Novi Sad
28.04.2011.
13:56 > 11:43
Većina građana Vojvodine nije zadovoljna trenutnim statusom pokrajine u Srbiji, pokazuju najnovija istraživanja agencije "Skan".  

Komentari 237

  • Srbin iz Vojvodine

    04.07.2011 06:50
    Pozdravio vas je Nole!

    http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/FOTO-Najmladi-Novosadani-slavili-okovicevu-pobedu.html
  • Srbin iz Vojvodine!

    03.06.2011 20:21
    15 min. BG NS

    Najveca opasnost za "vojvodjane" je blizina Beograda. Srecom, dolazi vreme da ce se vozom relacija Beograda Novi Sad prelaziti za 15 minuta, pa vi "vojvodjani" poreklom iz 678-onfazive legitimisite koga hocete!
  • vesna

    03.06.2011 17:37
    vojvodina bez autonomije
    KAZU DA NAM TREBA VISE AUTONOMIJE...NE,TO NIJE TACNO...TREBA NAM TOTALNA AUTONOMIJA SA SVE GRANICNIM PRELAZIMA,PA DA BEOGRADJANIMA TREBA PASOS,DA DODJU U NOVI SAD...
  • Srpkinja iz Novog Sada

    03.06.2011 07:15
    Stanija Dobrojević

    Moj muškarac - Srbin

    - Neću da krijem, imam mnogo udvarača. Kada dođem u Srbiju uvek nastane haos, oni se trude, ja sam neodlučna. Još nijedan nije osvojio moje srce!

    A kakav bi muškarac mogao da ga osvoji?

    - Privlače me jaki, moćni, karakterni muškarci, samo takvog mogu da volim i poštujem. Istina je da stranci ne dolaze u obzir. Mora da bude Srbin!

    http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/257683/Stanija-Dobrojevic-Hju-Hefner-je-upamtio--moje-ime
  • deželan

    31.05.2011 16:19
    @Deželan
    Bačko-bodroška županija je dobila ime spajanjem imena ranijih zasebnih županija, Bačke i Bodroške. Ime Bačke županije nastalo je od imena grada Bača (mađ. Bács), dok je ime Bodroške županije nastalo od imena srednjovekovnog grada Bodrog (nalazio se blizu današnjeg Bačkog Monoštora), čije ime vodi poreklo od mađarskog oblika imena nekadašnjeg slovenskog plemena Bodrića (mađ. Bodrog), koje je u vreme doseljenja Mađara u Panonsku niziju živelo u Bačkoj.

    Prvi poznati župan Bačke županije, zabeležen 1074. godine, imao je slovensko ime Vid.
    Kasnije su ih zaveli kao Srbe.


    Rodjen sam u Bački, AP Vojvodina, kojim rodom, to Vojvodjanin nikad ne pita osim kolonisti.

    Smeta me kad je Milošević ukinuo AP. Ali batina ima dva kraja i uvjek je onaj dugi deblji !
  • @Deželan

    30.05.2011 05:27
    Laku noć Janezi!
    Đorđe Balašević - Laku noć Janezi (Panonski mornar 1991)

    http://www.youtube.com/watch?v=tlM0z5XYF9s
  • deželan

    16.05.2011 14:05
    zablude
    Pa to je neverovatno, kako imaju neki Srbi ostali svet za slaboune.
    Kad se osečaju ugroženim odma pominju veliku Rusiju,pa neprujatelski zapad. Takvo ponašanje može se usporeditin sa klincima na ulici koje prodaju ciglu pa ako je ne kupiš zoveju stariju braču.

    Kad je raspala YU Srbska politika ( a ne i svi srbski stanovniki) snažno se borila za njen obstanak. Kakva motiv ju je terao u to osim najočitijeg materialnog. Borili se za Sloveniju, pa Hrvatsku i BiH kao da če te države bez YU propasti. No vreme je pokazalo da je Slovenija prešla BDP za 4 puta od onog YU a Hrvatska za 2 puta, a da nijedna od tih država nije živjela na račun Srbije.

    Vrlo lahko se može na iosti način usporediti Vojvodinu. Ta je imala pre udruživanja sa Srbijom malo manji BDP od Slovernije a veči od Hrvatske. Ako se usporedi sa današnjim morao bi biti barem jednom veči od današnjeg pa i plate. Znači na se SRbija opet bori za prava Vojvodine, kao što se je borila 90 za prava Slovenije i Hrvatske.

    S toga samo odcepljenje može koristiti svim stanovnicima Vojvodine i Srbsok življu. Tako treba na to i gledati i pšoštovati tu različitost kao bogastvo.
    Tako je potrebno i gledati anketu koja poručuje da 85% Vojvođana ne odobrava otimanje Vojvođanske imovine.
    Isto takav a možda i veči rezultat bi dobili kad bi se pitalo, dali je Stanovnik Vojvodine zato da uplačuje v Srbsku blagajnu 40% a dobi9ja samo 7%.
    Takovo ponašanje može uvaživati Srbska politika samo na osnovi sile, a to i radi...dokle ???
    lp
  • A jel to onaj

    16.05.2011 13:55
    isti akademik
    Milorad Ekmecic - koji je doslovce rekao:

    "Memorandum Srpske Akademije Nauka bio je jedan PLEMENITI AKT, jedan pokusaj srpskih naucnika da sumiraju polozaj srpskog naroda u jugoslovenskoj, socijalistickoj drzavi onoga vremena. U tom pogledu i Memorandum Srpske akademije nauka predstavlja jedno svjedocanstvo vremena, jednu odgovornost srpskih naucnika pred svojim narodom i pred svojom istorijom. I ni u kom pogledu se ne moze tumaciti kao neki akt koji bi se mogao ocjenjivati onako kako ga ocjenjuju u inostranstvu i na Haskom tribunalu za ratne zlocine."

  • Srpska Dijaspora

    16.05.2011 06:48
    Oraculo Napoleonico
    M. Ekmecic - Austrougarima:

    "Uvek ostaje ono što sam u novoj knjizi srpske istorije od 1492. do 1992. godine, nazvao „Napoleonovsko prokletstvo“ („Oraculo Napoleonico“) iz 1806. godine, da samo jedan palac pod ruskom kontrolom na desnoj obali Dunava na Balkanu (Beograd) znači isto što i rusko zauzimanje moreuza Bosfora i Dardanela. Odatle potreba da se koristi interes katoličke Austrije za Istočno pitanje. Napoleon je rekao da je „Austrija geografski neprijatelj Srbije“. Ona je to i danas ostala, iako od 1914. godine ne vrši ulogu velike svetske sile. Taj joj je status pripadao od 1713. godine. Puste želje još ne daju mira."

    http://www.srpskadijaspora.info/vest.asp?id=14701
  • Srbin iz Vojvodine !

    12.05.2011 22:18
    za ravnopravnost

    OK, hajde prijavte nas kao nacionalnu manjinu pod nazivom "Srbi iz Vojvodine" pa da zaista ostvarimo spomenutu ravnopravnost sa ostalima !
  • 1

    07.05.2011 05:40
    @Srbin iz Vojvodine
    Mi vojvodjani NIKADA nismo delili ljude po
    NACIONALNOSTI
    VEREISPOVESTI
    nego su svi VOJVODJANI,sada, zadnje 2 decenije, neki novi ljudi, novi Vojvopdjani zele da se gradjani Vojvodine dele...cccc to nije dobro sto radite
  • Helmut

    07.05.2011 04:16
    Ako hocete u EU

    Bice raznih revizija!
  • sale novosadjanin

    05.05.2011 21:45
    @bosanac
    tako treba.
    sto se onda plasis revizije?
    ti si ispravan gradjanin ove NASE VOJVODINE.
    oni koji su se nezakonito uselili i obogatili na graci,kako moje tako i tvoje,treba da se plase.
    ps-i mani se tih pretnji.svaka batina ima dva kraja.
    i jos nesto-od vajkada VOJVODJANI sve sporove resavaju razgovorom.
    da se VOJVODINA pitala nikada ovih zala ne bi bilo.
  • Bosanac

    05.05.2011 14:39
    A ja kao Bosanac, došljo
    jedva čekam da mi neko dođe da revidira državljanstvo ... itd. a još kad bi došao sale najmanjenovosađanin ... bilo bi autentično.
    Spremio sam sve račune i dažbine koje sam plaćao ovim vojvođanskim, tj. novosadskim Javnim Firmama, poreskoj upravi i ostalim parazitima koji su dizali kredite na moj račun, a koje JA još uvijek plaćam, pa tek onda da vidim ko ima pravo glasa i pravo na život ovdje u Vojvodini. Kao što rekoh, sramota za NAŠU PITOMU VOJVODINU.
  • Srbin iz Vojvodine

    05.05.2011 06:58
    @Telepcanin

    Samo jedno pitanje za Telepcanina i tzv. Vojvodjane. Da li se tvoje komsije Madjari sa Telepa izjasnjavaju kao Vojvodjani ili kao Madjari iz Vojvodine ? Odgovor svi znamo ! Ako oni mogu i trebaju da se izjasnjavaju kao Madjari iz Vojvodine, zasto nekim (komunistima) smeta da se Srbi u Vojvodini izjasnjavaju kao Srbi iz Vojvodine ??
  • telepcanin

    04.05.2011 21:18
    samo tako !!
    JANKO,HELMUT,SALE NOVOSADJANIN,SCOTCH BONNET..-ne dajte ovoj udruzenoj ANTI VOJVODJANSKOJ KOALICIJI da nas truje !!!

  • Helmut

    04.05.2011 17:47
    Obespravljenost Vojvođanskih Nemaca !
    Treba razmotriti zahtev o konstutivnosti naroda koje su formirale Vojvodinu!!
  • Mlađa

    04.05.2011 17:33
    za Scotch Bonnet-a (2)
    Nemam stomak da čitam knjige Čankovog advokata Dragomira Jankova! A vi mi preporučite neku neutralnu literaturu -ako imate a ne Vašu partijsku. A ako Vam se ne sviđaju pljačkaši zašto LSV sedi u Republičkoj vlasti i podržava ''pljačkanje'' ? Dvostruki aršini gospodo! Vi ste samo tamo gde se dele pare i samo tu učestvujete. Izađete lepo iz vlasti i onda prodajete Vaše ideje a ne ovako m*da za bubrege. Muka mi je više od raspravljanja sa stranačkim vojnicima... Svi ste tu po diktatu neke partije!
  • Srbin iz Vojvodine

    04.05.2011 14:06
    Vaša literatura!
    "~ Dragomir Jankov - Propadanje Jednog Regiona. Obavezno procitati i prosiriti uske vidike. Kad procitas spremicu ti jos nekoliko knjiga za prosirenje suzenog intelekta."

    Verovatno posle toga treba čitati Mein kampf ...
  • Helmut

    04.05.2011 13:18
    @ Scotch Bonnet

    Da advokat Dragomir Jankov, rođeni Kikinđanin, kao pravi Banaćanin je svojim javnim nastupima podržavao nas Danube Swabians ...

  • sale novosadjanin

    04.05.2011 13:06
    @Scotch Bonnet
    kao i uvek-SVAKA TI JE NA MESTU.
    ova anti VOJVODJANSKA KOALICIJA moze samo da sanja da ce se VOJVODINA ikada zvati srbijansko-mne-bih mahala !!!
  • Scotch Bonnet

    04.05.2011 11:03
    Literatura
    Za ovog toboze Srbina iz Vojvodine dezurnog zagadjivaca sajta Radio 021 ~ Dragomir Jankov - Propadanje Jednog Regiona. Obavezno procitati i prosiriti uske vidike. Kad procitas spremicu ti jos nekoliko knjiga za prosirenje suzenog intelekta.
  • @ Sale NS

    04.05.2011 09:48
    jедном обичном вртигузу

    Слажем се Sale NS делује као крајње површна личност. Створен је за Pink-дует са Čankom!

  • I taj isti

    04.05.2011 07:17
    Jovan Sterija Popović
    Pisac rodom iz Vršca - nije mu ''đavo dao mira'', dok se nije skrasio u Srbiji da otvori prvi licej, visoku školu u Kragujevcu; odakle, samo par godina kasnije - BEŽI ''GLAVOM BEZ OBZIRA'' nazad u Vršac - gde i umire - POTPUNO RAZOČARAN I SKRHAN OD DUŠEVNOG BOLA - godinu dana kasnije. Obrazujte se, mladi ''rodoljuBci''. Da je Srbija ''majka'', kakvom se predstavlja - ne bi svi od MAĆEHE bežali..
  • Helmut

    04.05.2011 07:03
    @ Sale NS

    Samo se delimično razumemo! U pitanju je:

    Genocid nad vojvođanskim Nemcima 1944-1948

    http://www.slobodnavojvodina.org/index.php?option=com_content&view=article&id=329:titov-genocid-nad-vojvoanskim-nemcima&catid=36:drustvo&Itemid=56

    http://www.danas.rs/danasrs/srbija/vojvodina/kazniti_krivce_i_rehabilitovati_zrtve.41.html?news_id=210721
  • Srbin Iz Vojvodine

    04.05.2011 06:08
    Nezabelezeno (2)!

    Ako ti je otac vec doktor nauka ... onda komentar poput ovog:

    "ne radi se o tome kada su skole napravljene nego gde su ih odredjeni ljudi zavrsavali"

    je nezabelezen u istoriji vojvodjanske gluposti.

    *********************************************

    Milutin Milankovic je doktorirao je u Beču 1904. godine. Po odbrani doktorata želeo je da se zaposli na Univerzitetu, ali kao Srbin to nije mogao. ( http://www.blic.rs/Vesti/Reportaza/126317/Akademac-kakvog--Bec-nije-imao )

    Došao je u Srbiju 1909. godine i odavde je osnovao Katedru za nebesku mehaniku i postao svetsko ime. Bio je i potpredsednik SANU, a najviše je radio u oblasti kosmičke fizike, geofizike i nebeske mehanike.( http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/171241/Se%C4%87anje+na+Milutina+Milankovi%C4%87a.html )

    Ovog srpskog patriotu NASA svrstala u petnaest najznačajnih naučnika sveta.( http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/32648/+Se%C4%87anje+na++Milutina+Milankovi%C4%87a.html )

    *********************************************
  • Srbin iz Vojvodine

    03.05.2011 22:12
    M. Milanković - citiranost
    M. Milanković: Mathematische klimalehre und astronomische theorie der klimaschwankungen

    Cited by 238 http://scholar.google.com/

    --------------------------------------------

    O doktoratima u Vojvodini bi mogli nasiroko pricati, ne sumnjam, srecom postoje merodavni sajtovi za vrednovanje naucnika poput:

    http://kobson.nb.rs/ -> Nasi u WOS (Web Of Science)

    Kriterijumi su ustanovljeni na svetskom nivou!
  • Ђуро

    03.05.2011 22:10
    sale novosadjanin - @djuro
    Не решаваш ти моју дилему, јадни брате, него своју. Твоја дилема је јеси ли ти иѕ Итебеја или си новосађанин. Ти можеш како хоћеш, јер деда ти је гајио свиње у тој вукојебини која се зове Итебеј. А то што је мој прадеда гајио бикове и овце није војвођански!?
    Шта би ти тек радио да ти је деда био гроф Чекоњић?
    И сад види бисер који је карактеристичан за такве какав си и сам: "posle rata je sve oduzeto a ono sto nije-deda je popio da mu komunisti ne bi uzeli." Деда се пропио због комуниста!? Баш су ти комунисти били неки унцути па деду натерали у кафану!? Срам да их буде!
    Па онда кажеш: "a otac,prvi doktor nauka sa tih podrucja". Нисам те питао за оца, црни сине. Питање је било који си ти докторат стекао? Шта ти заврши или где си запео? Осим што си по занимању војвођанин и по опредељењу новосађанин (кад би се спрдали) који универзитет си ти походио, ако ти бабо није купио какво парче папирића, јер очигледно је да си ти један обични вртигуз који скаче са теме на тему и којем попут деде неко мора бити крив. Ни сам не знаш шта би хтео и ко ти је крив за твоје "успехе". Деду упропастили комунисти, тебе дођоши од 1988. па на овамо и никако да се саставиш сам са собом. Још, при томе, желиш да решаваш много крупнија питања? Него, да би ти задржао породичну традицију можда би било најбоље да лепо кренеш тамо где ти је деда стао. Чопор свиња па на Шлајз (јел се тако зове)!? Још ако ми кажеш (случајно) да знаш и шта је ледебурит у том случају у породилиште не идем, повлачим се из ове приче и препуштам ти целу Војводину са Барањом и западним Сремом. Води рачуна да је свет мали, и да је та "твоја" Војводина (јер мени је не даш ти и тај твој телепчан) једно велико село.
  • Srbin iz Vojvodine

    03.05.2011 21:53
    @ Lektira za Saleta NS - POKONDIRENA TIKVA

    Drago mi je da si se kao Banacanin prepoznao! Srecom da je POKONDIRENA TIKVA U VOJVODINI uvek bila obavezna lektira!!

    ********************************************

    " Tacno po pireklu odgovaras! Pa vas je Jovan Sterija Popovic odavno opisao i pitao nemecki kako se nahodite ?

    Jovan Sterija Popović - POKONDIRENA TIKVA

    ( http://www.rastko.rs/drama/sterija-tikva.htm )

    Јован Стерија Поповић (рођен у Вршцу 13. јануара 1806, преминуо у Вршцу 10. марта 1856) је био српски књижевник. Сматра се оснивачем српске драме. Први је и један од најбољих српских комедиографа.

    ( http://sr.wikipedia.org/wiki/Јован_Стерија_Поповић ) "

  • sale novosadjanin

    03.05.2011 21:29
    @srbin iz vojvodine
    da li istu lektiru citate ti i vilmos kauboj?
    e moj srbine iz VOJVODINE,zato nam i jeste tako!
  • Srbin iz Vojvodine

    03.05.2011 21:04
    Sale NS - POKONDIRENA TIKVA

    Tacno po pireklu odgovaras! Pa vas je Jovan Sterija Popovic odavno opisao i pitao nemecki kako se nahodite ?

    Jovan Sterija Popović - POKONDIRENA TIKVA

    ( http://www.rastko.rs/drama/sterija-tikva.htm )

    Јован Стерија Поповић (рођен у Вршцу 13. јануара 1806, преминуо у Вршцу 10. марта 1856) је био српски књижевник. Сматра се оснивачем српске драме. Први је и један од најбољих српских комедиографа.

    ( http://sr.wikipedia.org/wiki/Јован_Стерија_Поповић )
  • sale novosadjanin

    03.05.2011 20:38
    @djuro
    da ti resim enigmu da se ne zamaras vise oko moga porekla-koje meni samom nije vazno,kao ni svim pravim vojvodjanima-cukundeda,pradeda i deda rodjeni iziveli u ITEBEJU,a deda se preselio za zitiste gde je i umro 1963.a otac rodjen u zitistu.
    inace jedni od vecih uzgajivaca duvana u ITEBEJU su bili moj cukundeda i pradeda a deda jedan od prvih gazda koji je imao brijacnicu i svinje-oko 1925 pa do rata.
    posle rata je sve oduzeto a ono sto nije-deda je popio da mu komunisti ne bi uzeli.
    a otac,prvi doktor nauka sa tih podrucja.
    toliko o volovima i vozovima i vetrovima koji su me doneli.
    a sada pravac u porodiliste na proveru !
  • Ђуро

    03.05.2011 19:26
    sale novosadjanin - @neimeni
    Е мој јадни новосађанину. Па ти си пореклом из Житишта,. А у Житишту има свега осим војвођана о којима ти причаш. Можеш ти јадо мудровати колико ти је воља, а уместо крвне групе реци нам шта заврши од школе и одакле ти деда стиже у Житиште? Шта то ти имаш, јадниче, а да ја немам? Шта мислиш ко од нас двојице има више? Шта и чега? На школу не мислиш! Зашто(ја на њу мислим и питам те шта то ти имаш?
    Волови о којима је рече су (гле случајности) опет из општине Житиште. Распитај се па ћеш и сам сазнати. Распитај се ти и са које чуке ти стиже деда - прадеда па да ми са твојим војвођанским пореклом завршимо, пошто се из сателита види који си ти лик и који си ти шибицар.
    Поздрави и овог (наивног и затрованог) Телепчанина и реци му да такви као што сте вас двојица са тежиштем ће морати мало више да се намуче пре него коначно схвате колико су искочили из равнотежног положаја.
    Видимо се ми у Житишту, јер ја у мој родни крај одлазим, а знам и одакле су ми деда и прадеда.
  • sale novosadjanin

    03.05.2011 19:23
    @telep
    sta su nam uradili je pravo pianje.
    ne meni nego nama,posto ne zivim ovde ja sam !
    -NASILNO 1988 ukinuta autonomija VOJVODINE
    -hegemonisticka politika bgd-a potsticala sve ratove,koje smo na kraju izgubili
    -prisilno naseljavanje VOJVODINE,samo da bi se promenula demografska struktura i glasacko telo
    -unisteno,opljackano,prodato,uzurpirano...sve sto vredi od industrije do poljoprivrede
    -unistene banke i dovedene strane
    -unisteni seljaci a radnici dovedeni do prosjackog stapa
    -na fakultetima i domovima nema mesta za nasu decu a ima za strance iz mn i bih koji se takodje mogu skolovati na budzetu
    -unistena gradjevinska i mesna industrija i predata u ruke nekolicine pridoslih sumnjivog porekla iz bih i hr
    -VOJVODINA postala meka kriminalcima iz stranih drzava mne i bih
    mogao bih tako do vikenda !!!
    -.......nista dobro nije doslo u VOJVODINU zadnjih 25 godina iz bgd,mne i bih osim nekolicine nesretnih ljudi, koji su morali,opet zbog politike bgd,da napuste svoje domove!
    ajde ti meni sad odgovori-STA SI DOBRO DOZIVEO ILI DOZIVELA ?
  • sale novosadjanin

    03.05.2011 19:07
    @bosanac
    poslao sam ti odgovor ali ga moderator nije objavio.
    bilo je bez ikakve uvrede ali mu je izgleda bilo komplikovano da shvati.
    u jednoj recenici-VOJVODINA ce jednom morati da napravi reviziju svih naseljavanja od 1988 !!!!
  • Srbin Iz Vojvodine

    03.05.2011 19:03
    Nezabelezeno!
    "ne radi se o tome kada su skole napravljene nego gde su ih odredjeni ljudi zavrsavali"

    Milutin Milankovic je doktorirao je u Beču 1904. godine. Po odbrani doktorata želeo je da se zaposli na Univerzitetu, ali kao Srbin to nije mogao. ( http://www.blic.rs/Vesti/Reportaza/126317/Akademac-kakvog--Bec-nije-imao )

    Došao je u Srbiju 1909. godine i odavde je osnovao Katedru za nebesku mehaniku i postao svetsko ime. Bio je i potpredsednik SANU, a najviše je radio u oblasti kosmičke fizike, geofizike i nebeske mehanike.( http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/171241/Se%C4%87anje+na+Milutina+Milankovi%C4%87a.html )

    Ovog srpskog patriotu NASA svrstala u petnaest najznačajnih naučnika sveta.( http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/32648/+Se%C4%87anje+na++Milutina+Milankovi%C4%87a.html )

  • sale novosadjanin

    03.05.2011 19:02
    @helmut-e
    pozdrav.
    malo mi nije bila jasna tvoja poruka.
    delovala mi je poput onih ratnih filmova iz wwII -mi ce mo se vratiti.
    mazda gresim,ali deluje nekako nasilno.
    pogotovo ono....ne kao VOJVODJANI?
    A kako drugacije?
    u studgartu(konverstheim)sam upoznao dve porodice-jednu nemacku a jednu madjarsku koje su proterane 46-47.
    dobri ljudi.
    poreklom VOJVODJANI.
    proterani su samo zato sto su bili druge nacionalnosti.
    meni je to strasno!!!
    i zbog toga nisam za nicije proterivanje ali jesam za povratak nasih nemaca i madjara i svih onih koji nisu cinili zlocine.
    ps-imao sam prilike da se pre 6-7 godina upoznam sa predsednikom VOJVODJANSKIH nemaca iz subotice.odlican lik!!
  • Za Saleta NS - Telep

    03.05.2011 18:37
    Sta su ti uradili ?

    Sta su ti uradili sugradjani iz bgd, mne i bih pa da ih toliko mrzis ?? Da li ti se zivot nesto izmenio njihovim dolaskom ???
  • Za Saleta NS - Telep

    03.05.2011 18:31
    Serbian bagpipe from Vojvodina (Banat, Bačka, Srem

    Za Saleta NS - Telepcanina zvuci rodnog kraja:

    Serbian three voiced bagpipes usually known as Velike gajde (big bagpipes) or Banatske gajde (bagpipes from Banat).

    http://www.youtube.com/watch?v=Yv4yxB7GKIc

    Serbian bagpipe from Vojvodina (Banat, Bačka, Srem i Baranja)

  • Helmut

    03.05.2011 18:22
    Saletu Sankt Georgen an der Bega

    Tebi je bar dobro poznato da smo mi u opstini Sankt Georgen an der Bega (Zitiste) bili vecina do dolaska komunista na vlast!
  • sale novosadjanin

    03.05.2011 18:17
    @ovdi sam ali sam gluperda
    stvarno jesi !!!
    ne radi se o tome kada su skole napravljene nego gde su ih odredjeni ljudi zavrsavali.
    to ti je isto kao i kada je mujo doneo ves masinu kuci pa cekao negog drugog da mu je ukljuci !!
    izgleda da i tebi treba neko da te ukljuci !!!
  • telepcanin

    03.05.2011 16:23
    @djuro
    ne moras naglasavati da nisi iz nase VOJVODINE.
    VIDI SE IZ NAPISANOG!!!
    samo mi nije jasno dali to pevate uz gusle sa 2 ili 3 zice?
    svaki veci broj zica bi verovatno predstavljao nepremostivu prepreku za tebi slicnima.
    ps-ALI VAM SALE NOVOSADJANIN I NJEMU SLICNI POMERAJU TEZISTE !!!!
  • Bosanac

    03.05.2011 16:21
    Baš da vidim
    ko će to da vrši reviziju državljanstva? Koji se ovdje slučajevi skupljaju, pa toga nema ni u federaciji BiH. Pa i sandžaklije su civilizovanije u SA od ovog saleta najmanjenovosođanina koji se protura kroz najmanje pet različitih pseudonima. Vidim da sale već sprema sendviče za progon neistomišljenika, bruka i sramota za ovu Vojvodinu.
  • Volim

    03.05.2011 16:21
    Festival nauke!

    Dodji brate na Festival nauke ( http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/Pocinje-festival-nauke.html ) pa nauci nesto!

  • sale novosadjanin

    03.05.2011 16:16
    @ala volem
    svaka ti je na mestu.
    narocito mi se svidja tvoja zavrsna recenica.
    ti si dokaz ovoj anti VOJVODJANSKOJ koaliciji da VOJVODINA ima puno obrazovanih i casnih ljudi.
    alal vera !!!
  • Ala volem

    03.05.2011 16:16
    Ovdi sam ali sam gluperda!
    "Milutin Milankovic, kao i drugi najveci umovi srpske nacije 18,19 veka su studije - u najvecem broju slucajeva (posto su bili iz Vojvodine) - zavrsavali - dal u Becu, Pragu, Pesti, Segedinu itd: dakle - TAMO se sticalo ZNANJE - DIPLOME."

    Brate mnogo si glup! Zapitaj se kad su ovde napravili visoke skole ?
  • Ala volem

    03.05.2011 14:19
    iskompleksirane "patriote"
    Milutin Milankovic, kao i drugi najveci umovi srpske nacije 18,19 veka su studije - u najvecem broju slucajeva (posto su bili iz Vojvodine) - zavrsavali - dal u Becu, Pragu, Pesti, Segedinu itd: dakle - TAMO se sticalo ZNANJE - DIPLOME. Nisu zavrsavali skole u Svilajncu, Univerzitetu na Palama itd. Milankovic je studirao - i radio - u Becu; govorio i pisao nemaci - perfektno, kao i maternji jezik. I tu je ona bitna - KVALITATIVNA CRTA - koja nas razdvaja - a Vi uporno gurate jedno te jedno: ZAPADNA CIVILIZACIJA JE SKOLOVALA OVE UMOVE! Znanje i pamet nisu stekli na pasnjacima i obroncima Mokre Gore i u Kustendorfu. A to znanje su zeleli da prenesu i drugim - da ih EVROPEIZUJU. I da danas vaskrsnu - UBILI BI SE - da vide danasnju zaostalu turbopravoslavnu Srbiju: gde Patrijarh blagosilja Niski soping-centar! E, od takve Srbije Vojvodina BEZI GLAVOM BEZ OBZIRA! Jer Srbija nikad nece sazreti - izrasti Mrak kojim je ophrvana.
  • sale novosadjanin

    03.05.2011 12:12
    @zeljko
    prvo-ne slazem se sa @helmutom ali se u jednom slazem sa tobom.
    ni ja necu lopove i ja volim svoju zemlju-VOJVODINU sa svim njenim gradjanima!!
    ali,dosta je pljackanja VOJVODINE !!
    ako juzna srbija smatra da ih bgd,mne i bih stranke i njihovi mafijasi takodje pljackaju,neka se i oni pobune ali ne na taj nacin da nam ponovo dolaze vozovima i autobusima da nas uce da je ovo srbija.
    sto se niste javljali u tolikom broju kada je odlazila slovenija,hrvatska,bosna,makedonija,crna gora,kosovo?
    ostala vam je samo jos VOJVODINA da se pljacka iz bgd-a uz pomoc VOJVODJANSKIH poltrona !!!
  • sale novosadjanin

    03.05.2011 12:02
    @ms
    o kakvoj diskriminaciji ti govoris/
    kod mene u firmi rade srbi,madjari,rusin,slavonka.
    pa vi veliko srbi smatrate da je sve vase.
    u VOJVODINI zivi vise od 25 nacionalnosti a ne samo mi srbi.
    zasto su ostali manjna kada ovde zive koliko i mi ?
    zato sto ste slusali tog sto je u hagu i jesmo dosli dovde-ostali smo sami !!
    a on cak i nije bio odavde nego iz hercegovine !
    nemoj mi reci da smo mi bogom dani a da svi drugi nisu u pravu?
    a sto se tice prava glasa-raspitaj se malo kako se to radi u civilizovanim zemljama.
    ne moze nemac iz svajcarske da odlucuje u nemackoj,englez iz australije u engleskoj,...
    isto tako,pokrajine u nemackoj prvo ostavljaju sebi pa tek onda ostatak ide u centralu.
    ovo sto se ovde radi od 1988 je da svi budemo isti-SIROMASNI !!
    e dosta je bilo !!
  • o državljanstvu posle 1988.

    03.05.2011 11:24
    @MS, državljanstvo Vojvodine nekome može da dodeli samo Vojvodina. Kako ste vi to zamislili, da Srbija ovde planski naseli pola miliona Srba iz BIH, RSK, Kosova i da im državljanstvo koje im omugućava da glasaju i na izborima koji se tiču Vojvodine a pritom se zna da je to uradila jer dotićni mrze Vojvodinu? U demokratiji se pitaju građani. Građane Vojvodine niko nije pitao žele li da se ovde pre noći naseli pola miliona Srba iz inostranstva, niti su odluku od davanju dozvole za useljenje tim istim strancima srpskog porekla dale legitimne vlasti Vojvodine. Dakle, biće revizije državljanstva, jer su sadašnja deljena bez ikakvog zakonskog osnova, provera i legitimiteta.
  • zeljko

    03.05.2011 11:06
    @sale,helmut
    Koliko vidim ovde mnoge nacije pretenduju na teritoriju danasnje srbije i pokrajne. Helmute cuvaj ti nemacku koliko sam cuo mesate se sa azijatima turcima i dr. nacijama usput od bele kuge nestajete ja msm da tamo vise ni neznaju za pojam nacija. A ti sale mi ne pretendujemo na tudje teritorije a posto stitimo svoje, nazivas nas veliko srbima, molim te prestani sa tim stereotipima iz tvoje stranke kojoj pripadas. Malo postaje degutantno to ako necemo lopove i volimo svoju zemlju da smo veliko srbi. Usput veliko srbi su i kosovo predali.
  • sale novosadjanin

    03.05.2011 11:03
    predlog
    anti VOJVODJANSKO koaliciji:
    uzmite digitron i saberite sve crvene i zelene palceve.
    gubite u svakom pogledu.
    ako vam to nije jasno,saberite 35 % ne srbskog stanovnistva + 60 % nas srpskog porekla(od ukupnog broja) koji sebe smatramo VOJVODJANIMA i videcete da vreme radi za nas !!!!
    mozete samo da se jedite !!!
    bice VOJVODINA BEZ BGD,MNE,BIH STRANAKA ,NJIHOVE MAFIJE I POLTRONA !!!!
  • sale novosadjanin

    03.05.2011 10:54
    @djuro-o-o
    voleo bi da imas ono sto i ja,ali cisto sumljam.
    ne mislim samo na skolu.
    did you understand?
    Hast du verstanden ?
    Вы поняли ?
    volove koje pominjes, pretpostavljam da si doveo sa sobom.
    mi ovde imamo bikove.
  • MS

    03.05.2011 10:36
    @Sale Novosadjanin
    Hvala ne odgovoru. Sve je to vec bilo poznato, ali sam hteo od tebe da cujem.
    Svi koji ne razmisljaju kao ti su kriminalci i novopeceni bogatasi. Udari etiketu i uskrati gradjanska prava. U demokratijama drzavljanstvo automatski znaci i pravo glasa, ali vidim da ti ovde planiras da primenjujes staljinisticke metode. Jedan kao ti je pre dvadesetak godina delio sendvice nepodobnim gradjanima, pa je zavrsio u Hagu. Lako je moguce, ako nastavis da siris ovaj govor mrznje i diskriminacije, da mu tamo pravis drustvo.
  • sale novosadjanin

    03.05.2011 10:33
    @srbin iz vojvodine
    tamo bi bar imali da jedemo a od bgd,mne i bih demokratije nemozemo ni da disemo !!!
  • sale novosadjanin

    03.05.2011 10:29
    @neimeni
    dal treba i krvna grupa?
    zadnja tri kolena znam a dalje me nije interesovalo-svi iz opstine zitiste.
    ali pravim VOJVODJANIMA to nije vazno!
  • sale novosadjanin

    03.05.2011 10:25
    @bg fantom
    ponavljas se.
    vec sam ti odgovorio:
    cim ukunemo bgd,mne i bih diktaturu na teritoriji VOJVODINE !
  • Srbin iz Amerike

    03.05.2011 09:36
    Poreklo

    Normalna je stvar da se zna poreklo javnih licnosti - politicara. Na primer

    Predsednik USA Barack Hussein Obama II

    http://en.wikipedia.org/wiki/Barack_Obama

    Otac: Barack Hussein Obama, Sr.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Barack_Obama,_Sr.

    Majka: Stanley Ann Dunham

    http://en.wikipedia.org/wiki/Ann_Dunham

    Familija, detaljno odakle su i sta su:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Family_of_Barack_Obama
  • Srbin iz Amerike

    03.05.2011 09:31
    Demokratija

    Demokratija zahteva javnost, a to ce te tek u Srbiji nauciti. Samo se u komunizmu sve krilo.

    Pozdrav, Srbin iz Amerike
  • BG Fantom

    03.05.2011 08:28
    Sale NS javi se !!
    Javi se kad ubediš nekog Jevreja iz Vojvodine da treba da se izjašnjava kao Vojvođanin, a ne kao Jevrej !! Zaista si Egipćanin :))))
  • @sale novosadjanin - @poreklo

    03.05.2011 07:38
    Bezis od porekla?
    Takva pamet se retko radja! Ko bi rekao da si ti srpskog porekla? Odakle i kada stize deda na ove prostore? Iz Kovilja, Zablja, Stapara, Belog Blata... ili je covek napustio svoj krsni rodni kraj (i koji) da bi dosao ovamo da poseje seme koje ce se tako primiti u ovoj plodnoj i pitomoj ravnici da od njega nece biti veceg branioca Vojvodine (od nekih tamo koji su stigli da njegovom unuku-praunuku uzimaju hleb nasusni)?
    A i o babi (tati tvome) ne rece nista vise osim ono sto je karakteristika svih tih koje ti spominjes. U nedostatku jacih argumenata - on je bio protiv Milosevica i sad sinu mu njegovom pripada orden "sin narodnog heroja"
    Daj ti nama so cetvrtog kolena klozicu pa da mi sami zakljucimo. Ne treba ti da kljucas toliko. Ukapiracemo mi i nbrzo i lako. To nam je majka priroda darivala.
  • Srbin iz Vojvodine

    03.05.2011 07:27
    Voivodeship of Serbia and Banat of Temeschwar

    Zvanicni naziv za Srpsku Vojvodinu!

    The Serbian Vojvodina (Serbian Voivodship, Serbian Duchy, Srpska Vojvodina, Српска Војводина) was a Serbian autonomous region within the Austrian Empire. It was proclaimed during the 1848 Revolution, and existed until 1849, when it was transformed into the new (official) Austrian province named Voivodeship of Serbia and Banat of Temeschwar

    http://en.wikipedia.org/wiki/Serbian_Vojvodina
  • Srbin iz Vojvodine

    03.05.2011 07:26
    Voivodeship of Serbia and Banat of Temeschwar

    Budimo precizni kod granica Voivodeship of Serbia and Banat of Temeschwar

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cf/Vojvodina03.png
  • @Lala - @Pop

    03.05.2011 07:19
    Ima za to resenje
    Verovatno si Ti, Lalo, u pravu.
    Ali. Oni su vase perjanice. Oni vas vode i oni vas predstavljaju. Da imate bolje i vrednije verovatno bi ih vec jedared smenili.
    Ovako, dok ioma sunke nema veze ko su i kakvi su. A sunke stigla do koske. I sta sad?
  • @@Sale

    03.05.2011 07:13
    Ne vredi ni prijateljski savet
    Gde Vi vidite neprijatelje Vojvodine, pa cak ako se frljaju pseudonimima na kile i menjaju ih non-stop?
    Ako već taj Vas jadni sale i jos jadniji novosadjanin nije u stanju da tako nesto ukapira onda ni te Vase tople preporuke ne pomazu. Ovako ne ispada da su oni u većini, odnosno da je taj Vas sale neki fanatik sa kojim se ne slaže većina vojvođana, jer on to jeste. Njemu treba ozbiljniji tretman, dok jos nije kasno.
  • Ђуро

    03.05.2011 07:05
    а није новосађанин
    Сале, воле!
    Шта имаш од школе?
    Кад порастеш до бика,
    кандидуј се за народног посланика.
    наравно, и тада ћеш морати своје порекло да ставиш на проверу.
  • Srbin iz Vojvodine

    03.05.2011 06:57
    Da se ne zaboravi!

    Nesto ponovo aktuelno, da se ne zaboravi! Naravno tu nema Vojvodjana!!

    http://sr.wikipedia.org/wiki/Новосадска_рација

    http://www.021.rs/Info/Srbija/Pocinje-sudenje-madarskom-fasisti-Sandoru-Kepirou.html
  • Srbin iz Vojvodine

    03.05.2011 06:46
    Re: Sale NS

    Shvatam vas, sve su to geni - mame vas habsburški kavezi ...

  • Sremac

    03.05.2011 06:37
    Sad sam se najedio!

    Gdi je ovdi Srem ?

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/Banat_backa_baranja_02_map.png

  • sale novosadjanin

    03.05.2011 06:29
    @anonimus-e
    to i jeste razlika izmedju nas i vas.
    vi bi sve na silu,oruzjem....
    zar nije dovoljno krvi vec proliveno?
    zar treba jos?
    zar ne mose kao cesi i slovaci?
  • Helmut

    03.05.2011 05:06
    Banater Republik

    Bice ponovo, cim se vratimo!

    http://en.wikipedia.org/wiki/Banat_Republic

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5e/Banatia.png
  • Helmut

    03.05.2011 04:56
    Danube Swabians
    Vraticemo se mi, ali ne kao vojvodjani!

    The Danube Swabians is a collective term for some former Swabians, Hessians, Bavarians, Austrians, Czechs, Slovaks, Hungarians, Serbs, Croats, and Romanians who adopted an ancient germanic language and who lived in the former Kingdom of Hungary, especially along side the Danube River valley. Because of differential development within the territory settled, the Danube Swabians cannot be seen as a unified people. They include the Germans of Hungary, Satu Mare Swabians, the Banat Swabians, and the Vojvodina Germans in Serbia's Vojvodina.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Danube_Swabians

  • sale novosadjanin

    03.05.2011 00:58
    i jos nesto
    da dodam.
    kao sto ni kanadjani,amerikanci,australijanci,velsani,
    irci,skoti.. koji govore engleski nisu englezi.
    kao sto ni argentinci,cileanci.. koji govore spanski nisu spanci.
    tako ni mi VOJVODJANI koji govorimo srpski,madjarski,hrvatski,slovacki.. nismo srbijanci,crnogorci,bosanci-mi smo jednostavno VOJVODJANI !!!
    ne kazem da smo bolji ili losiji-jednostavno smo drugaciji.
    hteli vi to iz bgd,mne ili bih da priznate ili ne!!
  • 03.05.2011 00:40
    Dalj je u Slavoniji, uvek se tako taj deo Hrvatske zvao
  • 02.05.2011 23:42
    @Sale Novosadjanin
    Status Vojvodine je definisan ustavom Republike Srbije koji se izglasava vecinom u celoj Srbiji. To je jedini legalan nacin, osim ako ne planiras da to ucinis nasilnom metodom. Jesi li spreman da uzmes pusku i okrvavis ruke?
  • sale novosadjanin

    02.05.2011 23:12
    prijatelju
    ova udruzena ANTI VOJVODJANSKA KOALICIJA,moze da radi sta hoce,ali mi VOJVODJANI ce mo na kraju izaci sa njima na kraj.
    ja sam siguran da vecina VOJVODJANA misli isto kao i ja i nema potrebe da menjam pseudonim ili da pisem pod laznim imenom.
    ni moj pokojni otac se nije krio od milosevica,bez obzira sto su ga privodili,pa necu ni ja od ove sacice umisljenih.
    ipak,hvala za savet.to je VOJVODJANSKI,pomoci komsiji u nevolji.
    pustimo ih jos malo neka umisljaju da su u vecini.
    VOJVODINA VOJVODJANIMA BEZ BGD,MNE I BIH STRANAKA,NJIHOVE MAFIJE I POLTRONA !!!
  • sale novosadjanin

    02.05.2011 23:04
    @ms
    nisam clan ni jedne partije-za sada.
    ali jesam pre glasao za lsv dok nisu poceli da podrzavaju bgd,mne i bih stranke.
    u zadnje vreme glasam za svm.
    a na sledecim izborima-za bilo koju stranku koja nema centralu ili slusa bgd stranke.
    po meni,niko ko nije ovde minimu 25 godina ne bi trebao da ima pravo glasa.
    boravisna dozvola ili radna dozvola ili drzavljanstvo ne treba odmah da znaci i da se ima pravo glasa.
    zna se kako se sticalo drzavljanstvo srbije i ko sve danas ima dvojno drzavljanstvo.
    normalno,da svi punoletni gradjani treba da imaju pravo glasa.
    sva deca rodjena ovde,koja su sada punoletna,treba da glasaju.
    siguran sam da i deca roditelja, koji su ne svojom voljom napustili svoja ognjista,ce sutra glasati za VOJVODINU,jer znaju da ih je politika veliko srbije i dovela u nasu ravnicu.
    ovo je njihova kuca koliko i moja-ako je tako osecaju.
    ali,svi drugi,mislim na kriminalce i novopecene bogatase-trebalo bi podvrci reviziji drzavljanstva i oduzimanjem prava glasa u VOJVODINI !
    zadovoljan?
  • MS

    02.05.2011 22:21
    @Sale Novosadjanin
    Jasno sam te pitao sta ces sa Vojvodjanima koji su to postali posle 1988, a ti i dalje prosipas svoju bednu stranacku demegogiju. Vidim ja da bi ti najvise voleo da se na referendumu izjasnjavate samo ti i tvoje stranacke kolege, pa da odmah posle toga i medjusobno podelite resore.

    Ovom narodu je muka od vas sto ste omanuli na svakom polju, pa svoje komplekse lecite kroz politiku.
  • telepcanin

    02.05.2011 22:19
    hej
    bgd,mne i bih mafijo i ostali poltroni,kako vas naziva SALE NOVOSADJANIN-PA ON VAS RASTURA !!!
    samo da znate mnogo nas VOJVODJANA SRPSKOG POREKLA deli saletovo misljenje !
    ima nas vise nego sto mozete da pretpostavite,ali uvericete se na sledecim izborima!!!
    DOLE BGD,MNE I BIH DIKTATURA !!!!
    ZIVELA VOJVODINA !!!!!
  • @Sale

    02.05.2011 22:03
    Vidiš da se neprijatelji Vojvodine frljaju pseudonimima na kile i menjaju ih non-stop. Ako već oni to rade da bi delovalo kako ih je više, onda ti toplo preporučujem da i ti ako si se veĆ posvetio pisanju činiš isto. Ovako ispada da su oni u većini, odnosno da si ti neki fanatik sa kojim se ne slaže većina vojvođana.
  • LSV nije Vojvodina

    02.05.2011 21:41
    LSV ste nam poturili vi iz Srbije da bi nas farbala i lagala. LSV je na vaštoj strani, radi za Srbiju protiv nezavisnosti Vojvodine.
  • Uncas

    02.05.2011 21:36
    Jedan od ...
    ...najgorih oblika primitivizma i zatucanosti je ogranicavanje svog postojanja na iskljucivu pripadnost partiji,sekti,regiji...Alo drugari,ja sam stanovnik Planete Zemlje,i ljudskog sam roda!TO je najvaznije!A VI misevi koji ste bitni sebi samo u svojim malim kutijama...cetiri coska,i to Vam je puno.Vojvodina,pa Vojvodina...I sta onda?Vas ce neko i posle toga da pita za savet ,ili cete sedeti u Vrhu i odlucivati da li ce i koliko ljudi ziveti bolje!?Ma daaaa...I dalje cete ziveti istim malim zivotima,u istim malim kutijama i svoja bitna 4 coska...pfffffff
  • sale novosadjanin

    02.05.2011 21:14
    @ms
    da ne mislis mozda da o statusu VOJVODINE treba da odlucuju gradjani juzno od save i dunava?
    isti oni koji su 1988 dolazili u vozovima i autobusima,sa jogurtom u rukama,lupali nam po gradu i pozivali na rusenje autonomije VOJVODINE?
    malo morgen !!!
    valjda treba da odlucimo mi koji zivimo ovde.
    a i sam naslov nije dobar-VOJVODINA JE OPLJACKANA A NE OSIROMASENA !!!
  • sale novosadjanin

    02.05.2011 21:00
    @bg fantom
    cim ukunemo bgd,mne i bih diktaturu na teritoriji VOJVODINE !
  • sale novosadjanin

    02.05.2011 20:57
    @pop-e
    opa,sada se nazivamo pogrdnim imenima.
    ne sumnjam da znas sve svoje pretke posto jos uvek zivis u proslosti.
  • sale novosadjanin

    02.05.2011 20:54
    @poreklo
    srpsko.
    ali ne veliko srpsko.
  • sale novosadjanin

    02.05.2011 20:52
    @ms
    zasto bilo koga proterivati?
    vasi nisu davali ni sendvice kada su odavde bezali VOJVODJANSKI hrvati,madjari,slovaci..
    ja ne mislim da je VOJVODINA bilo cije vlasnistvo osim gradjana VOJVODINE !!!
  • MS

    02.05.2011 20:22
    @Sale Novosadjanin
    "ali ne da se pita cela srbija nego samo mi koji zivimo ovde i pre 1988 !!!"

    A sta ces sa vojvodjanima koji su dosli kasnije? Sta planiras sa njihovom decom? Oni nisu dovoljno vojvodjani? Hoces li svima sendvic, pa na voz?

    U moru gluposti kojima obiluju tvoji, mrznjom obojeni komentari, na gornjem citatu bi ti i Gebels pozavideo.
  • 02.05.2011 19:57
    Dragi sugradjani, ovih nekoliko godina ste mogli da vidite kako izgleda kad LSV ima delimicnu vlast (javna presuzeca, skupstina...), e sad zamislite sta nas ceka ako preuzmu svu vlast i nadleznosti za koju se zalazu. Mozete li da zamislite da jedan Sale Novosadjanin dodje na vlast? Taj je olicenje nove garniture vojvodjanskih politicara. U svojim jadnim, nespunjenim zivotima spremni su na sve samo da bi se dokopali vlasti.
  • @Sale novosadjanin - @vilmos

    02.05.2011 19:49
    Poreklo
    Ево ја стигох из Банатског Карађорђева где су ме питали који вам је тај Сале новосађанин, одакле тај потиче, шта тај ради и да ли ишта зна да ради, има ли деду и бабу, одакле су му стигли? Којим возом је тај стигао кад је толико запенио?
    И још ми рекоше да они за такве имају лека.
    Пошто си и сам рекао: "svi mi koji se osecamo VOJVODJANIMA imamo poreklo" следи једно логично питање: Што се стидиш да напишеш које ти је то порекло? Која је тебе "олуја додувала" и каквим све укрштањима настадe таквa "раса"?
  • 02.05.2011 19:48
    Nove nadleznosti nista nece promeniti u vojvodjanskoj provinciji. Pare ce se i dalje slivati u Novi Sad, a ostatak ce i nastaviti da zivi u vojvodjankoj bedi.
  • sale novosadjanin

    02.05.2011 19:45
    @vilmos kauboj
    posto ce VOJVODINA biti uredjena DA SU SVI GRADJANI RAVNOPRAVNI,bez diskriminacije kao sada sa nacionalnim manjinama,normalno je da ce mo prvo svi biti VOJVODJANI a tek onda pripadnici odredjenih naroda.
    kao u svedskoj,americi,francuskoj....
    nije sada-ali bice !!!1
  • 02.05.2011 19:42
    Radja se nova beda za ovaj napaceni narod vojvodjanski nacionalizam. Kao i svaki sa ovih prostora, posluzice da pojedinci iz LSV-a obogate, a narod ce ostati prevaren i gladan. Zasto iko misli da su novosadski politicari manja go.na od beogradskih? Novosadski su cak i gori, jer dele ljude na prave vojvodjane i dodjose
  • Pop

    02.05.2011 19:36
    @ Sale: u pitanju je zvanicna drzavna, opsteprihvacena statistika SFRJ koju je izmedju ostalog radila i administracija SAPV. Kada bi bio malo bolje upucen znao bi da se saveznu statistiku gotovo po pravilu drzali Slovenci i Hrvati. Ali, OK, ako ce da ti bude lepse: Vojvodina 1989 nije bila kao Slovenija, ma bila je kao Svajcarska. I moji su u Vojvodini verovatno mnogo, mnogo duze nego tvoji. Ja znam sve svoje pretke otkako su dosli u Backu, ustvari prvo u Pomorisje, ali to je duga prica. To sto ih znam govori ti da su svi moji preci bili pismeni, a to nesto govoi i o njihovom socijalnom statusu. Procitaj, bizgovu jedan, sta ti je napisao Vilmos.
  • BG Fantom

    02.05.2011 19:29
    Sale NS javi se!

    Javi se kad ubediš nekog Jevreja iz Vojvodine da treba da se izjašnjava kao Vojvođanin, a ne kao Jevrej! Zaista si Egipćanin :)
  • Srbin iz Vojvodine

    02.05.2011 19:20
    Patrijarh srpski Pavle

    Podsetiću vas na još jednog velikog Srbina
    Patrijarh srpski Pavle (svetovno ime Gojko Stojčević) poreklom iz SRPSKE VOJVODINE (austrougarski region Baranja, Backa, Banat).

    http://bs.wikipedia.org/wiki/Patrijarh_srpski_Pavle
  • Vilmoš Kauboj

    02.05.2011 19:11
    Re: Sale NS

    Slušaj nemoj ti mene ubeđivati da se Madjari, Slovaci, Rusini, Hrvati, Crnogorci, ... treba da se izjašnjavaju kao Vojvođani. To nikad nije bilo!

    Moje je pravo kako ću se ja izjašnjavati, a ti možeš da se izjasniš i kao EGIPĆANIN!

    Raspitaj se u http://www.puma.vojvodina.gov.rs/
  • Srbin iz Vojvodine

    02.05.2011 18:50
    Milutin Milanković

    Sećanje na Milutina Milankovića

    http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/32648/+Se%C4%87anje+na++Milutina+Milankovi%C4%87a.html

    Pročitajte zašto je ovog srpskog patriotu NASA svrstala u petnaest najznačajnih naučnika sveta.

  • Srbin iz Vojvodine

    02.05.2011 18:41
    Milutin Milanković
    Već u tridesetoj godini života, priznat naučnik u Beču, vratio se u Srbiju i sa koferom punim knjiga pridružio se Jovanu Cvijiću, Josipu Pančiću, Mihajlu Petroviću Alasu, Stevanu Mokranjcu u borbi za prosvećenost Srba.

    - Srećan sam što sam se vratio u okrilje svog naroda - zapisao je tada skromni čovek i veliki naučnik.

    A koliko je do kraja života Milutin Milanković bio odan svom srpstvu svedoči natpis na njegovom grobu u Dalju, gde i danas, po njegovoj želji, stoje uklesani ćirilični Zmajevi stihovi:

    “Stan putniče, stan Srbine...”
  • sale novosadjanin

    02.05.2011 18:38
    @vilmos kauboj
    da li si to dobio goste ili ti je neko sapnuo odgovor koji nije tacan?
    svi mi koji se osecamo VOJVODJANIMA imamo poreklo.
    pa tako i madjari,slovaci,hrvati,rusini...samo se mnogi jos boje da javno kazu,da su za SAMOSTALNU VOJVODINU,da ih vasa bgd,mne i bih mafija na vlasti ne bi optuzila za secesionizam.
    ali i oni ce to pokazati na izborima,gde ce bgd,mne i bih stranke,mafija i njihovi poltroni,jednostavno nestati sa VOJVODJANSKE politicke scene.
    a onda-IDEMO DALJE !!!
  • Srbin iz Vojvodine

    02.05.2011 18:36
    Milutin Milanković
    Drugi primer je Milutin Milanković rodjen 1879. godine u Dalju, kao SRBIN iz SRPSKE VOJVODINE (austrougarski region Baranja, Backa, Banat), kao šesto koleno porodice Milanković, koja se u seobi pod vodstvom Patrijarha Arsenija Čarnojevića, doselila sa Kosova.

    Doktorirao je u Beču 1904. godine. Došao je u Srbiju 1909. godine i odavde je postao svetsko ime. Umro je 1958. godine. Milutin Milanković najcitiraniji srpski naučnik (svih vremena) u svetu.

    Pročitajte autobiografiju "Uspomene, doživljaji i saznanja" da se vospitate!

    Možemo dalje o velikim Srbima iz Vojvodine ima ih dosta ... ( http://www.facebook.com/group.php?gid=118433285542 )

  • Vilmoš Kauboj

    02.05.2011 17:30
    Re: Srbin iz Vojvodine
    "Da li ste culi za vojvodjanina madjarskog, hrvatskog, slovackog, rusinskog, nemackog porekla ???"

    NE!

  • sale novosadjanin

    02.05.2011 17:16
    @pop
    ti opet o bdp-u.
    jedno je statisticki podatak koji servira tvoj bgd a drugo je zivot.
    kada se odvojimo od vas,i banatsko karadjordjevo ce biti misaona imenica za vas !!
    sto pre prihvatis,bice ti lakse-VOJVODINA IMA PROSPERITET SAMO BEZ VAS !!!
    bolje ti je da razmisljas kako ce te bez nas !!
    mi bez vas-vec znamo !!!
  • sale novosadjanin

    02.05.2011 17:09
    @bg fantom
    dok se to napravi u organizaciji tvog bgd-a,mi ce mo vec biti daleko !!
  • sale novosadjanin

    02.05.2011 17:07
    @srbin iz vojvodine
    stosta ti nisi cuo o i u VOJVODINI !
    kada bi mogao da pitas moje komsije srbe,madjare,hrvate...bili bi ti jasno.
    ovako,ucauren ispred pink-a i rts-a,sa radio krajinom i press-om,nije ni cudo da si neobaveste !!1
  • Mihajlo

    02.05.2011 16:55
    Majkl Pupin
    AMERICKI naucnik, srpskog porekla - koji od 1872 NIJE ZIVEO U VOJVODINI (Srbiji posebno!). Ako pri tom kazem - da je rodjen 1854 - znaci da je imao tek nekih 19 godina - kada je napustio Vojvodinu - i otisnuo se u beli svet. Zavrsio skole i diplomirao u Americi, gde je i ziveo - pa na kraju i umro. I sta je covek o svemu znao - sa 15.000 km razdaljine - vecinu zivota proveo u SAD. I zena i deca su mu bili Amerikanci, a on sam sahranjen tamo (u Bronxu)! Naravno da je lako biti veliki Srbin sa bezbedne daljine - i udobne fotelje. Sto on, takav "patriota" nije dosao u Srbiju - pa tu pokusao da bude - i profesor - i patriota...najurili bi ga isto kako su uradili i Dositeju i Steriji. I sto ne kazete kako je Tesla prosao sa trazenjem stipendije i pomoci od srpskog dvora...I on je na kraju zavrsio u Americi. Manite se prica...
  • Pop

    02.05.2011 16:26
    Kikinda kao Maribor. Aha, moze biti. Nekom se snilo!!!. Evo ti poredjenja: BDP Novog Sada, 172% drzavnog proseka, Ljubljana 260%, Rijeka 213%, Zagreb 188%, Beograd 147%. Kako je BDP Maribora bio blizu Ljubljanskog, Kikinda nije imala sanse biti ni blizu. Elem, Slovenija nije imala Slobodana Milosevica, pa je TAM svejedno propao. Najevci deo ekonomije bivse SFRJ bio je orijentisan na prodaju drugorazredne zapadne licencne tehnologije Istocnom bloku (jer je direktan transfer sa Zapada bio zabranjen),a u kompenzaciju smo dobijali jeftinu naftu. Kada je pao Berlinski zid ceo sistem je propao. I Slovenija je prvo krenula nazad pa tek posle 5 godina napred. Ali slovenacka ekonomija je jos u SFRJ bila za razliku od ostalih republika vise orijentisana na zapad.
  • boco

    02.05.2011 15:13
    Novi Sad
    i ako dodje do toga, bice isto, onda necemo imati beograd nego novi sad tj. novi sad ce biti isto sto nam je danas beograd. a ovi sto traze vojvodjanski ili novosadsku miliciju su smesni. svi panduri su isti. mislili smo da ce biti drugaciji kad je pao milosevic pa nista. pandur je pandur. da je iz tvoje familije bio bi isti ko i ovi danas.
  • BG Fantom

    02.05.2011 13:03
    Novi Sad Beogradjanima
    TO JE VEC REALNOST! ( http://www.smedia.rs/vesti/vest/55432/Zeleznice-Srbije-brze-pruge-modernizacija-Zezeljev-most-Brza-pruga-od-Beograda-do-Novog-Sada.html )

  • Srbin iz Vojvodine

    02.05.2011 12:56
    Re Sale NS - 1, 2, 3, ...
    "o veliko srbima ne mislim nista dobro.
    isti su ko veliko hrvati,veliko madjari,veliko nemci... a o nama NORMALNIM VOJVODJANIMA,srpskog porekla-sve najbolje kao i o madjarima,hrvatima,slovacima,rusinima,nemcima..."

    1. Tipicno komunisticki odgovor, zato i treba da priznate da ste komunisticki proizvod...

    2. Srbin iz Vojvodine Vojvodjanin srpskog porekla!

    3. Da li ste culi za vojvodjanina madjarskog, hrvatskog, slovackog, rusinskog, nemackog porekla ???
  • sale novosadjanin

    02.05.2011 12:43
    @srbin iz vojvodine
    o veliko srbima ne mislim nista dobro.
    isti su ko veliko hrvati,veliko madjari,veliko nemci.....
    a o nama NORMALNIM VOJVODJANIMA,srpskog porekla-sve najbolje kao i o madjarima,hrvatima,slovacima,rusinima,nemcima..
  • sale novosadjanin

    02.05.2011 11:32
    @bg fantom
    kao sto su vasi zagreb,pristina,knin,ljubljana..
    NIKADA !!!
    MOZETE SAMO DA SANJATE !!!
  • Srbin iz Vojvodine

    02.05.2011 11:09
    FAQ velikoVojvodjani ??

    Hajde da vas cujemo sta vi mislite o Pupinu, da ne nabrajam druge velike Srbe iz Vojvodine ??
  • BG Fantom

    02.05.2011 10:57
    Novi Sad Beogradjanima

    Kao sto rece Boris Tadic kad se uvedu malo brzi vozovi Novi Sad ce biti udaljen samo 15 minuta. Malo po malo Novi Sad pripasce Beogradjanima...

    http://www.youtube.com/watch?v=moN6WAIC40I :)

  • Zeljko

    02.05.2011 10:45
    Trtmrt ovde na internetu smo svi anonimusi, nemozes znati dal neko trolla ili je stvarno srbin, slovak, hrvat madjar.... Te price da je vosha bila ko slovenija to je ko kad bi reko da je austrougarska bila monarhija dok amerika nije ni postojala. Teska vremena dolaze uopste na globalnom nivou ekonomija je nepredvidiva imamo primer hrvatske sa 10000km obale i isto toliko ostrva nezaposlenost skoro kao kod nas 20%. Ma svima je procvetalo kad su nas napustili svakako posebno makedoncima bosancima i ostalima.Jedino mozda sloveniji za koju inace ameri kazu da je najkomunisticnija zemlja u EU jer je sve vitalne grane zadrzala u svom vlasnistvu pa cak i zemlju.
  • sale novosadjanin

    02.05.2011 10:00
    @trtmrt
    ne daj boze da nas vi branite.
    imali smo prilike da se uverimo zadnjih 20 godina u vase odbrambene sposobnosti.
    koga kod ste vi branili,na kraju je dosao ovde.
    a i od koga da nas branite?
    VOJVODJANI su svugde dobro dosli za razliku od vas !!
  • Srbin iz Vojvodine

    02.05.2011 09:32
    Deja Vu !

    Ha, ha! Ja nemecki pitam kako se nahodite ?

    Jovan Sterija Popović - POKONDIRENA TIKVA

    http://www.rastko.rs/drama/sterija-tikva.html


  • Vojvodina vojvođanima

    02.05.2011 08:52
    Srbija srbijancima
    Srbine iz Vojvodine, Fantomi iz BG i ostali. Prvo niste dali nezavisnost Sloveniji, pa Hrvatskoj, pa Bosni, pa Kosovu, pa Crnoj Gori... Vidite li da sa Srbijom niko neće i da sada pokušavate ponovo što ste radili od 1991. na ovamo, odnosno da ne date Vojvodini nezavisnost. Mi vaše nećemo, naše ne dirajte, ionako ste sve popljačkali.
  • Srbin iz Vojvodine

    02.05.2011 08:17
    Sta misle Srbijanci o Vojvodini ?

    http://vukajlija.com/vojvodina-srce-srbije

  • 1

    02.05.2011 08:13
    @Pop
    Malko ste @Pop-e pogresili kada kazete da je Vojvodina bila u najlosijem svom periodu od 1974 do 1978 godine, od te '74 godine pocinje rapidno da se povecava standard Vovodjana, npr. KIKINDA sa svojom opstinom par godina je imala BDP 5OOO_PET HILJADA DOLARA po svakom zitelju te opstine, a zasto, postojala:"Ida"Kikinda,"Toza Markovic",Ugljesa Terzin","Pik Bana" itd,ko je iz Vojvodine ili iz opstine Kikinde zna o cemu pisem, a ko ne zna nek se raspita kod Vojvodjana,a ko nece da prihvati te cinjenice je nesto sasma drugo... inace to je bio nesto manji BDP nego li od Maribora.. e to je tacno...
    i jos nesto, Vojvodina je posle aneksije od SM, NE SVOJOM VOLJO-nije placano ili neka z......a simbilicna cena, bila glavni snabdevac hrane i svih ostalih poljoprivrednih proizvoda Srbije, a oni opet svu tu nasu robu prodavali po vrlo visokim cenama u gradjanskim ratnim podrucjima...i jos nesto, vojvodjanski prehrambeni proizvodi su bili exsportovani u zapadnu evropu, i na jadransku obalu,s tim sto su Hrvati placali a Crnogorci nisu placali NASU HRANU
  • Srbin iz Vojvodine

    02.05.2011 07:53
    Za lektiru !!!

    Ko je polgedao celu emisiju biće mu jasno zašto autobiografija Mihajla Pupina "Sa pašnjaka do naučenjaka" će postati obavezna školska lektira, a ko je nije pročitao - pod hitno knjigu u ruke da se vospita !!!

  • 02.05.2011 07:44
    @Trtmrt
    Iz iskustva tj, od kazivanja samih Srbijanaca znam da je "precanin" pogrdan naziv za Vojvodjane, kao sto im je pogrdno da sve VOJVODJANE zovu Madjarima, to im dodje kao neka kletva po tome su poznati... i sada, kako bi bilo kada bi Vojvodjani Srbijance zvali carapanima, siljkanima, tute bugarima...
    sa takvim narodima kojio sve i svakoga ismejavaju nije dobro ziveti u zajednici, najbolje je biti komsija, pa da se lepo pozdravljamo kada se vidimo.. kako si susede, komsija moj!
  • Srbin iz Vojvodine

    02.05.2011 07:30
    Pupin - Najveći američki Srbin

    Mihajlo Pupin - Najveći američki Srbin

    Naučnik, filozof, književnik, patriota

    http://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2011/04/21/9234970/Oko%20220411.flv

    Pogledajte i naucite nesto o Srbima iz Vojvodine!



  • Srbin iz Vojvodine

    02.05.2011 07:23
    MIHAJLO IDVORSKI PUPIN
    U toku je niz manifestacija širom Srbije koje će trajati do 14. maja, posvećenih Mihajlu Pupinu. Povod nije nikakav jubilej. Zanimljivo je da je organizator udruženje građana koje je te manifestacije priredilo iz čiste želje da se o srpskom naučniku više sazna u njegovoj zemlji.

    Koliko znamo o Pupinu, ne samo kao naučniku već kao o velikom borcu za Srbiju, dobrotvoru, čoveku koji je koristio svoj uticaj i na politiku, zbog čega se jednog dana i na Beloj kući zavijorila srpska zastava?

    ( http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/RTS+1/880006/Najve%C4%87i+ameri%C4%8Dki+Srbin.html )
  • trtmrt

    02.05.2011 00:04
    @Neki su kanda
    [quote]
    Neki su kanda - propustili lekcije Geografije i Istorije
    GRANICE BALKANA, gde se nalazi SRBIJA, se zavrsavaju na rekama Savi i Dunavu. Vojvodina je deo Jugoistocne Evrope. I Geografski, i Istorijski. Cak je i Karakter i Mentalitet Vojvodjana u najvecoj meri - ALPSKI - ne Balkanski. Citajte ljudi, obrazujte se: imate cak i Internet!
    [/quote]

    Umro sam od smeha, valjam se po podu...

    Kakav mentalitet imaju precani?

    E moj ALPSKI srbine. Ajde dogovorite se pripadate srednjoj evropi ili alpima?

    Vratice ti se madzarska tamo pa cu te pitati za par godina kakav imas mentalitet i kome pripadas. Nemoj posle brate Srbine pomagaj! Jok more.
  • sale novosadjanin

    01.05.2011 21:51
    @anonimus-e
    mani vise taj pdp i druge foskule.
    jednostavno ,mi mozemo bez srbije a i oni bez nas.
    kome ce biti bolje neka pokaze vreme.
    dao bog da i njima bude dobro.
    ali nama ne moze biti bolje dok smo sa njima!!
    shvatio?
  • sale novosadjanin

    01.05.2011 21:45
    @anonimus i 1
    svaka vam je na mestu !!!
    PS-nagradno pitanje za bgd,mne i bih dusebriznike i mafijase-STA JE TO DOBRO DOSLO U VOJVODINU,A DA NISU CEVAPI,U ZADNJIH 25 GODINA IZ BGD-A , MNE ILI BIH?
  • Srbin iz Vojvodine

    01.05.2011 19:33
    MIHAJLO IDVORSKI PUPIN
    Za ljubitelje "Alpskog mentaliteta":

    Zbog njegove аktivnosti u pokretu Omlаdine srpske kojа je u to vreme imаlа sukobe sа nemаčkom policijom morаo je dа nаpusti Pаnčevo. Godine 1872. odlаzi u inostrаnstvo, u Prаg, gde je, nаstаvio šesti rаzred i prvi semestаr sedmog rаzredа.

    ( http://sr.wikipedia.org/wiki/Михајло_Пупин )
    Sve ostalo Vam pise u autobiografiji "Sa pasnjaka do naucenjaka".

    Naravno u vreme 678-komunizma, laznog bratstva i jedinstva ta se knjiga nije preporucivala !!
  • Srbin iz Vojvodine

    01.05.2011 19:23
    Poreklo, Mentalitet, Granice

    Poreklo, Mentalitet, Srpstvo sve Vam je to opisano u knjizi Mihajlo Idvorski Pupin: "Od pasnjaka do ucenjaka" za koju je dobio Pulcerovu nagradu. Granice za Kraljevinu je upravo odredjivao Pupin.
  • 1

    01.05.2011 17:55
    Citam komentar osobe @Srbin iz Vojvodine, i ne mogu da se nacudim kako doticna osoba propagira komuniza, i sve gradjane Vojvodine svrstava u komuniste,komunista-rusofila je npr bilo u Crnoj Gori i u Srbiji, e to su bili najgori komunisti, e zatim komunista je bilo u Makedoniji,Kosovu i Metohiji,Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini,naravno i u Vojvodini, i gle cuda sve bivse republike postadose DRZAVE, neka hvala Bogu,i onda neko kome je osnovni smisao zivota vereispovest i politicko opredeljenje posta tako zaslepljen u svojim mislima da nemoze shvatiti jednostavne recenice drugih komentatora koji kazu. "..da je VOJVODINA postojala i pre 1945 godine, i da to NIJE TVOREVINA komunista...
    I jos nesto moram da primetim, Makedonac je iz Makedonije,Slovenac iz Slovenije,Bosanac iz Bosne,Hrvat iz Hrvatske... i svi vole svoje republike-drzave..
    a zasto se onda jedite ako OSOBA- GRADJANIN iz Vojvodine kaze volim Vojvodinu ja sam Vojvodjanin... e to mi ni nikada nije bilo jasno, AJD DA MI NEKO POJASNI ili OBJASNI
  • 01.05.2011 17:29
    Pop
    Da si dobro procitao moj komentar video bi da sam ja sugerisao da se uporede Francuska (kao centralizovana) i Nemacka (federalna drzava), pa bi uocio da se u Francuskoj najjace razvijaju vec razvijeni regioni (sto potvrdjuje moju tezu). Elem, Nemacka je federalna drzava:
    1. zato sto je svaka od clanica federacije vec bila drzava kada je nastala Nemacka,
    2. zato sto je Nemacka uvek u istoriji bila vise savez drzava nego drzava (u srednjem veku cara je biralo 7 izbornih knezeva, nije bilo nasledjivanja krune po automatizmu)
    3. zato sto ima tri vrste Nemaca (po veri), kalvinisti, reformatori i katolici,
    4. zato sto je to bila volja Saveznika 1945., jer slabija centralna vlast znaci slabiju Nemacku u svetskoj politici;
    Sale druze mi Vojvodjani nemamo svoj jezik. pricamo srpski, madjarski, slovacki, hrvatski, rumunski, bunjevacki, rusinski, romski, makedoski..vojvodjanski ne postoji.
    A ponavljam oni koji tvrde da je Vojvodina imala 1989. BDP tek za koji % manji od Slovenije nemaju pojma. Slovenija je imal duplo veci BDP, zatim je isla Hrvatska sa nekih 50% vise od Vojvodine pa Vojvodina sa nekih 15% vise od Centralne Srbije, zatim Crna Gora (50% slabija od Srbije), BiH, Makedonija (obe nesto slabije od CG) pa Kosovo na nivou 3. sveta.
  • sale novosadjanin

    01.05.2011 17:05
    sada sam ukapirao
    zasto nas bgd i ostali srbijanci maltretiraju.
    shvatili su, da kad i mi odemo,oni ce ostati sami sa tzv rs.
    svi ostali su otisli ili pobegli.
    nece ih hteti ni braca rusi, posto NAFTAGAS ide sa nama.
    ne znam samo na kome ce onda da lece svoje flustracije ?
    ipak im ostaje derbi partizan-zvezda tako da ce imati bojno polje za dokazivanje !!!
  • BG Fantom

    01.05.2011 16:30
    Djokovic Ponovo Pobedio!

    Pozdrav Srpskoj Vojvodini!
  • Neki su kanda

    01.05.2011 16:10
    propustili lekcije Geografije i Istorije
    GRANICE BALKANA, gde se nalazi SRBIJA, se zavrsavaju na rekama Savi i Dunavu. Vojvodina je deo Jugoistocne Evrope. I Geografski, i Istorijski. Cak je i Karakter i Mentalitet Vojvodjana u najvecoj meri - ALPSKI - ne Balkanski. Citajte ljudi, obrazujte se: imate cak i Internet!
  • BG Fantom

    01.05.2011 14:18
    Zivela Ujedinjena Srbija!

    93 godine od ujedinjenja

    http://forum.b92.net/topic/47856-90-godina-vojvodine-u-srbiji/page__mode__threaded__pid__2137020
  • sale novosadjanin

    01.05.2011 14:16
    @pop-e
    stvarno si izuzetak koji potvrdjuje pravilo.
    da li si svestan da si upravo rekao ono sto ja stalno govorim ?
    radi se o tvojoj plati koju dobijas iz republickog budzeta.
    bas o tome se i radi.
    republicki budzet ima zato sto otimaju od nas a pokrajini ne ostaje nista.
    zato i kukaju oni sto su na pokrajinskom budzetu.
    kada se vratis iz proslosti-RAZMISLI zasto onaj koji pravi-NEMA?
    zato sto nam otimaju !!!
  • Srbin iz Vojvodine

    01.05.2011 14:07
    Re Anonimus
    Ako mislis na doba kad je Novi Sad bio Petrovaradinski Sanac, pa posle otkupio samostalnost i ime Novi Sad, tada se u Austrougraskoj monarhiji koristio naziv Srpska Vojvodina. Inace, vas komunisticki monarh Tita je izmislio Vojvodjane, narodnosti
    ( http://www.doiserbia.nb.rs/img/doi/0038-982X/2002/0038-982X0201077M.pdf ), ... Svako se prema tome periodu odnosi onoliko koliko je imao materijalne koristi od komunizma ...

  • 01.05.2011 11:37
    Interesantno, zar je KOMUNIZAM postojao i 1670 kada je pocela da se gradi-dogradjuje Tvrdjava, a mozda je to pravi komunizam bio za Vojvopdjane sve do dolaska vladavine pravoga komunizma, jer TI komunisti O -nulta tacku pocetka zivoda pocinju sa 1945 godinom
  • sale novosadjanin

    01.05.2011 11:31
    @anonimus i sl
    upravo se setih pesme-doslo vreme da se rastajemo....
    mozete vi big bgd poltroni da se jedite-ali cinjenice su cinjenice:VOJVODINA MOZE OPSTATI I PROSPERIRATI I BEZ SRBIJE,MNE I TZV RS.
    za pet godina ne bi nam ni svajcarska bila ravna !!!
    imamo sve sto cini jednu drzavu-svoju teritoriju,svoj jezik,svoj narod,svoju ravnicu,svoja dobra..
    naravno,vama niko ne brani da se ujedinite sa tzv rs,da uzmete seselja za predsednika,da se i dalje borite u vasim izgubljenim ratovima..ali bez nas !!!
  • 01.05.2011 11:26
    ..i eto kisni dan ja u kuci dana 1 maja, vrtim kanale i eto me na FOX TV,ili 1 srpska TV jedno pitanje voditelja glasi" koliko prosecan Srbin pojede hleba u odnosu na one u EU"
    izgleda da u Srbiji samo se ceni onaj ko je Srbin a sta sa gradjanima Srbije koji nisu Srbi ili su polutani, ili su se vec sami odvojili od svih ostalih koji nisu Srbi

    pa zasto onda ne bi Vojvodina bila sama jer se OVDE u Vojvodini ne vrsi SELEKCIJA grajana po veri,naciji,veroispovesti
  • Јаша Томић

    01.05.2011 11:20
    Само вас посматрам!

    http://en.wikipedia.org/wiki/Ja%C5%A1a_Tomi%C4%87

  • Pokrajinska vlast

    01.05.2011 11:16
    Podigla spomenik za antisrpske vojvodjane
    Poreklom Srbin, Jovan Damjanić, ili Janoš Damjanič, kako ga Mađari odmila zovu, jedna je od najkontroverznijih istorijskih figura sa ovog podneblja. Mađari ga smatraju nacionalnim herojem koji se borio za njihove ideje i vojskovođom koji je predvodio mađarsku vojsku protiv Srba. U našoj istoriji je označen kao izdajica pod nadimkom Ljuta Guja. Posle izgubljene bitke predao se ruskoj vojsci, koja ga je 6. oktobra 1849. obesila u Aradu. http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/ubica-srba-dobio-spomenik-u-opstini-ada-80279.php
  • SLOBODNA VOJVODINA!

    01.05.2011 11:02
    http://www.youtube.com/watch?v=oCXA2xkvUCI
  • Rodney

    01.05.2011 10:39
    678 - pozivni za Vojvodinu

    678 - pozivni za Vojvodinu

    Sjajan izbor cifara zbog 6 licke divizije, 7 banijske divizije & 8 ofanzive ...
  • 01.05.2011 10:34
    @ za sve NEOBAVESTENE...

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Vajdas%C3%A1g_Auton%C3%B3m_Tartom%C3%A1ny
  • 01.05.2011 10:30
    @Sale Novosadjanin
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Vajdas%C3%A1g_Auton%C3%B3m_Tartom%C3%A1ny
  • Srbin iz Vojvodine

    01.05.2011 10:27
    Region -> the People's Administration for BBB
    The Great People's Assembly decided to join Banat, Bačka and Baranja to Serbia, and formed a new local administration (government) in these regions known as the People's Administration for Banat, Bačka and Baranja (Narodna uprava za Banat, Bačku i Baranju / Народна управа за Банат, Бачку и Барању).

    http://en.wikipedia.org/wiki/Banat,_Ba%C4%8Dka_and_Baranja
  • Srbin iz Vojvodine

    01.05.2011 10:25
    Re: Anonimus - O Granicama!
    On November 25, 1918, the Great people's assembly of Serbs, Bunjevci and other Slavs (Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena / Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и осталих Словена) from Banat, Bačka and Baranja, voted that these regions join to the Kingdom of Serbia. The assembly numbered 757 deputies, of whom 578 were Serbs, 84 Bunjevci, 62 Slovaks, 21 Rusyns, 6 Germans, 3 Šokci, 2 Croats, and 1 Hungarian.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Banat,_Ba%C4%8Dka_and_Baranja
  • Srbin iz Vojvodine

    01.05.2011 10:23
    Re Anonimus - O poreklu!
    "za sve NEOBAVESTENE, Vojvodina je postojala i prije 1945 godine, necu o istoriji Vojvodine i njenim granicama, nego samo kao podsetnik..."

    To se u potpunosti uklapa u ono sto je istorijska cinjenica da svi koji se smatraju samo Vojvodjanima su komunistickog porekla, tj. stvorio ih je komunizam...
    Sto se tice granica, mozemo i o tome da pricamo http://en.wikipedia.org/wiki/Banat,_Ba%C4%8Dka_and_Baranja
  • Fikroj

    01.05.2011 10:07
    o zastavi Vojvodine
    'Ajdmo o zastavi moji paori : Ne svidja mi se ovo sadasnje sa centralnim delom plavim sa zvezdicama (A da ne pominjem i one dve okolne boje , crvenu i belu koja me mahom podsecaju na gramzivi i velikohegemoncni Beograd!) . Osim toga, ako smo najevropskiji deo Srbije kada upravo nas i samo nas prime u Jevropu smejace nam se zbog zvezdica. Dajmo da se vrati stara zastava Plavo-Zuto-Zeleno po kojoj bi smo bili prepoznatljivi, osim po nasoj tradicionalnoj toleranciji.
  • word warrior

    01.05.2011 10:07
    Q&A
    Поштоване даме и господо,

    представници грађана у Скупштини АП Војводине, уважени чланови Владе АП Војводине, постављене и запослене особе у Покрајинском секретаријату за образовање, храбре и поносне прегаоце Тужилаштва, драга наша полицијо,

    молим вас да истрајете и будете храбри, одговорни и дорасли насталој ситуацији и дате, тако потребне одговоре, свим грађанима, садашњим и будућим гласачима из наслова коментара. Како су деца најзаступљенија у бази података, молим вас да ваши одговори буду разумљиви и јасни.

    Које и какве проблеме деца могу имати у будућности? Како их заштитити од потенцијалних претњи? Ко ће их заштитити? Када, ко и како ће обавестити родитеље о подацима који су били у бази података? Шта се ради сa особама или одговорним лицима и институцијама када прекрше закон?
  • Srbin iz Vojvodine

    01.05.2011 10:04
    Prozivka

    Procitah ovdi da se vojvodjanin postaje! Hajde deder da vas cujem ko je ovdi od velikovojvodjanina poreklom iz 6 licke, 7 banijske & 8 ofanzive ... ???

  • Vilmoš Kauboj

    01.05.2011 09:58
    Re: Sale NS

    Ha, ha! Ja nemecki pitam kako se nahodite?

    Jovan Sterija Popović

    POKONDIRENA TIKVA

    http://www.rastko.rs/drama/sterija-tikva.html
  • PRAZNI STOMACI

    01.05.2011 09:57
    i PRAZNI BUDJELARI
    CE NA KRAJU PRESUDITI - a ne prosta pripadnost ovoj ili onoj naciji ili veri...
    UVEK BILO - I UVEK CE BITI.
    I Amerika je nastala tako sto Amerikanci vise nisu hteli da placaju ogromne poreze Britanskoj kruni
  • 01.05.2011 09:30
    za sve NEOBAVESTENE, Vojvodina je postojala i prije 1945 godine, necu o istoriji Vojvodine i njenim granicama, nego samo kao podsetnik... svak ko nije siguran kada je grad NOVI SAD postao GRAD nek odseta do GRADSKE KUCE saznace, a prije toga je isto postojala Vojvodina...
  • 01.05.2011 09:20
    @ Novosadjanka
    Ima ko da vodi Vojvodinu, al nesto se buno kod Vas a to je rec "zgotivim" odskora nova rec u Novome Sadu
  • Vilmoš Kauboj

    01.05.2011 09:16
    Srecan nam 1. Maj !

    Srecan nam 1.Maj!

    http://www.youtube.com/watch?v=UC0wicqlDNc

    Vis Idoli - Dok Dobuje Kisa (U Ritmu Tam-Tama)
  • sale novosadjanin

    01.05.2011 09:14
    @trtmrt
    sta je?
    nesto ti pobledeli komentari od zadovoljstva VOJVODJANA !!!
  • sale novosadjanin

    01.05.2011 09:11
    @zeljko
    nisam ja nikakav placenik,nego samo VOJVODJANIN kome je pun kofer tutorstva kao malom detetu.
    egoista?
    neko kome tudje ne treba a svoje hoce da sacuva vi srbijanci nazivate egoistom ?
    sta je tu lose?
    slazem se da treba pomoci ljude u nevolji ali imamo mi i nasih sela koja nemaju kanalizaciju ili plin ili asfalt ili...
    moze da pomaze onaj koji ima ali ste nasu VOJVODINU ne osiromasili nego opljackali.
    pomazite vi i dalje kosovo,bih,mne...ali bez nas !
    kad ste tako dusebrizni,zasto ste ostali sami?
    samo smo vam mi jos ostali da nas jasete i pljackate.
    gde god ste vi pomagali ostala su stratista.
  • Vilmoš Kauboj

    01.05.2011 09:09
    Re: O Poreklu!

    Slazem se Vojvodjane su stvorile 6 Licka, 7 Banijska & 8 Ofanziva ... Pre toga ih nije bilo, samo Srbi i mi ostali :)
  • 01.05.2011 09:04
    Svi koji su u Vojvodini ziveli pre 1974god, znaju kakva je bila Vojvodina, a posle te navedene godine, Vojvodina je postala PUNA AUTONOMIJA i gle CUDA, u celosti je bila za neki % ispod slovenackog STANDARDA, a NEKI gradovi u Vojvodini imali su BDP kao npr. Maribor, nema potrebe objasnjavati zasto,onda dodje SM i OTME Vojvodini autonomiju, da istina OTME, nije bilo nikakvoga referenduma, i Vojvodina u LOSIJOJ situaciji nego PRIJE 1974 godine...
  • zeljko

    01.05.2011 08:25
    Smederevo izvozi pola naseg izvoza pa nishta
    Dobro sale vidim da je tvoj odgovor u tezama kao neki program politicke partije verovatno si obican partijski placenik.Za te cifre nisam siguran znam da plate javnom sektoru idu preko republike, auto put, skladiste ban. dvor... je preko kapitalnih investicija,.. sve u svemu nije to samo 7%, uskoro krece sumadija,nis neverujem ni da je vise 40% punjenje budzeta mozda je to bajat podatak.Kako god da dodje do decentralizacije msm da beograd treba pomoci Ks, Kv itd kao sto i Novi Sad treba pomoci Zr, So, Ru samo egoista moze gledati da svaki % ide u svoj dzep iako situacija zadovoljava. I da volim kolo i opanak, burek i gibanicu kao kulen i prsutu pozdrav iz vojv. tacnije bezanije.
  • odgovor Zeljku

    01.05.2011 06:52
    "I ja sam iz vojv. tacnije bezanije presvega najvise volim svoju celu zemlju pa tek onda grad ili ulicu msm da pre treba menjati sistem unuar granica zemlje.."

    Takav stav je logički neodrživ, jer država nije konstanta, i odražava krajnju servilnost režimu i odiše licemerjem. Kako možeš da voliš prvo svoju zemlju kada je ona u poslednjih 20 godina 6 puta menjala teritoriju tj. granice i 4 puta ime?

    Ako si voleo SFRJ znači li to da si čim se neka republika ocepila ti prestajao da voliš taj deo zemlje a do tada si ga voleo? To je kao ovi navijači koji su 50 godina navijali za "plave" a onda im odjednom političari uvale crvene "orlove" i oni zaborave za koga su navijali.

    Ja na prvom mestu volim ulicu u kojoj sam odrastao, zatim kraj u kome sam odrastao, potom grad, pa tek onda ovu našu ravnu Vojvodinu. Apsolutno ne mogu da volim nikakvu formalno-pravnu kategoriju tj. državu, jer one dolaze i prolaze, menjaju se i nestaju, te kao takve su besmislena slova na papiru.
  • aleksa

    01.05.2011 06:00
    autonomija
    Autonomija je potrebna naravno...Ali da se mnoge stvari prebace na opstine i da one same diktiraju sve...Ovako uzalud placamo pokrainsku vlast koja nista neradi i koja unistava sve moguce stvari a debelo je placena...Kada opstine budu mogle da svaka na svojoj teritoriji odlucuju o svemu onda ce se videti napredak ili pad...Mislim da se ljudi zanose stvarima ako dobijemo vecu autnomiju imacemo vise para to je laz ali velika laz..jer ovi ljudi koji sad vladaju su totalno nesposobni..
  • trtmrt

    01.05.2011 01:16
    Ukinuti Vojvodinu!
    Citajuci komentare vidim da je sve OK. Vojvodina ce ostati srpska.
    Ljudi, oni (separatisti) cak ni ovde na njihovom "terenu" nemaju vecinu!
    Zivela jedinstvena Srbija! Ziveo nas glavni grad Beograd!
  • Srbin iz Vojvodine

    01.05.2011 00:26
    Za sve vojvodjanske komuniste!

    SRECAN VAM 1 MAJ!

    http://www.youtube.com/watch?v=CfI3eGXkZH8

    Idoli - Maljciki!

  • Srbin iz Vojvodine

    01.05.2011 00:23
    O Poreklu!

    Svi koji se smatraju samo Vojvodjanima su Komunistickog porekla. To vam je istorijska cinjenica ...
  • @Pop

    30.04.2011 22:51
    Ti si lazljivac i neznalica, o cemu govori tvoja tvrdnja da je Nemacka centralizovana drzava. Nemacka je SAVEZNA REPUBLIKA sa drzavama i POKRAJINAMA KAO KONSTITUTIVNIM ELEMENTIMA, bas kao sto je bila i SFRJ pre nego sto je tvoj Sloba dosao da nas sve nauci pameti.
    A ovo ce te sigurno posebno razdraziti: svaka nemacka pokrajina IMA, izmedju ostalog, SVOJU POLICIJU. Pope, nije sramota ne znati, sramota je lagati sa predumisljajem kao sto ti radis.
  • Pop

    30.04.2011 22:46
    @ Sale
    Ne znam zasto poturas tu glupu laz da si Srbin. Elem, meni je svejedno, da li si ili ne, ali druze ne pricam napamet da nisi. Ja RTS gledam vrlo malo. Mahom gledam History i Explorer, Fox Life.. OD domacih najvise gledam Prvu, ali citam. I vise od toga pokusavam sam naci odgovore. Istrazujem. A ta prica sa mentalitetom, pa znam gomilu autohtononih seljacina... Evo ja npr. radim u bidzetskoj ustanovi, platu primam od Republike, mimo tih 7%. I to su pare koju dodju u Pokrajinu. Moja plata. I Bogu hvala sto nisam na pokrajinskom budzetu. Pitaj one koji jesu kako im je? Npr. SNP, Muzej Vojvodine....
  • Lala

    30.04.2011 21:26
    @Pop
    "Pogledaj vrh pokreta Canak-Lika, Ranko Koncar-Lika, Kostres-Bosna."

    U svoje ime, a verujem i u ime Saleta i ostalih koje kritikujete, uzimam za slobodu da kažem da Čanka, Končara i Kostreša i slične niko od nas pa ni ostali ljudi koji se zalažu za nezavisnost Vojvodine ne smatraju nikavim "vrhom pokreta", već upravo suprotno - lokalnim neprijateljima pokreta, kvazivojvođanskim poltronima koji ovde po zadatku da subverzivno deluju protiv svake ozbijne ideje o nezavisnosti. Čanak je za Vojvodinu ono što je Kvisling bio za Norvešku ili Peten za Francusku. Provokatori, dezavuatori, kolaboracionisti i sluge okupatora. Vrh pokreta ne psotoji. Ideja živi u svakom časnom vojvođaninu. Ne postoji ni jedna politička stranka koja zastupa tu ideju. Bar još uvek ne postoji.
  • sale novosadjanin

    30.04.2011 20:33
    @zeljko
    gresis.
    ne mogu mrzeti narod kome i sam pripadam.samo mi je pun kofer tutorstva.
    decentralizacija?
    malo kasno vam je doslo iz d..... u glavu.
    sto se zato niste zalagali 1988-89,nego su vozovi i autobusi puni ljudi sa kosova i iz centralne srbije dolazile u moj grad i rusile sa parolom ne damo srbiju i dole autonomija VOJVODINE?
    pitaj starije NOVOSADJANINE kako je bilo u ulici modene i ispred hotela putnik !!!
    nemoj od mene traziti da vise volim srbiju ili tzv rs ili mne od VOJVODINE !!
    da li je u redu da ovde zivi 1/3 ukupnog stanovnistva srbije a da u parlamentu ih ima nekolicina-i to bgd poltrona?
    da li je u redu da budzet srbije punimo 40 i kusur posto a dobivamo 7% ?
    da li je u redu da za svako misljenje mora da se ide u bgd?
    da li je u redu da se uvazavaju certifikati iz bgd-a i nisa a ne priznaju iz novog sada?
    da li je u redu da se VOJVODJANSKA imovina prodaje bud zasta a da se VOJVODINA ne pita?
    da li je u redu da se o poljoprivredi odlucuje u bgd a da se pita institut za ratarstvo iz NOVOG SADA?
    da li je u redu da se VOJVODJANSKA zemlja daje strancima a da se VOJVODINA ne pita?
    da li je u redu.......
    mogao bih tako do ujutro !!!!
    i na kraju,zasto se ne da referendum pa da mi sami odlucimo sta hocemo?
    ali ne da se pita cela srbija nego samo mi koji zivimo ovde i pre 1988 !!!
  • zeljko

    30.04.2011 19:48
    za decentralizaciju
    Ja sam nazalost iz tog omrazenog Beograda i cesto saradjujem sa ljudima iz Novog Sada i moram odgovoriti ovom saletu novosadjaninu. Pokusavas napraviti neku euforiju i omrazenost prema celokupnom narodu kad vrlo dobro znas da u celoj zemlji narod se malo pita vec vlada partokratija.I neznam kako te mogu pljackati pera i mika koji prodaju pljeskavice za 20000din bez prijave u Bg kad znas da celu zemlju pokupovase nekoliko preprodavaca. I ja sam iz vojv. tacnije bezanije presvega najvise volim svoju celu zemlju pa tek onda grad ili ulicu msm da pre treba menjati sistem unuar granica zemlje..
  • Tja

    30.04.2011 19:10
    @Sale NN
    Samo kratko da ti kažem, a čitajući tvoje komentare, da si ti bolestan. Ali baš bolestan u svakom pogledu.
  • sale novosadjanin

    30.04.2011 18:58
    @pop-e
    vreme je da se okrenes buducnosti a ne da se stalno pozivas na proslost.
    ja jesam VOJVODJANIN,srpskog porekla ali ne mislim kao ti.
    mislim da u buducnosti,VOJVODINA moze biti jaka i sretna samo bez srbije.
    shvati vec jednom da nas mentalitet jednostavno nije kao srbijanski.
    i nije tacno sto se pozivas na francusku i nemacku.
    i tamo se prvo podeli u svakoj oblasti a tek onda ide u centralu.
    zna se tacno koliko koja pokrajina izdvaja za drzavu i koliko.
    ali to sigurno nije 7% koliko se nama vraca iz bgd.
    njima u bgd je vazniji jedan most prema tzv rs ili tzv brza pruga do neke luke bar nego sva nasa poplavljena sela ili mostovi u nasem gradu.
    shvati da su njima vazni samo oni i niko vise.
    mani rts i njihovu propagandu.
    i jos nesto-nema sretne drzave bez sretnog pojedinca,a ja nisam kao ni mnogi nasi VOJVODJANI,bez obzira na poreklo i nacionalnost-SRETAN !!!
    prema tome,SAMOSTALNA VOJVODINA PA KAKO NAM BOG DA !!!!
    A DACE !!!!
  • Pop

    30.04.2011 18:34
    @ Srbin
    Moj se deda borio za Srbiju i Srpstvo. I on kao i tvoj deda su ziveli pod tiranijom Budimpeste koja je odavde odnosila sve da bi napravila "evropsku metropolu". Vojvodjani poput mojih predaka i onih ucenijih od njih su i napravili Srbiju (Hadzic je pisao zakone, Dositej, Sterija i Savic-Jugovic su organizovali skolstvo i nauku, Vujic i Djordjevic pozoriste...mogu do sutra). Treba menjati sistem vlasti a ne drzavni okvir. Ja tvrdim da niko gore ne pljacka Vojvodinu od onih kojima su najpunija usta Pokrajine. Najveci procvat Novog Sada bio je od 1918-1941, tacnije od 1931 do 1941 i od 1945 do 1968, u vreme kada je autonomija bila najslabija. I pod Slobom se Vojvodina razvijala brze od ostatka Srbije (samo je cela drzava bila u fuck offu). Najgori pad vojvodjanske privrede desio se 1974-1978, statistika potvrdjuje. Prica o najperspektivnijem regionu 1918 i to da je Vojvodina 1989. bila kao Slovenija je laz. Vojvodina je bila upola slabija od Slovenije po BDP-u od i za oko 1/3 od Hrvatske i tek za 15% bolja od centralne Srbije. Vojvodina zaostaje (opet) od omnibusa i Statuta. Najrazvijenijim regionima mnogo vise odgovara centralizovana drzava. Pogledaj Francusku i Nemacku pa ce ti biti jasno. Jaka VOjvodina u jakoj Srbiji. I da mislim da su separatisti 1.nacionalne manjine (ne svi naravno) i iskompleksirani dodjosi (najvise Srbijanci i Licani) koji se stide odakle su. Pogledaj vrh pokreta Canak-Lika, Ranko Koncar-Lika, Kostres-Bosna.
  • sale novosadjanin

    30.04.2011 18:30
    @novosadjanka
    nema potrebe da budes sarkasticna.
    bar ne prema meni.
    ko ce da nas vodi?
    okreni se oko sebe i videces ljude koji vole VOJVODINU,koji nisu korumpirani i koji ne gledaju samo sebe.
    ne.ni ja nisam za canka.imao je svoje prilike dugi niz godina.
    sada ima mladih ljudi,poput tebe-obrazovanih,kulturnih...kojima treba pruziti priliku.
    procitaj neke komentare coveka koji se potpisuje sa zivko.
    zasto ne bi takav jedan mlad covek sa svojim kolegama a uz pomoc nas malo starijih poveo VOJVODINU u novu buducnost ?
    ja imam dve cerke i jedna ce na fakultet ove godine.
    ja hocu da se borim za njih,za tebe i vasu generaciju.
    ako vama bude dobro i meni ce.
    proputovao sam celu evropu,radio i ziveo u nemackoj ali ti garantujem da u VOJVODINI moze da bude i bolje i lepse ali...vi mladi morate da se pokrenete.
    vi treba da se izborite za bolju buducnost VOJVODINE !!!!
  • @trtmrt - Ukinuti Vojvodinu!

    30.04.2011 18:27
    VOJVODINA JE POD OKUPACIJOM BEOGRADA
    Preporucujem svima da procitaju ceo komentar od trtmrt-a:
    "Budimo realni Vojvodinu treba ukinuti.
    Vojvodina ne moze sama sebe da odbrani od susednih drzava, Vojvodina je siromasnija os ostatka Srbije...
    (...)
    Zato vojvodjani pamet u glavu..."

    Ovim si pokusao da dokazes da ste ti i tvoja srbijanska lopovska bratija uspeli da Vojvodinu sj...te do panja. Svih ovih godina ste se, draga braco Srbijanci, radili na tome da postanemo takvi kakvima nas opisujes u ovom citatu gore.
    Ne moramo mi nista uvoziti, morate vi, gospodo iz Beograda. Ne trebaju nama vasi kadrovi. Vi nama namecete vase udbaske kadrove kako biste nas jos drzali pod kontrolom i predstavljali i sebi i drugima kao debile, jer niste uspeli bas sve da proterate, ubijete, pohapsite, ucenite, smenite, ponizite, ubogaljite, poseljacite, posrbijancite, balkanizujete i sve mozgove da isperete pa imate problem sa ovima sto su preziveli i ostali verni Vojvodini. A jos veci vas problem je sto Vojvodinu pocinju da vole i cene oni koje ste doveli u Vojvodinu da bi je mrzeli i unistavali. Sve vam se obija o glavu.
    ZIVELA SLOBODNA, NEZAVISNA VOJVODINA!
  • sale novosadjanin

    30.04.2011 17:34
    @trtmrt
    opet se javio bgd dusebriznik.
    ti, buduci komsijo,mozes samo da nas mrzis i da nam zavidis,ali ne zaboravi da je i 1/2 bgd-a u VOJVODINI kao i zemun.
    na kraju ce te ostati samo na bgd pasaluku sa crnogorcima,hercegovcima i bosancima koji ce da vas vode.
    ja jesam VOJVODJANIN srpskog porekla ali vi ste ZLO !!!!
  • sale novosadjanin

    30.04.2011 17:21
    @Srbin za nezavisnost Vojvodine
    jednostavno-SVAKA TI JE NA MESTU!!
    TVOJE OPAZANJE ZASLUZUJE DA BUDE I KOMENTAR U UDZBENICIMA OSNOVNIH SKOLA !!!
    ali vas isto molim da ne dozvolimo bgd,mne i bih strankama,njihovoj mafiji i ovdasnjim poltronima da unose razdor medju nas VOJVODJANE.
    ostavimo mrtve da mirno pocivaju a mi se okrenimo zajednickoj buducnosti-VOJVODINI BEZ BGD,MNE I BIH STRANAKA,NJIHOVE MAFIJE I OVDASNJIH POLTRONA !!!
  • Srbin za nezavisnost Vojvodine

    30.04.2011 15:40
    bez lige i ostalih parazita
    Pope, kakvu logiku izvlačiš iz istorije predaka? Misliš da su zagovornici nezavisnosti Vojvodine potomci onih sa druge strane zločina koje si pominjao?! Moj deda je bio solunac dobrovoljac, 1941. organizovao beg iz Jasenovca i tom prilikom bio uhvaćen, mučen i ubijen. Da ne pominjem širu familiju i njihovo stradanje od svih redom koji su se ovde latili oružja (ustaše, hortijevci, četnici, partizani, rusi…). Siguran sam da se moj deda nije borio da bi mu potpmci živeli u bedi pod čizmom ove tiranske Srbije. Naša deca i unuci u Srbiji nemaju šansu za budućnost, zdravlje, sreću. Zato Vojvodina treba da bude nezavisna. Da može da ustane iz groba, moj pokojni deda bi prvi pljunuo na ovo što se sada zove Srbija, i rekao "deco, spašavajte se od ovog zla i pravite sebi normalnu državu da budete zdravi, siti i svoji na svom". Siguran sam Pope da se ni moj deda a ni tvoji preci nisu borili ni žrtvovali da bi im zarad imena države, grba i himne potomci živeli u bedi. Pokušaj da nahraniš gladno dete srbijanskom himnom ili zastavom.
  • trtmrt

    30.04.2011 13:45
    kukate i cvilite
    Kukate i cvilite, Beograd ono Srbija ovo a na kraju na izborima ipak glasate za nase Beogradske politicare.
    Zato sto nemate nikog od intelektualne elite da zastupa ovo sta bulazne ovi o otcepljenju!
    Nemate ni politicare bre!
    Ukinuti Vojvodinu!
  • Novosadjanka

    30.04.2011 13:06
    Molim Vas, jel' moze neko da mi objasni, na primem prepametni Sale Novosadjanin, ko ce to tako iskreno i zdusno da nas, severno od Save i Dunava, zbrine da konacno zivimo pristojno i normalno? Eto dajte ime? Ako cemo za Canka i njegovu ekipu, neka fala lepo, na isto mi dodje. Opet treba da biram manje od dva zla.
    Svi su isti, samo da uvale guzicu u fotelju, da obezbede familiju i kumove, a za narod niko ne haje.
    Da zgotovim fakultet sto pre pa da brisem iz ove lude zemlje...
  • 1

    30.04.2011 05:11
    @Autonomija da, nezavisnost-ne
    Sto se tice svercovanja i prezivljavanja u vreme kada je Vasa majka zivela, je bilo "normalno",i ostali u Evropi su tako preziveeli, jer to je BIO DRUGI SVETSKI RAT i kao sto znamo, vladavina Rajha je slomljena a odgovorni za sva zlodela su BILI NA MEDJUNARODNOM sudu i sudjeno im je i osudjeni su, neko se samoubio u zatvorskoj celiji a ostale bili pogubljeni...
    E sada, da ne brkamo babe i zabe, kod nas je isto tako bilo za vreme gradjanskoga rata u nasoj YU, ko je to zakukuljio, a ko prihvatio, necemo o tome, ali se MORALO TRGOVATI,svercovati sa raznim prehrambenim artiklima iz susedne Madjarske kako bi se prezivelo, sva roba se prodavala na pijaci..a ko nam je sve to zakuvao...
  • BG Fantom

    30.04.2011 04:37
    @TT

    Tih 11% je i dalje dva puta manje od Ne-Srpskog stanovnistva u Vojvodini ...
  • 30.04.2011 00:14
    Pijavicama se sve vise suzava krug gde mogu da sisu krv.
    Vojvodinu ste isisali ali nase vredne ruke ce to ponovo izgraditi dok ce te vi na kraju sami sebe prozdirati.
  • TT

    29.04.2011 21:37
    vi dole u Varoši
    bi mogli da se zapitate i počešete po svom ravnom potiljku. 11% a siguran sam da ima više, uopšte nije mala stvar za ovako krupno pitanje. znači svaki 9. čovek smatra da vojvodina treba da se ocepi. to je dosta velika stvar, a rast i sadašnji procenat uopšte nisu zanemarivi. tako da, samo vi nastavite tako kako radite, mi ćemo pokušati da vam ne dozvolimo da nam napravite još veću štetu nego što jeste, sa brđanskim kumovsko bratskim mafijanjem i poklanjanjem nis-a,
    samo nam svojim ponašanjem pomažete i olakšavate odlazak.
  • Vilmoš Kauboj

    29.04.2011 20:18
    To be or not to be ?!

    Ko će pre uspeti sa referendumom Republika Srpska ili Ne-Srpska Vojvodina ?!
  • sale novosadjanin

    29.04.2011 18:35
    @pop-e
    zao mi je svih ljudi koji su izgubili zivote u svim ratovima.
    ne treba da se zaboravi-da se ne bi ponovilo.
    sa ovih prostora svaka porodica je nekog izgubila.
    vreme je da ratovi i osvete prestanu i da se okrenemo buducnosti.
  • Pop

    29.04.2011 16:58
    @ Sale
    Ja sam Srbin iz Vojvodine, Bacvanin, Novosadjanin. Moji su se preci borili u Buni 1848., a jedan je poginuo kao dobrovoljac u Prvom balkanskom ratu. Dvojicu su Madjari ubili. Jednog 1941., drugog u Raciji. Da se ne zaboravi!!!!!
  • sale novosadjanin

    29.04.2011 16:34
    moram reci
    da ceo dan citam komentare-i puno mi je srce posto vidim da nas ima razlicitih nacionalnosti ali smo svi mi VOJVODJANI.
    sa istim ciljem.
    onaj mali broj izgubljenih u nasem prostranstvu me ne zabrinjava.
    iskreno se nadam da ce moja deca,koje vaspitavam da su prvo VOJVODJANKE,doziveti da VOJVODINA postane samo svoja.
    mada bih voleo da i ja malo uzivam u tome.
    cuvajmo se samo podela koje ce bgd,mne i bih stranke,njihova mafija i poltroni pokusati da nam uvale.
    vec su poceli preko ujedinjenih regiona srbije.
    ako sav normalan svet,a mi to jesmo,ima pravo na referendum i izbor-imamo i mi.
    nadam se da cu uskoro moci reci LAKSE SE DISE A NE KORISTIM NEGRO BOMBONE !
    VOJVODINA VOJVODJANIMA BEZ BGD,MNE I BIH STRANAKA ,NJIHOVE MAFIJE I OVDASNJIH POLTRONA !!
  • Javlja se

    29.04.2011 16:01
    BEOGRADSKA ''PETA KOLONA''
    Trtmrt, ovaj dole potpisani...Naravno da Njima ne treba vise prava - oni imaju I VISE NEGO DOVOLJNO! Samo, ne voze Vojvodjani sva ta skupa kola, ne poseduju otete im fabrike i firme, otetu zemlju...Zato se ONI i bune! Nece da se odreknu OTETOG! A da su Vojvodjani bili tako ''nesposobni'', ne bi 1918 docekali kao jedan od najperspektivnijih regiona Evrope. Nakon cega belezimo konstantan pad u razvoju i standardu. Da bi danas bili na DNU DNA.
  • svakom svoje

    29.04.2011 15:42
    Niko ko robuje ne teži lakšim okovima niti prostranijoj ćeliji već potpunoj slobodi.

    Vojvođani žele nezavisnost, veća autonomija tj. niži stepen robovanja Srbiji nam ne treba.

    Srbija nije od Turaka tražila veći stepen autonomije, nego nezavistnost koju traži i Vojvodina.
  • Pokradeni

    29.04.2011 15:31
    Ja znam da su moje pare tu negde
    Pa koliko i kako kradu ovi naši u Novom Sadu, pre bi se reklo da ima i viška autonomije.

    Moje pare nisu u Beogradu, ovde su negde ali ih pojeo mrak, možda Tatarsko brdo, a možda Informatika, možda ZIG, možda pokrajinski sud ... ko zna? Kako god, siguran sam da su ovde ali ne znam gde. A vaše pare?


    http://www.021.rs/Novi-Sad/Hronika/Prevara-investitora.html##
  • sale novosadjanin

    29.04.2011 15:13
    @trtmrt
    s cime se ti hranis?
    ne mogu da verujem da i sam verujes u te gluposti.
    toliko budalastina u tako malom broju recenica,ne verujem da moze da smisli jedna glava.
    zbog takvih kao ti,mi VOJVODJANI,a narocito mi srpskog porekla,i hocemo da se oslobodimo vas iz ostatka srbije.
    pre ste govorili,propasce slovenija,hrvatska,makedonija bez vas.
    a vidi gde su otisli!!
    beze vam 200 godina !!!
    kada se oslobodimo vaseg zuluma,ostaje vam tzv rs i mne pa sa njima pravite neku novu drzavu.
    a mi?
    ODOSMO BEZ VAS JER VOZ VISE NE CEKA DA SE VI DOZOVETE PAMETI !!!!
    SAMO SAMOSTALNA VOJVODINA IMA BUDUCNOST BEZ BGD,MNE I BIH STRANAKA,NIJIHOVE MAFIJE I POLTRONA !!!!
  • realan

    29.04.2011 15:09
    realno
    Neznam ljudi kako vi mislite ali ja mislim da se Beograd svojim vecim delom prostire u Voshi. Mislim da ne trebamo zanemariti i tu cinjenicu.
  • 29.04.2011 14:38
    Evo sto rece gospodine Djelic

    "... beli sengen gradjanima Srbije nije ugrozen i Srbija ce uciniti sve da se to ne dogodi..."

    ajdmo sto pre u svoje "samostalno stradanje",pa kako nam bude, svoj pasos, svoja policija, svoja nekadasnja Narodna banka, svoj,kao NEKADA PIO,NASA Posta, NASE sudstvo,NASA ISTINSKA vlast, a ne BG marionete itd
  • 29.04.2011 14:23
    1
    cudo jedno, kada komentarisem ostale vesti, tj kada kliknem, klik RADI a sada NE RAKI MI KLIK, tj NE MOGU glasati ni ZA nititi NE, probam ponovo druge vesti komentirati, kad KLIK RADi

    RADIOO21 hajd PROVERITE STA SE TO DOGADJA.....

    Inace, hocul docekati i to da smo poput Slovenaca
  • 29.04.2011 14:13
    1
    dokle god VOJVODJANSKA Posta, i ostale firme od BG TRAZE DOZVOLU za kupovinu WC papira nama NEMA LEBA, ta NELAJE KERA SELA RADI NEGO SEBE RADI,jer treba se samo setiti kakve su glasine dolazile od dezurnih "patriota" kada je Slovenija postala drzava, a gle cuda, ona je jos ziva i kakav standard ima....VOJVODJANSKA VLAST je mrtvo slovo na papiru, jer NE MOZE NISTA DA ODRADI u korist Vojvodine, jer BG NEDA dozvolu... ajd vec jednom da smo SAMI kao Slovenci, a kome se ne svidja, pa ima SVOJU DRZAVU ja NEMAM REZERVNU DRZAVU ja sam iz VOJVODINE
  • trtmrt

    29.04.2011 12:52
    Ukinuti Vojvodinu!
    Budimo realni Vojvodinu treba ukinuti.
    Vojvodina ne moze sama sebe da odbrani od susednih drzava, Vojvodina je siromasnija os ostatka Srbije...
    Ok imate psenicu pa sta? Nemate industrije, nemate infrastrukturu ma nemate nista osim zemljista a vi bi ste drzavu?
    Vojvodjani su neiventivni, nemaju inicijativu u preduzetnistvu, sportu u cemu god pogledas...
    I kada bi dobili vise autonomije ko bi vrsio vlast? Morali bi ste "uvoziti" sposobne i skolovane ljude iz Beograda.
    Zato vojvodjani pamet u glavu...
  • Broj ''NEZAVISNIH''

    29.04.2011 11:38
    JE DALEKO VEĆI!
    Samo se to krije od Javnosti! Što se tiče (veliko)srpske propagande da će Vojvođani zbog toga ''plutati po Dunavu'' - da će ih ''raščerupati'' ''Ustaše'', ''Hortijevci''...niko ne pominje Srbiju - odakle se i šire ovakve dezinformacije. Jer NIKOM ne bi bilo u cilju - da dira u Integritet Vojvodine - gde sve nacije uživaju ista prava i zaštitu. To je bezočna propaganda - da se zaplaše Vojvođani i Vojvođanke - da ne pomisle da posegnu i zatraže SVOJE. Imovinu, Pare...A zamislite samo Vojvodinu - bez Miškovića i Co., monoplista, populista, partokrata, liceja i ulizica Beograda...A tek standard...
  • sale novosadjanin

    29.04.2011 11:28
    @malo morgen
    si se malo z.....o.
    sve karte se polako slazu.
    niko nikoga nece terati-sami ce otici svi oni koji VOJVODINU smatraju kao meku za lopovluk.
    ali pre toga moramo da ucinimo nesto-a to je da pocistimo sve bgd,mne i bih stranke i njihove poltrone iz nasih redova.
    budi siguran da i taj dan se blizi !!!
  • baća

    29.04.2011 10:49
    idi begaj
    Pa ko još veruje Milki Skan? Nismo deca, hahahaha.
  • Vilmoš Kauboj

    29.04.2011 08:21
    Samo izbori sve rešavaju!

    Što manje na vlasti to posle manje u zatvoru ...
  • BG Fantom

    29.04.2011 08:17
    Beograd do Sremskih Karlovaca

    Da se pitam ja bih betonir'o travu
    I ofarbo tamno braon svaku vodu plavu!
    Nekako bih probusio tanki sloj ozona
    A Zemlju bih zastitio kesom od najlona!

    Beton, beton, samo beton!
    Beton, beton, samo beton!
    Beton, beton, samo beton!
    Beton nama treba!

  • B

    29.04.2011 07:33
    Autonomija da, nezavisnost - ne
    Poslednji put kad Vojvodina nije bila u Srbiji, tokom II sv. rata, desilo se sledeće:
    Moj otac je imao samo 9 meseci kad su ga sa celom porodicom Mađari isterali iz rodnog sela i oterali za Srbiju. Ko nije hteo da ide, ubili su ga po kratkom postupku. Kraj rata su dočekali u okolini Velike Plane.
    Moja majka se rodila tokom rata, njen otac je morao da švercuje da bi je prehranio, nije mogao da živi od onog što mu je davao "Veliki Nemački Rajh". Na kraju ga je jurio Gestapo, pa je morao u partizane.
    Uvek sam bio i jesam i biću za autonomnu Vojvodinu u kojoj se vodi računa o svim poštenim ljudima, ali u okviru Srbije.
  • mikica

    29.04.2011 07:09
    @david
    pa naravno covece.Milka farba oduvek.Ko plati taj je gazda.Sad je kesnuo Pajtic,juce Njihova Maja, pre toga Bora Novakovic, ranije Canak.To je to.Bilo i bice.
  • void

    29.04.2011 07:05
    bice, bice
    Sve ce to Seselj da oduva.
  • janko

    29.04.2011 06:21
    WW
    VOJVODJANSKA VOJVODINA VOJVODJANSKIM VOJVODJANIMA a oteto da se nacionalizuje i otera bagra
  • vuk

    29.04.2011 05:45
    isto isto
    Isto bi bilo i pod Cankom i Kostresom koji u Novom Sadu ne moze preci cenzus,gulili bi ovog seljaka i radnika i pili pivo i jeli kolenice u jednom od restorana koje ima na Spensu.Misle samo na sebe dizu buku svaki put sest meseci pred izbore a kad im bace kosku Beogradjani cute tri godine.Bilo bi isto ako ne gore!
  • dalibor

    29.04.2011 05:40
    ISTO JE SVE !!!
    Ljudi moji nema od toga nista,time se nista ne postize,ja sam iz okoline NS-a i moje mesto je pokradeno od samih Vojvodjana,lokalni dupelizci i bitange su se primakle vlasti i otimaju od cestitih i postenih,lopova ima svuda tako da je autonomija prica za lakoverne.........
  • Nezavisni Vojvodjanin

    29.04.2011 05:01
    samo puno otcepljenje
    jedino poptpuno otcepljenje nas moze spasiti,sa kidanjem svih mafijaskih ,centralistickih pljackaskih veza sa Beogradom,Vojvodina moze da prosperira.Moja miroljubiva Vojvodina je iscrpljena,devastirana,poklekla pred najezdom drskog,bahatog,oholog brdsko planinskog primitivizma i beogradskog bratsko-pljackaskog manira.SCAN nas uopste nije anketirao ali moje nezavisno okruzenje koje broji 100-tinak ljudi je kompletno za otcepljenje i nezavisnost Vojvodine,tako da nasi glasovi nisu uopste pobrojani u onih 11% .Znaci ima nas mnogo vise
  • Pop

    29.04.2011 04:18
    SCAN
    Sto se tice Milke, ona sminka rezultate za Canka. Oni su stari pajtosi. Samo budala moze reci da je neki Radikal ili DSS-ovac za autonomiju. Voleo bih da vidim nacin na koji su postavljena pitanja u toj anketi. A vidim probudio se Sale, nakon sto je hrabro cutao na vest o softveru. Eto za to niko nije pitao Beograd. A ni za Vodovod u Novom Sadu. A niko ni ne pita koliko bespotrebnih cinovnika ima u Pokrajinskoj administraciji. Tu tek radi i kuso i repato.
  • 28.04.2011 23:17
    Vreme je za Vojvodinu, Slobodnu Vojvodinu i bolji zivot.
  • MaloMorgen

    28.04.2011 22:18
    Nece moci 2
    Vidim da je svima nekako zelja da se otkacimo od crnogorske mafije, Bosanske "burazer ekonomije" i despota iz Srbije.
    E pa, kasno ste se setili. Svi su se oni dobro usadili u Vojvodinu, tamo gde neceg ima i nece vise nikada otici. Crnogorska mafija je Broj 1 u Novom Sadu i oni rade sta hoce. Znamo i ko su glavni i sta rade, ali se pravimo blesavi jer smo tunjavi. Oni su i u policiji i gradskoj Vladi i "posluju" zajedno.
    I sta im mozete? Pa mozete, ali samo da kukate po ovim i slicnim forumima i molite Bogu da ce se onim jednom smilovati, postati dobri i sami otici na neko drugo mesto. Smesno...
  • ero

    28.04.2011 22:05
    69
    Vidi sad caku.Svi DS pred izbore sa pricom mi smo veci Autonomasi od vecih.I...I...I...Pusenka.Nikad vi Autonomasi necete pobediti NASE.Nikad jer ste nezreli za politiku.Nemate pojma i CAO.Hahahahaha.
  • Vilmoš Kauboj

    28.04.2011 22:04
    Re: Osiromašeni Vojvođani traže više autonomije!

    Zato što je Vojvodinom prošao dr Pajtić Bojan!

  • @Sale novosadjanin - i jos da

    28.04.2011 21:34
    Informisi se malo
    Pokusaj malo da se informises, pre nego se otcepis i glasas za one za koje ces glasati, ili pre samostalnog nastupa na izborima.
    Takvi kao ti nemaju perspektivu. TNiti Vojvodina sa vama takvima.
    http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/Posao-dali-firmi-koja-nije-postojala.html
  • Avram

    28.04.2011 21:30
    @Sale Novosadjanin: demografska struktura Vojvodine i nije posebno promenjena. To ti se cini zato sto vecina izbeglica i doseljenika radi najgore poslove po pijacama, taksira i ko zna sta ili su sa druge strane kriminalci koje vidjas po buticima i kafanama a svi zajedno su upadljivi i glasni. Vecina stanovnika Vojvodine su jos uvek starosedeoci i to svi treba da znaju i postuju.
  • Uncas

    28.04.2011 21:27
    Okej,okej...
    ...sve je to u redu...Ali kada Vojvodina dobije tu svoju samostalnost(tj ono sto nam je potrebnije-ekonomsku nezavisnost) ko ce biti na celu te pokrajine,gradskim upravama,u opstinama???pa isti ovi koji su i sad,il jos gore neki njihovi,koji jedva cekaju da se navataju vise para...Necemo se mi nista vise ovajditi nego sada!Mentalni sklop ovog naroda je isti kako god se zvao region...pffffffffffff!
  • sale novosadjanin

    28.04.2011 21:01
    i jos da dodam
    da ne verujem ovim podacima koji su saopsteni.
    cist dokaz je da promene u ustavu srbije NISU PROSLE U VOJVODINI.
    ako je tako mali broj nas koji se zalazemo za slobodnu VOJVODINU,zasto ne raspisu referendum i ne ucutkaju nas jednom za svagda?
    zato su i vrsili prisilno naseljavanje VOJVODINE 90-tih godina,ne bi li samo promenuli demografsku strukturu i raspolozenje VOJVODJANA prema diktaturi iz bgd.
    sada kada vide da su gotovi ovde,poturaju nam neke regione srbije-budalastina !!!
    ko sa malo mozga moze da veruje da ce ista dobro doci u VOJVODINU iz bgd,mne ili bih?
    ali-svima je svanulo pa ce i VOJVODINI USKORO !!!
  • Scotch Bonnet

    28.04.2011 20:44
    Vojvodina Republika!
    Verujem da kad bi se izvrsilo mnogo objektivnije i detaljnije istrazivanje broj onih za nezavisnost Vojvodine bi bio mnogo veci. Problem je u tome sto je ovo istrazivanje izvela agencija SKAN koja je u nekoliko navrata svojim `istrazivanjem` izgubila kredibilitet. Cik ako smete, zadjite malo po manjim Vojvodjanskim mestima gde je beda i ocaj svakodnevnica, proskitajte malo po nasim Sremackim sokacima pa pitajte Sremadiju sta misli!? Cak su i izbeglice vremenom postale `republikanci` jer su ljudi uvideli kako im je Beogradska vlastela unistila zivote. Neko je ovde u svom komentaru pomenuo totalnu separaciju od Srbije kao dugotrajno resenje i taj je upravu, to je jedino resenje za Vojvodinu i njene gradjane.
  • Nezavisnost Vojvodine odmah!

    28.04.2011 20:36
    Prema ovim njihovim anketama samo 11% za punu nezavisnost? Nece biti.
    Zna se da su ovakve ankete, pogotovo ako poticu od SKAN-a, CESID-a i slicnih "firmi" iz milog nam Beograda uvek placene i nastimovane kako bi se strasti smirile.
    Ako su morali da priznaju da je broj Vojvodjana koji hoce nezavisnost drasticno porastao bez obzira na pripadnost levici ili desnici, mozete misliti koliko je veci broj ljudi koji su za nezavisnost u stvarnosti. Ali, nece moci jos dugo da kriju i varaju sa anketama jer su stvari potpuno jasne:
    ZIVELA NEZAVISNA VOJVODINA!
  • telepcanin

    28.04.2011 20:22
    zato
    i kazem da treba podrzavati SALETA NOVOSADJANINA,SCOTCH BONETTA,JANKA,pa i mene.
  • Milo

    28.04.2011 20:19
    Panonsko more
    Nekada je tu bilo Panonsko more a sada na dnu zivimo mi.........
  • sale novosadjanin

    28.04.2011 20:18
    da li treba
    da ponavljam-VOJVODINA VOJVODJANIMA BEZ BGD,MNE I BIH STRANAKA,NJIHOVE MAFIJE I POLTRONA !!!
    kada u nasoj VOJVODJANSKOJ skupstini budu sedeli nasi ljudi,koji nece NISTA pitati beograd,kada se napravi revizija izdatih dozvola boravka i drzavljanstva,kao i ispitalo bogatsvo pojedinaca za koje niko nije cuo pre 1988,kada nam budu vazniji nasi mostovi a neka luka bar ili most prema tzv rs,kada budemo okrenuti prema madjarskoj,hrvatskoj,nemackoj....i nama ce biti bolje !!!
  • Nenad

    28.04.2011 20:04
    Pre par godina za nezavisnost je bilo 2% sada 11! To je stravican rast koji sada dobija pravu snagu da se indukuje! Srbija bi trebalo da se zamisli gde gresi.
  • david

    28.04.2011 18:20
    xx
    je li to Milka Vojvodinu ,, sminka ,, za racun DSa ??? ,
  • Krull

    28.04.2011 17:04
    Vojvodini treba vise autonomije. Trenutno sve mora proci kroz Beograd iako je to veoma nepotrebno i redundantno. Jedino smislenom decentralizacijom mozemo imati jaku Vojovodinu i jaku Srbiju.
  • Pokradeni

    28.04.2011 16:28
    Ja znam da su moje pare tu negde
    Pa koliko i kako kradu ovi naši u Novom Sadu, pre bi se reklo da ima i viška autonomije.

    Moje pare nisu u Beogradu, ovde su negde ali ih pojeo mrak, možda Tatarsko brdo, a možda ... ko zna. A vaše?


    http://www.021.rs/Novi-Sad/Hronika/Prevara-investitora.html##
  • RADUJE

    28.04.2011 16:04
    PORAST "NEZAVISNIH"!
    I koliko se čini - broj se UDVOSTRUČIO u roku od samo par meseci.
    PUNA NEZAVISNOST je jedino realno rešenje - trajnog karaktera. Jer, sve drugo podleže pritiscima i reakciji Beograda. A oni nemaju nameru da decentralizuju - samo da se izvrši DEKONCENTRACIJA - formalno izmeštanje sektora; dok stvarna Vlast i dalje ostaje u Beogradu.
    I polako dolazimo do tzv. ''kritične mase'' - iz koje će se iznedriti NOVA stranka - sa vrlo JASNIM programom i ciljem.
    Koja NEĆE prodavati Vojvodinu i Vojvođane - za šaku novaca.
  • Pop

    28.04.2011 16:03
    Autonomij
    Kada bi taj model sljakao ja bi bio za. Ali od 2000., a narocito od Statuta Pokrajina sve vise ide nazad. Zasto? ZAto sto lokalni "plemici" krijuci se iza price od nadleznostima kradu gore nego sto je krao Sloba. Canak, Elezovic, Petrovic...SVM u svojoj "parohiji" je posebna prica. Ko ne veruje neka proveri kakvo je stanje u ustanovama koje je preuzela APV. Ka-ta-strofa!!! E sad, za sta sam ja da se jasno razgranici sta radi lokal(grad, opstina), region(pokrajina) i sta je od nacionalnog znacaja. Evo primera: putevi-za lokalne je zaduzena opstina, za magistralne pokrajina, za nacionalne (auto-put) drzava. I da se zna jasno ko ima kakve prihode i ko kontrolise transfere i trosenje. Npr. ako neki grad imapreglomaznu administraciju ili javna preduzeca, drzava mu uskrati transfer iz budzeta dok sve ne racionalizuje ili tako nesto. Ja znam da neki iz nekakvih "kulturoloskih" razloga i sl. zele autonomiju, ali upravo oni koji nas najgore kradu (gradska i pokrajinska vlast) se kriju iza toga. Da se ja pitam prvo bi krenuo od toga sto bi sva trosenja drzavnih para od budzeta Republike do poslovanja javnih preduzeca sa prilivom, tj. prihoda bili dostupni svima on-line, redovno azurirani. ISto tako i spiskovi zaposlenih u drzavnim institucijama sa platama rukovodeceg kadra itd.
  • Separatista

    28.04.2011 15:58
    11% za nezavisnost ? Upisite jos jednoga.
  • MaloMorgen

    28.04.2011 15:34
    Nece moci
    Tesko da ce se Vojvodjani otarasiti krvopija iz Beograda. Para im treba za sve, od sebi zamisljenog metroa, mostova, puteve, do plata drzavnim cinovnicima cija su radna mesta eto bas u Beogradu.
    A sta bi mi to trebali da promenimo novim statusom Vojvodine? Pa zar nam lokalna vlast nije vec pokazala da su isto gomila korumpiranih lopova, koji isto misle samo na svoj dzep? Najnovija afera sa softverom za skole je pokazalo s kim imamo posla, a bojim se da je ona samo vrh ledenog brega. Vojvodjanska zemlja je vec u vlasnistvu samo tri coveka (koji igrom slucaja sede u Beogradu), a sitni poljoprivrednici ce ostati to sto jesu, ako ovoj trojici ne prodaju zemlju i postanu radnici u nekoj od nepostojecih fabrika.
    Od restitucije nacionalizovane imovine NEMA NISTA, jer je za to potrebno toliko para da ni Vojvodina ni cela Srbija ne bi mogli da navuku ni za 100 godina (pogotovo ne ovim tempom).
    Usput, Vojvodina je postala sve osim onoga sto je bila. Sada se tu doselilo previse drugacijih ljudi, tako da na kulturu i razlike koje su nekada postojale, vise nemojte racunati. Odkad je Turbo kulture zracene predajnicima iz Beograda, od tada je sve postalo isto. Isto LOSE, da budem precizniji.
  • Free Vojvodina

    28.04.2011 15:24
    Još samo Vojvođanska stranka fali, pa da begamo.
  • Poenta je...

    28.04.2011 15:23
    ...u odgovornosti!
    A ne u stepenu autonomije! Šta će nam vlast koja će ovako da krade!? "Posao dali firmi koja nije postojala"! A verujem da je to samo vrh ledenog brega!

    http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/Posao-dali-firmi-koja-nije-postojala.html
  • Vojvođanin

    28.04.2011 15:20
    Di su naši novci?
    Sigurno nisu u Beogradu već u džepovima lokalnih moćnika i njihovih dupelizaca.
  • 28.04.2011 15:05
    1
    Evo jos jedan,moj,glas da Vojvodina opet bude prava autonomija, da joj se VRATI imovina i to KOMPLET, da ima SVOJU VLAST, SVOJE novce sa nekim % procentom neka servisira BG ne veci od 10%...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna