Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Novi Sad
18.11.2019.
13:24 > 13:35
Novosadski logopedi, psiholozi i defektolozi u državnim ustanovama prebukirani su poslom zbog sve više dece koja imaju neke razvojne probleme, što je dovelo i do dugih čekanja na tretmane i povećeg nezadovoljstva roditelja mališana.
  • Samo pitam

    21.11.2019 15:06
    Kod kog državnog lekara specijaliste je MOGUĆE dobiti termin u NS?
    Samo privatno, Bajo moj....
  • Realista

    21.11.2019 10:38
    Realnost
    Deca sve lošije govore jer ne pričaju sa prezauzetim roditeljima, ne pričaju sa drugarima i drugaricama nego samo kucaju poruke. Normalno da ne znaju da pričaju i da su postala anksiozna tj. da osećaju strah od razgovora pa mucaju i ne znaju da se izraze,...
    Nemojte dati detetu mobilni i računar pa će pričati sa roditeljima, bratom, sestrom, drugovima, drugaricama,... Ovako nemaju potrebu da govore, nego samo da kucaju.

  • 6174

    20.11.2019 09:42
    @Trt
    E vidis takav sklop kao sto ste vi je problem naroda....ne shvata a misli da je sto posto u pravu.
  • Ambiciozan roditelj

    19.11.2019 21:32
    Da li sebe smatram akademski obrazovanim?
    Da smatram!!!
    Jedan od onih koji je sve redom uradio. Zavrsio skole, video sveta, posao nasao posteno. Da li mi se posrecilo? Mozda. Ko zna? Mozda karma. Sudbina.
    Da li sam birao da ostanem ovde?
    Jesam. U ovoj banana drzavi.
    Sto?
    Pa mozda zato sto postoje emocije, empatija, povezanost s ljudima. Savest. Samokriticnost.
    Da li mislim da je lose sto grickam kokice s detetom dok drugi prave protest?
    Mozda jeste mozda nije. Sopstveni izbor.
    A da li mislim da kao roditelj deteta koji ima problem treba da obavljam posao lekara?
    Ne, ne mislim. Oni su se skolovali za nesto, zakon i eticnost bi trebalo da im propisuju duznost i obavezu da roditelju kazu istinu, da ga usmere, da pokazu empatiju i saosecajnost. Daju savet. Nadju termin.
    A ne da zalupe vrata pred nosom.
    Sto onda nismo ko ostale drzave? Placas osigiranje pa za to sto si platio toliko dobijes. Sta dobijes od drzavnog zdravstva? Sipak!

    Da li sam izlazio na izbore i zeleo da menjam okolinu?
    Jesam. A sto?
    Pa nisam siguran - sigurno ne da bi sad moje dete gledalo Zadrugu i ostalu gospodu gosn predsednika.
    Ideali generacija su nestali. To ne postoji.
    Da bi promenili drustvo ajde prvo da promenimo sebe. Lako je napadati jer je napad najbolja odbrana.
    Ove zene i roditelji ne napadaju ne kukaju ne bleje po internetu, one konstatuju, one se bore za sebe i drustvo u kom ce ta deca odrastati.
    Mi smo izgubljeni. Nama vise nema pomoci.
  • Nebitno

    19.11.2019 17:18
    Nano hvala
    Hvala još jednom. Da bismo imali sisteme po meri građana (uključujući i zdravstveni) isti ti građani moraju da učestvuju u njihovom stvaranju, i smenjivanju političara koji ne urade ono što su obećali.
  • Trt

    19.11.2019 16:18
    @Mrt

    Evo i ja još jednom - probaću da sporije pišem, a ti pokušaj da sporije čitaš. Ako ti je prva asocijacija na lekare s integritetom dva polumitska lika iz crkvenog kalendara, ne možeš da se foliraš da si akademski građanin. Aj' sad polako.
  • Mrt

    19.11.2019 15:12
    Hajde još samo jednom
    da probamo da razumete kontekst navoda ovih svetaca u komentaru majke čiji post ste komentarisali:
    "...Sto neko rece, privatno zdravstvo buja nekontrolisano. Ali stvarno. Cveta biznis. I sto je najgore, kada su deca u pitanju!
    Nema vise bezsrebrenika kao Kozma i Damjan.
    Nema ni Hipokrata..."
    Promašili ste temu. Doviđenja i prijatno
  • Trt

    19.11.2019 14:10
    @Mrt

    Odlično ja znam o čemu pričam.
    U modernoj medicini nema mesta nikakvim 'svecima zaštitnicima' iz religijskih verovanja.
    Ili se lečiš u domu zdravlja, ili na Ostrogu.
    Ili si medicinski radnik, ili kačiš ikone po kancelariji.
    Ili si akademski obrazovan, ili veruješ u ovakve gluposti.

    Ne mere oba.
  • Mrt

    19.11.2019 13:29
    @ Trt
    Sveti Kozma i Damjan, u narodu poznatiji kao "bezsrebrenici", Vračevi ili Vrači se smatraju zaštitnicima lekarske profesije.
    Sveti Kozma i Damjan bili su braća, rodom iz Azije koji su čitav život posvetili pomaganju i lečenju drugih. Još za života su važili za velike čudotvorce, a bili su lekari koji za svoj rad nisu tražili nikakvu nagradu jer su živeli u skladu sa rečima Isusa Hrista "badava primiste, badava dajite".
    Kao što neko ovde reče - ako nešto ne znate, nemojte se podsmevati, ispadate vi smešni.
  • Trt

    19.11.2019 09:35
    @Мајка
    '...nas dvoje akademski obrazovani (tata,mama)...'
    'Nema vise bezsrebrenika kao Kozma i Damjan.'

    Kakvo nam je 'akademsko obrazovanje' s kojim se priča o vračevima, takva nam je i zdravstvena zaštita.
  • Pera

    19.11.2019 07:42
    Sa svim komentarima se slazem. Ali iz prakse takodje znam da se deci dopusta da mnogo vremena provode gledajuci tv program ili da koriste razlicite digotalne tehnologije. I to deci do 3.godine. Ukiidanjem pristupa tehnologijama, mnogo toga se na bolje promenilo kod dece tipicnog razvoja. Ostaloj deci je neophodna podrska a nje nema. Pare se potrose, zakon o zabrani zaposljavanja ne dopusta angazovanje strucnjaka a stradaju nasi sugradjani.
  • 0ut

    19.11.2019 05:00
    pravo na pregled
    nije samo kod logopeda nemoguće zakazati pregled. ista situacija je i na mamografiji gde onkološki pacijenti čekaju nedeljama. svuda su plakati i priče o prevenciji raka dojke a nemoguće je zakazati preventivni ultrazvučni pregled jer ''nema termina'' mesecima. doktorka kaže da bukvalno nema ko da radi.
  • dr Petrović

    19.11.2019 00:03
    a gde je gradska bolnica?
    Nema je?
    Aha, ali zato imamo behatončiće, okite po gradu, stubiće, kejiće, predstavice, kobaje i pljeske ispred gradske kuće, koncertiće, toplivode do centra Dodičare kod pošte, preplaćenu uzaludnu skelu na radničkom ( zašto tu nije bolnica? ili u kasarni Maršal Tito ?) gomilu bespotrebnih četaka za ulice, posečeno drveće, zasadjeno pa sasušeno, gomile komunalnih policajaca, partijskih sendvičara, preplaćena uzaludna hitna stanica ( a sve je to moglo biti u okviru gradske bolnice sa dobrom dijagnostikom i dovoljno kreveta, sa stažistima i specijalizantima...)... traći se na svakom koraku... a bolnice nema!
    Zato su redovi !
  • Salamander

    18.11.2019 22:43
    ne da vlast socijalnu politiku
    Lako je to sve rešivo:
    1.) odredi se minimalna cena usluga lečenja ( to je već učinjeno na sva tri nivoa)
    2.) izda se pacijentu fiskalni račun uz izveštaj, pacijent odlučuje koju će uslugu moći da ostvari, shodno svom osiguranju i ukoliko želi da doplati
    3.) Pacijent potpiše, upiše mu se u knjižicu i bazu, socijalno mu prebaci NJEGOVA sredstva, jer je on to i PLATIO mesečnim izdvajanjima.

    Ovako pacijent DVA puta plaća zdravstvenu uslugu.
    Sad ostaje pitanje:
    A kome ostaju ti novci?
    Odgovor: bužetu.
    Šta radi država sa tim novcem?
    Odgovor: traći na jelke, fontane, trgove, puteve ...
    Zašto "traći"?
    Jer se dogovara burazerski da deo novca ide "odgovornima" a cene Bgdnavdi, puteva, MHE... su barem 2xVEĆI nego u Evropi.
    Eto zašto mi radimo: da se "kumoburazerski" partijaši obogate...
    { o navijačima, komunalcima i ostalim sedvič Co by, ništa nisam još ni načel}
  • Alisa

    18.11.2019 22:30
    Šta to beše empatija
    Čitam i ne verujem. Zašto za sve što ne poznajete ili ne razumete imate samo ružnu reč?
    Čuj "Današnje mame bleje po netu, i očekuju da neko drugi skuva, opegla, vaspitava dete, nauči ga da priča..." "I ja bi voleo da sam tako bolestan" do toga da se roditeljima ovo dešava pošto u lep sunčan dan nisu zastali da čuju medicinske sestre i farmaceute kako se treba usprotiviti raspadu zdravstvenog sistema. Pa evo, ove dve majke su se usprotivile. Ovo je njihov način. Na žalost, jednako je neefikasan kao i protest koji pominjete.
    Svi znamo (ili bi trebalo da znamo) kako se sistem menja.
    Ni jednom rečju nisu napale tog jednog jedinog logopeda razvojnog savetovališta i ne vidim da predlažu njegovo kloniranje. Možda bi pomoglo zapošljavanje još kojeg zdravstvenog saradnika ovog profila umesto raznih prekvalifikovanih kuvarica i frizera na neka izmišljena radna mesta u domu zdravlja. Nije ovaj grad baš toliko velik pa da ne znamo šta se u njemu dešava. Veliki broj nas nema direktnu krivicu za totalni kolaps u kojem živimo, ali svako na svoj način snosi posledice. Stoga, pokažimo malo više ljudskosti. Pogotovo kad su deca u pitanju
  • Tom

    18.11.2019 22:05
    Ili tako nesto
    Izbacili su kadar sa med faxa,nemaju posao,ugasili smer...pokisali iz ministarstva prosvete da naprave nesto,ministarstvo rada sve upropastilo...desetine uzaludno svrsenih studenata...a kako vam onda fale?Pa ne fale,nego ovi jaki nece da ustuknu,da dele,sujeta ih ubija
  • mama u masi

    18.11.2019 21:07
    To nam ova žena govori da nije hitno, čitaj izmedju redova: Meni se ne žuri, nije moje dete, odvedi ga budalo negde gde ce te neko saslušati i videti dete.
    I kod nas je bilo problema sa pričanjem, dok smo čekali termin dete propričalo, a posle neke glasove nije znao da izgovori. Opet čekali termin, dok nisam popizdela i odvela privatno. Dete je sve naučilo.
    Mogla bih i ja da ga naučim, ali opet je trebao neko profi da pokaze.

    Nama je hitno jer sve obaveze ostavimo po strani i bavimo se detetom. Samo nam je potreban neko da nam pokaze i mi cemo i dovoditi dete, nije problem.

    Gospodja je verovatno mislila da mi rodimo decu i pustimo ih da rade sta hoce. Mozda na svom primeru tako razmišlja?
  • Ivan

    18.11.2019 20:09
    .
    Što se kaže,glasali ste za ovaj sistem,dobili dve crvene,neko i sendvič...sad trpite i uživajte.oni što su mogli da vam pomognu,oni su u belom svetu,iz svake branše i zanata,ostali su vezare,neradnici i poslušnici,čast izuzecima koji nesrećnim slučajem čekaju 1. Januar
  • @High ISO

    18.11.2019 19:59
    Pročitaj komentar ispod svog. Od tvog kunjenja i proklinjanja nema vajde.
  • Mima

    18.11.2019 19:55
    Dok smo docekali termin kod logopeda,moj sin je prestao da muca...toliko o tome
  • B

    18.11.2019 18:12
    Današnje mame
    Bleje po netu, i očekuju da neko drugi skuva, opegla, vaspitava dete, nauči ga da priča...
  • Tacno

    18.11.2019 17:36
    Ovo je apsolutno tacno. Sramna izjava psihologa! Porazavajuce za sve nas roditelje i za nas decu koja nisu birala ovo, zdravstvo nam je DNO! Sram vas sve bilo, i lazete da ne govorite da se ide privatno! A cene su paprene i jos vise od ovoga ako hocete najbolje za svoje dete a SVAKI roditelj hoce
  • Novosadjanin

    18.11.2019 16:46
    Rosko
    To je bilo UDJES IZADJES I GOTOVO. I ja bi volelo da sam tako bolestan. Od petka do nedelje i na posao. A jedva ostadoh ziv. Ovako se mucim, maltretiram sa zakazivanjima kojih nema i trpim.
  • Yoda

    18.11.2019 16:39
    Ziva istina. Na nesrecu znam iz licnog iskustva da je tako
  • NIA

    18.11.2019 16:38
    A gde mozete dobiti? Kod endokrinologa cekam pola godine da mi lekarka zakaze. Za ultrazvuk takodje. Digla sam ruke a do sada sam se uglavnom naplacala privatnicima za sve sto nisam mogla u drzavnoj da uradim.
  • Majka

    18.11.2019 16:36
    Nemajka
    U zemlji ovoj nasoj kako pomoci rodjenom detetu?Ispadoh nemajka. Nemam novca da vodim dete da sa njim vezbaju strucnjaci, da i mene poduce kako. O, Srbijo medju sljivama i onima koji kradu sljive.
    Ista ta dr Suzana je nama rekla sazaljivo da je bas strasno sto nas dvoje akademski obrazovani (tata,mama) nemamo uslova da pomognemo sopstvenom detetu. U smislu da ga vodimo privatno i u Sokolsko gde ima da vezbaju zajedno roditelj i dete i na tretmane kod logopeda i na tretmane kod defektologa. Kao bas je to uzasno. Sto neko rece, privatno zdravstvo buja nekontrolisano.Ali stvarno. Cveta biznis. I sto je najgore, kada su deca u pitanju!
    Nema vise bezsrebrenika kao Kozma i Damjan.
    Nema ni Hipokrata.
    I njega su izmislili, kazu neki.
    Idem da pustim sebi neki crtani da se smirm. I ovako kazu da ih non stop pustamo deci.Mi smo krivi.
    A onda stupaju oni...strucnjaci... da nas obuce kako da radimo sa decom.
    Da kupim neke ovce, kozice.. pa bar u prirodu sa detetom da se izmestimo.A da, nemamo novaca ni za ovce, kozice..
  • Sanja

    18.11.2019 16:07
    Moje dete ima resenje,ali cekamo godinu dana. Opravdanje-deca mladja od 4godine su na cekanju?! Koga cekamo-grad da odobri sredstva za dodatna zaposljavanja.
    Toliko o ranoj intervenciji.
    Toliko o pomoci grada i drzave.
  • Salamander

    18.11.2019 16:00
    sada još vakcina, još...
    Nema više •Torlaka• , ali zato ima vakcina, pesticida, GMO...
    Otvorena su vrata svim trovačima...
    zato nema termina
    Nismo mi genetski izvitopereni, nego potrovani!
  • High ISO

    18.11.2019 15:49
    Veoma bezobrazan odgovor od specijaliste. Ali sta drugo ocekivati od medicinara. Kako tako niste pametni pred vasim kolegama koje upucuju, otimaju vam pacijenta, musteriju kod sebe u privatnu ordinaciju. Da li znate da se svaka usluga fakturise i prema njoj dobijate pare? Medicinarima zelim da postanu korisnici svojih usluga kako bi videli kroz sta se prolazi?
  • Nana

    18.11.2019 15:40
    Samo konstatujem
    Pre par godina je medicinsko osoblje organizovalo miran protestni skup ispred pozorišta, subota pre podne, lep dan. Govorile medicinske sestre i farmaceuti o rasapdu sistema i kako se mi građani moramo tome usprotiviti inače će biti kasno. Nas šezdesetak, od toga velika većina ne pripada niti podržava niti jednu stranku. Stojimo suprug i ja, nemamo dece i gledamo oko sebe, pa zašto mi ovde stojimo?! Za koga?!
    Roditelji šetaju svoju decu, jedu sladoled i prolaze totalno nezainetresovani. A možda je to i onaj sindrom u nas balkanaca, šta me briga nije trenutno moj problem. Ili možda ono, nemoj da stanemo da nas slučajno ne vidi neko kome bi se zamerili, a sutra nam treba za nešto.
    Tu spadate i vi roditelji koji sada dižete galamu!
    Ljudi ovde nikako da shvate da u drugim državama sistem nije sam sebe napravio već su ga napravili građani. Oni se tamo grčevito bore za sve što im žele da oduzmu, a mi smo kao u onom eksperimentu sa kuvanom žabom.
    E pa ili nastavite da kukate ili protestvujte, pišite peticije, menjajte sistem i prvenstveno svoj način razmišljanja. Inače vam ništa drugo ne preostaje osim one devize vaša deca vaša briga.

  • Jelena

    18.11.2019 15:32
    Termin je nemoguce dobiti zato sto radi samo jedan logoped u celom Domu zdravlja Novi Sad. Zena se ne moze klonirati. Ako ne zaposle jos nekog situacija moze biti samo gora.
  • Opšta praksa

    18.11.2019 15:15
    @ specijalista
    Kako volim vas poštene što živite u Srbiji a nikad niste potegli vezu. Žena priča o neurološkom pregledu za dete, i u celoj priči koja oslikava loš sistem u kojem pokušava da se snađe vi nađoste srž problema. Nije tražila vezu za državni vrtić, za državnog logopeda neko za kliničkog lekara.. "Kako možeš da mi sudiš ako nisi hodao u mojim cipelama..."
  • Nevena

    18.11.2019 15:12
    Aha...
    Znači treba obučiti roditelje da rade njihov posao! Pa super! Da sam ja morala da čekam na Razvojno savetovalište, i njihov "stručni" tim, ne znam šta bi danas bilo i da li bi mi dete progovorilo! Ali ja sam imala moglućnost da vodim dete na privatne tretmane, a šta je sa onim roditeljima koji nemaju?! Za šta nam služi onda zdravstveno osiguranje i državno zdravstvo, osim za urgentnu medicinu? Roditeljima je sve urgentno, jer se radi o njihovoj deci!
  • Zgožena

    18.11.2019 14:55
    Urgentni centar
    "Nije ovo urgentna medicina, niko ne krvari."
    Sram vas bilo gospođo.
    Ovakav Vaš komentar samo potvrđuje istinitost navoda ovih majki. Pa Vi ste specijalista razvojne psihologije i psihopatologije i podsmevate se činjenici da srce roditelja deteta koje ima bilo kakav zdravstveni ili razvojni problem "krvari"?
    Prezaposleni roditelji, tv, moblni telefoni, Švedska...dnevno se radi sa 50-60 dece. Gde, u privatnim ordinacijama u kojima većina vas iz razvojnog savetovališta radi?
    Podaci koje kao odgovor daje servisni centar "Dr M. Petrović" su konkretni i ukazuju na objektivne poteškoće u radu, ali Vaš odgovor liči na odbranu. Što se branite ako niste krivi?
  • Ucim nemacki

    18.11.2019 14:29
    Ima logopeda ali u Nemackoj
    Naslov clanka treba da glasi "NEMA VISE LOGOPEDA I PEDIJATRA" a ne "prebukirani".Ne mogu biti "prebukirani" ako ih ima DOVOLJNO I NA BROJU.

    Ali zato novogodisnja rasveta od 700 hiljada celim gradom sija pa pljusti cim se izadje iz ordinacije nakon samo zakazivanja pregleda ne samog pregleda.A odmah do ordinacija delux kladionica sa glavnim dzek potom od milion dinara sija i prasti.

    Ostace ovde KO?
  • Kiki

    18.11.2019 14:28
    Kiki
    Što se žalite naš predsednik će regulisati sve za jedan dan. Vučić betmen.
  • Jaja

    18.11.2019 14:12
    Nije se povecao broj dece procentualno, nego je novi sad poradta skoro 3 puta od kada su zidani i planirani domovi zdravlja...
  • pa

    18.11.2019 14:11
    Ovo se u nicemu ne razlikuje od bilo koje druge grane medicine u ovom gradu, ni jedan drugi grad u ovoj zemlji nema ovako divlji privatni sektor, jer do drzavnog niko ne moze da dodje, cak ni Beograd, ni priblizno. S druge strane, roditelji su potpuno izgubljeni, ko zna zasto su uopste decu i radjali koliko nemaju ideja sta s njima da rade. Onima koji tek planiraju da budu roditelji predlog da prvo razmisle iz kojih motiva to rade, jer nije samo stvoriti dete, treba ga i odgajati. I najvaznije: kad dodje vreme za mmr vakcinu, lagano je odgodite dok vam dete ne proprica i ne prohoda...
  • Roditelj

    18.11.2019 14:09
    ma jok cini ti se
    Nije ako ides kod privatnika.
  • Specijalista

    18.11.2019 14:06
    Bez veze
    Baš ta koja je preko "vezine veze" zakazivala termin ne shvata da zbog takvih kao što je ona sama sistem ne funkcioniše kako treba. Problem su i roditelji koji misle da oni i njihova deca posebno važni i važniji od drugih. Problem su i zaposleni u zdravstvu koji zbog sitnih koristi pojedinima daju prednost. Manje bi nervoze bilo da pravila važe jednako za sve!
  • Andjelina

    18.11.2019 14:00
    Niko ne krvari, slazem se. Ali roditelj koji ima problem sa detetom i nema para za privatan sektor krvari. Gleda u dete i ne zna sta ce. Molim Vas da budemo ljudi, mi nemamo kadra, nemamo zaposlenih, i slazem se da ce pre neko otici gde je veca plata. Ovde ministarstvo treba da reaguje, hmmm a nase ministarstvo...ubilo se od muke. Zao mi svih nas. Nama je logoped i defektolog dodeljen sa detetove tri godine, prve godine niko nije dosao, druge jesu (veza) i ove je samo defektolog tu, logopeda nemaju. Eto, sad krecemo privatno jer detetu treba strucna pomoc, dzabe se mi trudimo kad nismo skolovani za to.
  • Milan

    18.11.2019 13:54
    psiholoskinja iz clanka relativizuje stvari. primer koji je dat je tezak slucaj.
    ne trebaju zdravstveni osiguranici da daju odgovore drzavi sta da rade oni koji u svom mestu nemaju savetovaliste, drzava treba njima da da podrsku za pare koje uplacuju u zdravstveni fond.
    logopedi u domu zdravlja ispravljaju nepravilan govor, po principu evo vam fotokopija nekih pesmica vezbajte ovo kuci , vidimo se sledeceg meseca. to je ok kada je dete 4 ili 5 godina i govori. oni sa mladjima od 3 godine nece da rade. bio i uverio se. odgovor je jos je malo dete, nece saradjivati. slucaj kada dete ne progovara (dijagnoza f83, dizfazija u razvoju) dok dobro gazi trecu godinu je tezak i nema vremena za strpljenje i cekanje. intezivni tretmani svaki dan sa strucnim licem su NEOPHODNI i dostupni jedino u privatnim logopedskim centirma za 1500din po tretmanu. ako ne moze drzava da obezbedi kadar koji je sposoban da radi ovaj posao, neka placa troskove tretmana privatnih strucnjaka
  • Neo

    18.11.2019 13:50
    uvek ista priča
    Kao roditelj deteta sa smetnjama u razvoju, savetovao bih da ne čekaju, nego da potraže stručnjaka u privatnoj praksi. I nas su tako zamajavali pre 10 godina, poput gospođe Zekić (je li joj ona iz REM-a sestra?), te nije ovo urgentna medicina, niko ne krvari, ima vremena, roditelje treba edukovati, pa će oni isto ovo raditi kod kuće (što rade logoped i defektolog sa fakultetskim diplomama i brojnim usavršavanjima - razmislite samo koliko je realna ova izjava!!!) Verujte, vreme je zaista dragoceno, vaše dete će sve više zaostajati za vršnjacima ako ništa ne preduzmete. A država vam neće ništa pomoći. Budite svesni - ako vi ne pomognete detetu, neće to učiniti niko!
  • ozlojedjen

    18.11.2019 13:49
    Tamo gde se pobijaju nalazi specijalista od strane lekarske komisije ne moze biti dobro zdravstvo.
  • Sanja

    18.11.2019 13:44
    Pridruzujem se ovim zenama . Dobijali smo termin jednom mesecno ,sto je nedovoljno. I onda dete krene u prvi razred i onda jos veci problemi sa govorom,pisanjem...
    Prinudjeni da idemo privatno jednom nedeljno . Mesecno za to moramo izzdvojiti oko 50 e ,plus sve ostalo sto moramo privatno . Sramota. Unisteno je celo zdravstvo. A o preventivnim pregledima samo mozemo da sanjamo
  • Sandra

    18.11.2019 13:43
    vrlo ruzno
    Vrlo nadobudno od Suzane Lalović Zekić da ovako donosi zakljucak da se u Svedskoj niko ne buni.
    Ako ikada i sama, ili neko njen, bude morao da vodi svoje dete na deciju psihijatriju na Plokliniku u Novom Sadu, pa bude videla na sta to tamo lici i kakvi su uslovi rada, ima da pobegnu glavom bez obzira i da traze vezine veze vezu da to dete vode negde drugde!
    A, do tada, bolje da cuti!
  • Rosko

    18.11.2019 13:39
    Koje budale neka idu na VMA tamo su velikog pacijenta sa problemima u ophođenju takoreći odmah primili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna