Autor: 021.rs

Novi Sad
17.01.2020.
21:07 > 21:31
Moleban i litija kao vid podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori zbog novog Zakona o slobodi veroispovesti održani su večeras u Uspenskoj crvkvi.
  • Garavi

    21.01.2020 07:43
    Pitanje
    Sta bi se desilo kad bi Srbija donela isti takav zakon, u zelji da ne zaostane u demokratizaciji iza CG i vazda demokrate (bio hardcore komunista, pa Slobin obozavalac, pozivao na rat sa Hr., promenio dlaku, ali cud nikako) Mila Velikoga?
    Sta bi se desilo kad bismo samo pomislili da oduzimamo crkve, dzamije i tako redom na osnovu nejasnog kritetijuma da se "ne zna ko je vlasnik"? Da li bi nas nasi "prijatelji sa Zapada" bombardovali odmah ili malo kasnije? Da li bi muslimani gledali pasivno na oduzimanje njihovih verskih objekata? Ne bih rekao.
    Da, ogroman broj Crnogoraca je na najvaznijim funkcijama i soli nam pamet kakvi Srbi treba da budemo. Da, SPC ne placa porez, ovaj "parohijal" sto neko pomenu placaju vernici Crkvi, a ne ona drzavi (uzgred, to je ideja jos iz vremena K und K monarhije, jel' vidite kako nasa crkva ceni dobre ideje!). Da, zgodno je podgrevati podele da narod zaboravi da gladan i beznadan.
    Ipak: sta ce drzavi crkve i manastiri stari stotinama godina? Kako ona stiti ljudska prava onih koji se mole u njima? To su ozbiljna pitanja koja bi neko trebao da pokrene (bilateralno i multilateralno), ali nema ko.
  • A gde je suština

    20.01.2020 10:21
    Onog momenta kada se hrišćanstvo podelilo, trebalo je i da propadne jer je izneverena osnovna poruka vere koju je Isus propovedao, a to je dobrota (ne kradi, ne ubi, ljubi bližnjeg svog kao samog sebe). Ljudi su se tada opet podelili i nastavili da reže jedni na druge. Mi, oni, mi oni, mi, oni..., zaklanjajući se iza virtuelnih stvari kao što su religija, nacija. U 21. veku slabi su odjeci izvornog hrišćansta u nakinđurenim hramovima i odorama.
  • Carls Tejlor

    19.01.2020 13:45
    Dokle god je neobrazovanih bice i ovakvih skupova.
  • Bojan

    19.01.2020 11:51
    @Teofil

    Kad je neko toliko ekstremno, nepopravljivo lud da misli da njegove molitve prošićavaju vazduh, mogu tek da mislim kakve zaostale idiote taj smatra za "normalne mlade ljude i porodice s decom". Sve sam go pacijent.
  • Inspektor Višekruna

    19.01.2020 10:02
    @Mila
    Potpuno ste u pravu! Napisah par postova nadole istinu i dobih gomilu negativnih!
    Ti "negativci" očigledno ništa ne znaju o pravoslavlju!
    Istina je i da se mali procenat rezidenata Srbije rođenih u Crnoj Gori prijavi dole i glasa, Milo je gotov.
    Izvinite ali patriotizam nije kada duboko u pozadini, imaš zastavu u jednoj i flašu rakije u drugoj ruci!
  • mila

    19.01.2020 01:40
    mi smo cudan narod
    Vecina ove dece sto pisu komentare nikad nisu ni usla u CRkvu. Deco draga, citajte malo knjige. Treba da znate mnoga carstva su propala a vera je ostala. Ako niste vernici onda idite pod ruku sa Cankom.
  • Sugradjanka

    19.01.2020 00:57
    @pantamon
    Crna Gora nije jedina drzava osim Srbije koja ima eparhije SPC. SPC ima eparhije po celom regionu i svuda u rasejanju po citavom svetu gde ima i Srba, dakle: u Americi, Australiji, Juznoj Africi, Evropi.....i kanda jedino sa Milogorcima imamo problem. Pre 100 godina nije postojala podela Srbin - Crnogorac, tako da su hramove mahom Srbi gradili. I Petar Petrovic Njegos je za sebe rekao da je srbin. Drevne manastire i hramove su gradili mahom predstavnici srpskih dinastija . Otac Sv.Save - Sv.Simeon Mirotocivi ( veliki zupan Stefan Nemanja) je rodjen u danasnjoj Podgorici. Mosti drugog arhiepiskopa u istoriji srpskog naroda Sv.Arsenija Sremca nalaze se u manastiru Zrebaoniku...da ne nabrajam ima puno primera. Na freskama i ikonama crkava u CG su osim uopstenih hriscanskih zastupljeni srpski svetitelji poput Sv.Vasilija Ostroskog, Sv.Petra Cetinjskog, Sv.Petke, Sv.Save, Sv.Anastasije, Sv.Simeona Mirotocivog, Sv.knaza Lazara.....i mnogih mnogih drugih.
    SPC na tim prostorima postoji vise od 800 godina i uvek ce postojati a nas i politicara danas ima sutra nema....tako da je potpuno nevazno sta ko od nas kaze ili misli...istina je jedna, vecna i nepobediva
  • Флавије Велизар

    18.01.2020 22:58
    Дволични
    Људи који се грозе молебана јер уништава "град културе" су пре неки дан ликовали курал...
  • Inspektor Višekruna

    18.01.2020 22:01
    @MOLEBAN
    Ako mislite da 1113-e kada je rođen Stefan Nemanja nije bilo oštre razlike između katolika i pravoslavaca ili namerno lažete ili niste kompetentni za temu o kojoj pišete!
    Oštre razlike su bile i vekovima pre formalnog raskola 1054. Filokve, pričešćivanje, celibat post....
  • Novosađan

    18.01.2020 20:27
    @MOLEBAN
    "Cvet srpskog naroda" ili "srbi i to najbolji". Ne lupetajte. Ako vam je stalo do srpske sloge, onda smo svi jednaki i svi smo jednako dobri.
    A ne da "Srbi iz Crne Gore" iz Srbije budu viša kasta kao što su sada u Srbiji.
    Ti "Srbi iz Crne Gore" iz Srbije su više štetni za srpsku slogu od "milogoraca". Upoznam jednom takvog. Sa manjim obrazovanjem od moga, i ogromnom platom zahvaljujući rođaku koji ga je zaposlio. Kažem mu radio sam i ja jedno vreme u njegovom rodnom mestu i bio sam zapanjen kada je pitao "A što ćeš ti tamo?" Po njegovom valjda ja odavde mogu jedino da radim kao konobar ili da zidam po njegovu Crnu Goru. Rekoh a što ćeš ti vođe? Tad smo još bili ista država!
    Jesu li crnogorci držali sve studentske domove u Novom Sadu?
    Koliko novosađana je studiralo dole?
    Ali vama je to ok pošto su oni cvet srpstva!
  • MOLEBAN

    18.01.2020 19:27
    @ZA ONE STO SU PROTIV
    Uvek sam mislila da su Crnogorci cvet srpskog naroda. I jesu, ali ne svi. Prvo su se delili na hriscane i poturice, pa na bjelase i zelenase, pa na cetnike i partizane. Sada ce se deliti na prave pravoslavce i na mirasevce, ali ovih prvih, uvek ima mnooogo vise. E, ZBOG NJIH VREDI IZACI NA MOLEBAN, KOJI JE STARA SRPSKA REC, KAO MOBA, KAO VERA, KAO NADA. Kada sam videla Srbe sa Zabljaka, kako sneg gaze da bi dosli do prve crkve i pridruzili se Litiji, shvatila sam, da, ako sada mirno gledamo ove dogadjaje u Crnoj Gori, mi izdajemo te ljude, koji od nas ocekuju i utehu i oslonac. Jer mi ovim molebanima dajemo podrsku onima koji su, posle namestenog referenduma, ostali i bez drzave i bez rodbine, koja je ostala sa ove strane granice. I sve su, radi mira, pregrmeli, ali sada, da im raspopljeni Miras bude patrijarh, BOGOMI NECE MOCI. E zato je ustala Crna Gora, a zajedno sa njom i mi, pravoslavci iz Srbije. A oni koji misle da su Litije neprimerene za XXI vek, treba da odu u Atinu, da vide kako Grci na Veliki Petak zaustave sav saobracaj u centru petomilionskog grada, da bi sahranili Hrista. Na celu povorke su Mitropolit i predsednik drzave, sa suprugom, a za njima narod, desetine hiljada ljudi. Svi u crnini i sa upaljenom svecom u rukama. I NIKO NE PITA GDE SU TU NAVIJACI, A GDE MARIJACI. Svi smo ljudi, hriscani. Za neupucene, Hriscanstvo se podelilo 1054. godine i ta podela, u pocetku nije bila ostra. Zato ne cudi sto je Nemanju u nedostatku pravoslavnog popa krstio katolick.i
  • -

    18.01.2020 18:50
    sunkarica
    18.01.2020 • 15:16
    stigli botovi posle sledovanja sendvica .

    Rece legendarni gospodin 'RVosha' koji godinama botuje i troluje po ovom portalu .
  • V

    18.01.2020 17:45
    predstava za zaluđene
    SPC prvo nek izdaje fiskalne račune za svoje komercijalne delatnosti i uz njih takođe Garanciju - ako se ne ispune očekivanja/data obećanja - SPC da vrati novac nazad!

    Strašno nazadujemo kao društvo, ovo je bizarno i umobolesno kako nazadujemo i nikom ništa.
  • Bili Kid

    18.01.2020 15:35
    Sa navijacima koji diluju drogu i koriste je, i politicarima koji ih stite i podrzavaju NIKADA ni u JEDNU JEDINU SETNJU! Kada budu privatizovali klubove i rasturili te kriminalne navijacke grupe tada ce biti nesto, ovako crkva - kriminalni navijaci - politicari koji ih podrzavaju je samo PROPAST!
  • sunkarica

    18.01.2020 15:16
    stigli botovi posle sledovanja sendvica .
  • Teofil

    18.01.2020 14:36
    Pojma nemaju a komentarišu
    Dakle, bio sam na molebanu i litiji... Sa porodicom. Nikavih navijača nije bilo. Puno mladih ljudi, porodica sa decom... Divna slika našeg grada. A sada malo pojašnjenje.
    Crkva plaća porez na imovinu, a takođe postoji i Parohijal koji plaćaju vernici jednom godišnje... To ne znaju izgleda samo ovi što komentarišu, a opet komentarišu. A kako bi i znali kada pojma nemaju o crkvenom životu. To neznanje ih na žalost ne sprečava da lupetaju gluposti... Ili da iz sebe izbacuju netrpeljivost prema Crkvi, bez ikakvog vidljivog razloga... Očigledno da tu ima nešto dublje što ih goni da tako postupaju... Ali nije moje da to tumačim
    Dalje, na svakoj Liturgiji (bar 2-3 puta nedeljno) se molimo u HRAMU za ČIST VAZDUH (i mnogo toga još), npr:
    - Za višnji mir i spasenje duša naših,
    - Za mir svega sveta, za nepokolebivost svetih Božjih Crkava, i sjedinjenje svih
    - Za ovaj grad (ili: za ovo selo; ili: za svetu obitelj ovu), za svaki grad, kraj i one koji sa verom žive u njima,
    ...
    - Za blagorastvorenje vazduha, za izobilje plodova zemaljskih i vremena mirna
    ... Takođe, pored učestvovanja u zajedničkoj molitvi svako se pojedinačno molitveno obraća Bogu i u svom domu...
    Sklon sam da tvrdim, da zahvaljujući ovi molitvenim podvizima vernika nismo dublje zašli u zlo i razne druge nesreće... Toga izgleda nisu svesni samo neki od komentatora Crkve i Vere... Iako uživaju plodove molitvenog truda vernika.. Ali što se kaže, Bez nevolje nema Bogomolje... Biće prilika dakle da i oni shvate neke stvari
  • Ns 49

    18.01.2020 13:52
    Iznenadio sam koliko je bilo građana jer je rečeno da se skup organizuje sa navijačičma FK Vojvodine što bolje i da nisu spominjali mada su to fini momci i uživam kad ih vidim i čujem na utakmicama.
    Nešto mi je moleban dugo trajao ali valda sveštenici imaju svoju normu. U svakom slučaju nama se ne sviđa da aktuelna vlast u Montenegro prisvoji što nisu gradili a priča se i da tamo ima izuzetno skupih relikvija koje će nestati znajući Mila, a koji je inače posle pada Miloševića jedno vreme bio najpopularniji poitičar u Vojvodini.
    Crna gora je na raun Srbij ezaradila velike pare od šverca cigareta a sada im je to sitna riba pa trguju znate šta.
  • pablo

    18.01.2020 13:04
    ekipica
    Kakva ekipa , " navijači" Vojvodine , sveštenstvo , gradonačelnik , sns i srs.
  • Stara Detelinara

    18.01.2020 12:38
    @Vikica
    Ma SPC nema veze sa aerozagađenjem. Kada su posekli šumu u nacionalnom parku, to je pročistilo vazduh? Kada se sazida crkva na zelenoj površini to smanjuje zagađenje?
    Zagađenje bukom na svakih 15 minuta na Detelinari da ne pominjem?
    SPC takođe nema veze sa zabranom krštenja u Velikoj Remeti, jer je moglo i besplatno?
    I ratom između Bačke i Sremske eparhije povodom krštenja i venčanja, tj koja eparhija će više zaraditi?
    Šta bi Sveti Oci rekli na ovo?
  • ludilo

    18.01.2020 12:26

    Placeni putinoidi prosetali malo, svez vazduh,
    Kad ce moleban za plate od 500 evra da se pomogne golorukom srpskom narodu Srbije?
  • Tića

    18.01.2020 11:55
    Pravo
    Ljudi, razumem da vam mnogo toga nije jasno, ali onda razjasnite nejasnoće. Pitajte, čitajte. Ovde nije reč o Crnoj Gori i Crnogorcima, ovde je reč o uzimanju prava na dostojanstvo. Čak ne uzimanju, već grubom kršenju svih mogućih ljudskih prava i ponižavanju. I to od strane Evrope, heeej! Dakle, kao i svuda, pa tako i Srbi imaju pravo i prava na sebe.
    Svako ko je drugačije protumačio ili tumači ovu situaciju ima pravo da ne zna, ali nema pravo da ponižava. Mnogo kognitivne distorzije ima u komentarima, ali se nadam da će to proći, da će ljudi koji čitaju ovaj portal raditi na sopstvu i manjoj ostrašćenosti.
  • Zoki

    18.01.2020 11:54
    vernici
    Koliko je tu istinskih vernika ? I da li su uopšte pročitali Bibliju i da li znaju Očenaš ? Koliko tu njih ide u crkvu? Ne računam popove jer im je to u u opisu posla i radno mesto.
    Zbogom Novi Sade i laku noć!!
  • Need for speed

    18.01.2020 11:06
    Moleban ili Miloban
    Milo nek pravi CPC. Lepo oporezuje SPC pa od para pravi crkve i miti ostale PC za autokefalnost. I ovi naši, lepo, svakom ko je vernik - porez za crkve pa nek se sa tim parama isplaćuju doprinosi, plate i mite ostale PC da ne daju autokefalnost. I još kad popovi prodaju vozni park, nikad CPC neće dobiti autokefalnost. A nas ateiste manite isplata plata popovima, borbe za imovinu SPC... Ima dovoljno "vernika" sa BMW, Audi... pa kad već pale po 20 m3 za badnjak, nek prilože i po 20-30 hiljada evra za lobiranje protiv zakona u CG. Ionako su grešni pa da okaju grehe...
  • Stvarno

    18.01.2020 10:42
    @Antiputin
    Ponosan se moze biti kada ne ucestvujete u nasilju, prevari ili izdaji. Komentarisete kao da se nesto sramno događalo...
  • Komsija

    18.01.2020 10:35
    Svaka cast, mirno i dostojanstveno sa gradskom vlascu, jedino nema SPS-ovaca, a pola iz CG!
  • Gvardiola

    18.01.2020 10:33
    Ajmo redom, kad vam se papa obraca u Vatikanu nastaje ekstraza, kad muslimani kamenuju crni kamen to vam je fensi, kad Srbin u svom gradu mirno seta, odma se dizete. Nit je bilo navijaca, nit ima nekog da nije procitao sporni zakon. Ovakvu otimacinu niste ni vi sprovodili posle 1945.
  • x

    18.01.2020 10:19
    Kad Voshi slabo ide navijamo za SPC
  • LOL

    18.01.2020 10:16
    Nisam siguran da sam bas sve dobro shvatio, na protestu su se okupili navijaci (narkomani-dileri,uopsteno kriminaci)i po koji besposleni verski fanatik da brane crkveni dzep (koji, jelte izgleda nije dovoljno dubok) u 21. veku?
  • tenente

    18.01.2020 10:15
    tenente @yahoo.com
    Tradicionalni napad na Mc Donalds je ovog puta izostao ?
  • mrva

    18.01.2020 10:07
    15. vek
    zato se zavuku u mišju rupu kada se treba buniti protiv vlasti koja laže, pljačka i krade. pardon, to je njihova vlast...
  • Dejan

    18.01.2020 10:07
    Znam ih
    I Vucic podrzava Mila kao i Canak, pa oci si nam otvorio. Dobro jutro Kolumbo!! Pa Canak je Vucicev igrac!
  • Vikica

    18.01.2020 09:59
    Bilo je par hiljada ljudi. Navijaci se nisu videli. Nije bilo govora, ni politike. Moleban nije novokomponovana rec. Aero zagađenje nema veze sa SPC.
  • Aleksandra

    18.01.2020 09:57
    Protest
    Jednog dana ce vam biti zao, pojedincima, zbog ovih komentara koje pisete. Nisam ni u jednoj stranci i uvek cu biti na strani pravoslavlja i naseg srpskog naroda. Ocigledno da ne znate istoriju, ni koliko je puta pokusavana otimacina crkava i gasenje pravoslavlja.
    Samo tako nastavite...Mnogo vi mislite na buducnost vase dece i opstanak ove zemlje...
    Prekrstite se, danas na Krstovdan, da vam Bog ukaze koji je put pravi..
    Sramota za Novi Sad, koliko je ljudi izaslo....
    Za karte za koncert su kilometarski redovi....A, nemate novca....Koliko je najeftinija larta za jedan koncert...pa minimum puta dva, pa vidite.
    E, moj narode....
    "Svak je rodjen da po jednom umre,
    castibruka zive dovijeka."...napisao davno Njegos....
    Samo..kome???
  • Komsha

    18.01.2020 09:47
    Jednoga dana
    JEDNOGA DANA- Ljubivoje Ršumović

    Jednoga dana Pre sedam dana
    Srelo se sedam Gotovana
    Prvi gotovan Naočit mlad
    Sede pa reče PREZIREM RAD
    Drugi gotovan Nemade kud
    Dodade na to PREZIREM TRUD
    Treći gotovan Leže pod dud
    NEK RADI ONAJ KO JE LUD
    Četvrti brzoPronađe hlad
    IMA VREMENA JOŠ SAM MLAD
    Peti gotovan Već je spavao
    Šesti ni glasa Nije davao
    Sedmi je sedeo Budan i jadan
    I ponavljao JA SAM GLADAN
    O SVETO NEBO O MOĆNE SILE
    BACITE JEDNO PEČENO PILE
    Uto se javi Gavran sa grane
    NE DAJEM NIŠTA ZA GOTOVANE
    DOSTA JE BILO MUFTE DAVANJA
    PROŠLO JE VREME IZMOTAVANJA
  • Marija Terezija

    18.01.2020 09:45
    pre ce se Sunce ugasiti nego sto ce ovde ikada biti normalno
  • cwelle

    18.01.2020 09:32
    Sunovrat je poceo od cuvene recenice "Niko ne sme da vas bije" .
    Posle dugih godina ratovanja i teskih poraza , umesto da tu bolnu lekciju iskoristimo za nauk mi se i dalje koprcamo u ovom blatu nikako ne shvatajuci da smo omrznuti i da nas niko ne voli .
    Cak ni Rusi .
    https://www.blic.rs/vesti/svet/iznenadjeni-novo-istrazivanje-pokazalo-rusi-srbima-uopste-ne-uzvracaju-ljubav/h73y9jf
  • Anti Putin

    18.01.2020 09:16
    Ponosim se sto nisam bio prisutan .
  • Комша

    18.01.2020 09:12
    Лајте кере. То само и знате и да пустите пену чим видите нешто везано за Србе и цркву. Чувена толеранција...
  • Zorana

    18.01.2020 09:12
    Ponosna na NS
    Ovo je više stotina građana?
    Bilo nas je oko 3 hiljade.
    O kakvim navijačima pričate? I da su bili, uopšte nisu bili vidljivi ni nametljivi.
    Mirno i dostojanstveno je održan moleban i litija.
  • Inspektor Višekruna

    18.01.2020 09:11
    @Lacika
    Pozivam sve crnogorce koji su bili na molitvi da prijave boravište u CG i glasačkim listićima se obračunaju sa "milogorcima".
    Ko sebi pomogne i Bog će mu pomoći!
  • Litijum i molibden

    18.01.2020 09:06
    @Sanja

    Nauci ti lepo pravopis i tako pomozi Srbiji.
  • socko

    18.01.2020 09:02
    @A porez na offshore?
    Katolicka crkva u Srbiji ima kolateralnu korist od SPC, tu nisu mogli da jedne oporezuju a druge ne.
    @ako vas bas zanima

    Zanima nas. Evo, oči mi zasuzile. I, koliki su ti porezi na imovinu? Srbija je bas poznata po "jakim" porezima na imovinu. A PDV, gde smo s tim? Daju li popovi fiskalne račune kad im date eur keš? A i dalje plaćamo kroz PTT markice izgradnju crkava.

    Rešenje je jako jednostavno, samo ga treba prepisati - uvedite crkveni porez građanima koji su religiozni i pripadaju verskim zajednicama. Brzo bi se broj "religioznih" sveo na razumnu meru.
  • Novosađan

    18.01.2020 08:54
    Crna Gora
    Radio sam i proveo par godina u Crnoj Gori, dok nam je država bila zajednička. Da sam ostao mislite li da bih se ikada zaposlio na mestima u državnoj službi koje zauzimaju mnogi koji su došli iz Crne Gore.
    I mislite li da nisam doživeo da me novosadski crnogorci ovde pitaju "A što ćeš ti tamo?"
  • Luka

    18.01.2020 08:36
    Fun fact
    Crna Gora, tj. Duklja je bila katolička država. Godine 1985. raški župan Stefan Nemanja sa svojom vojskom okupira Duklju ruši sve gradove i crkve do temelja, Danj, Sard, Skadar, Svač i Ulcinj i ostavlja samo Kotor. Iako kršten u Katoličkoj crkvi bio je uništitelj kako Duklje kao države, tako i katoličke crkve u Duklji, tj. provinciji Prevalis. Stefan Nemanja je rodjen kao izbeglica u Ribnici (Podgorici) pa su ga zato krstili u katoličkoj crkvi jer pravoslavne u Ribnici nije bilo)
  • Dejan

    18.01.2020 08:33
    Srb-i
    Ja da se borim za crkvenu imovinu u drugoj republici !! Cek malo, setite se kad je Djokovic platio ceh od neke pravoslavne eparhije u Francuskoj jer nisu platili porez i komunalije,dosli da fenduju i odmah se pojavio mesija da plati ! Sto se niste tada okupljali ? Kako to tamo funcionise, ekonomske poluge rade, crkvu gledaju kao firmu i ima da platis porez a ovde te pare guraju u dzepove i dele mrvice kojekakvim slebenicima koji se ponose sto su dobili crvenu ili dve,kao na izborima, eto zivog primera koliko je klasican srbin jeftin na svojoj teritoriji !!!
  • Komsha

    18.01.2020 08:10
    Koleban
    O sveto nebo, o moćne sile, bacite jedno pečeno pile!!
  • Kuglager

    18.01.2020 08:05
    A moleban i litija zbog zagađenosti vazduha i okoline?
  • Znam ih!

    18.01.2020 07:58
    @Nikola
    Pa i SNS podržava Mila, jedino što deblji koalicioni partner Čanak to radi otvoreno.
    Ne zaboravi izjavu Vučića-a da je stvarno pokušan državni udar protiv Mila! I dok god SPC podržava Vučića i SNS bude na vlasti, Milo ne treba da brine!
  • dragan perković

    18.01.2020 07:49
    Ja
    Ko je rekao uzbunjivač,ko ke rekao da mi prodajemo oružije teroristima,ko je rekao da mi smo naj veći proizvidžči droge,ko je rekao za pogibiju ljudinunhelikopteru ?E moje ovce i ovce duže pamte.Prave ovce izvinite.
  • Pantaamon

    18.01.2020 07:49
    Novci
    Svi znamo da su ovi protesti zbog novca koja uzima SPC. I da nema nikakve veze sa religijom. Svaka pravoslavna crkva je nacionalna i stoga ista prava imaju crnogorci. Kao što postoji Jermenska, Srpska, Ruska, Etiopska, Egipatska, Grčka, ..... Crkve u Crnoj Gori sagradio narod. I sbijanski i crnogorski i pripadaju svima. Ali pošto je na crnogorskoj teritoriji, njihovo pravo je veće i logično da je pod njihom protektoratom. Oni tamo žive i odnosiće se prema posedu domaćinski, a ne kolonijalistički. Stoga, protesti nisu neophodni. Samo manipulišu sa mladima. Niko nikom ne otima crkvu. Crkva ostaje tamo. Samo su novci problem. Ko to nije shvatio, taj je u velikom problemu. Manipulacija!
  • Inspektor Višekruna

    18.01.2020 07:40
    Rešenje
    Neka se naši "Srbi iz Crne Gore" iz Srbije koji mitinguju odjave i prijave prebivalište u Crnu Goru!
    Izađu na glasanje i Milo je bivši!
    Više glasača protiv Mila i manje za AV-a.
    Zaposleni u državnoj administraciji da prvi daju primer! Naročito zaposleni za vreme zabrane zapošljavanja!
    Manje rashoda u budžetu!
    Milina!
  • Sanja

    18.01.2020 03:15
    vera-politika
    Ocigledno da su pojedinci zaboravili koja je uopste sustina skupa. Meni je zao sto nisam bila sa porodicom, jer nisam imala informaciju da se odrzava. Da jesam, sigurno bi dosla i iskljucivo iz razloga da se podrzi pravoslavlje i narod Crne Gore u ovako teskim trenutcima. Jos jednom- da ne zaboravimo ko smo, sta smo, u sta verujemo i zasto dolazimo. Amin
  • :/

    18.01.2020 02:08
    -
    Otisli smo u...
  • Lacika

    18.01.2020 00:29
    Bravo
    Da, nekoliko stotina sveštenika.
    Svakako, nekoliko hiljada pristojnih
    građana, svesnih kakvu tiraniju provode
    vlasti u CG dugi niz godina nad
    sopstvenim narodom.
    Na molitvi je bilo mnogo Crnogoraca.
  • Limanac

    18.01.2020 00:22
    Dokoni popovi i jariće krste, kažu naši stari. Siguran sam da sporni zakon 99% njih u ovoj organizovanoj koloni nije pročitalo. Ide stado za svojim čobanima, što iz lične koristi, što zbog toga što im je naređeno. Crkvenjaci porez ne plaćaju, imovinu gomilaju i samo bi se širili koristeći lakovernost ljudi i njihovu zatupelost. Oni su nedvosmisleno u ovom protestu zbog materijalnih stvari i dobara i njih mogu da razumem, jer su oni dovođenjem u zabludu naivnih došli do tih dobara i ne vole ni sa kim da ih dele i bilo kome da polažu račune. Ovi što ih prate su za žaljenje. Zaista nemam ništa protiv njih, samo ih sažaljevam.
  • Петровград

    18.01.2020 00:13
    Мирно и достојанствено против контроверзног закона диктаторске криминогене државе која је настала на шверцу цигарета и чињеници да је Ђукановићу из Италије запрећено фиоком.
  • hm

    18.01.2020 00:11
    Neko treba ovim ljudima da javi da je godina 2020.
  • 1219

    18.01.2020 00:01
    Grad kulture i masovni obredni ritual u sred centra. Bizarno.
    @
    Religija čini ogroman deo kulture svakog naroda sa istorijom i tradicijom. U svim gradovima sveta se mogu videti verska okupljanja i rituali od Irske i Sv.Patrika preko misa u Vatikanu do verskih praznika bliskog i dalekog istoka. Ne vidim šta ti je tu čudno. Meni je bizarno proslavljanje Halloween-a kod nas a nemamo sa tim nikakve veze.
  • IZNOGUD

    17.01.2020 23:50
    Auuu...a Firma i veći deo navijača su pobožni,vernici ? Ko sluša crkvu pomoći mu nema. Samo kada Novi Sad uvek guraju ispred svih...O nekom maltretiranju Srba u Crnoj Gori nema ni govora...sve je laž...Crkva potpaljuje a posle će se izvući kao i uvek, kao i sa Kosovom. Zašto nisu na Kosovu uz svoj narod ? Udobnije je i bezbednije ovde u Q7...
  • A porez na offshore?

    17.01.2020 23:45
    socko17.01.2020 • 21:58
    Kako ono stojimo sa SPC i plaćanjem poreza?
    @
    Stojimo isto kao sa katoličkom crkvom i plaćanjem poreza. Zašto pitaš?
  • Атеист

    17.01.2020 23:38
    Одакле се испилио тај израз МОЛЕБАН? Новокомпонован, као и све што се око СПЦ и божјих службеника на земљи дешава. Да, и кад ће почети да плаћају порез?
  • Ako vas baš zanima

    17.01.2020 23:24
    socko
    17.01.2020 • 21:58
    Kako ono stojimo sa SPC i plaćanjem poreza?

    Na sve nekretnine osim zgrada crkava se plaća.
  • Pedja

    17.01.2020 23:12
    Odvratno
    Naprednjaci, radikali i dileri... Može li odvratnije?
  • V

    17.01.2020 22:54
    zaista bizarno
    XXI vek? Više je kao prizor iz XIII veka.

    Ovaj narod je toliko zastranio i toliko nazaduje... Jeste li vi svesni kako svet napreduje?
    Čak neke Azijske i Afričke zemlje koje su do nedavno bile nerazvijene?

    Afrika će nas prešišati.

    Mađarska je 30 godina ispred nas, Rumunija ima 30% bolji standard.
    A ovoj izmanipulisanoj masi je do bradatih popova, manastira, navijača...

    U CG apsolutno nije ugrožena sloboda veroispovesti. Sve što treba je da SPC dokaže vlasništvo.
    Ali SPC jako voli imovinu, vlasništvo i novce. Toliko da čak ni porez ne plaća na svoje komercijalne delatnosti (uz koje, uzgred, ne dolazi nikakva garancija delotvornosti).
  • Goxns

    17.01.2020 22:53
    Izbrojte
    Hajde sad izbrojte koliko je bilo posetilaca
  • Gorana

    17.01.2020 22:39
    Pare...
    Sramota...uvek smo bili glupi da prepoznamo interese. Interes je imovina i novac, kakva vera. Ovima na molebanu nije stalo do vere vec do para... jer je parlament CG rekao da se SPC mora registrovati kao verska zajednica i na prihode placati porez. A slozicemo se da prihodi nisu mali...
  • StAV

    17.01.2020 22:24
    drago mi je jer sam u pravu
    ... jer ne idem na skupove koji se zloupotrebljavaju, a kada vidim ko sve dolazi, pripadne mi muka. Jos uvek nisam krsten niti planiram, mozda je zbog toga...
  • Nenad

    17.01.2020 21:58
    Grad kulture i masovni obredni ritual u sred centra. Bizarno.
  • socko

    17.01.2020 21:58
    Kako ono stojimo sa SPC i plaćanjem poreza?
  • Sever Srbije

    17.01.2020 21:53
    Nit sam navijac Vose a svaka im cast za podrsku i Srpstvu i SPC,a nit nas je bilo nekoliko stotina vec 2500-3000 ljudi vecinom mladih. A mozda je zelja ovog izvestaca da nekoliko stotina bude petkom kod pozorista al tesko ni 50 ljudi nema. Svaki novinski clanak o podrsci Srbima i Crnogorcima u Crnoj gori vi vezete za navijace,desnicare i probleme a to su samo obicni normalni gradjani i vecinom Srbi i oni koji podrzavaju slobodu veroispovesti priznatih crkava,a to izgleda nekima smeta. Miran i dostojastven protest to boli neke koji prizeljkuju neki problem pa da opet isceniraju racak,srebrenicu,Morovic.......
  • Nikola

    17.01.2020 21:46
    Dragic
    Ne znam da li ce ovo smetati Neshi sto mu koalicioni partner u njihovoj " komunalnoj koaliciji' podrzava Srbe u Crnoj Gori a on podrzava Mila Djukanovica.
  • Zadrugar

    17.01.2020 21:41
    Napred navijači zajedno smo najači!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna