Autor: 021.rs

Novi Sad
22.02.2020.
13:00 > 13:03
"Sajam zavičaja", drugi po redu, otvoren je na Novosadskom sajmu.
  • /

    25.02.2020 22:50
    /
    mr g se nikada nece oglasiti na ekscese tipa zatrovanih bazena, ns-a na vodi, promenade, ledene sume i slicnih krimogenih aktivnosti.
    koliki je broj madjara da ucestvuju u njima?
  • nemanja

    25.02.2020 08:08
    @Prestonica "kulture"

    Vas stil pisanja i nacin izrazavanja me veoma podseca na gospodina G .
  • purgerNS

    24.02.2020 23:14
    kaže tu neki "mi vas pustili"..hahaha pa jedan jogurt u glavu i odma dižete rukice u predaju
  • Prestonica "kulture"

    24.02.2020 15:11
    @Slaninar Ponovo vas pitam, zašto lažete? Izbeglice uopšte nisu "beneficirane iz državnog budžeta", a na stranu da i ovo što dobijaju od UNHCR dobija samo deo njih koji se nisu uspeli snaći. Zato po treći put pitam, zašto lažete?
    Jasno je da kao velikovojvođanin i nadripatrijota vidite samo Vojvodinu a ne Srbiju, a isto tako neko ne vidi nikakvu Vojvodinu već vidi Banat, Bačku, Srem pa čak i Baranju. Verujem da vam nedostaje vreme kada ste proganjali neaustrougare po oblasti današnje Vojvodine a za koje ste skovali taj "kulturan" naziv "untermenschen", kada ste ispoljavali svu tu "harmoniju življenja" dok ste Srbe streljali podno Tvrđave, dok ste sa iste razrušili bezmalo celi Novi Sad i pobili skoro sve Srbe u njemu, dok ste zabrinuti za higijenu ih bacali pod dunavski led. Lepa je to bila "harmonija" za svakoga danas ko je neobrazovan odnosno ko namerno žmuri na zastrašujuće zločine kakvi su vršeni nad srpskim narodom na ovim prostorima a i šire, te ima obraza da laže o "harmoniji življenja".
    Niko nije doneo šovinizam i ksenofobiju u Vojvodinu, oni su ovde oduvek i bili a jasno je da nije potrebno mnogo pa da se ispolje baš u ovakvom društvenom talogu kakvom nažalost pripadate, kojima su puna usta poštenja dok ste u stvari ono najbednije što je stvorio ljudski rod. Nikada iz usta pridošlica nisam čuo takve odvratne, ksenofobične i šovinističke fraze o bilo kome, a kakvim ih ovde svakodnevno "častite". Hvala i vama na nesebičnom doprinosu da postanemo prestonica "kulture".
  • Zašto vas ne volem

    24.02.2020 10:59
    Nisu isto ljudi iz Like koji su naseljeni u Vojvodinu dvadesetih godina prošlog veka, kao oslobodioci, i ovi iz devedesetih koji su pobegli. Da pobegli. 300.000 njih. Da je svaki deseti opalio iz puške, ne bi trebali da beže. Dali smo im školu, zdravstveno osiguranje, pustili ih da zidaju bez dozvola, a oni su nam vratili otimanjem radnih mesta po javnim preduzećima koja smo mi stvorili.
  • Slaninar

    23.02.2020 19:32
    @ prestonica kulture
    Nemam ja šta da lažem. Lagali su oni koji su svojom lažnom politikom i još lažljivijim patrijotizmom doveli sav taj unesrećen narod iz ostalih republika u srbiju i vojvodinu kao izbeglice. Čak i posle 30 godina "izbeglice" postoje ali nikako ne vidim razlog zašto su beneficirani iz državnog budžeta kad je velika većina dobro obezbeđena. Meni ne treba nikakvo zavičajno organizovanje, ja sam ovde rođen i vojvodina je moja domovina a volim je više nego bilo ko od ovih pridošlih koji prema vojvodini respekta nemaju. Takođe nisam protiv niti mrzim bilo koju poštenu dušu. Što se i vidi iz mog komentara samo što su tebi prsti brži od napaljenog mozga pa ti se "omakla" generalizacija i etiketiranje fašizmom i ksenofobijom. Nije ti uspela zamena teze. Nice try. O ugnjetavanju treba samo dobro pročitati naslove novina i u generalnom smislu biti dobro obavešten aktuelnim događajima. Od 88-e vojvodina je pogubila mnogo svojih institucija i sve je stapano pod jedan centralistički šešir. Vojvodina je pokrajina u sastavu srbije a ne severna srbija. To je naziv koji su skovale nadri patrijote i velikosrbi. To su isti ti koji su proganjali nesrpsko stanovništvo po vojvodini, valjda zato što nisu imali čista srpska krvna zrnca. I još nešto, netrpeljivost, šovinizam, ksenofobija pa čak i fašizam su donešeni u vojvodinu. Vojvodina je više nacionalna sredina, živeli smo zajedno u harmoniji svi bez obzira na nacionalnost ili religiju dok nije počelo sa propalim projektom velika srbija.
  • V

    23.02.2020 19:06
    @čitaoci Prestonica "kulture"
    dotični "komentator", poznat ovde pod još gomilom nadimaka, ne bi li ostavio utisak veće zastupljenosti svojih nazadnih i fašističkih ideja, ne samo da nema niti 1 argument i kontraargument, nego "komentarisanje", u svojoj opsednutosti i mržnji prema svemu vojvođanskom doživljava lično, srozava se na nivo uvreda, kletvi i izvrtanja.

    Dotični ne razlikuje, navodnu, kako kaže "mržnju prema svemu srpskom", od istinske mržnje prema nazadnim, fašističkim, velikosrpskim stavovima koji se poturaju i predstavljaju kao patriotizam, a zapravo su njegova suprotnost i doveli su nas do toga da smo na dnu Evrope.

    Takve je najbolje ignorisati, a već po stilu i sadržaju će se videti pod kojim sledećim nadimkom će se ovde manifestovati, zloupotrebljavajući slobodu govora na 021.
  • Prestonica "kulture"

    23.02.2020 17:53
    @V Kada se javi perjanica i predvodnik novosadskog fašizma, taj beskrajno maliciozan i zao "komentator" koji na ovim stranama godinama širi mržnju i netrpeljivost prema svemu što ima čak i prizvuk "srpsko", čiji ne postoji jedan komentar a da nije na bilo koji način uperen protiv Srbije ili srpskog naroda a kojih bi se i Horti lično postideo, definitivno ga treba poslušati. U redu, pravićemo se blesavi da pojam "Balkan" ima isključivo geografsko a nikada nije imalo političko značenje koje je itekako prisutno još od Berlinskog kongresa, te ćemo se praviti još blesaviji da sam u svom izlaganju mislio na jedno kada je očigledno da sam govorio o drugom, bar očigledno svakome ko nije ostrašćeni neofašista koji je umislio da je privatan vlasnik Vojvodine i vlasnik života i sudbine njenih stanovnika. Vi ste, lično vi, predvodnik novosadskog fašizma. Lično vi ste lice nazadnih, profašističkih ideja ko sme a ko ne sme da živi u "vašoj" Vojvodini koje propagirate na ovim stranama koje ste odabrali za javno glasilo svog bezumlja. Zbog lično vas i vaših, srećom malobrojnih istomišljenika je Novi Sad danas najveće leglo fašizma na "političkom" Balkanu. Ni u jednom mestu u Vojvodini a ni Srbiji nema ovakvih izliva mržnje, netrpeljivosti, ksenofobije i šovinizma kakvog ima u Novom Sadu. Ni u jednom. Hvala vam na vašem doprinosu da postanemo prestonica "kulture", propali bismo bez vas.
  • V

    23.02.2020 17:04
    @Prestonica "kulture"
    nakon savetovanja jednom od komentatora da upiše večernju školu ne bi li završio/la osmogodišnje obrazovanje napisali ste:

    "Novi Sad je trenutno najveće leglo fašizma na Balkanu."

    Kad smo već kod nezavršene osnovne škole - Novi Sad nikako ne može biti "najveće leglo fašizma na Balkanu", čak i kad bi bio "najveće leglo fašizma" iz prostog razloga što Novi Sad uopšte i nije na Balkanu, nego u Srednjoj Evropi.

    To je gradivo osnovne škole.
    Prema tome, zna se ko ovde treba da upiše večernju školu i završi obavezno osmogodišnje obrazovanje.
  • Prestonica "kulture"

    23.02.2020 15:51
    @Slaninar Za vas imam veoma jednostavno pitanje koje glasi: zašto lažete? Navedite datum ili datume kada ste pokušali da organizujete bilo kakvu manifestaciju sa temom "Sajam vojvođanskog zavičaja" ili nekom srodnom, i poimence ko vas je i na koji način sprečio u tome. Kako se Vojvodina "ugnjetava ili uništava", tako što nije sve onako kako vi lično hoćete da bude? Tako što niko da vam usliši želju da protera "dođoše", zato ste "ugnjetavani"?
    Vojvodina jeste Severna Srbija jer je deo Republike Srbije i nalazi se na njenom severu, a ako vam to nije jasno jedino što vam mogu preporučiti je da upišete večernju školu i konačno kompletirate obavezno osmogodišnje obrazovanje. To je makar i istina, koliko god se vama ona ne dopadala iz vaših ličnih, sebičnih razloga, a kao takva nije ni blizu sijasetu uvreda koje vi svakodnevno sipate ne samo o centralnoj i južnoj Srbiji i tamošnjim građanima, već i o građanima u regionu kao i građanima Vojvodine koji nemaju dovoljno čista krvna zrnca po vašim nepisanim, profašističkim standardima. Novi Sad je trenutno najveće leglo fašizma na Balkanu. I namerno kažem Novi Sad a ne Vojvodina jer se ovolika količina šovinizma, ksenofobije, mržnje i netrpeljivosti ne beleži nigde drugde u Vojvodini osim u Novom Sadu. Definitivno je vrhunac idiotizma i krajnje neznanje i nepoznavanje prilika na terenu onoga ko je odredio da ovakav Novi Sad postane prestonica kulture.
  • Slaninar

    23.02.2020 14:13
    @ Prestonica kulture
    Ta ne sedimo mi skrštenih ruku već vezanih. Ta naša ravničarska dobrota i tolerancija nas je skupo koštala. Mi ni sada nemamo ništa protiv onih koji su tu jer drugi izbor nisu imali ali smo definitivno protiv onih koji se prema Vojvodini odnose kao prema koloniji. Pa zaboga, imamo Mirovića kao premijera Vojvodine. Gde ćeš većeg dokaza da se Vojvodina ne ugnjetava i uništava?!
    Još povrh toga nazivate nas severnom srbijom.
    Pa gde to ima...
  • ciga

    23.02.2020 12:45
    ns
    @Izlagač
    Niko normalan ti neće reći da je lepo što si ostao bez svoga,ali je problem što ti je tamo negde sve uništeno a ti si došao da uništiš moje i to radite iz dana u dan i sve jače i sve gore.I nemoj da mi kažeš da nije tako,pošto jeste i vidi se na svakom koraku.
  • Prestonica "kulture"

    23.02.2020 12:02
    Prestonica šovinizma(prim aut)
    @buc buc Ne razumem vas, čekate da vam "dođoši" organizuju "zavičaje vaše Voše" dok vi sedite skrštenih ruku? Da li vam organizovanje takve manifestacije brani onaj isti koji vas je vaspitao da budete ksenofob i šovinista?
  • @bananarama

    23.02.2020 12:02
    ... i uvek zajedno ratovali protiv Srbije. Nije nevazno, pa da to izostavis.
  • Komsija

    23.02.2020 09:25
    Sve pohvale izlagacima, uz narodne nosnje, pesme, kuhinje i knjiga lepo docarana istorija i zivot Srba u zapadnim krajevima Srbije. Bilo je dosta dece, sto je za pohvalu, da umesto granda i parova vide nesto pametno!
  • V

    23.02.2020 08:08
    paradoksalno
    u svemu ovome najparadoksalniji mi je broj minusa na komentar tipa Da li Ceca peva na ovoj "manifestaciji"?

    Ko je na to lupao minuse?

    Oni koji kritikuju ovu "manifestaciju" jer je deo sveukupnog promovisanja isključivo i samo onih pridošlih iz pasivnih krajeva SFRJ i potpunog ignorisanja i zatiranja vekovnih autohtonih tradicija Vojvodine sigurni nisu lupali minuse na ovaj ironičan komentar.

    S druge strane, malobrojni koji podržavaju ovu "manifestaciju" svakako vole lik i delo Cece.
    Pa ne znam što bi oni lupali minuse.(???)

    Bacanje kamena s ramena, okretanje volova, lomače ispred zgrada, bahatost, nametanje, bespravna gradnja i bespravno priključivanje na infrastrukturu, šund, neukus, netolerancija, ksenofobija, turbofolk… ali pre svega neprihvatanje zatečene kulture i neprilagođavanje nego nametanje svoga je ono što mnogima ovde smeta.
    Vojvodina i Vojvođani jesu tolerantni, tolerantniji nego što bi trebali biti, ali ne može se biti tolerantan prema onima koji nisu tolerantni.
  • Dr

    23.02.2020 07:06
    @izlagač
    Zato su i negativni komentari jer smo ostali bez svog zavičaja.Došli ste,primili smo Vas a sve ste nam oteli.Svetite se na nama.Tražite poštovanje a ništa ne poštujete.Glasačka ste mašina onih ,koji su Vas svojom retorikom i odveli iz zavičaja.Što se njima ne svetite već i dalje učestvujete u njihovim ratnim igrama.Razmislite malo....
  • +384

    23.02.2020 04:50
    Tik-tak
    Mozete sta 'ocete, al' ne mozete dokle 'ocete. Ima puno ljudi koji su dosli i uklopili se, a da se nisu laktali da budu direktori, sefovi, niti su terali nekog iz Vojvodine. Ima i ljudi koji su zavrsili srednju skolu sa manje od 23 godine, pa opet nisu na funkciji.
    Ovaj sajam je isto toliko diskriminatoran kao sto je bila odluka austrougarske vlasti da mom pradedi ne dozvoli da zavrsi gimnaziju, jer se "ne zna izrazavati na madjarskom". Madjarski je tada bio sluzbeni jezik, iako su vecina u mom gradu bili i ostali Srbi. Kako je prosla Austro-Ugarska svi znamo, a kako ce proci ova sklepacina od grabljivih politicara koju niko normalan ne zove drzavom... to takodje znamo, al' necemo sebi da priznamo.
    Normalnim ljudima svih nacionalnosti, vera, zavicaja i tako redom, smetaju budale, nacionalisti, a ponajvise lopovi, jer ugrozavaju njihovo postojanje. Kad dodje "maca na vratanca" uglavnom najgore prodju posteni i oni koji misle da nisu nista skrivili. Tako su i mnogi od ovih ciji se obicaji obelezavaju ostali bez svog zavicaja. Nisu cinili zlocine (bar se nadam da vecina nije), ali se nisu ni protivili. Ima nas koji dobro pamtimo kako su se pravili vazni za vreme rata, a onda u traktore, pa u mater... Srbiju, pa ih onda skrenuli na kravu muzaru Vojvodinu.
    Austro-Ugarska je smatrala da ce trajati vecno, isto je i Hitler mislio za III Rajh... pogledajte oko sebe i nastavite niz. Vreme polako istice, tik-tak...
  • /

    23.02.2020 00:25
    /
    cg-orci su zakasnili da odvoje vojvodinu.
    sada ih je rs zamenila na pozicijama
  • Patak

    22.02.2020 23:53
    Ultra turbo folk
    Sajam zavicaja pod nazivom "deveta ofanziva".
  • Sale NS

    22.02.2020 23:03
    Nadam se ...
    ... da je ovaj skup zatvoren!
  • LIKA

    22.02.2020 22:10
    Hahaha, koji izlivi frustracija, zavisti i mrznje ovih nesrecnih domorodaca, prava milina za citanje i likovanje. Mozda da malo pomjerite te debele vojvodjanske zadnjice i napravite nesto u tim svojim jadnim i propalim zivotima, pa vam nece drugi biti za sve krivi.
  • Sremac

    22.02.2020 21:41
    Baš kao što neko ovde reče u svom komentaru. Znate vi jako dobro zašto vas domaći ne vole. Dovukao vas je Milošević sa velikim planom stvaranja velike srbije i naseljavao po Vojvodini kako bi dobio glasačko telo koje na ovim prostorima nije imao. 30 godina ste izbeglice, imate pomoć od države i uvek ste povlašćeni u odnosu na Vojvođane. I dan danas ste glasačko telo onih koji su vas oterali sa vaših ognjišta i zavičaja. Niste se nešto trsili da odete na svetu srpsku zemlju Kosovo nego ste se ukorili u mirnu ravnicu a o Kosovu samo prodajete maglu. Svako ima granicu tolerancije pa čak i mi Vojvođani.
  • eto

    22.02.2020 21:31
    Eto ja ne mogu na sajam. Meni je zavičaj u Novom Sadu.
  • M

    22.02.2020 20:06
    Gde su ovde obicaji Srba iz Vojvodine kao i Bunjevaca,Slovaka,Rusina i drugih???Ipak je ovo Vojvodina,a ne Bosna ili Lika.Radi se na tome da se zatre specificnost i obicaji Srba iz Vojvodine kao i drugih naroda.
  • Jelena

    22.02.2020 20:00
    Fuj.
  • joua

    22.02.2020 19:54
    Nemam nista protiv ovog sajma ali imam protiv toga sto su zeme iz zavicaja popunile sve najvaznije fotelje u gradu stavljajuci u njih svoje zene , bracu , sestre , kumove , kojekakve rodje , ...
    a vecina ih poseduje cuvene "diplome" kojekakvih mega.... "fakulteta" .
  • rajko

    22.02.2020 19:15
    novosađani
    Poštovani Novosađani po popisu iz 1921 godine Novi Sad je imao 39 000 stanovnika a od toga 16 000 Srba. Verovatno ovim "Novosađanima" što im smetaju dođoši fali što nisu ostali sluge i svom voljenom gradu.
  • no pasaran

    22.02.2020 18:52
    Okupacija u 26 slika.
  • bananarama

    22.02.2020 18:38
    Čitam komentare i ne mogu da verujem. Odakle tolika mržnja Vojvođana prema Srbima iz Slavonije, Like, Banije, Korduna, . . . .Svi vojvođanski Srbi, Srbi sa Korduna, Banije, iz Like i Slavonije su u neku ruku zemljaci. Sve je to nekada bila Vojna krajna a svi Srbi sa prostora današnje Vojvodine, Slavonije, Like, Banije, . . . su bili zakleti austrijskom caru, služili austrijskog cara i ginuli za austrijskog cara. Na osnovu toga su i dobijali privilegije, zemlju, škole, kulturnu i crkvenu autonomiju. Svi su služili istu vojsku i imali isto državljanstvo. To je sve bila jedna oblast. Samo što se na svakih 50 kilometara razlikovala narodna nošnja i dijalekt srpskog jezika. I sada recimo rođeni Novosađanin za nekog recimo iz Petrinje, Karlovca, Gospića, Osijeka... govori kako je taj stranac, glupak i primitivac a svima nama zajedno su pradedovi čuvali zadnjcu cara Franje. Svi Srbi koji su živeli u okviru nekadašnje Vojne krajine imaju identičan kulturni obrazac.
  • Milica

    22.02.2020 18:37
    Sa planine jedino volem sneg, jer samo on dodje, a ne postane odmah direktor!
  • Joja

    22.02.2020 18:34
    Jel na standu pravih vojvodjana prodaju casu vode?
  • dragan perković

    22.02.2020 18:33
    Ds
    Poslednji put su običaji u Srbiji promovisani u SFRJ gde je svako selo imalo kulturno umetničko društvo,redovne priredbe,desetine festivala pevačmih društava.Sada su polu gole pevaljke sa silikonima.Kad ste poslednji put videli Cecu u narodnoj nišnji,kada je dovela neku grulu koja negije izvorne igre ?Gledam evropske emisije njihove muxike-pevači i igrači u nošnjama kraja odakle su,snimanu u kraju odakle du,mikad na sajmobima,studijima.Obo kod nas je primitivno,kićerajski.Ali fašisti rade jedino što znaju.
  • Bljuc

    22.02.2020 18:22
    Bljuc
    Bljuuuuuc
  • Kradi brate!

    22.02.2020 18:15
    Jal radova, jal sajmova...
    Đe ta faktura, haaa? Koliko je moje od toga, aaaa?
  • Milica

    22.02.2020 17:58
    Ovaj Milicevic je nesto najgore sto je Vojvodina imala na politickom nebu ikada. Rukovodi Vojvodinom tako da je ukida i zatire gde god moze.
  • Izlagač

    22.02.2020 17:46
    Da li bi svi ovi što komentarišu negativno isto mislili da i oni ostanu bez svog zavičaja, ali iskreno?
  • RMosha

    22.02.2020 17:36
    samo u smrdoslaviji
    Neopisiva je ksenofobija i mrznja prema drugacijima u ovoj pokrajinskoj tvorevini .
  • Mire

    22.02.2020 17:33
    za NSrdjan, Vukovar,

    Pa razmislite, sigurno nije bezveze i iz dosade. Sigurno ste sto puta čuli već razloge, nego se pravite blesavi. Jednostavno ne volimo seljanu generalno, a ima tu i ozbiljnijih razloga. Jedan od tih jeste da nismo tolerantni prema netolerantnima. Ti ljudi zaista imaju problem da prihvate kulturu mesta i naroda u koje su došli. Naprotiv, oni nas preziru jer smo multikulturalni, a oni su od toga pobegli i sa sobom doneli prezir i ksenofobiju. Takođe nije ništa novo da su većinom zadrti. A misle da nismo dovoljno Srbi, da sad ne pišem sve o tome. Valjda im u ostatku Srbije nije tako. Šteta što im iz Beograda nisu dozvolili da pređu Dunav i odu kod njih za vreme rata, da vide kako ih vole. Ako ima toliko ljudi koji ne vole te grupe ljudi koji su došli, nemoguće da nema nikakvih problema sa njima.
  • Ju ju

    22.02.2020 17:32
    Iju
    Lepo je da je toliko malo ljudi ovde ružno komentarisalo. Ti ružni komentari ne potiču od ljudi čiji su preci ovde došli dosta ranije, već od onih koji se stide svog porekla i čiji su preci ovde došli posle Drugog svetskog rata. Žao mi vas je, ali dobro. Interesantna je ta pojava.
    Moji su preci ovde došli jako davno i nisam imala ništa protiv onih koji dolaze niti onih koji odlaze. Svet se sastoji od ljudi. Kada to shvatimo, biće bolje. Do tad, učite i čitajte i ne stidite se svojih predaka, nisu zaslužili potomke kojima je drugi kriv što ne mogu da se pokrenu i urede sebi svoj život ili uvide koliko su srećni. Živeli!
  • oklen siti

    22.02.2020 17:26
    hoce li pevati i Ceca ?
  • Apel

    22.02.2020 17:25
    Sajam po definiciji predstavlja manifestaciju na kojoj se promovise neka roba ili usluga. Sta ovi prodaju? Zavicaj???
    Sva ta zavicajna udruzenja dobijaju lepe pare iz buzeta pa je red da ih potrose kod istih tih koji su im ih i dali. Moraju novci da se vrate. A vi se raspravljajte o dodjosima i strosedocima do sutra, i razmislite o tome kad je zavicaj postao roba, ma gde se geografski nalazio.
  • Anti Putin

    22.02.2020 17:22
    moram priznati da me ovaj sajam izuzetno zanima .
  • buc buc

    22.02.2020 17:21
    a zavičaji naše Voše ništa? gde su običaji Srema, Banata, Bačke i Baranje?
    sramota, kakva diskriminacija...
    čemu okupacija i promocija dođoša na račun starosedelaca?
    Tuga od grada, prihvatni centar za propale sudbine...
  • Ds

    22.02.2020 17:20
    ...
    Ne postoji autohtona vojvođanska nošnja; lala nije odrednica za nekog iz vojvodine već za srbe iz banata; većini vojvođanerskih šovinista dede došle iz bosne i hrvatske posle 2. sv. rata ; ovi što imaju naci komentare ozbiljno bolesni u glavu...
  • Marko

    22.02.2020 17:09
    Sns bil klinton
    Jel zbog ovog struja poskupela 10%ili zbog kupovine glasova?
  • Rade NS

    22.02.2020 17:00
    Dokle
    Će te biti izgnana, izbegli prebegla lica? Koliko vas nema hrvatski pasoš? Kako vas više nije sramota da se zovete izbeglice? Kako vas nije sramota da imate 2 lične karte?
  • Primer

    22.02.2020 16:54
    NSrdjan 22.02.2020 • 16:18
    Ne znam sta to ljudi koji su dosli sa strane toliko lose rade, kad su Novosadjani ovoliko isprovocirani, ostrasceni i puni mrznje?
    Ne znam koje si godište, ali da si bio "svedok vremena" kada je 90ih odjednom došlo toliko ljudi iz, reći ću slobodno, ruralnijih krajeva, možda bi ti bilo jasnije. I oni su bili nesnadjeni i uplašeni pa je valjda bahatost i agresivnost bio njihov način privikavanja. Evo ti jedan primer: do tada su svi poštovali kućni red, a onda odjednom novi komša iz Bosne je rešio da on može da buši i burgija kada to njemu odgovara. Puno ih je pridošlo sa svojim navikama bez želje da se asimuluju u novu sredinu.
  • Ns

    22.02.2020 16:41
    Diskriminacija vojvođana
    Da znate reda, vratili bi prvo ono što je oteto vojvođanima i to onda kada je, kao i danas što se radi, drugima poklanjano.
  • Komšinica

    22.02.2020 16:31
    Dokle
    30 godina ih pomažemo,stambeno zbrinjavamo,zapošljavamo. Di su naša deca?
  • NSrdjan

    22.02.2020 16:18
    Ne znam sta to ljudi koji su dosli sa strane toliko lose rade, kad su Novosadjani ovoliko isprovocirani, ostrasceni i puni mrznje?
  • 1

    22.02.2020 16:08
    Ksenofobija je ozbiljna bolest.
  • Vukovar

    22.02.2020 16:00
    Vukovar
    Pa vi "vojvodjani" se hvalite svojom tolerantnoscu obzirom na multikulturalnost, cemu onda ovakvi komentari? Smeta vam sto se promovisu srpski obicaji, nosnje.... da je bio neki p. d. rbal ili slicno zdusno bi ga pozdravili!
  • Jovandeka Babic

    22.02.2020 15:55
    Sto ne odete u lepe zavicaje za vikend, to vam je samo stotinjak km. od Vojvodine? Nije Vojvodina preko Atlantika od vase Me-djedovine pa da ste spreceni nJegovat' vase obicaje. Naucite da postujete sredinu i obicaje pokrajine u kojoj zivite.
  • Deran

    22.02.2020 15:42
    Bosanski Novi
    Novi Sad -Bosanski Novi...Ako vam toliko fali zavicaj sto se je vratite ,bice bolje i vama i nama,,,
  • Vojvodina

    22.02.2020 15:00
    Koment
    Počelo je intenzivno naseljavanje Novog Sada i okoline "zavičajcima" uz apsolutnu podršku SNS vlasti! Imam utisak da živim u Banja Luci a ne u Novom Sadu! Pustili smo divlje da oteraju pitome! Organizujte dane zavičaja u Beogradu, hvala vam na satiranju Vojvodine i Novog Sada! I migrante naseljavate u Vojvodinu! Sramota
  • Nemanja

    22.02.2020 15:00
    Sa jednom reci se ovo "cedjenje i iskoriscavanje Vojvodine" naziva: Bosanizacija ili Crnogorizacija.
  • Laloš

    22.02.2020 14:58
    Ako nema pečeni vo ja ne dolazim.
  • Hattori Hanzo

    22.02.2020 14:32
    Limanske izbeglice
    ...jel ima štand za izbegle Limance. Ima nas Limanaca što smo izbegli na Grbavicu, pa da pitam ima li za nas neki, fond za pružanje pomoći...ili šta već...
  • Ns

    22.02.2020 14:11
    Ko je ovde lud?
    Pokupili su sve javne funkcije i sada drobe kako im treba dati sansu. Pa jel ima neko ko je nije dobio i to mnogo vise od sanse! Pravo pitanje kada ce oni da pocnu da postuju obicaje i kulture sredine u koju su dosli????
  • Piško

    22.02.2020 13:57
    ...
    Zavičaj je uvek negde drugde, jer u suprotnom bi se zvao domovina.

    Mi vas zovemo da postanete Vojvođani a vi birate da ostanete izbeglice zauvek.
  • V

    22.02.2020 13:42
    a autohtono?
    sveprisutno je zatiranje specifičnosti Vojvodine i krajnje je paradoksalno što to radi vlast Vojvodine, mada imajući u vidu ko je ta vlast...

    Promoviše se i podržava samo nasleđe pogodnih - pridošlih iz pasivnih krajeva SFRJ.
    A autohtonih Vojvođana kao da nema.

    Na manifestacijama u Vojvodini mladi obučeni u srbijansku nošnju iako postoji vojvođanska.
    Kada vidimo bilo šta vezano za Rumune, Slovake...?

    Nema veze što je Vojvodina u Autrougarskoj imala ponešto pre Srbije, datum kada je nešto prvi put osnovano/uvedeno u Srbiji je uvek onaj vezan za Užu Srbiju...

    Trubača u centru NS-a ranije nikad nije bilo.
    Sada sve što primitivnije, što drugačije od ostatka sveta...

    Nošnja, muzika, običaji vojvođanskih Srba nisu ništa manje srpski, ali se ne doživljavaju dovoljno srpskim jer su, da tako kažem, finiji i kulturniji, a to nije dovoljno u inat svetu i susedima.

  • Joka

    22.02.2020 13:31
    Pa dokle više stambeno zbrinjavanje onih koji su došli pre 30 godina? Sredi prvo bolnice Milićeviću a onda poklanjaj nekretnine.
  • Neko iz mase

    22.02.2020 13:24
    Torbica ne može da dođe sebi od sreće
  • obicaji su jedno

    22.02.2020 13:19
    a kultura nesto drugo
    "Mi imamo obavezu da pomažemo rad zavičajnih udruženja, a ona da neguju kulturu i običaje. Mislim da sada svi koji su unesrećeni egzodusima u prošlosti, uveliko već osećaju kao da su se ovde rodili, jer Novi Sad ljudima daje jednake šanse, a njihovi običaji postaju običaji Novosađana", naglasio je Srđan Kružević.


    A gde je "obaveza" da se neguje kultura sredine u koju se doslo? Zar ne bi trebalo da obicaji Novosadjana postaju njihovi obicaji?
  • JaDetelinarac

    22.02.2020 13:15
    Lepa zamisao ali treba aktivirati i ostale narode u Vojvodini da dodju da izlazu i prezentuju svoj zavicaj.
  • /

    22.02.2020 13:12
    /
    kada ce vovodina biti prezentovana kao zavicaj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna