vakcina, izuzev ako su iz 'rusije ili kine'.. čoveče.. :(
  • Gledam u Sheraton

    07.11.2019 23:07
    I pijem vakcine
    Ja sam cuo da su Kubanske vakcine bolje od Ruskih, kao I cigare :-) Ljubo, ne mozes ti objasniti narodu koji gleda Pink I farmu....edukacija, knjige, a ne zvona i praporci.
  • Demokratski

    07.11.2019 22:41
    Pravo u metu
    Nije dokazano da MMR vakcina izaziva autizam, a da li je iko ikad naučno dokazao da vakcine štite? Osim floskule da je vakcinacija najveće dostignuće civilizacije koji je to naučni dokaz koji potvrđuje da je neka vakcina efikasna. Da li postoje kliničke studije? Ne. Zašto ne dovedete na tribine i nekog ko drugačije misli. Jedino tako možete doćindo istine.
  • Sulja

    07.11.2019 22:37
    Bravo
    Bravo za pokrajinskog Ombudsmana i celu ekipu na čitavom projektu! Otvorena i stručna diskusija o ovakvim temama je uvek dobrodošla. Bolje narod ovako da se informiše nego preko raznih internet portala.
  • Lela

    07.11.2019 22:33
    Ni milion evra ti nije dovoljno kad ti je dete upropasnjeno ali jeste pomoc za terapije. U americi postoji fond za isplacivanje novca ostecenim od vakcine. Kod nas samo kazu nije od toga i niko nije odgovoran
  • @???

    07.11.2019 22:29
    Vaši stavovi su poput nekog robota, a ne čoveka koji živi u Srbiji,
    a još manje roditelja.
  • Slobodan

    07.11.2019 22:27
    Koliko laži na jednom mestu, da čovek ne poveruje...
  • Dule

    07.11.2019 22:23
    Gospoda koja se buni protiv vakcina jer su vele ,,ko zna čije" su ili naivčine ili izuzetno podmukle osobe, jer za tu svoju borbu svesno ili nesvesno biraju kao vođe pokreta izuzetno bolesne persone (Jovana Stojković fašista i Sladjana Velkov nadrilekar i Miroljub Petrović nadrilekar) kojima je cilj da se vakcine potpuno ukinu. Takav nivo gluposti je očekivan za srednji Zapad Amerike, gde se masovno ispira mozak ovakvim glupostima i teorijama zavere i gde postoji muzej evolucije sa Nojevom barkom, ali za naše podneblje je izuzetno sramotno uopšte o ovome raspravljati. Još je zanimljivo da su uglavnom osobe koje su za ukidanje vakcine rusofilski nastrojeni, što je smešno, pogotovo što Rusija ima izuzetno striktnu politiku vakcinisanja.

    Svesno ubijate svoju decu, deca nisu vaše vlasništvo, i ne smete da se igrate sa njima na uštrb čitave zajednice.
  • Laf

    07.11.2019 22:11
    Konačno glas razuma.
  • Dr. Vojvodic

    07.11.2019 21:51
    Dobrojutro divljaci.
  • ???

    07.11.2019 21:36
    @nekoliko vas
    Aferim: sva deca migranata i migranti prolaze medicinske preglede i imaju adekvatnu medicinsku zaštitu i pomoć, i vakcine ako treba.

    Oprezan: po Vašem stavu, trebalo bi da roditelji, onda, i leče svoju decu. Ako je jedina pomoć roditeljska kada se detetu nešto desi, zašto ograničiti “moć odlučivanja” roditelja samo na vakcine? Zašto roditelji, na primer, ne bi sami i operisali svoju decu? Nekada se veruje stručnjacima, nekada ne - po potrebi. Gde je integritet i doslednost Vašeg stava?

    Cluffas: nema potrebe za fondom, država odgovara ako se nešto desi (ali i dokaže da je zbog vakcine) jer je dozvolila distribuciju vakcine (ili bilo čega drugog) u Srbiji.
  • Djole

    07.11.2019 21:03
    Pravno
    Ako je drzavi pravno na raspolaganju represija, dali je nama roditeljima pravno na raspolaganju potpis drzave i lekare da su vakcine bezbedne i ne stete nasoj deci?
    Prvi cu vakcinisanati decu.
    Srbija je poligon za testiranje zapadnih noviteta.
  • A šta sad?

    07.11.2019 21:01
    Emigracija
    Kada treba da se emigrira u neku drzavu koja trazi vakcinalni karton, onda se bez pitanja/protivljenja svi, i roditelji i deca, pelcuju sa vise vakcina u kratkom vremenskom periodu. Onda nema “ugrozavanja prava deteta”, “nano cipova u vakcinama” itd. Onda SVE moze i mora odmah, i ljute se ako moraju da malo sacekaju izmedju vakcina.
  • Anti-anti

    07.11.2019 20:56
    @Aferim @Oprezan @Cluffas
    Aferim: sva deca migranata i migranti prolaze medicinske preglede i imaju adekvatnu medicinsku zaštitu i pomoć, i vakcine ako treba.

    Oprezan: po Vašem stavu, trebalo bi da roditelji, onda, i leče svoju decu. Ako je jedina pomoć roditeljska kada se detetu nešto desi, zašto ograničiti “moć odlučivanja” roditelja samo na vakcine? Zašto roditelji, na primer, ne bi sami i operisali svoju decu? Nekada se veruje stručnjacima, nekada ne - po potrebi. Gde je integritet i doslednost Vašeg stava?

    Cluffas: nema potrebe za fondom, država odgovara ako se nešto desi (ali i dokaže da je zbog vakcine) jer je dozvolila distribuciju vakcine (ili bilo čega drugog) u Srbiji.
  • @Svi skeptici

    07.11.2019 20:41
    Čitajte
    http://izjzv.org.rs/app/vakcine/
  • da se

    07.11.2019 20:34
    ja pitam.
    ja predlazem da botovi dobiju po 3 vakcine da budu sigurni,

    da ne zaraze jedne druge pa im zubi krenu rasti.
  • KO da nas vakciniše?

    07.11.2019 20:13
    Malo su ovde pomešane stvari.
    I konstantno se jedna stvar PRIKRIVA.
    Uopšte se roditelji ne dvoume treba li vakcinisati.
    Ono što je iskrslo kao probelm - ČIJOM VAKCINOM !
    Još jednom:ČIJEG POREKLA VAKCINOM ? !!!

    Svedoci smo mnogo trgovine i korupcije.

    Država niti lekari ne mogu biti garanti bezbednosti vakcine.

    Oni koji su nas bombardovali - ne mogu nam isporučivati vakcine.

    Ruskih i kineskih vakcina se ja ne bojim.

    Ali, na svako moje pitanje, zašto ne koristimo ruske, kineske, brazilske ili japanske vakcine - NEMA ODGOVORA!

    Ne, oni će svojom stručnošću d anam kažu odakle ćemo ih nabavljati.

    Dakle, nije problem vakcinacija.
    Niko nije neobrazovan i tačno znamo čemu služi.

    Problem je - POREKLO!

    Izdajnici su trčali da ukinu Torlak, d abi sada trgovali sa životima naše dece.
    I to vam neće rešiti niti jedan forum niti mahanje diplomama.
  • Oprezan

    07.11.2019 20:00
    Bilo šta da se desi sa detetom, svi peru ruke od toga i dete može jedino da računa na roditeljsku pomoć.

    Od kada je i KO proglasio i ima prava da proglasi da država ili stručnjaci imaju veće pravo od roditelja da brinu o detetu?
    Osnovno pravo deteta su prvo roditelji - pa tek onda bilo ko drugi.

    DETE NIJE VLASNIŠTVO DRŽAVE DA BI ONA NA BILO KOJI NAČIN RASPOLAGALA NJEGOVOM BUDUĆNOŠĆU.

    Iza ovog svega se kriju podmukli planovi koji treba vremenom da dovedu do logora za odgajanje dece po državnom receptu, kako god ih zamaskirali.
    To je svetski projekat, prebogatih ljudi koji manipulišu apsolutno svim svetskim organizacijama, i objašnjavajku nam "naprednu ljudsku budućnost" - prema svojim planovima i potrebama.

    Vi ih lajkujte, kada ste ovce, ja i gomila drugih ljudi nećemo.
    Makar to značilo stvaranje paralelnih društvenih sistema.

    Još jednom - vakcine nisu ono što su nekada bile.
    SZO nije više ono što je nekada bila.
    UN nisu više ono što su nekada bile.
    Nažalost - ni lekari nisu ono što su nekada bili. Sada su prvo trgovci.

    Za njihovu dobronamernost - ko nam garantuje - ali svojim životom, ako je tako siguran?
  • Aferim

    07.11.2019 19:18
    Hiljade migranata ne vakcinišu, puštaju ih da se slobodno kreću bez karantina i zdravstvenog pregleda, a arapi kupuju zemlju... Meni je zati jasno zašto su naša nevakcinisana deca "opasna" za ovo duštvo, a tuđa nisu.
  • cluffas

    07.11.2019 18:52
    Veoma prosto je izvodljiva vakcinacija.
    Drzava neka otvori Fond , i daje garanciju na vakcinaciju. Ako se nesto desi , da DRZAVA SRBIJA garantuje isplati 100.000 eur ako se nesto desi detetu.
  • vakcina

    07.11.2019 18:42
    Vakcine su civilazijka tekovina kao i penicilin. Decu gtreba vakcinisati jer su im i roditelji vakcinisani ali roditelji roditelja nisu bili manipulisani.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna