Autor: Žarko Bogosavljević - zarkob@021.rs

Novi Sad
22.01.2020.
11:17 > 14:34
Novi Sad obeležava 78 godina od fašističke Racije 1942. godine, kada je ubijeno više od 1.200 Jevreja, Srba, Roma i drugih građana, a skoro niko se ni ove godine neće setiti da obiđe usamljenu vrbu u dvorištu na Bulevaru oslobođenja 28, koja je preostali deo spomen-obeležja na ubijenu braću Jovandić i njihovu majku.
  • Detelinarac

    25.01.2020 02:43
    Rumenacka
    @ Ciciban

    Sve si tacno napisao osim da su isli od vrata do vrata danasnje Rumenacke ulice. Pre rata pa sve do pocetka 90-tih je Rumenacka pocinjala kod tunela jeftinoce I protezala se do sajma pa desno do pruge (taj deo se I dalje zove Rumenacka). Fasisti su isli od vrata do vrata kroz deo Rumenacke koji je danas Kralja Petra pa dalje preko Salajke kroz Kac, Budisavu, Zabalj do Kovilja. U Kacu I Kovilju su Folksdojceri spasili Srbe I niko nije stradao a Madjari su iste zime ponovili zlocin u Beceju kada su Srbe bacali pod led Tise
  • Petar

    24.01.2020 18:09
    Slabo znamo istoriju
    U Srbiji se barem pet decenija nije gotovo nista ucilo u skolama o stradanju Srba u prvom I drugom svetskom ratu. Zato danas imamo nekakve neofasisticke organizacije u Srbiji I imamo tuzioce koji nista ne cine povodom toga.
  • neven

    24.01.2020 07:39
    komentar
    Vreme sve leci i o ovim zlocinima se pricalo ali su posssleratne vlasti i procesuirale one kojima je krivica bila utvrdjena. Pamtiti treba samo istinu da se ne bi tako strasan dogadjaj relativizovao i sveo na nesto sto i noje tako bitno.Nevine zrtve racije ( a i sve ostale ) nas obavezuju da to pamtimo i obelezavamo da se vise nikad ne ponovi!
  • Aleksandar NS

    23.01.2020 22:32
    @ ZarJe Bitno
    Ako sam vas dobro razumeo obzirom da se secate pokojne baka Jelke Jovandic i gde je zivela,da li se to nalazi na lokaciji danasnjeg bulevara kralja Petra broj 36?Jer to je bas u blizini masinske skole i kako sam razumeo njena kuca i mesto gde je posadila vrbu i jablanove se nalazi sa te strane gde je masinska skola odnosno danas bulevar kralja petra na delu te lokacije broja 36 ili broja 34 tj tom delu parne strane danasnjeg bulevara kralja Petra sa strane masinske skole.Ako je zivela u prvoj ili drugoj kuci do masinske skole to je onda danasnji bulevar kralja petra broj 36 ili broj 34.Bilo bi dobro da znamo tacnu lokaciju da bi grad postavio spomen obelezje i da jablanove ponovo posade.Jer spominje se i lokacija na bulevaru oslobodjenja 28 gde i danas ima vrba.Obzirom da se secate tog vremena bilo bi dobro da nam pomognete da znamo gde je bila tacno ta lokaciji i svi koji se secaju bi bilo dobro da pomognu informacijom.Grad bi morao da postavi spomen obelezje na mestu te velike tragedije i tog velikog zlocina.
  • dada

    23.01.2020 18:47
    istina
    1960. godine je devojčica Ljubica, svega 14 godina stara, opisala je tužnu sudbinu svoje komšinice, jedine preživele iz porodice Jovandić, majke koja tokom Racije izgubila pet sinova.


    https://www.youtube.com/watch?v=6ePqh-ZVL8M
  • E moj

    23.01.2020 11:58
    Čoveče sveta
    @miskin
    E moj Hercegovac, gde će ti duša? Samo neka si ti nama prav i pravedan...
  • Lotre

    23.01.2020 11:42
    Malo pojasnjenje
    Moj odgovor g Miskinu se ne odnosi na njegov post od 00:14, nego na onaj prethodni od 23:30 gde tvrdi da se ''U svim ogavnim komunističkim godinama, nije se pominjao ovaj zločin.''
    To naprosto nije tacno.
  • ciciban

    23.01.2020 08:57
    Stari Novosađani
    ... stari Novosađani, oni preko 80 i po koji od 90 godina jako dobro pamte ovoaj događaj. Meni je jedna baka koja je tada imala 14 godina ispričala ovo priču i posle toga se rasplakala. Rekla mi je da su Mađari u današnjoj Rumenačkoj ulici išli bukvalno od vrata do vrata i ubijali. Strašno.
  • Lotre

    23.01.2020 01:07
    @miskin
    Pre nego sto ovako nalupate gomilu gluposti, pogledajte kako se zove ulica koja je na mestu ulice gde je bila kuca Jovandica.
    Kako vas nije sramota da na ovakav nacin ispoljavate vase licne frustracije i da ogavno lazete?
    Prica o tragediji porodice Jovandic nikada nije bila skrivana.
  • psiholog

    23.01.2020 00:53

    citajuci neke komentare ovde, vidim da istorija sluzi na ovim prostorima samo za zatupljivanje i drzanje u mrznji,....zlocini nece biti zaboravljeni, ali da li treba da znam svaki detalj o njima i da se to vrti u beskraj?
    da li teba da znam ime svakog ucenika streljanog u kragujevcu? ne treba i ne zanima me,
    narod koji nema buducnost zivi u proslosti, isto kao u hrvatskoj, dodju izbori, oni guslaju o vukovaru...narodi koji su suvise mali, slabi, nesposobni, iskompleksirani, zive u proslosti, jer im budicnost ne prija, isto vazi i za ljude ponaosob
  • miskin

    23.01.2020 00:14
    slušajte
    Ono što je važno, nisu ovi uradili Mađari, nego fašisti u njihovim redovima.
    Čitajte malo, naučite, obrazujte se.
    Užasan masakr su napravili,, ima nas koji se sećamo.
    Ne, ne Mađari, zveri to rade.
    Kao što smo mi. u ime srpstva, uradili razna nepočinstva.
    Jako je bitno kako se svi mi , kao narodi odnosimo prema tome.
  • Bojan

    22.01.2020 23:34
    @Vojvosadjan
    Diskusija sa tobom je na nivou diskusije sa D.J.Vučičevićem. Besmisleno je osvrtati se na svaku priglupu neistinu punu predrasuda o kojima sam već govorio.
    Zbog tih predrasuda, fantazija i autizma, ovaj grad je tu gde jeste.
  • miskin

    22.01.2020 23:30
    raspitajte se
    U svim ogavnim komunističkim godinama, nije se pominjao ovaj zločin.
    Nije bilo obeležavanja i samo smo mi,neki, znali kada majka Jovandića ode tih dana na Kej.
    Sama je bila, u crnini. Nikada nikoga to nije zanimalo. Sad su se setili, iz nekog njima kretenskog razloga.
    Sramota.
    Sve što nam se događa smo zaslužili.
    Podvig je ovde živeti, u ludilu. laži i prostakluku.
    A, ostavite nedužne Jovandiće na miru. Počivaće oni kao i svi ostali, čisti, nedužni i čestiti.
    I njima je laka zemlja.
    Vama, na vlasti, za sve šta radite, neka je prosto. Ne vidim zemaljskog suda za ovaj užas.

  • Rade

    22.01.2020 23:05
    Genocid
    Sve navodi "honvedi" pa "madjarski fasisti" a treba jednostavno Madjari. Madjarska prihvata za pasose one rodjenje izmedju 1942. i 1944. u Vojvofini, sto pokazuje da je rec o drzavnom i nacinalnom projektu. Takodje, kao sto i napominjete, u genocidu su svesrdno ucestvovali "domaci Madjari" koji i danas smatraju da je Vojvodina otudjena kada je usla u sastav Srbije 1918. iako sustinski Vojvodina nikad i nije bila njihova, vec srpska, i to najmanje 8 vekova unazad. Genocid je sprovodjen sistematdki i to tako da gotovo da nema srpske kuce u Novom Sadu koja nije bila na neki nacin ostecena. Prvo na ubijajanje a ko prezivi u zarobljenistvo, odvodjeni su svi muskarci srpske nacionalnosti a okupacione Madjarske vlasti su menjale imena svih. Moj deda, koji je bio u Madjarskom zarobljenistvu a zvao se Ljubisa bio je preimenovan u Ljutica. Dakle, bio je to drzavni projekst genocida nad srpskim stanovnistvom.
  • Mina

    22.01.2020 21:53
    Pitanje
    Da li neko zna kada su posečeni jablanovi?

    Priča me je baš potresla... a govori i o tome kako nemamo običaj da čuvamo od zaborava događaje koji su nas na neki način kao naciju i žrtve obeležili.. čak je i spomenik Porodica na mestu gde nije izvršen masakr jer nije poželjno da se pomen održava na Štrandu, ne daj bože da to bude asocijacija kad se spomene Štrand... Zarad licnih interesa spremni smo na sve
  • Građanka NS

    22.01.2020 20:37
    Zanimljiva priča ali na žalost nije tačna. Ova lepa vrba je zasađena otprilike 2008. zasadio je vlasnik kafea Mistik u okviru bašte koju je napravio na delu između garaže u okviru koje je i kafić i kule br.28 na Bulevaru oslobođenja vrba je brzo rasla jer je tlo podvodno što njoj prija za razliku od boriće koje je takođe zasadio koji su se brzo osušili ali i kafić nije dugo radio na zadovoljstvo stanara jer je pravio vikendom buku. Zatvoren je okviru afera Šarić.
  • Vojvosadjan

    22.01.2020 20:17
    @Bojan
    Pravimo raj? Ko priča o raju? U Novom Sadu je pakao.. Što naravno ne daje tebi za pravo (ili pak daje po tvojim svetonazorima) da uriniraš ovde po ljudima koji veze nemaju s tvojim zabludama i predrasudama. Baš zato sam ti sve "nalupetao" da otprilike vidiš sebe u ogledalu. Gde živiš I gde se kupaš.. I da li se uopšte kupaš... Znaš već šta ću napisati.

    P. S. Što se tiče dijagnoza.. Nadam se samo da nisi u nekoj uređenoj zemlji, u suprotnom takve deportuju nazad. Bez pardona. Pozdrav kiBo.
  • www

    22.01.2020 19:49
    Za sve one koji ništa ne znaju, ali obožavaju da trućaju: ova priča o vrbi je apokrifna (u rečnik pogledati), a ulica Braće Jovandić postoji u Novom Sadu. Spaja Bulevar Oslobođenja i Žitni trg. Niko nije zaboravio, nego vi pojma nemate i sami ste za to krivi.
  • Stole

    22.01.2020 19:09
    Stole
    Vecita im slava svima koi su stradali u toj zverskoj raciji. Licno moja familija je izgubila pet clanova od toga dvoje dece. Najveci masakar je bio u mileticevoj ulici. Tu su zverski ubijani hladnim oruzijem(noz,bajonet,sekira) jer je metak skupk za tri nacije. Odatle su kamionom bacani u dunav kod danasnjeg stranda na kupalistu. Sa tog mesta su bacani i zivi u dunav spomenulo se nepovratilo nikada. Tih dana po prici mog dede koi je srecom koju nije znao da objasni ni sam preziveo to zverstvo novi sad je bio grad logor. Ubijalo se bukvalno na sve strane kod riblje pijace na zidu sadasnjeg muzeja ubijano je po smenama. Delovi grada su danima bili crveni od krvi koi se ledio jer je bilo izuzetno hladno. Samo bih dodao da centralni pomen treba odrzavati na strandu jer je tu bila glavna baza i najvise je zrtava na tom mestu otislo u smrt. Po kazivanju mog dede i par prezivelih gradjana od koih sam slusao kao dete. Od tada moja porodica nikada kao i ja nekupamo se leti na strandu. Vecna im slava svima koi su stradali na tako zverski nacin.
  • Xy

    22.01.2020 17:52
    Strucnjaci
    Za neupucene,postoji ulica Brace Jovandic, ljudi znaju po kome nosi naziv i sa postovanjem zive tu.To sto Gradsko zelenilo ne voli drvece, neka objasne geadske sluzbe sto im to dopusraju.Neka se Vucevic ugleda na cika Jovu, pa neka malo sadi i neka prati da li se sve primilo.
  • I eto, opet ja

    22.01.2020 17:07
    Dodatna informacija
    Nije samo jedna vlast zaboravila na ovu priču, nego sve.
    Dodelili su im ulicu, ali srušili kuću prilikom gradnje Bulevara za vreme socijalizma, za vreme Slobe su tu sazidali poslovni objekat, a za vreme demokrata višespratnu garažu.
    Ovi sada nisu tu ništa uništili, što ne znači da neće.
    Jednostavno, plac na takvom mestu uvek je na udaru. Tuđe tužne priče ne zanimaju nikoga.
  • Čuružanka

    22.01.2020 17:00
    Poslednji nagradni fond Braće
    Sad tek posle 30 godina saznajem za ovu priču u ovoj verziji, istinitu a bila sam nagrađena od strane Fonda braće Jovandić koji je poslednji put održavao likovno takmičenje davne 1989.godine. Tema je bila priča iz mladih života braće ali ako se dobro sećam nama je objašnjeno da su sinovi odvedeni u rat i tako stradali boreći se za slobodu i trebalo je da prikažemo herojsko stradanje sinova...Tadašnji direktor skole je bio Josip a nagrada mi je bila knjiga Kosovo je grdno sudilište....totalno sad sad sluđena, kao i tad, da ne kažem obmanuta...
  • Bojan

    22.01.2020 16:32
    @Vojvosadjan
    Pa eto, pogodio si jednu stvar - ne kupam se na Štrandu. Ne zato što ne znam ili ne volim da plivam, već iz sličnih razloga iz kojih se npr. ne praćakam u kanalizaciji.
    Ostalo su nebuloze, niti sam ikad radio u JP, opštini, pokrajini, niti sam voleo Makijato, niti "češem dupe o stolice".
    I što je ključno za tebe - ne živim više u NS. Iz razloga koje sam inicijalno i naveo.
    Prepuštam tebi i ekipi sa sličnim dijagnozama da nastavite da od Novog Sada pravite raj.
  • Ako

    22.01.2020 16:28
    Ako
    Ako je istina ovo za vrbu, treba je sačuvati.
  • ZarJe Bitno

    22.01.2020 16:26
    Nije baš tako
    Dvorište Bulevara oslobođenja br 28, više pripada bivšoj Slovačkoj ulici nego nekadašnjoj ulici Piroškoj ili ti Rumenačkoj.Kada pogledate kako ukoso u odnosu na bulevar stoji sadašnji deo Slovačke ulice, shvatiće te gde se on nastavljao odnosno gde je Slovačka presečena gradnjom Bulevara 23.oktobra (kako se nekada zvao).Pošto se pominje Rumenačka 36 moram da napomenem da se Bulevar oslobođenja 28 čak i da se nalazio u nekadašnjoj Rumenačkoj to bila neparna strana ulice.Baka Jovandić je živela sa strane mašinske škole i ne sećam se tačno da li prva ili druga kuća od današnje, a i tada postojeće mašinske škole.To je parna strana ulice.Na mestu današnje Gagarinove je bila benzinska pumpa.Govorim o godinama 1968 pa nadalje... Kada je rušenjem tih starih kuća i izgradnjom zgrada nastala ulica Salvadora Aljendea, itd.itd.Baku sam poznavao iz viđenja jer sam živeo preko puta nje i znao sam za njenu tužnu životnu priču.
  • Slobodan

    22.01.2020 16:11
    Naklon
    Duboki naklon gospodinu Žarku Bogosavljeviću za ovu pretužnu priču. Ovo boli, do suza boli!
  • NS

    22.01.2020 15:30
    Komentar
    Da znao sam za ovu pricu ali ne znam da li je zna gradonacelnik, gradsko zelenilo i zavod za urbanizam i planiranje. Njima nista nije sveto ili mozda jeste, sopstveni dzep. Bilo kako cetiri jablana su posecena a ni ljudi nisu nista bolji, djubreta na sve strane. Poseticu jos jednom mesto dubokog postovanja. Nadam se pre no sto i vrbu iseku. Bice to onda nastavak racije. Bice kao da su otisle pod led.
  • Vojvosadjan

    22.01.2020 15:23
    @Bojan
    Šta radiš među toliko loših ljudi i u toliko lošoj atmosferi i vazduhu sem ako nisi svoju guzicu zabio u neki Park City, stojiš na platnom spisku npr neke Elektrovojvodine, češeš dupe o stolice Makijata i ne kupaš se na Štrandu i Ribarcu naročito, koje rado posećuješ iako ne umeš da plivaš? Za svojih par decenija sam živeo na puno tačaka na planeti zemlji, kad sam osetio potrebu, tačnije nisam se osećao dobro na mestu gde sam bitisao, pakovao sam kofere i odlazio, ne zato što me je iko terao, baš naprotiv, već zato što sam sebi samom pomagao. Isto ti savetujem. Ne muči se.

    Kad odgovoriš na ovo jedno jedino pitanje vrlo rad ću biti da ti napišem šta je zaista novosadski u 3 puta više karaktera od ovog tvog baljezganja, da više ne budeš u životnoj zabludi.
  • Hvala 021

    22.01.2020 15:16
    Hvala za pricu! Sacuvajmo vrbu dodajmo joj jablanove! Sacuvajmo od zaborava ovu nesrecnu porodici!
  • Rođeni novosađan

    22.01.2020 15:06
    Bilo bi lepo da gradska vlast preimenuje bul. Oslobođenja u bul Braće Jovandić... Jer mi još uvek nismo oslobođeni...
  • Slavija

    22.01.2020 14:36
    Većina kuća sa slika više ne postoji. Kada sruše i zadnju, onda će polako početi revizija da se to nije ni desilo u Novom Sadu, već ko zna gde.
  • +384

    22.01.2020 14:31
    Tuzna prica. Ratovi su zlo. Da se nikad ne ponovi.
  • VladaN

    22.01.2020 14:28
    @Marina
    Kako vas nije sramota. Izgleda da je jedino ludilo u vašoj glavi.
  • socko

    22.01.2020 14:26
    @Mарина
    Koji je Mарина tačno vaš problem?
  • realno

    22.01.2020 14:09
    za Mарина
    Možete li malo više pojasniti, ko je bio, kad, gde...? Pomozite, ako je tako bilo, da bolje shvatim to ludilo.
  • Y

    22.01.2020 14:07
    Tuga i bol
    Stidim se, ali sve dok nisam ovaj tekst pročitala nisam znala ko su braća Jovandić, po kojima je jedna ulica dobila ime. Ne smemo zaboraviti braću Jovandić, žalosna vrba mora biti okružena jablanovima.Hvala Žarku Bogosavljeviću na podsećanju i na majku koja je rodila petoricu sinova i svu petoricu izgubila u istom danu.Čekam reakciju nadležnih na ovaj tekst....
  • Куп је битан

    22.01.2020 13:55
    Што се тиче злочина, питање је шта је било горе. Рација или бомбардовање града 1849. Приликом бомбардовања града са тврђаве разарања су била огромна. Овај портал је већ писао о томе.
  • tuga

    22.01.2020 13:55
    prokleti NS
    Odvratan smo narod i grad još gori.
    Sve sami milijarderi i IT uspesi i strrani investitori.
    Za poginule Srbe ništa, a Mađari rođeni u Srbiji ne znaju srpski,sramota!!!
    Sve zaboravljamo i žrtve i velikane, a zločince u nebesa dižemo.
  • MILMAR

    22.01.2020 13:46
    ...izuzetno...
    ..potresna priča ,na žalost koju prvi put čujem,čitam i ne mogu a da ne izrazim veliko žaljenje
    porodici...znam i gde se to nalazi, ali za priču - ne....molio bih ostale gradjane da se suzdrze od zlonamernih komentara,nije ovo priča da nam sada neko ispira mozak,nego li da shvatimo i razumemo sta se desavalo sa porodicom Jovandic i sinovima,kao i sa svim zrtvama racije...
  • Vojvosadjan

    22.01.2020 13:43
    Dajte ako boga dragog znate hospitalizujte ovu što se potpisuje sa Marina. Gde li si ti mučenice odrastala, s kim, vaspitavana, školovana.. Ne daj bože decu neku da odgajaš. Znaš li išta o raciji, Jovandićima, Hortiju, Čurugu, Žablju.. nesrećo?!
  • Sava

    22.01.2020 13:35
    Žalosno
    Je l' sam ja jedini koji tu kroz deset godina vidi Galensov Willow Residence. Pa još naprave pet solitera, da tragikomedija bude kompletna.
  • /

    22.01.2020 13:31
    /
    @Mарина
    koji naslednici?
    a na kome je da to sacuvaju?
    koji su posekli topole?
    koji seku sve zivo pa ce stici i do te vrbe?

    ajd idi u neki manastir da se ocistis od tog zla koje se skupilo u tebi i siris ovde
  • Bojan

    22.01.2020 13:25
    Novosadski
    Novosadski je iskazivati nepoštovanje prema žrtvama fašizma, a trućati o fašistima.
    Novosadski je saseći svo zelenilo u gradu, pa za to okriviti bosanca.
    Novosadski je isisavati Srem, Banat i Bačku decenijama, pa pitati BG di su naši novci.
    Novosadski je dičiti se kulturom i istorijom pa srušiti sve u gradu sem Miletića u ostvarenju Novosadskog sna - dva stana izdajem, u jednom živim.. pa i za to okriviti dođoše, Dodika i vanzemaljce.
    Novosadski je isticati svoju otvorenost dok mrziš sve oko sebe.
    Novosadski je pričati o neverovatnoj razvijenosti Novog Sada i Vojvodine u gradu koji je vodovod dobio 60-ih i pokrajini u kojoj 90 % opština i dalje nema kanalizaciju i pitku vodu, a populacija živi u stogodišnjim nabijačama.
    Novosadski je naslediti posao u Veću, a radno vreme provoditi u Gondoli.
    U selu na steroidima, sve je moguće.
  • high ISO

    22.01.2020 13:24
    Naravno, tu je novokomponovana zgrada. Sramota je koliko nipodastavate lokalce.
  • žalosno

    22.01.2020 13:13
    i tužno
    Kad tako iz neznanja ili zaborava poseku 5 jablanova. nadam se da će nadležni reagovati i opet vratiti spomen za heroje. Neverovatno mi da ni popovi ( crkva) ne znaju za ovaj prirodni spomenik koji je podigla majka nastradalih heroja.
  • NezavisniVojvodjanin

    22.01.2020 13:10
    Nisam ovo znao
    Nisam znao za ovu pricu i svaka vam cast na ovom clanku. Svakako da nas treba vise informisati o dogadjajima na ovom prostoru u kome zivimo kako bi ljudi vise postovali sredinu u kojoj su danas. Ovo je samo jedna od tragedija kojoj Novi Sad mora da se pokloni. Apsolutno mora da sacuva prezime ove porodice od zaborava.
  • NIA

    22.01.2020 12:48
    Vrlo brzo ce ovde nici galensova zgrada! Koju tradiciju, istoriju mi postujemo? Sve ce uraditi za licnu korist neki iz ove vlasti. Nije dzabe ova vrba sada dospela u medije.
  • Ime

    22.01.2020 12:46
    Secanje
    Hvala novinarima sa portala 021 sto pisu i o ovakvim temama i na taj nacin odrzavaju secanje na bracu Jovandic. Ja za ovu pricu nisam nikada cuo za ovih mojih par decenija zivota, ali zato cu ove godine, makar skromno i sam, otici da odam pocast pred vrbom. Secanje mora ostati zivo, a vrba neposecena!
  • Toalet

    22.01.2020 12:43
    Vrba
    Ta vrba i taj prostor iza sluzi kao kavni wc i smetliste
  • Mарина

    22.01.2020 12:34
    А наследници убица и сви остали који деле њихов вредносни систем били на власти у Војводини пуних 16 година??? Тотално лудило, добро смо и живи.
  • Latifa

    22.01.2020 12:26
    ovo je tako bolno...
  • Mislim

    22.01.2020 12:24
    samo
    Fašisti organizuju raciju, koji monti pajton.
  • Nevena

    22.01.2020 12:21
    :(
    Ni ja nisam znala za priču o ovoj žalosnoj vrbi. Hvala za ovaj tekst.
  • /

    22.01.2020 12:03
    /
    sramota
  • dada

    22.01.2020 11:52
    tuga
    Trebalo bi obeležiti,taj prostor, kao spomen parkić braći Jovandić.
  • JAPAJA

    22.01.2020 11:51
    tuga
    Trebalo bi ponovo posaditi pet Jablanova. Da sećaju, da daju nezborav

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna