Autor: Beta, 021

Novi Sad
10.02.2020.
18:26 > 18:34
Viši sud u Novom Sadu odbio je prigovor novosadskog Pravnog fakulteta za stvarnu nadležnost suda i potvrdio da je taj fakultet postupao diskriminatorski prema pripadnicima mađarske nacionalne manjine.
  • Trt

    14.02.2020 14:44
    @purgerNS

    Opet ovaj klošar, izbačen iz jednog grada a u drugom u tuđoj zemlji ga pustili najdalje do blatnjavog predgrađa, pa nadrisrbuje jer ništa drugo u životu nema.
  • Milica

    14.02.2020 09:36
    Zloupotreba teme
    Koliko sam ja upućena, Mađari po zakonu na svakom fakultetu u Vojvodini mogu da polažu prijemni na mađarskom jeziku. Tako i na Pravnom fakultetu. Tu nema šta da se komentariše.

    Jasno mi je i zašto bi se za to odlučili, kad već imaju i pravo na to. Žele da imaju što veću sigurnost i ostvare što bolji rezultat, a to će svakako učiniti na sebi bližem jeziku, što je i prirodno, a to je mađarski. I treba tu priliku da, kad je već imaju, iskoriste i tako se upišu na ono što su hteli.

    Drugi deo ove priče je momenat polaganja srpskog jezika uz taj prijemni. Ne znam koliko shvataju, ali to je od nemerljive koristi za sve njih, koji će i studirati i polagati ispite na srpskom jeziku. Razumem da im je stres, ali imala sam prilike da gledam još veći stres kada je devojka sa kojom sam studirala posle celokupnog školovanja i prijemnog na mađarskom krenula sa studiranjem na srpskom. Uvek je bolje pre, nego kasnije, u ovom slučaju naučiti/utvrditi taj jezik na kom će svako od njih studirati.

    Fakultet je verovatno tu odluku doneo i iz funkcionalnih, praktičnih razloga. Odmah da kažem, nemam pojma ništa o Pravnom fakultetu, moje mišljenje se odnosi na bilo koji fakultet.

    Naposletku, smatram da je ovo zloupotreba teme, budući da je vrlo logično i jednostavno
    - polaganje prijemnog na mađarskom je zakonska mogućnost
    - za ispit iz srpskog po zakonu ne znam, ali je izuzetno korisno, da se posle ne bi mučili, nije mi nimalo jasno zašto bi to neko odbio..
    ostali kom. su jeftina politika..
  • V

    13.02.2020 15:59
    @purgerNS
    wow, kakva impresivna argumentacija, svaka čast...

    purgerNS zloupotrebljava slobodu govora na 021 pišući uvrede umesto argumenata (koje nema).

    No, svaka njegova uvreda u stilu njegovog alter-ega "komentatora" "G" mi imponuje.

    Gotova rasprava, purgerNS je dosadan.

  • purgerNS

    13.02.2020 10:53
    v
    a da se pomirite da je vaše prošlo ?
    sve što vam je ostalo da je da mutite ionako zamućenu vodu.
    Živela Srbija i u njoj Vojvodina,dole mufljuzi i knk nostalgičari
    odcepite se sami...učinite i nama i vama...
    i da...obavezno operite kosu
  • V

    13.02.2020 07:30
    @Борис
    i u čemu se tu sastoji vaš problem?

    To što neke devojke Mađarice iz Temerina nisu govorile srpski je isključivo njihov problem, ako ga one uopšte tako doživljavaju.

    Ne postoji zakonska obaveza znanja srpskog. Jedina posledica je loša ocena iz srpskog u školi i ograničeno funkcionisanje u društvu, ali to nije vaš problem.

    Ovde zaista mnogi pod maskom dušebrižnosti zapravo poturaju ukidanje višejezičnosti i multikulturalnosti Vojvodine.

    Mađarski u Vojvodini je službeni jezik, pa samim tim ako neko govori samo mađarski, i dalje govori eto bar 1 službeni jezik.
    Gledajte svoja posla.

    A Purgera ne treba ni komentarisati. Uvrede su jedino što ima u nedostatku argumenata.
  • Борис

    12.02.2020 19:16
    Једном сам упознао девојке из Темерина, имале су тада 20 година, рођене тамо и једва, али једва су причале српски. Онда сам се сетио једног другара из детињства, који је са 10 година отишао са породицом да живи у Чикаго. Он и његови родитељи су научили енглески за три месеца, јер су једноставно били приморани на то. А код нас живе људи 20 година, школују се, раде и не знају да причају језик

    У том моменту сам знао да нам држава мора пропасти.
  • Gaga

    12.02.2020 18:35
    Koliko ima stručnih kadrova?
    Ja bih promenila zakon o pravu polaganja prijemnog ispita na bilo kom jeziku osim srpskog.
    Koliko ima visokoobrazovanih i funkcionalno pismenih pripadnika nacionalnih manjina, pa se zahtevi da se prijemni ispit organizuje na jeziku nacionalne manjine mogu sprovesti u praksi?
    Na osnovu toga bih napravila novi zakon o pravima odražavanja nastave. Ako nema dovoljno visokoobrazovanih, nemoguće je sprovesti sadašnje zakone u praksi. To je više nego očigledno. Ne znači i da je to slučaj sa Pravnim fakultetom u Novom Sadu, ali sa mnogim fakultetima jeste slučaj i takav luksuz sebi ne dozvoljavaju ni države koje imaju 300 miliona, a ne 7 miliona.
    Takođe, koliko njih koji mešaju padeže i red reči u rečenici, a predaje srpskim đacima predmetnu nastavu iz geografije, biologije i drugih predmeta, pa se niko ne buni što se nastava drži na polu-srpskom?! Kada bi se neko pobunio protiv profesora koji jedva zna da priča srpski, onda bi to bila diskrimanacija, a nije diskriminacija srpskih đaka da ih ocenjuje profesor koji za ceo svoj život i radni vek nije naučio jezik na kojem drži predmetnu nastavu i za to prima platu.
  • purgerNS

    12.02.2020 15:33
    milanNS
    Druže Milane,nije samo Srbija dobila deo Austro-Ugarske .tj.Mađarske kao ratnu reparaciju,veliki deo je dobila i tadašnja Čegoslovačka i još veći deo (veći od Vojvodine) je dobila Rumunija.
    Srbija je u državnost Jugoslavije unela i Vojvodinu ali ju je ćopavi zagorac odvojio kao pokrajinu i još gore,jedan njen deo (Baranju) poklonio je Hrvatskoj .
    Ajmo po redu...prvo nek Rvacka vrati Baranju...onda Rumunija pa Slovačka...
    Mala antanta....sedi i uči,kakav "ratni plen" pa nije tad bio srednji vek
    za V....,vi niste glupi vi ste bezobrazni ..znate a pravite se ludi jer ste podli
  • Milan NS

    12.02.2020 08:31
    @Ko ih sisa
    Tzv. "Robert", nisi ti Mađar. Ti si bot.
    I ne piše se "Ko ih sisa" već "Ko ih šiša"
  • Milan NS

    12.02.2020 08:29
    @purgerNS
    Ne odvaja se Vojvodina zato što u njoj "žive Mađari" ili zato što su Srbi manjina već zato što ju je na kraju Prvog svetskog rata Srbija dobila kao ratni plen i od tada se prema Vojvodini ponaša diskriminatorski u svakoj sferi
  • V

    12.02.2020 07:28
    @purgerNS
    to da li će Vojvodina biti republika ili ne ovde nije tema.

    Za sad je bilo kakvo odvajanje malo verovatno, ali nikad ne reci nikad. No, povećanje ingerencija je realno...
    Pri tome, najmanje je bitno to što su Srbi "ogromna" većina (zapravo, po zvaničnim podacima, 67%, a ne 80% kako neki "komentatori" redovno ovde pišu).

    Vojvodina nije nešto protiv Srba u Vojvodini, nego nešto za njih i upravo vojvođanski Srbi, kao većina, zaslužni su što Vojvodina nije ukinuta jer većinski žele Vojvodinu.
    Da Vojvođani (većinski Srbi) ne žele Vojvodinu, bila bi ukinuta pre 30 godina ili tokom ovih 30 godina, a nije.

    No, tema je da je tzv. Pravni fakultet pogazio propise Republike Srbije i Vojvodine i Sud je to ispravio.
    Trebalo bi tzv. Pravni fakultet da odgovara i za postavljanje tzv. "tradicionalne" zastave Vojvodine danima pre nego što je usvojena i ozvaničena - dakle dok je još bila nevažeća - još 1 gaženje propisa od strane onih koji kao podučavaju o propisima.
  • purgerNS

    11.02.2020 23:33
    mlado vojvosrađani
    strašna vest....da li ste znali da je Vojvodina deo Srbije....
    i neće da bude republika...i neće se odvajati od matice..
    zato što su Srbi velika većina...ogromna većina
    samo da vam javim ako niste znali...toliko
  • Tibika

    11.02.2020 23:18
    Poliglota
    @Robert upravo tako! Delim tvoj stav! Mene je sramota njih a nazalost su vecina medju nama Madjarima. Zbog takvih i normalne ljude ostali gledaju sa prekorom. Sa pravom! Nece da uci srpski jezik u Senti u kojoj mu se rodio deda, a onda ode u Frankfurt da cisti klozete i nauci nemacki za tri meseca. Od takvih mi je muka
  • Robert

    11.02.2020 21:25
    Ko ih sisa
    Ja sam Mađar po nacionalnosti. Rođen sam u Srbiji. Roditelji su me, uz mađarski jezik učili i srpski od malih nogu. Ne razumem sunarodnike, koji su u Srbiji rođeni, kojima su dedovi i pradedovi rođeni ovde, a ne znaju da govore srpski, jer nisu želeli da ga nauče? Zaista ne razumem. Pa kako većinski narod da gleda na to? Kao u Slovačkoj, sto neko ovde napisa? U Slovačkoj nas Mađare zbog ovakvih stavova gledaju kao građane drugog reda. A o ovim likovima iz tog saveza ucenika Vojvodine bolje da ne komentarišem ništa, jer bih svašta napisao.
  • V

    11.02.2020 21:23
    botovi
    botovi-sendvičari dobili sendvič pa evo ih, tj. bolje reći evo ga, jer je jedna osoba po partijskoj dužnosti tu da smišlja skoro istovetne "komentare" i objavljuje ih u razmaku od nekoliko minuta.

    Sva sreća, provaljeni ste odavno.

    ps. Ako vam se ukida Vojvodina, obratite se svom velikom gazdi. Ali ni on je neće ukinuti.
    Jake ste patriote - mrzite deo države u kom živite - krajnji paradoks.
  • Mile

    11.02.2020 20:18
    Sramota za sud
    Nadam se da ce ovaj sudija, kad-tad, zbog ove odluke biti lustriran. Ovo je politicka odluka, i nema veze ni sa pravom, ni sa pravdom. Ako ne zele da govore srpskim jezikom, ne moraju da se skoluju u Srbiji.
  • Vesna

    11.02.2020 20:11
    ?
    Da li u Slovackoj i Rumuniji mogu da polazu na madjarskom jeziku? Mogu, ali malo sutra. Uzgred budi receno, u obe pomenute drzave, madjarska nacionalna zajednica daleko je brojnija nego u Srbiji, a nema ni 10% prava koja uzivaju u Srbiji. Po meni ova presuda nema veze s mozgom.
  • Bane

    11.02.2020 20:07
    Podrska za Pravni faks
    Ako odbijaju upotrebu srpskog jezika, ne moraju da se skoluju! Tacka!
  • Billa

    11.02.2020 20:03
    Cirkus
    Podrska novosadskom Pravnom fakultetu! Treba da idu do Strazbura! Cuj, nece da polazu ispite na srpskom jeziku? Bruka i sramota. Niko ih ne tera da studiraju. Ionako ce kada ih drzava za dzabe iskoluje da se pokupe i odu u inostranstvo da rade. Bruka i sramota za sud!
  • Atanasije

    11.02.2020 19:58
    Gluposti
    Takozvanu APV treba ukinuti, pod hitno! Da nam se uskoro umesto tuzbi ovih i slicnih frikova ne bi dogodilo nesto gore.
  • V

    11.02.2020 19:01
    @Vosa
    "Da li moze u Madjarskoj da se polaze prijemni na srpskom?"

    Ljubazno ću ponoviti po 100x - ne može jer u Mađarskoj srpski nije jezik u službenoj upotrebi i u Mađarskoj ima daleko manje Srba nego Mađara u Vojvodini.

    U Vojvodini i u NS mađarski jeste jezik u službenoj upotrebi.

    Da li su pojedini "komentatori" slučajno ili namerno ograničeni? Biće namerno, tj. da su režimski botovi - sendvičari.
  • purgerNS

    11.02.2020 18:53
    srbin
    poltronskiji komentar nikad nisam procitao
  • Srbin

    11.02.2020 17:43
    Za purgera. N. S.
    Očito da nepoznaješ istoriju "republike vojvodine". Verovatno si dete koferaša iz 1945god. U republici vojvodini se govorilo po zakonu nemački i madjarski jezik do 1920 kada je od strane srbskog kralja i radikala pašića doneo zakon za masovno proterivanje stanovništva koje nije srpsko i otkupljivanje imovine na silu. Pitaj se na čijoj zemlji tije izgradjena zgrada u kojoj živiš i stan koi su dobili tvoi roditelji od komunista. Madjarski studenti su u pravu ako ništa drugo oni imaju najviše prava jer smo mi za njih okupatori bili i bićemo sve dok zvanično nepostane " republika vojvodina". Malo čitaj istoriju vojvodine pa komentariši.
  • Kaćanka

    11.02.2020 17:32
    Erbe lečke, Erbe tuta
    Od sada na Pravnom isključivo na ćirilici polaganje!!
  • Vosa

    11.02.2020 17:04
    Da li moze..
    Da li moze u Madjarskoj da se polaze prijemni na srpskom?
  • V

    11.02.2020 16:08
    @purgerNS
    a ko to ovde, u nedostatku bilo kog argumenta, raspravu szrozava na lični nivo i poseže za uvredama (još malo u stilu vašeg alter-ega, "komentatora" "G")?
    Ništa što takvi kao vi napišu me ne može uvrediti, naprotiv.

    Neki ovde misle da su patriote, a zapravo podržavaju kršenje propisa Republike Srbije.

    Presuda je doneta, a vi možete samo da mrzite, jedino to i znate.
  • purgerNS

    11.02.2020 15:29
    neco,trt,v i agencija
    ko se to nama ovde propinje na zadnje nogice ?
  • stevica

    11.02.2020 14:34
    Srem, Banat i Backa...
    Na naglasim, imam nekoliko dobirh prijatelja Madjara i nemam nista protiv njih, niti bilo kog drugog pripadnika manjine. Kada smo dobri ljudi, prijatelji i komsije, sve mozemo da se razumemo i da postujemo svoje razlike.
    Ipak, ja bih mozda voleo da polazen ispit u Londonu na svom maternjem jeziku, ali sumnjam da bi mi bilo omoguceno. Takodje, ne vidim prevelik smisao osnovne, pa srednje skole na jeziku manjine, pa studije i onda budes diplomirani sta god u zemlji gde ne mozes da se bavis strukom jer ne govoris jezik. Da manjine treba da neguju svoj jezik i kulturu se slazem, ali roditelji ucite decu i jezik zemlje u kojoj zive. Ja da zivim u Spaniji, ucio bih spanski i pokusao da se prilagodim. Ako se izolujes u svoju uzu sredinu, uvek ces biti manjina.
    I interesantni su mi oni komentari kako je Vojvodina oteta i srpski jezik nametnut. Ljudi, manite se.... Tom logikom bi se u SAD trebalo pricati indijanski, u Australiji aboridzinski u Brazilu majanski itd.
    U Vojvodini treba da slavimo svoju multikulturalnost jer je ona bogatstvo i jezika i obicaja i tradicija...a ne da se etiketiramo i razdvajamo.
    Ziveli!
  • Nsn

    11.02.2020 14:13
    @Nemanja
    Pa kad ste toliko sigurni Vi lepo probajte da srušite državu pa vidite šta će da se desi. Sportski pozdrav.
  • Nemanja

    11.02.2020 13:35
    @Nsn

    Možda i neće, ali svakako neće još dugo biti pokušaja države koji neće izgurati ni narednu deceniju.
  • Nsn

    11.02.2020 13:09
    @Lajoš
    Vojvodina nikad neće biti država. Prijatan dan Vam želim.
  • RVosha

    11.02.2020 13:09
    Smrdija
    Madjarski ucenici nisu u pravu .
  • Agencija

    11.02.2020 12:34
    Agencija
    Živela republika vojvodina. Današnja srbija je veštačka tvorevina zato i ostaje bez svoje zemlje. Vojvodina nikada nije bila u sklopu srbije niti će biti. Namerno su doseljavanji srbi masovno i posle prvog rata i drugog kako bije okupirali po stanovništvu. Ali uzalud oteto je prokleto. Vojvodina postaje država za sebe u narednih 10 godina i vraćase svoim korenima.
  • Lajoš

    11.02.2020 12:25
    Za acu
    Slažem se dase govori madjarski u drzavi koja nije prekrajana. Ali ovde u vojvodini se neslazem kada svi znaju daje oteta i koliko je madjara i nemaca proterano iz vojvodine. Vojvodina dabi funkcionisala mora postati republika svidelo se to nekom ili ne. A koliko vidim idese sigurno tim putem. Serbus.
  • V

    11.02.2020 12:08
    @Mora na jeziku države
    "komentare" poput "Mora na jeziku države" očito piše neko ko je ovde isključivo da provocira i srbuje, a ne da pruži bilo koji argument - botovska aktivnost očigledno.

    Mađarski je jezik relevantnog dela države Srbije.
    Država Srbija daje pravo školovanja na jezicima nacionalnih zajednica i polaganja prijemnih ispita na jezicima na kojima je bilo prethodno školovanje.
    tzv. Pravni fakultet nije ispoštovao pravo koje garantuje država Srbija.
    Rešena stvar.
  • Aca

    11.02.2020 11:15
    Mora na jeziku države
    Moji drugari rade u Madzarskoj. Sve se odvija na mađarskom jeziku. Kakav engleski, srpski. Šta je problem za mađarske učenike ovde.? Možda imaju neki drugi motiv...
  • Lajoš

    11.02.2020 10:22
    Lajoš
    Vojvodina će biti država ima sva prava na tako nešto i istoriska i pravna. Svaki stanovnik vojvodine ima prava da govori svoim maternjim jezikom. Srpski je na silu ubačen kao zvanični 1919 godine. Molim gospodu da obezbede dase svako izjasni na svom jeziku prevodioce. Serbus.
  • milutin grozni

    11.02.2020 09:37
    interesantni su mi ovi multi kulti tolerantno široki i nadasve kulturni nostalgičari za nekdašnjom metropolom ovdašnjom i nezavisnom vojvodinom od iskona...
    kad ih malo bolje pratite u komentarima...ipak ne mogu sakriti mržnju prema srbiji i svemu srpkom...ovu zemlju nazivaju smrdijom,koja im je za sve kriva
    a kad se javi ovakav članak eto ih....ugroženi su traže zakon i sva prava koja im sleduju
    prava jedne smrdije...zar ne braćo masnokosa
    vi koji pod okriljem noći lepite gluposti i tako prljate ovaj grad
    mlado vojvođani...kako ono ?
  • V

    11.02.2020 08:42
    @pojedini
    "Постоји ли довољан проценат студената да би им се организовао испит на матерњем језику. По стандардима ЕУ то је 30%. Свако ко има мање, мора да користи службени језик"

    Mađarski je službeni jezik u Vojvodini i Novom Sadu.

    @Purger: ulaziti u nasilne mađarizacije nema smisla jer su nasilne srbizacije takođe postojale i to mnogo skorije. Kako se došlo do trenutnog broja Srba u Mađarskoj i Mađara u Vojvodini ovde nije tema. Tema je da postoji određeno pravo koje nije ispoštovano i tema je da je mađarski u Vojvodini u službenoj upotrebi.
  • A71

    11.02.2020 07:58
    moj primer
    Vidite mene, ja sam upisao FTN. Bio sam te godine 11. na rang listi od 500+ kandidata. Polagao sam prijemni na madjarskom (dali su mi i srpski original, jer prevod je bio ocajan).

    E sad, posle ispiti: pao, pao, 6, pao, 7 pao, pao 6 7 i tako dalje.
    Ali masterirao sam sa 8.18 prosekom na kraju. Na zadnjim godinama sam dobio samo desetke i devetke.

    Nisam znao srpski tada, na fakultetu sam naucio. Usao bih na fakultet kada ne bih dobio ista prava? Mozda da, mozda ne.

    Sada porez i zakoni vaze isto za mene? Da.

    Porezi posle mene iznose vise od hiljadu evre mesecno. Sve to ide drzavi.
  • V

    11.02.2020 07:35
    @Iz prve ruke i pojedini
    "Ja sam polagao prijemni na srpskom iako mi je mađarski maternji jer je ovo ipak Srbija."

    Osim što je ovo "ipak Srbija", ovo je ujedno i "ipak Vojvodina".
    U Vojvodini je mađarski jezik u službenoj upotrebi.
    U Vojvodini ko hoće, a gde to može, deca se školuju na mađarskom.
    Na prijemnom ispiti se proverava do tad stečeno znanje - učeno na mađarskom.

    Ne vodite vi brigu za ove buduće studente jer je providna. Pod maskom dušebrižnosti, pojedini nastoje da ukinu stečeno i civilizacijsko pravo autohtone nacionalne zajednice koja je u Vojvodini svoj na svome.

    Država ne znači 1 jezik. To su ideje iz 19. veka.

    Ovde nije problem što neko ima pravo da polaže na mađarskom. Problem što je državna ustanova, i to od svih, baš Pravni fakultet to pravo krši.
    Kakvo znanje tzv. Pravni fakultet onda daje kad je u stanju ovo da uradi?

    I ne zaboravimo, tzv. Pravni fakultet je danima pre izglasavanja falsifikovane tzv. "tradicionalne zastave Vojvodine" istakao upravo ovu zastavu umesto važeće zastave Vojvodine. Toliko o njihovom poštovanju propisa.
  • NN

    11.02.2020 07:32
    NN
    Kao prvo, trebalo je odavno zatvoriti pravni fakultet u Novom Sadu, jer je postao protočni bojler i ništa više od toga. Već 30 godina u nazad njega upisuju oni, koji biraju najlakši put do sticanja diplome. Ima puno primera onih, koji na nekom fakultetu nisu dali ni jedan ispit, a onda upišu pravni i završe ga u roku. Toliko o težini tog fakulteta.
    A kao drugo, taj fakultet je veštački održavan u radu, da bi ti profesori imali radno mesto i ostale beneficije, a realno ne treba našem tržištu toliko pravnika, koliko ih oni izbacuju na godišnjem nivou.
    Kao treće, bilo gde u svetu mogu naši pravnici da obrišu d.. e sa tom diplomom, tako da je taj fakultet čist promašaj i gubljenje vremena.
  • Лиман

    11.02.2020 07:23
    војводина НИЈЕ ДРЖАВА А СРБИЈА ЈЕСТЕ И НЕ ПОСТОЈИ хрватски већ САМО СРПСКИ ЈЕЗИК
  • Станко Србин

    11.02.2020 07:18
    Ха ха
    Постоји ли довољан проценат студената да би им се организовао испит на матерњем језику. По стандардима ЕУ то је 30%. Свако ко има мање, мора да користи службени језик, а у кући може шта му на срцу мило.
  • Djurica

    11.02.2020 05:07
    Ispiti na pravnom
    Nekada davno pre recino 30 plus godina prepricavalo se kako je student Madjar pitao profesora na pravnom da li moze da polaze usmeni na Madjarskom. Kako da ne samo izvolite kolega kaze profesor. Pochne student a profesor ga prekida posle nekoliko minuta kaze znate sta ja vas nista ne razumem evo vama 5.
  • Istina

    11.02.2020 04:37
    Ravnopravnost, jednakost, multikulturalnost, suživot... na štetu pravoslavaca (i ostalih) hrišćana. U znanju je moć.
  • Istina...

    11.02.2020 04:31
    "Nezavisni" "Pravni" fakultet, "nezavisno" "pravosuđe", "nezavisno" međunarodno "pravo"... Korupcija, ucena i sila. Država Srba Srbija antisrpska antisrbija. Vojvodina je de facto Nova Austrougarska. Samo još vođe "Srbi" da to obelodane.
  • Temerin

    11.02.2020 01:25
    Madjar sam iz Temerina. Osnovna Skola mi je bila na madjarskom, a srednju sam isao na sroskom. I to mi je bio veliki problem 4 meseca,jer sam jako lose znao srpski, zbog toga sto sam samo madjarski pricao. Problem toga je sto se ne druzimo medjusobno, i kad odem u radnju, kod komsije, u skolu, na pijacu pricam madjarski i zato nisam znao srpski, jednostavno nisam koristim jezik i to je to. Nema to veze da necemo da naucimo srpski nego nemamo kako, znamo kako se u Skola uce strani jezici.
    Ovo sam morao da napisem cisto sa ljudi razumeju kako mladi imaju problem sa srpskim zasto hoce da polazu samo prijemni na madjarskom, posle se sve radi na srpskom, jer 12 godina ucimo na maternjem i onda ti neko da srpski, samo logika treba.
    Inace sve nacionalni manjine imaju isto pravo na svim fakultetima u Vojvodini i nije ovo samo za Madjare....
    A inace u Madjarskoj ima srpska gimnazija i Osnovna Skola sa vrticem u Budimepsti, koja pomaze Madjarska odnosno finansira. Isto gde god je srpska manjina u malo vecem broju ima Osnovna skola na srpskom u Madjarskoj, znaci isto je. A da ne pricamo o broju Madjara u Vojvodini i Srba u Madjarskoj.
  • ...

    11.02.2020 00:04
    Vecina (subjektivna procena, priznajem) tih studenata sasvim dobro govori srpski, ali strucne izraze uce na njihovom jeziku, zato je i prijemni na istom - porazgovarajte sa nekim ko je studirao u inostranstvu, a nije paralelno pratio literaturu na srpskom. Kad se vrati (ako se uopste, je li, vrati, no to je druga tema) malo ce mu biti teze po pitanju struke, makar u pocetku, mada to relativno brzo dodje na svoje. Tako ce biti i sa ovima sto su imali prijemni na madjarskom, a sada studiraju na srpskom.

    E sad, tu su i oni kojima srpski predstavlja problem. Uvoditi srpski kao dodatni predmet zbog njih mozda i ima smisla, ali to je pitanje. Ucili su to vise od 10 godina u osnovnoj i srednjoj.
    Jako malo ljudi nauci jezik ako ga uci samo u skoli (bilo strani, bilo jezik drustvene sredine, a bogami i maternji). Mozda bi imalo smisla kada bi ti jezicki predmeti bili drugacije koncipirani...
    S druge strane, i ovi studenti (iako im je teze) obicno na fakultetu nauce i srpski, i to budite uvereni, bolje od vecine skupstinskih poslanika.


    i bolje od vecine skupstinskih poslanika.

    Sto se tice uvodjenja srpskog jezika kao predmeta na fakultetu...
    pa, ne kazem da nema smisla, ali hoce li to imati efekta? Ti studenti su imali srpski jezik kao predmet tokom 12 godina skolovanja
  • Nebojša B

    10.02.2020 23:47
    Pitanje
    Prvo i osnovno pitanje je da li oni studiraju pravo na MAĐARSKOM ili SRPSKOM jeziku. Ako su konkurislai da studiraju na srpskom jeziku ne znam sto ih vrrdja i diskriminisr da moraju da polazu i dokazu znanje srpskog jezika.
    Aman ljudi ovo je zloupotreba prava.
    Drugo, oni ceraditi u drzavi Srbiji i logicno jr da moraju da znaju SRPSKI JEZIK jer ovo je Srbija.
    Da li u Budimpesti Srbi mogu da polazu prijem na srpskom jeziku?
    Ovo je klasicno izivljavanje bez ikakvog osnova.
  • dragan perković

    10.02.2020 23:44
    Ah
    Pošto jedan id retkih Srba nemam pamćenje ko zlatna ribica pitam-ko je podržao vlast SNSa ?Pitajte predsednika SVM a Pastora koji je predsednik skupštine Vojvodine.Zahvaljujući mjegovoj partiji je u Vojbodini fašizam ne viđenih razmera.
  • purgerNS

    10.02.2020 23:32
    V
    ponekad pročitam šta pišete...glumite toleranciju a Horti vam nije ravan..
    no da se nadovežem na vaš komentar...srbi su u Mađarskoj nasilno asimilirani...tzv.mađarizacija
    Baja je na samoj granici...niko srpski ni da bekne..S.Andreja bila nekad puna srba kao i Pečuj
    kod mađara se zna...nema vrdanja kao kod nas
    uostalom..tako misle i slovaci...
    a sada ss uniformu obucite pa plačite za Marijom Terezijom i močvarom ovdašnjom
    p.s. baš bi vas voleo upoznati...čisto da vidim tu facu isfrustriranu
  • John

    10.02.2020 23:27
    Pokrovitelji
    I ptice na grani klikću zbog tiranije jednih istih na ovom fakultetu. Država im plaća sve a oni se bahate i ne poštuju državu. Umesto da promovišu pozitivne propise oni ih guše i naslađuju se na taj način. A ustvari su jadnici "prava". Svaka vlast im se dodvorava jer im čine po koju mrvicu protekcje. I vi Mađari vodite prosvetu u Vojvodini 20 godina i ne možete tiraniji stati ya vrat.
  • drr

    10.02.2020 22:39
    unesrećeni ljudi
    Koliko mržnje i frustracija u komentarima, to je strašno... Vojvodina je multietnička sredina i kao takva je kulturno, duhovno i materijalno blago Srbije. Da imate p od istinskog patriotizma u sebi znali bi ste to da cenite i da budete ponosni na to. U takvoj multietničkoj sredini zakonom je propisano da manjine mogu osnovnu i nekoliko srednjih škola pohađati na maternjem jeziku. Da li smatrate da to treba da se ukine? U Mađarskoj je broj Srba ispod 1% a u Budimpešti postoji Srpska gimnazija. U Vojvodini prema poslednjem popisu živi više od 250 000 mađara (13% ukupnog stanovništva), a u nekim sredinama čine više od 90% stanovnika. Kada 12 godina učite neke predmete na jednom jeziku a onda treba da polažete prijemni ispit na drugom jeziku, realno niste u ravnopravnom položaju. Jedno je znati pričati na srpskom a drugo je pokazati znanje iz nekog predmeta. Zbog toga je zakonom data mogućnost da se prijemni ispit polaže na maternjem jeziku. Kome to može da smeta? Kako je moguće da baš na pravnom fakultetu krše važeći zakon?! Kakvi su to ljudi koji se osećaju dobro samo ako nekom drugom oduzmu nešto? Šta mislite kako je biti manjina u Srbiji? Nije baš med i mleko. Šovinizam i prikriveni fašizam je živ i zdrav na svakom koraku. Samim Srbima se ovakva Srbija smučila, mladi beže u svet (i to u velikom broju baš sa mađarskim pasošem, da ironija bude još veća).
  • dijasporac

    10.02.2020 22:33
    @ExStudent
    Sine, prvo sam mislio da se zezas sa onim "prestonica NE kulture i NE postovanja " a onda videh da si dalje napisao "samo promovise", pa rekoh "tko je to nama sve u Vojvodistanu bio student"...
    ******
    @VladaN
    ... nekads grad za divljenje u svakom pogledu je danas grad za “divljanje”, grad nacionalizma, netrpeljivosti, netolerancije..
    *******
    Novi Sad bio grad tolerancije i 1848, 1878, 1914, 1941, 1945, 1974, 1988, 1991? Mislim, mozda sam i neku bitnu godinu preskocio... U sustini ispod ovog grada kljuca nacionalizam vekovima, samo se nekad Titovi pioniri i sunorasi kleli u to da je to grad bratsva, jedinstva, tolerancije i ljubavi medju komsijama. Nekako ih ta prevrtljiva istorija uvek demantuje.
  • Iz prve ruke

    10.02.2020 22:19
    Petar10.02.2020 • 20:06
    Picuka
    Danas mi je komšija rekao, njegov sin pohađa srpsku gimnaziju u mađarskoj, dobija besplatno udžbenike, besplatan je internat, plaća doručak, ručak i večeru 3,5Eu, oko 400 dinara. Ako već pametuješ, znaj o čemu govoriš.

    Pričate o gimnaziji, a ovde se radi o fakultetu. Nije ni blizu isto.
    Ja sam polagao prijemni na srpskom iako mi je mađarski maternji jer je ovo ipak Srbija. A o tome koliko nas vole ,,s one strane granice" znaju i ptice na grani. Svaki put carinik prevrne očima kad vidi da znam jezik.



  • Mu name is Dragan

    10.02.2020 22:09
    Porse
    Sta kaze Upravni akt ili Akt uprave
  • Micika

    10.02.2020 22:09
    alo alo
    Turci u Nemackoj i Madjari u Vojvodini? Zar je to isto? Alo, udzbenike u ruke.
  • Dudarim II

    10.02.2020 22:04
    Nema veze sa jezikom...
    Prijemni ispit se polaže kako bi se potvrdile ocene stečene u osnovnoj i srednjoj školi, a sve kako bi se po zasluzi upisivali brucoši. Prijemni ispit za fakultet nije provera znanja za ono što ćeš studirati, već provera znanja onoga što si učio...

    Lepo dajte zadatke iz fizike i matatike na prijemnom za pravni i neće biti dalje ovakvih situacija...

    U prevodu, nisu ta deca tražila da fakultet uče na madjarskom, već da prijemni bude na jeziku koji govore i na kom su učili školu...

    Realno kakve veze ima gorski vijenac ili arheološko nalazište U Lepenskom Viru sa svadjom komšija oko tarabe???

    Ili lepo da se napravi jedinstveni test opšteg obrazovanja sa 100.000 pitanja i 100.000.000 kombinacija i gotovo... polaže se na bilo kom fakultetu/višoj tokom cele godine, platiš svaki put kada hoćeš da izadješ, kome se ne svidja rezultat polaže ponovo... juna se lepo prijaviš na željini fax sa ti rezultatom, odmah znaš da li imaš prodju ili ne, ako te ne prime polaži opet
  • novo pravo

    10.02.2020 22:02
    kao da je Pravni fakultet studirao na Sudu
  • Nsn

    10.02.2020 22:01
    @Marija Terezija
    Tako smo omiljeni i cenjeni zato što sami sebe ne poštujemo ni najmanje što dokazuje i ova presuda.
  • bole

    10.02.2020 21:49
    jeli sud sudio na srpskom il madjarskom
  • Inspektor Višekruna

    10.02.2020 21:21
    Neverovatno!
    Ako zakon ne valja treba ga menjati a ne izvrdavati!
    Neka pravni faks podnese zahtev za izmenu zakona, donošenje novog...
    Nije li doc. Martinović šef najveće poslaničke grupe u skupštini?
    A ako insistiraju da oni koji koriste pravo da polažu na mađarskom, polažu srpski jezik znači da sumnjaju u prosvetni sistem srbije i sumnjaju da za 12 godina učenja mnogi nisu naučili srpski jezik!
    A na testiranju iz srpskog jezika, ne bi samo mađari prošli loše, sa obzirom ko sve upisuje pravni.
  • VladaN

    10.02.2020 21:15
    Novi Sad...
    ... nekads grad za divljenje u svakom pogledu je danas grad za “divljanje”, grad nacionalizma, netrpeljivosti, netolerancije...Sve što su nam nacionlističke frustracije mogle doneti se nažalost sjatilo ovde... tako da “ Pravni” sa ovom ekipom od dekana do onog klempe i ništa bolje ne nože doneti.
  • Mate

    10.02.2020 21:09
    Totalno neinteligentno
    Studiras PRAVO u Srbiji i planiras da radis u Srbiji a ne znas srpski jezik.. Pa sinko, razmisljas li ko ce te zaposliti? Ako ne znas srpski neces naci posla ni u Senti ni u Kanjizi.. a ni u Madjarskoj jer ti tamo ne vredi diploma...Nemam nista protiv, al samo razmislite koliko cete se ograniciti geografski kada budete trazili posao...
  • V

    10.02.2020 21:06
    @pojedini
    nema mesta reciprocitetu.
    Iz prostog razloga što srpski u Mađarskoj nije zvaničan jezik.

    Mađarski u Vojvodini jeste zvaničan jezik, pa se kao takav mora valjda negde i koristiti, zar ne?

    A tako je zbog proste matematike - koliko je Srba u Mađarskoj, a koliko Mađara u Vojvodini?

    Vojvodina i Srbija su domovina svih, ne samo Srba.
  • /

    10.02.2020 20:55
    /
    belgija: table na francuskom, nizozemskom/holandskom i engleskom
  • Dragan

    10.02.2020 20:39
    A kako to ide u Mađarskoj
    Ćerka mi ide u školu u Mađarskoj. Ja se toj zemlji divim. Tamo svako mora da priča i radi na Mađarskom. Što ne bi i mi malo tako?
  • Marija Terezija

    10.02.2020 20:33
    oduvek sam se pitao zbog cega smo toliko omiljeni i cenjeni u Evropi .
  • Petar

    10.02.2020 20:06
    Picuka
    Danas mi je komšija rekao, njegov sin pohađa srpsku gimnaziju u mađarskoj, dobija besplatno udžbenike, besplatan je internat, plaća doručak, ručak i večeru 3,5Eu, oko 400 dinara. Ako već pametuješ, znaj o čemu govoriš.
  • Joe

    10.02.2020 20:04
    Немачка?
    То онда значи да сви треба да тужимо Немце када нам траже Б1, Б2 и остале потврде о знању немачког језика? Такође и канађане када траже Ц1? А мрске американце код којих полажеш познавање језика и историје да би добио зелену карту?
  • J

    10.02.2020 19:58
    ovo nije diskriminacija madjara,ovo je diskriminacija srba ili pak svih ostalih manjina iz vojvodine ...
    da vidim kad bi turcin u nemackoj na turskom polagao bilo sta...
  • Anonimus

    10.02.2020 19:43
    Učitelji prava a krše propise...
  • Gau

    10.02.2020 19:40
    Kako studirati, koristiti udzbenike i polagati ispite na jezik koji ne znas? Od takvih primera sve je i pocelo.
  • ExStudent

    10.02.2020 19:21
    ujvidek - bekfles
    A neke ostavke, otkazi nikom nista??? bzvz
    Novi Sad je bas prestonica NE kulture i NE postovanja nacionalnih manjina zato sto vlast
    samo promovise srbovanje, neki nacionalizam, i generalno zatupljlivanje naroda lazima, zastrasivanjem i nemoralom... ma kultura bezi odavde, kao i vecina studenata sa novosadskog univerziteta
  • Vule

    10.02.2020 19:08
    Lako rešivo
    Treba i diplome da izdaju na mađarskom jeziku. Pa neka poslodavci odlučuju!
  • Iziiii

    10.02.2020 19:04
    Isto tako
    Kakav reciprocitet...oduševljeni smo orbanizacijom Vojvodine...
    Kako da ne...tako isto moje sestre studiraju na maternjem srpskom po mađarskim državnim fakultetima u Pešti i Segedinu...
    Gde to Srbi kao manjina mogu da studiraju Pravni fakultet na srpskom? Na Marsu verovatno!
  • Srba

    10.02.2020 19:04
    Kuhinja radi
    Upravo zbog ovakvih presuda gubi se vera u nezavisno i slobodno sudstvo. Da li postoji dobronameran covek u Vojvodini koji ne postuje prava nacionalnih manjina, ali polagati prijemni ispit na jeziku koji nema nikakve veze sa akreditovanim studijskim programom je cist egzibicionizam i izivljavanje manjine nad vecinom. Cisto politikanstvo i glupiranje do bola - nesto kao prijemni na engleskom koji polazem na slovackom.
  • Er

    10.02.2020 18:56
    a sta je tacno problem?
    Pa hoce li predavanja imati na madjarskom ili na srpskom (tj. srpsko-hrvatskom, ali ajde) i hoce li posle pravne poslove obavljati na madjarskom ili na srpskom? Na prvom mestu je nedopustivo ziveti 20 godina u drzavi i ne znati se sporazumevati na jeziku te drzave. Je l' Madjarska dopusta srpskoj manjni polaganje prijemnog na srpskom? Ne, niti bi trebalo tako nesto uraditi jer je sramota ne znati jezik drzave u kojoj zivis toliko godina.
  • dijasporac

    10.02.2020 18:51
    Sine, dokle ce bre da traje ta prica, omoguciti nacvionalnim manjinama da polazu prijemni na maternjem jeziku kao sto nalaze zakon, sta je tu sporno?

    Ali na prvoj godini studija uvesti predmet srpski jezik za sve studente Pravnog fakulteta pa da se verifikuju ocene iz srednjih skola kako nacionalnih manjina tako i vecinskog naroda. Nije na odmet da buduci pravnici kao ljudi koji rade sa drzavnim sistemom znaju zvanican jezik u drzavi na prihvatljivom nivou sto se tice pravopisa i konverzacije. Ovako imate sudije ili drzavne sluzbenike koji grese vremena, padeze a o pravopisu ni da pricamo.
  • picuka

    10.02.2020 18:47
    samo
    pitam da li je tako i u magyarorszag isto,ne daje drug orban,reciprocitet u punom kapacitetu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna