Autor: Anadolija

Novi Sad
26.01.2020.
18:26 > 18:27
Od nove školske godine u svim vrtićima Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" počeo je da se primenjuje poseban jelovnik za decu islamske veroispovesti.
  • KirkaYU

    29.01.2020 14:26
    ---
    Da mi je neko pre trideset godina rekao da će se u mojoj zemlji religija (bilo koja) ponovo širiti kao kancer, rekla bih mu da je to vreme davno prošlo. Ponavljam još jednom, bilo koja religija.
  • NS

    28.01.2020 12:37
    Odgovor
    E povesti moja. Stvarno bi trebao da prelistas jos mnogo knjiga a i da naucis nesto o papkarima. A da li su te u kuvarskoj skoli ucili o ishrani posebnih grupa: trudnica, dojilja, dece svih uzrasta, obolelih od odredjenih bolesti? Prelistaj malo knjige iz skole ili tada nisi bio na casu? Da li znas sta je pecenica kod pravoslavaca i kada se jede. Sta reci za Mac Donalds, giros KFC. U gradu nema niti jedan restoran gde oboleli od dijabetesa mogu nesto pojesti. Znas li kako izgleda proslava rodjendana deteta obolelog od dijabetesa i drugih bolesti. Zato molim te ne tupi nego se malo vise obrazuj i nauci da postujes svoje.
  • povest

    28.01.2020 10:07
    Prelistaj
    Za vašu informaciju, mi smo učili u kuvarskoj školi vrste hrane i istoriju balkanske kuhinje.
    Car Dušan kao i 90% Nemanjića NIKADA nisu jeli svinjetinu jer je bila što kažu u Šeratonu "pase" i da me mladi razumeju teški treš...
    Nikako po tadašnjim običajima gde su prednost imali teletina, ovčetina, jaretina, jagnjetina, zečetina, piletina, divljač, riba itd. Svinja se smatrala prljavom (što je i danas, ali srpska bagra danas ne može da diše bez svinje u kujni!) i nezdravom u odnosu na sve ostale ponude...
    Svinju su Srbi počeli jesti dolaskom Turaka jer pre toga se nije imala potreba jesti, bilo je dovoljno nesvinjskog mesa u celom carstvu i druga uverenja o hrani... Kad su se Nemanjići, i ekipa oko njih, predrogirali ko zna čime i kad su počeli da se raspadaju... i halave ko će šta da uzme onda su Turci iskoristili čuvenu srpsku neslogu i jahali je vekovima...
    Turci su uzimali iz domaćinstava bukvalno sve osim svinje, zato su Srbi masovno krenuli u svinjogojstvo, pre toga je nisu jeli jer je ni pravoslavlje ne preporučuje. Papkare pravoslavci ne jedu, a to vam piše u crkvenim knjigama, bibliji, zavetima itd! To što je 98% vas popapučenih velikih vernika pomodara to je vaša sramota! Čitajte!!!
    Nemam fakultet, ali sa srednjom kuvarskom školom i decenijama iskustva u kuhinji,, znam o hrani malo više od većine koji lupetaju po ovom sajtu.
  • Kaćanka

    27.01.2020 21:00
    Jadna deca
    E ni ovaj Murat nije bas u libeli, možda je još gori od ove majke!!
  • Kaćanka

    27.01.2020 20:56
    @majka
    Erazmo Roterdamski ti nije ravan!
  • NS

    27.01.2020 20:37
    Odgovor
    Pavle vidi se da nesto sa tobom nije u redu . Hvala ti za zelje da otputujem na Bliski istok ali neka hvala bio sam jednom i nikada vise. Posto si tako osoran i neumeren to najvise govori o tebi iskoristicu tvoje reci. Moje dete je dijabeticar i ne dobija hranu koju sme da jede ali zato ja placam punu cenu obdanista i pakujem mu hranu od kuce kao i insulin. Tako da nemoj da blatis nekoga . Nikada se ne zna sta moze da te zadesi u zivotu. Razmisli malo.
  • Bili Kid

    27.01.2020 18:53
    Jel ovo jedna od novina koje uvode SNS-ovci da retardirani narod pomisli da zivi u uredjenoj drzavi a ne u SVINJCU?
  • purgerNS

    27.01.2020 16:11
    samo pitam...
    da li pravoslavni srbin u Nemackoj ima pravo na svoju Slavu..
    samo pitam...da se neko ne naljuti...recimo ovaj Murat koji bi jednu dzamiju u NS
  • мајка

    27.01.2020 15:23
    брука
    Сви у граду, а нико мозга нема.
    Живим у приградском насељу, близу Дунава и шуме иза куће.
    Дете сам уписала накнадно у приватни вртић не зато што сам виша класа него што радим више па зарадим, штедим јер идем пешке на посао итд.
    Дете ми више не једе сплачине као у градском вртићима... Не дајем свом детету што не бих ни себи ни другима дала јести... тровачнице од месара, кремиће и џемове са отровним емулгаторима, пекаре са канцер пецивима,, раскувана јела од гмо хране...једе се смеће у државним вртићима, а плодна Војводина у рукама београдско-приштинских пацова.

    Моје дете једе оно што расте око њега, у баштама око нас...
    рибу из чистих вода, домаћу храну контролисаног порекла свежу или сушену...а не ваше глупости и никад здравог решења за све!
  • iskreno

    27.01.2020 15:16
    iskrenoo
    to je i u nemacku tako nema potrebe da dete jede svinjetinu ako je to zabranjeno i kriscanima sto bi muslimani jeli dok nije bilo toga mone detetu sam davala hranu da nosi da nebi jeo svinjetinu, mi smo znali za post od kako smo se rodili ako vi ne postujete vas post il tako slicno mi postujemo za neme su svi ljuti ne delim ljude na veru ljuti tako gledaju neee nevalja jednom je jedan pametan covek govorio postoji samo dve vere u ovom svetu a to je covek i necovek al izgleda da mnogi spadaju u to necovek ja sam muslima sve ljudw ovog sveta postuje
    treba pomoci jednom drugom deliti jednim sa drugima a ne sedeti kuci i pisati lose komentare jel su doneli odluku neku sto je za muslimane to dobro
  • Murat

    27.01.2020 13:40
    Murat
    Ovo je trebalo odavno dase uvede zasto da jedu deca nesto sto im vera nedozvoljava. Pa u svim glavnim gradovima na svetu imate nekoliko dzamija,posebne menze za ishranu muslimana itd. I niko nepravi probleme samo kod nas uvek se neko nadje da komentarise o veri a pritom se sam nepridrzava i radi sve suprotno od hriscanstva. Pa srbi prvi velicaju i mole se slikama ikona i kipova pa to je zabranjeno u svakoj veri. A hallal ishrana nesto drugo znaci ukucajte na netu pa saznajte i bice vam jasno. Nejce vam trebati razni nutricionisti i ostali koi prodaju mlaku vodu. Jos jedna dzamija u centru novog sada bili bi prava metropola. Islam je u porastu ako ne i prva vera po brojnosti trenutno pa kad u moskvi ima preko 10 dzamija sto bi mi bili manji od njih.
  • Orwell Vegan

    27.01.2020 10:43
    Istina
    Ovo je u EU normalno, isto veganski meni. U Srbiji nije uvedena ni vegansko vegetarijanska hrana u jelovnike javnih institucija, sto je minus ogroman za ovaj narod, a video sam da je u studentskoj menzi posni jelovnik sa ribom. Inace, halal je okrutno ubijanje zivotinja, isto kao jevrejska shenita i zabranjeno je u nekim zemljama, kao Svedska recimo. U arapskim zemljama se ponegde koza ili neka zivotinja zrtvuje recimo pred fudbalsku utakmicu, a za glavni zrtveni praznik su masovne klanice svuda. Srecom, zemlja sa navecim procentom vegana je ipak Izrael, jer mladji nece da ucestvuju u ritualnom ubijanju zaostalih tradicionalista.
  • purgerNS

    27.01.2020 09:20
    samo pitam...
    da li isto postoji i u Nemackoj...
    nemam nista protiv muslimana,imam ih i medju prijateljima..
    samo pitam...
  • BulevarEvrope

    27.01.2020 07:56
    Prednost jelovnicima deci koja su poreklom iz zemalja koja nisu priznale nezavisnost Kosova i Metohije.
  • Sale

    27.01.2020 07:18
    Kao I opet novosadisti moji odma u vredjanje I svadju umesto u resavanje problema. Ovo treba da se iskoristi da se insistira na tome da SVI imaju izbor od 3/4 menija gde bi bilo za svakog po nesto. Al nee ajmo eva tabora I udri....Vladace nad nama kao nad ovcama jos 1000 god!
  • Pitajte roditelhe

    27.01.2020 06:27
    Svi jedu ...
    Pitajte roditelje ...da li oni ne jedu svinjetinu ...mislim na muslimanske.veroispovesti Skoro svi
    jedu ...........a sta deca znaju ....
  • Nora

    27.01.2020 02:38
    komentar
    sram vas bilo sto pisete tako pa o je bas super sto su radili! da nije bilo ovoga ni jedan od vas nebih mislio na bolesnu decu cim se nesto desava za muslimane odma se bunite za bolesni decu a moslimani vise pomognu tim bolesnim decama nego vi trebate da ucite decu da postuju jedne druge a ne tako da komentarisete naravno da se onda deca mrze medjusobno, za vasu informaciju sto pisete da treba i ta deca muslimanska da jedu svinjetinu sto bi jeli kad je svinjetina i za kriscane zabranjena ne razumem
  • Иги

    27.01.2020 00:59
    Мени
    Какав је мени у Новом Пазару за децу православне вероисповести у вртићима?
  • ciga

    26.01.2020 23:00
    igra
    @Jovana
    Populistički je i post,do pre 20g niko nije ni znao za post a sada odjednom svi spoznali boga.Inače je to deci u vrtićima od životne važnosti.
  • pavle

    26.01.2020 22:42
    @NS
    Nebojsa u pravu ste. Koliko ima dece sa dijabetesom, celijakijom, Cronovom bolesti. Znaci nasa deca nisu bitna. Nemam nista protiv bilo koje vere ali probajte da odete u bilo koju zemlju na bliskom istoku i da trazite hranu za svoje dete. Pojeo bi vas mrak. Pa dokle cemo vise da brinemo o drugima nego o sebi i ko ce to da placa. Manite me vise razumevanja u Vojvodini. Mene niko nigde ne razume ali kao sto muslimani vole svoje ja jos vise volim moje.

    ---

    Ko ce to da placa? Da li ste vi to zaista pitali? Pa gospodjo/gospodine, ti roditelji isto placaju porez kao i svi mi. Vi idite na bliski istok. Niko ne prica o tome. Pricamo o Srbiji, Vojvodini, Novom Sadu. A vas bes zbog toga sto ce neko dobiti svinjetinu, a neko piletinu govori o vama.
  • zokizoki

    26.01.2020 22:22
    комша
    Nisi ti video vojske,možda u seriji Vojna akademija,u vojsci svi dobijaju jednako pa ko hoće jede.
  • Nikola

    26.01.2020 22:20
    BADNJI DAN
    Da li mozete prvo da ispostujete jedan dan sa posnom hranom za nasu decu?
    Lepo je sto mislite na sve ostale...
  • Vladimir

    26.01.2020 21:24
    Sve tolerantniji
    Kada ne bi bilo dežurnih mrzitelja svega, Novi Sad bi bio lepše mesto. Jedino razumem brigu roditelja sa decom koja imaju alergije-to je zaista problem i nekako se mora rešiti. Ali, ovi koji u svemu moraju da ubace da su to "evropske novotarije", pa onda oni koji u vreme posta (čak i na slavama usred velokih postova, kao pravi vernici) žderu prase, a kao brinu se za post dece pravoslavaca... Pomalo mi se gadite. A ako zaista, udarači plusića na sve što neki pametnjaković ironiše, želite da znate, koje to dete predškolskog uzrasta posti? To vam nijedan ozbiljan sveštenik neće preporučiti, a ako ima toliko zadrtih roditelja, onda zaista ne treba država da im izlazi u susret (u stvari, ovde bi bilo posla sa Centar za socijalni rad). A i logika je jača-pošto se muslimani hrane zdravije (riba umesto svinjetine), da mi pravoslavnoj deci damo da se hrane nezdravije i time ugrozimo njihovo zdravlje. Hajde jednom oćutite, ako već ne želite da pozdravite neki (od veoma retkih) dobrih poteza Radosnog detinjstva.
  • @ Jovana

    26.01.2020 21:08
    Draga Jovana, riba nije posna i ne jede se tokom posta sem određenih prazničnih dana tokom kojih je crkva razrešila ublaženje posta i dozvolila konzumiranje ribe. Takvi dani, tokom godine, se mogu izbrojati na prste jedne ruke.
    Riba je meso isto koliko i krmetima, jaretina, pačetina, teletina, . . . Meso se tokom posta ne konzumira a samim tim ni riba. Na primer, tokom Vaskršnjeg posta, riba se može jesti samo na Blagovestii, zbog veličine praznika.
  • NS

    26.01.2020 20:38
    Komentar
    Nebojsa u pravu ste. Koliko ima dece sa dijabetesom, celijakijom, Cronovom bolesti. Znaci nasa deca nisu bitna. Nemam nista protiv bilo koje vere ali probajte da odete u bilo koju zemlju na bliskom istoku i da trazite hranu za svoje dete. Pojeo bi vas mrak. Pa dokle cemo vise da brinemo o drugima nego o sebi i ko ce to da placa. Manite me vise razumevanja u Vojvodini. Mene niko nigde ne razume ali kao sto muslimani vole svoje ja jos vise volim moje.
  • @go vegan

    26.01.2020 20:34
    Netacno, standardna veganska hrana ima glutena, a i nije prilagodjena dijabeticarima, sta se trpas kad nemas pojma.
  • Kaćanka

    26.01.2020 20:11
    Budalaštinama nema kraja, nego jesu li i kuvarice iste veroispovesti?
  • go vegan

    26.01.2020 20:00
    zbir
    Veganska hrana je posna, poštuje sve vere, halal, hacap, gluten free, dijabet...
    Dajte deci vitamine i sveže i sušeno domaće voće i povrće, bezglutenske žitarice, klice, semnke suncokreta, bundeve, leblebije, humuse itd.
    kod kuće ih hranite kako želite, vrtići su javni i moraju za opšte dobro...
    Vojvodina plodna, a kao nema za decu, a ima za starlete i političare...
    Dokle više da lečimo decu SMS porukama jer jedu rol viršle, testurinu,... i transmasti...
    od hrane su nam deca bolesna!!!
  • Kiseli

    26.01.2020 20:00
    Da ne idu izbori?
  • Ilija Čvorović

    26.01.2020 19:59
    Moje dete iz verskih ubeđenja jede samo kavijar.Molim da se stavi u meni.
  • StAV

    26.01.2020 19:49
    religija kao zabluda
    civilizacija galopira u minus
  • pavle

    26.01.2020 19:22
    @Novosađanin
    BRAVO
    Tako i treba, međusobno poštovanje je uvek bilo deo života Novosađana.

    ---

    Ove sto su ti dali minus treba da je sramota. Vojvodina je uvek bila multinacionalna sredina gde se tudje postovalo kao i svoje.
  • Neislamadin

    26.01.2020 19:18
    Mene više raduje vest - Deca dobila ishranu.
    Bilo kakvu.
    Na teret dežele.
    A ne ove evropske gluposti.
    Čik da vas vidim da nađete isto ovo negd eu Evropi.

    Svakakve gluposti ćemo mi raditi, pokušavajući da se umilimo neprijateljima.

    Nego, dobi li ono dete iz bačke Palanke lek?
    Šta kaže Evropa na to?
    Eventualno, neka neprijateljska nevladina organiyacija, da se potrudi?
    Šta kaže na to vrtić koji sprema islamsku hranu?
  • Bacvanin

    26.01.2020 19:13
    Tako i treba, samo postovanje i sloga , najvise zbog najmlađih da ih ne ucimo mrznji .
  • Nebojša B

    26.01.2020 19:12
    A dijabeticari deca
    A deca dijabeticari nemaju povlasticu da za njih bude spremana posebna hrana kao ni deca sa raznim alergijama.
    A nema posebnog posnog jelovnika za decu sreedom i petkom, nema za Veliki Petak, Badnji dan,...
  • Jovana

    26.01.2020 18:57
    A za pravoslavce?
    Da li za decu pravoslavne veroispovesti poštuju posne dane i da im tada služe ribu? I npr uopšte ceo post? Ili su samo populistički nastrojeni...
  • Neusatz

    26.01.2020 18:52
    a i zdravije je meso
    Riba i piletina su daleko kvalitetnije meso od masne svinjetine svakako. Bolje svima da ubace takvu ishranu.
  • mm

    26.01.2020 18:49
    strasno
    jos malo pa uvesti vegane,pa post ..uzas
  • Novosađanka

    26.01.2020 18:49
    Nova kuhinja jeste počela sa radom, ali na žalost što se tiče alergija na hranu, još uvek ne postoje zamenski obroci za većinu alergena. Konkretno imam dete alergično na mleko i mlečne proizvode, i svakodnevno spremamo i nosimo zamenske obroke jer trenutno nema uslova da se obezbede zamenski obroci od strane Radosnog Detinjstva.
  • mrva

    26.01.2020 18:45
    Jadna indoktrinisana deca. Ona inteligentnija medju njima imaće priliku kad odrastu da bolje razumeju svet i odreknu se budalaština. Da su ljudi normalni svi rituali nad decom (uključujući krštenja i slično) bili bi zabranjeni pa neka biraju da li će i u šta da veruju tek nakon što odrastu, posle punoletstva.
  • комша

    26.01.2020 18:43
    Не видим што је ово битна вест? Па у војсци се ово практикује одувек. Што не би и у образовним установама?
  • Novosađanin

    26.01.2020 18:39
    BRAVO
    Tako i treba, međusobno poštovanje je uvek bilo deo života Novosađana.
  • /

    26.01.2020 18:37
    /
    ne igrajte se sa ishranom dece posle cete kriviti djavola i vakcine zbog autizma

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna