Autor: 021.rs

Novi Sad
28.07.2020.
14:26 > 20:34
Sedamdesetogodišnji Novosađanin uhapšen je u ponedeljak jer je na Štrandu bez dozvole fotografisao mlađe žene, saznaje 021.rs.

Komentari 105

  • Štrandaroš

    01.08.2020 08:29
    Istina
    "Fotograf" je na Štrandu decenijama. Nije priveden, dobrovoljno je otišao do obezbeđenja, MUP došao po pozivu, pogledali materijal, nema maloletnih osoba na snimcima! Pitali ga da li je kontaktirao neku od snimljenih osoba, nije! Konstatovali su da nema osnova za bilo kakav postupak. Razišli se na kapiji, čovek otišao kući.
  • /

    31.07.2020 22:03
    /
    @Youtube
    postoje sudski procesi o snimanju kupatila. zabranjeno je
    @fotograf
    nisi ti nikakav fotograf posto nisi upoznat sa odredbama u tvom zanatu.

    a svi ostali imate pileci mozak posto ne mozete da se setite vasih rodjenih komentara na snimanje u promenadi koja je postavila i obavestenje o tome da bi skinula odgovornost sa sebe

    mozete deliti minuse ali tako je kako sam ukucao
  • Bubasinter

    31.07.2020 12:25
    Bez naslova
    Secam se coveka kada se sredinom sedamdesetih zabavljao sa jednom od najlepsih novosadjanki.I bili su vrlo zgodan par.Sta se u medjuvremenu desilo,ne znam.Znam samo da mu niko na javnoj povrsini ne moze oduzeti pravo da fotografise.Naravno,ako te fotografije ne zloupotrebljava,a to je vec zakonom regulisano.Coveka su izblabirali,pa ako se dokaze i krivica,trebalo je to uraditi sa vise stila.Jer sta ako se dokaze njegova nevinost,ko ce ga oprati u gradu u kome je rodjen i gde ga poznaje hiljade ljudi.
  • Zoran

    31.07.2020 11:33
    Mislim da je mnogo veci problem od ovog fotografa to sto je veliki broj kupaca na strandu.
    Jel neko od njih cuo za CoVid19?
    Plus sto voda i vlaga pogoduju sirenju
  • CoVid

    31.07.2020 09:45
    @petrovic

    Potpisujem
  • ĐURO

    30.07.2020 17:59
    DANAS 30.07.2020.
    A,Fotografu ništa!
    Dali je,kabina slobodna?
  • Goran

    30.07.2020 15:46
    citajuci komentare ovdasnjih citalaca sve vise dobijam zelju da zauvek pobegnem odavde.
  • Petrovic

    30.07.2020 14:56
    @Gile 30.07.2020 • 11:26
    "Petrovicu, Petrovicu"

    Gile,Gile,...
    moze li biti normalna sredina kojoj je bitniji jedan covek sto slika nego sve ono sto sam nabrojao?
  • Poznanik

    30.07.2020 13:11
    Atmosfera linča
    Čovek nije niti je ikada bio pedofil. U poslednje tri decenije pomogao je stotinu mladih umetnika koji su, završivši Akademiju umetnosti, svoju prvu izložbu imali zahvaljujući upravo njemu. Fotografisao je na javnom mestu, na javnoj plaži, gde su svi oskudno obučeni. Da li je sa 50 metara video da neki "modeli" imaju manje od 18, to je pitanje. Pošto nije hapšen, niti je pokrenut postupak, time je već sve rečeno. Ne preterujte!
  • Gile

    30.07.2020 11:26
    Petrovicu, Petrovicu
    @petrovic
    kakve veze ima sve sto si nabrojao sa ovim slucajem? Kakve veze ima katastrofalno stanje u drzavi sa likom koji slika zene na Strandu, molim te? Na taj nacin moze apsolutno sve na svetu da se relativizuje ili opravda. Evo da probamo: "smeta vam pedofilija, a ne smeta vam gubitak posla, najgore sudstvo u evropi........"
    Da li je sada jasnije?
  • Rgghh

    30.07.2020 10:26
    Iskreno se nadam da će dotični fotkati i pratiti i vaše ćerke i sestre, pa da vidimo onda šta ćete napisati
  • Petrovic

    30.07.2020 09:26
    Smeta vam ovaj sto fotografise ali vam ne smetaju: gubitak posla, hiljade kriminalaca u drzavi, najgore sudstvo u evropi, najveci procenat nezaposlenih, najgore zdravstvo, najgora administracija, najgori putevi u evropi, najgore pruge, najmanji procenat naselja koja imaju kanalizaciju, najkraci zivotni vek, najmanji procenat pismenih u evropi, najveci stepen zagadjenosti zivotne sredine, najgori benzin, najmanje plate, ...
  • Legionar

    30.07.2020 01:43
    matora drtina
    Na FB sam pročitao objavu čoveka koji je prijavio dotičnog, tj. sproveo ga do čuvara koji su pozvali policiju. Tip je imao aparat sa kvalitetnim zumom i tu je bio sa namerom da fotografiše, nije bio jedan od kupača. Kad je čovek video da ovaj slika decu, reagovao je i svaka mu čast na tome.
  • ужас

    30.07.2020 01:09
    зашто браните овог?
    1.сликао је у већини случаја млађе особе женског пола
    2.сликао је 300 фотографија само жена без њихове дозволе
    да ли је довољно?
    или да наставим?
    моје питање је какве су намере?
    Сваки професионални фотограф ће умети да вам објасни да постоје различите(области,фигуре,стил) врсте фотографије (природа,портрети,стрит арт...итд).
    потпуно је исправно испроверавати ту особу.
  • muskarci

    30.07.2020 00:59
    @Novosađanka
    muskarci su tacno onakvi kakvi ste ih ostavile i krenule svojim putem, samo idite, srecan vam put
  • U

    29.07.2020 22:47
    -
    Nema privatnosti na javnom mestu
  • Krcko

    29.07.2020 22:16
    Odoh namerno da snimam i slikam prolaznike sedeći u bašti nekog kafića. Ciljamo mlađe žene, jel' tako beše?
  • Z

    29.07.2020 17:49
    Sve sami ajnstajni na ovom forumu.
  • Nemanja

    29.07.2020 17:11
    Golicljivo
    Ovo je jako, jaaaako, škakljiva tema i situacija (podseća na onog "stilistu"):

    - sa jedne strane, čovek je bio na javnom mestu (plaži) i ima prava da slika šta i koliko hoće. Osim možda u situaciji kad mu neko explicitno kaže "nemoj da me slikaš".
    - sa druge strane, ukoliko je slikao SAMO žene i devojčice, kanda nešto baš nije u najboljem redu
    - sa treće strane, i da je slikao samo žene i devojčice, ne znači da je pedofil ili silovatelj. Ne postoji zakon protiv onanisanja na normalnu, ne eksplicitnu fotografiju (vidi pod: "Instagram"). Perverzija nije krivično sankcionisana ukoliko ne uključuje nasilje.

    Pravo pitanje i posao za istražne organe jeste da li je isti distribuirao tako napravljene slike, što bi već moglo da bude krivično delo.
    Još veće pitanje je, šta ako je tih 300 slika nastalo tako što je fotografisao u burst-u (svaka kamera i telefon ima tu opciju), pa je pravi broj slika daleko manji?
    Jaaaako, jako škakljivo.

    P.S, nipošto ne branim lika, trudim se da budem objektivan. Da sam ga uhvatio da je slikao moju ćerku, po mene bi dolazila murija...
  • Vilenjak

    29.07.2020 16:33
    Pravo i pravda
    Odlika je primitivaca da ističu pravdu nasuprot pravu (naročito kada to njima ide u korist). Zakonom je propisano kada neko može da vas fotografiše. Sada da budem i ličan - smatram nasiljem da me neko fotografiše bez moje saglasnosti osim ako nisu u pitanju javni i zvanični skupovi, kojima sam zbog posla često prisustvovao i kada su to činili ovlašćeni fotografi. Zahvalan sam svojim prijateljima koji nikada nisu postavili moje fotografije na fejsbuk nalog jer bi to bio kraj poverenja i dobrih odnosa medju nama. Imamo svi, u okvirima zakona, pravo na privatnost.
  • jel'te

    29.07.2020 14:49
    Ima pravo da vas snimi ko hoće i koliko hoće, aparatom ili telefonom...
    -----------------------------------------------------------------------------------

    Znaci, ako si zena, i recimo suncas se na Strandu, ja imam pravo da dodjem do tebe, nadvijem se i slikam tvoje grudi. Mozda jos da donesem i neku opremu, da ne smeta senka. Zanimljivo.
  • Gvozdeni Drug Kim

    29.07.2020 14:26
    Svako ko bude uhvacen sa fotoaparatom, mobilnim sa kamerom, ili bilo kakvom napravom za snimanje, hapsiti i tući dok ne prizna da je špijun ili manijak!
    Živeo gvozdeni drug!
  • Davno

    29.07.2020 14:11
    Nisam
    Procitao toliko glupih komentara. Ko sve ovde pise, kakve javne povrsine. Mogu se opkladiti, da je 300 fotografija iz aparata otislo na 30000 u kompu. Ako je to vama Malo klikao zezao se, vi niste normalni, odnosno niti postujete svoju niti tudju privatnost, sa regularnim pitanjem a zasto on to radi, sta umetnicki dojam mladog zenskog dupeta ili nekog deteta. Ukazali ljudi da, se neko manijacki ponasa, jel ne zelite da se takvi uklone sa ulica. Slobodno se vi slikaj te na javnoj povrsini, nema zle namere, 300 je bolest.
  • Youtube

    29.07.2020 12:59
    na youtube-u ima na hiljade klipova iz celog sveta na kojima snimatelji hodaju plazama i snimaju klipove sa kupacima .
    Nisam jos cuo da se iko na svetu pobunio zbog toga.
    Ovo je samo jedan primer:
    https://youtu.be/zU5iFFLQCOg
  • dule

    29.07.2020 12:33
    Da li može neko sa kulturološko-moralnog aspekta da mi objasni zašto bi bilo zabranjeno slikati bilo šta i bilo koga na javnom mestu.

    Na kraju krajeva, kamera je samo trajno zabeležila ono što smo sami mogli da vidimo i bez nje. Zašto bi vas bila sramota ili zadiranje u privatnost da vas neko slika ali nije ako vas neko vidi?
  • Ne-novo-novosadjanka

    29.07.2020 12:28
    Jadan je ovaj naš grad, i uvek će i biti jadan, dok god se na svaku moguću temu bude komentarisalo na ovaj način, sa “bosanskim tumačenjem zakona”, novo-novosadjanima i sličnom terminologijom. To što je neko “staro-novosadjanin” i što ga neko poznaje iz vidjenja sa Štranda, ne znači da osoba nije pedofil, manijak ili sl. Niti znači da jeste, tome služe pravosudni organi. Tužan je i žalostan ovaj palanački mentalitet kom i dalje većina ovde robuje. Dok je takvih, neće Novi Sad postati grad kakav zaslužuje da bude.
  • Fotograf

    29.07.2020 11:36
    Tumači zakona...
    Vidim da se pojedini pozivaju na član zakona ovaj ili onaj, kao da je dotični snimao u tuđem kupatilu. Sve sudija do sudije. Na javnom ste mestu! Na javnoj ste plaži, staroj bar stotinu godina, o kojoj svedoče desetine hiljada fotografija onih koji su je pohodili, uglavnom oskudno obučeni! Fotografi snimaju decenijama upravo te gole devojke pod tuševima i svi sretni. Nema pitanja, jer vas je hiljadu. Ima pravo da vas snimi ko hoće i koliko hoće, aparatom ili telefonom... prestanite sa bosanskim tumačenjem prava i pećinskim primenama zakona. Vidim da se negde spominje fotoaparat sa velikim zumom, znači fotografisao je sa veće distance i tako mator sigurno ne može na minimalnom monitoru odrediti godište devojke. Da je imao zadnje misli, koristio bi tražilo na aparatu, a ne monitor da svako gleda šta snima. Ukoliko su fotografije devojaka spremane za neku zloupotrebu, to je drugi padež. Ali kako znate da jesu? Ako je zadržan u pritvoru, možda ima osnova za postupak. Ako nije, eto tužbe Gradu, JKP "Gradskom zelenilu", Štrandarošu koji privodi građane i svima redom sa društvenih mreža. Dakle, vreme je da se vlast oglasi i kaže šta su to pronašli i šta dotični ima u svom kompjuteru, od kada to traje itd. Ako je tačno, kazna, robija i gotovo. Do tada, bolje bi bilo da se svi smirite malo.
  • Ccccc

    29.07.2020 11:10
    A
    , ne razumem kako može da dobije krivičnu prijavu za neovlašćeno fotografisanje kad se nalazi na JAVNOM MESTU i može da fotografiše koga hoće i sta hoće. Opet banana država sa katastrofalnim tužilaštvom i sudstvom...
  • LoKaLnO TaNdRkAlO

    29.07.2020 10:48
    Svi imaju pravo
    Ne želim da me slikaju, to je moje pravo
    A, šta je sa mojim pravom? I ja imam pravo da slikam da uživam u fotografijama koje sam napravio tad i tad kad je bio divan golden hour, kad su senke bile dugačke i sve obojeno u zlatno. Nešto što se nekad čeka i vija godinama. A, onda se pojavi neko i pokvari sve to.
    Da li znate zašto se stavlja znak da je objekat pod video nadzorom? Nije da bi oterao lopova, mislim ima i to, ali glavni razlog je da bi se neko obavestio da će biti snimljen pa ukoliko ne želi da se snima prosto ne mora da uđe tamo. Da ne bi bilo posle obriši snimak neću da mi žena sazna da sam bio tu sa drugaricom itd. Ili da se pozivaju na verska prava, religiju uverenja itd.
    Tako da ako se neko odluči da ode na neko javno mesto da se provede isto tako i neko drugi je došao na isto to mesto da se provede i da možda ovekoveči neki trenutak naprimer prve korake deteta, možda poslednji odlazak sa dragom osobom na plažu gde su se upoznali jer neko možda broji poslednje mesece zajedno pošto je lekar reka da mu je ostalo još tolko i tolko pre nego što karcinom uradi svoje. O tome niko ne razmišlja.
  • Petar Valić

    29.07.2020 09:45
    NS
    Vest je svakako frapirajuća. Ali po kom osnovu će ga optužiti? Da li to znači da niko više ne sme nositi foto aparat po gradu i slikati slobodno? Matori je svakako skliznuo u glavi. Ne branim ga. Pogotovo ako je manijak. Ali po kom zakonu će ga optužiti?
  • johny

    29.07.2020 09:40
    @Jelena 29.07.2020 • 07:16
    Tuga
    ....Pa dosle su na plazu, sta se na plazi nosi, trenerka?! .....

    Ja sam na plazi non-stop u trenerci
  • Model

    29.07.2020 09:39
    Sloboda
    Zaključak odmah,
    "znači, kada fotografišem nekog iz svoje porodice na Štrandu ili na bilo kom javnom mestu, dabome, izuzimam prostore gde postoji znak Zabranjeno fotografisanje, trebao bih da pola Štranda zamolim da se sklone, jer im ugrožavam privatnost"???
    Stupidno zar ne, ovo je javni prostor i nemoguće je fotografisati a da vam bar 10 osoba ne uđe u kadar pa da vas tuže....E, zemljo......
  • Ja

    29.07.2020 09:29
    Ma nemoj
    Nije deka slikao da prodaje nego da meštu raspiruje.

    Ljude bez dozvole ne fotkam, svirce i beskucnike ponekad ali te slike ne dobija niko a njima tutnem neki dinar, da se bolje osecaju.

    Nedavno sam bio i na plazi, naravno da.nosim aparat sa sobom i naravno da sam ga izvadio. Dete i zena mi kod vode a ja sam uhvatio hlad i hladno pivce u blizini, stavio 500mm i ako bude sta zanimljivo da uslikam moje dete..
    Medjutim, došle 2 gospoje i umesto bilo gde na praznoj plazi natrće se tačno ispred mene i posle nekog vremena komentarišu aparat i kako je uperen u njih... i šta sad, jel sam trebao da ih tužim za podmetanje masnih guzica u kadar?
  • @a

    29.07.2020 07:40
    Nebi
    Nesme
    Nevidim


    E u tome je frka. To govori mnogo vise nego sto mislite.
  • Jelena

    29.07.2020 07:16
    Tuga
    Ne mogu da verujem sta citam ovde? Hoce li i peticija za podrsku matorom? Slika devojcice i zene u kupacim kostimima, prakticno u donjem vesu?!! I to je po nekima isto kao i slikanje na ulici i kaficu? Jos su zene krive i za ,,provokaciju" nekakvu, pise jedan ovde?! Pa dosle su na plazu, sta se na plazi nosi, trenerka?! Odvratno.
  • Inspektor Višekruna

    29.07.2020 05:59
    Znači
    Dotični je slikao na plaži, gde je dozvoljeno snimanje i uhapšen je!
    Kao što sam napisao osuđujem takva snimanja, ali tabloidi pošalju paparace i objave snimke sa nudističkih plaža, gde je snimanje strogo zabranjeno i nikom ništa!
    Hapsi onda bandu iz tabloida prvo!
  • Milan

    29.07.2020 01:40
    Nebitno je li slikao žene ili muškarce, da su osobe nosile masku, sad bi lepo bile neprepoznatljive na slikama i rešen problem.
  • Relevantnost

    29.07.2020 01:21
    Građansko vaspitanje
    Zakoni se ne uče ni u školi, ni od roditelja, ni od društva, a nema ih ni u medijima.

    Država uporno zaboravlja da narod ne zna zakone.

    Nije prigodno da upoznavanje sa zakonima počinje hapšenjima.

    Osim toga, ako novine objavljuju svakakve slike prolaznica ili građana, i sa plaže, kako deda može znati da je slikanje zabranjeno?
  • @Kimi Alkatraz

    29.07.2020 00:05
    Telefoni sa kamerom i aparati su dozvoljeni isključivo pod uslovom da se kamera ne zloupotrebljava.

    Ako neko ne želi da ga slikaš, ko si ti da ga na to primoravaš, sa bilo kojim argumentom?

    Ako ljudi nisu na tom nivou da poštuju tuđu privatnost, treba im zabraniti uređaje sa kamerom.

    Naši ljudi su previše zaostali.

    Nepoštovanje i nerazumevanje tuđih osećanja potiče od niske emotivne intiligencije i nerazumevanja sebe.

    Sram vas bilo sve koji lupetate ovde i branite fotografisanje ljudi bez dozvole!

    Ne moraju svi da misle i osećaju isto kao vi, neko ne želi da se slika i to je dovoljno!!!
  • Pravda

    28.07.2020 23:54
    Aman ljudi
    Zaboga, pa nije isto kad vas slika ulična kamera, koja se pregleda u ekstremnim slučajevima, i kad vas slika manijak ili novinar.

    I novinarima bi trebalo biti zabranjeno da slikaju lica bez dozvole!

    Spominjete ovde i vakcine... Vama se sve pobrkalo u glavi, prestanite da filozofirate i bukvalno shvatate političke podele i zavere!

    Kakve veze imaju dtžavni prioriteti za policiju, policija radi po zadatku i po pozivu građana, a ne po opšte-državnim prioritetima.

    Policija ne odlučuje, ona je samo izvršna vlast.

    Ne filozofirajte više i pohvalite policiju što je zaštitila žene!
  • Bracela

    28.07.2020 23:36
    Carls Tejlor- a sta da je slikao tvoji majku ili sestru jel bi mu onda vikao drzi se burazeru?
  • Dušan Komadinović

    28.07.2020 23:34
    Od buve do medveda
    Sliku neimenovanog fotografa je revnosni "uzbunjivač" danas stavio na fejsbuk i opomenuo posetioce Štranda da se čuvaju ovog "pedofila". Bilo je oko 300 komentara sa pretnjama i negativnim komentarima, tako da se čovek od sada može smatrati ugroženom lovinom od strane savesnih Novo-novosađana. Oni stari ga poznaju pola veka i znaju da sa olako izrečenim optužbama nema nikakve veze. Fotografije u kameri su na analizi u policiji, a fotogaf je siguran da u njima nema ništa inkrimisano za bilo kakvu tužbu prema njemu.
    Ubeđen sam da će on sam biti tužilac za postavljanje njegove fotografije i teksta kojim se optužuje i vređa bez dokaza na društvenim mrežama.
  • kimi

    28.07.2020 23:24
    Jel moze neko da mi kaze sta je tu uradio a da je protiv zakona? Zakona inace koju su svi arbitrarni..
  • Pekar

    28.07.2020 23:24
    Neovlašćeno fotografisanje razrađeno je u Članu 144. Krivičnog zakona pa, prema stavu 1, "ko neovlašćeno načini fotografski, filmski, video ili drugi snimak nekog lica i time osetno zadire u njegov lični život ili ko takav snimak preda ili pokazuje trećem licu ili mu na drugi način omogući da se sa njim upozna, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine. "
  • Veki****

    28.07.2020 23:22
    ispljujte me.. he he
    Nista meni ovde nije jasno, jer taj gospodin iskoristio za nesto te fotke? Uvek je bilo na Strandu fotografa profesionalaca, fotkali su sve po radu, ali eto doslo neko vreme kad neko moze da te snimi u liftu, kao ona crnkinja, i objavi na drustvenim mrezama, pa ste je ovde na 021 svi podrzali, a sad ispada da to nije smela da uradi!!!!*
  • Prvi Pravi botfucker

    28.07.2020 23:20
    Inace, srbin, autorska prava i skljocanje okolo. Nije tema ali treba da prodje, srbin nikada nece nauciti o autorskim pravima i zato imamo ovakve sendvicare, rodjendaonice i hamburgerije i ovo je raj za na primer , Diznijeve advokate kada bi prosli ovuda. Ko je probao ozbiljnije da se bavi fotografijom, ne medju ovdasnjim prevarantima, znao bi da moras da imas saglasnost modela i vlasnika objekta koji se nadje na fotografiji. Cak i ulicni fotograf ako se vidi vise od cetvrtine lica na fotki mora da pita za saglasnost. Interesantno, jel? Mulj je ovde gde god pogledas.
  • telep

    28.07.2020 23:00
    Svidelo se to vama ili ne na javnim povrsinama nema privatnosti. Ne mozete reci ja necu da me neko slika. Ne sme da vam turi objektiv na prozor od kuce ili stana i slika kroz prozor ali na javnoj plazi ili ulici ne mozete ocekivati privatnost.
  • Dejan

    28.07.2020 22:48
    Cccc
    Nit inicijala,nit datuma sa nekim preciznim vremenom, pametnice pocele da glodju kosku cim je bacena ! Ko ga je priveo( uhapsio), cim je slikao, za svoju kolekciju i je dalje ,, distribuirao,,, clan sns ili udbin spavac za ove poslove ! Malo da skrenemo misli iz napete sive mase omalih uplasenih mozgova !!
  • Паор

    28.07.2020 22:06
    Е па
    Шта ако је сликао?
    Видео сам оне што их називају новинари да исто то раде, а не траже дозволу за фотографисање ии снимање.
  • Limanac

    28.07.2020 21:55
    @Prvi Pravi botfucker

    Pa šta si ti uradio? Jesi li prijavio policiji potencijalno posedovanje narkotika? Šta misliš, ko na zapadu prijavljuje u takvim situacijama?

  • cluffas

    28.07.2020 21:24
    Danas sam bio na pumpi - TAMO SU ME KAMERE SNIMALE BEZ MOG PRISTANKA!

    Bio samu LIDLU - ispred i u radnji su me snimale kamere.

    Posle podne sam se prosetao DETELINAROM i zamislite kamera do kamere u Hadzi Ruvimovoj ulici.

    Znaci oni su mene snimali bez mog pristanka na ulici. I sta sada?
  • Bacvanin

    28.07.2020 21:21
    Po starom dobrom obicaju od svega se pravi drama.Ko da je uradio ne znam sta
  • @Misa

    28.07.2020 21:15
    KZ
    "Koji je to zakon? Naziv zakonskog akta?"

    Krivični zakonik, pobogu, zakon u kojem su definisana krivična dela i kazne za njih.
  • Carls Tejlor

    28.07.2020 21:09
    Fotograf, drzi se burazeru.
  • Milica

    28.07.2020 21:05
    Povratak u nekada!
    Nekada su nasi mladici prvi dzeparac zaradili tako sto bi na plazama fotografisali ljude i prodavali te fotografije. Nekako je to vreme bilo lepse!
  • Gecko021

    28.07.2020 20:52
    Odgovor zbunjenom
    Ne znam dal je tebi normalno da neko ide i slika zensku mladju decu,devojke i zene po plazi i pod tusevima.
    Dal bi tebi bilo normalno da tvoje dete neki drndavac slika i onda ko zna sta radi sa tim slikama.
  • Limanac

    28.07.2020 20:42
    A kamere po gradu ???
    Kada mene fotografišu na svakom ćošku, nikom ništa ???
  • LoKaLnO TaNdKaLo

    28.07.2020 20:28
    Može da bude nada i ne mora.
    Generalno mesta gde se sme fotografisati a, gde ne sme određuje država. Tako da gde god ne postoji znak čiji je izgled definisan zakonom i koji je postavljen od strane službe za postavljanje znakova (ista ona služba koja postavlja saobraćajne znakove) Dozvoljeno je fotografisanje!
    Koliko se sećam na štrandu ne postoji takav znak.
    E, sad samo kompozicija fotografije može da bude diskutabilna, ako je slikao tako da je neka osoba, dete u glavnom planu onda bi to neki moglo da protumače kao kršenje zakona.
    Ali prekršaj nastaje tek onda kada tu fotografiju objavi negde ili pokaže trećem licu bez saglasnosti onoga ko je na fotografiji. Kamere kod mene snimaju svakoga ko uđe u lokal, ali ja ne smem da taj snimak ili fotografiju prikažem nekom drugom. Postoji izuzetak a, to je kada je neko na fotografiji kao deo pejzaža, na primer kada slikam Miletićev spomenik. Neminovno je da ću slikati prolaznike koji prolaze pored i tada ti prolaznici mi ne mogu ništa jer zakon predviđa tako nešto.
    Detaljnije o tome možete pročitati ovde:
    https://www.paragraf.rs/dnevne-vesti/200218/200218-vest7.html

    Tako da dotični gospodin je možda kriv a, možda i nije sve zavisi od samih fotografija koje su u aparatu. Ne branim ga ni slučajno, ali isto tako i ne krivim.
    Mada uvek ima ljudi koji misli da znaju zakon pa dovode nas koji puno škljocamo sa foto aparatima dovode u koje kakve glupave situacije gde često moraju da rade i advokati.
  • Zbunjen

    28.07.2020 20:09
    Ne znamo celu priču, pa i ne treba da likujemo nad tuđom nesrećom. Ja se svim silama trudim ostati anoniman - nemam slike na internetu, ime, prezime, fejsbuke, instagrame, tvitere. Uvek se, po pravilu, nađe neko pametan da opali selfi tačno sa mnom u kadru, non stop me hvataju aparati ovih i onih novinara i umetnika, pa sam čak i na 021 izašao, a da i ne spominjem fejsbuk i ostale društvene mreže. Nikada nisam dao pristanak za fotografisanje i objavu mojih fotografija i mogu da uradim tačno ništa povodom njihovog objavljivanja. Taj što je smestio fotografu, mora da je mnogo uticajan, a fotograf je verovatno uslikao nešto što nije trebalo biti dokumentovano. Uostalom, ne mogu da zamislim šta je to tako dramatično mogao da uslika, pa da bude dovoljno za krivičnu - ljude na javnom kupalištu u kupaćim kostimima? Dramatično odista! Ajd malo uključite mozak i budite mrvu skeptični.
  • Tade

    28.07.2020 19:58
    Ehh
    Kaže neko,ne može niko da me snima bez mog pristanka,al da vakcinišu to mogu,jer je 151 maloumnik u skupštini to izglasao,e planeto zemljo.
  • Novosađanka

    28.07.2020 19:44
    Čitam ove komentare i ne mogu da verujem kakvi su ovdašnji muškarci seljaci.

    Sram vas bilo da podržavate sve što je protiv žena!

    Bravo za policiju!
  • artist

    28.07.2020 19:41
    eno ih u skupstini kolko hocete za hapsenje
  • /

    28.07.2020 19:21
    /
    znam jednog koji i dan danas fotografise kada se podignu ruke pri glasanju.
    taj takodje ide kroz grad sa aparatom
  • Dobro je prošao

    28.07.2020 19:16
    U Rovinju se prošle godine našao pametan batica da isto to radi, slika žene po plaži. Meštano ga uhvatili, izlupali fotoaparat, a njega najuruli. Dobro je ovaj deda prošao.Niko nema pravo da me slika bez mog pristanka.
  • Prvi Pravi botfucker

    28.07.2020 19:10
    A danas na koji metar od mene dvojica naduvana sve u sesnaest toliko da ne mogu recenicu da sastave. Za njih nista, oni su uzorni gradjani.
  • Sima

    28.07.2020 19:06
    Drugi ugao
    Kada fotografi snimaju exit, novogodisnji program, Zmajeve decije igre, modne revije... onda to nije narusavanje necije intime jer je veca zelja za medijskim eksponiranjem.
  • Misa

    28.07.2020 19:05
    @Зидар
    Koji je to zakon? Naziv zakonskog akta?
  • Грађанин

    28.07.2020 18:54
    Ухапшен? По ком основу? Где пише да је забрањено сликати људе на јавном месту?
    Играте се полиције... Остаће кожу са леђа тужбом, коју ће опет овај јадни народ да плаћа због полицајаца дебила.
  • C

    28.07.2020 18:51
    A kada cete uhapsiti nekog mafijasa?
  • Gorki

    28.07.2020 18:47
    @Iiiii?
    U tome i jeste kvaka.
    Da dobija, ne bi fotkao.
  • Retrogradni Element

    28.07.2020 18:42
    Osuđujete čoveka a ne znate ništa o tome. Čovek u penziji, moža radi po ugovoru o delu
    pa slika u interesu za Kisić-Tepavčevićkinu aplikaciju za ministarku zdravlja, da pokažu koliko su građani neodgovorni i sami krivi za sve što se dešava. Čovek samo želi da pomogne. Ima kabinu na Štrandu, sigurno je dobar gari uvek bio.
  • Matora zena

    28.07.2020 18:37
    Sto nas nece da slika! E nek su ga uhvatili!
  • Komsija

    28.07.2020 17:55
    A kad bane onaj momak sa Novi Sad nocu, pa slika po klubovima do mile volje ljude, a nikog ne pita?
  • Svetislav

    28.07.2020 17:39
    Ako se ga izbace iz kabine, prijavio bih se za korišćenje iste.
  • Inspektor Višekruna

    28.07.2020 17:38
    Bez dozvole?
    Snimao bez dozvole i uhapšen?
    Da se razumemo osuđujem takve pojave, ali ako dotičnog hapse zbog snimanja bez dozvole, da li treba uvesti smrtnu kaznu za direktore tabloida?
  • Blok 22

    28.07.2020 17:37
    Cluffas Nik
    "Vrana vrani oči ne vadi"
  • BojaNS

    28.07.2020 17:26
    licemeran smo mi narod
    A da im je poslao fotke na mejl blistale bi nove instagram profilne fotke
  • Vlajkp

    28.07.2020 17:19
    Da, pa?
    Ne razumem, dok ne zloupotrebi nema krivice. Hoćete li policijsku državu i u Vašim sobama? Već smo na svim mogućim kamerama na putevima, prodavnicama, poštama, bankama, ulazima zgrada, školama, sportskim centrima, raznim institucijama, kamerama naših računara i mobilnih, ...svuda. Nemojte se praviti toliko ugroženim i svilemim, narode moj.
  • jovica

    28.07.2020 17:17
    Covek moze slikanjem da nekog povredi ili rani?
  • Dema Gogić

    28.07.2020 17:09
    @V
    " V
    28.07.2020 • 14:32
    Zatvrajate Strand, hiljade ljudi su dnevno tamo, sta vam je bre, de su te mere??"

    ...ko o cemu, a celavi o ceslju...

  • Fredi Kruger

    28.07.2020 17:03
    Kakvi ste vi ljudi ovde na sajtu bilide, za bolje od vučića i niste
  • Sima

    28.07.2020 16:56
    Lupetanja
    Vi bi odmah da lincujete. Snima covek osobe koje su pobegle sa posla na Strand, snima one sto su navodno na bolovanju ali su na Strandu.
  • Kimi Alkatraz

    28.07.2020 16:52
    Slikao, mozes misliti. Nikome nije ugrozena bezbednost.
  • Ljubitelj dobre slik

    28.07.2020 16:46
    a sta je skrivio? fotografisao? Pa to sam isto i ja radio neki dan.
  • BulevarEvrope

    28.07.2020 16:27
    Zaista strašno kakva su vremena nastupila.
    Ne daju vise ljudima ni da se samonadrazuju na miru ...
  • momak

    28.07.2020 16:27
    Koje krivicno delo je pocinjeno?
  • Toma

    28.07.2020 16:18
    Mangupiranje
    Danima vredjate i delite slike na netu svog predsednika kojeg ste vi birali i to vam ne smeta. Smeta vam covek koji je fotografisao deset lepih zena u kupacem na javnom mestu na kom su se svi zajedno nalazili. Nista protivzakonito. Protivzakonito je gradjansko hapsenje i gradjanska istraga, sada i odmah u svrhu poziva na linca.
  • Mr.M

    28.07.2020 16:04
    Hapsite samo kad vam narod, u ovom slucaju tata novosadjanin, pokaze prstoma a grad prepun pedofila,dilera,makroa...
  • Зидар

    28.07.2020 15:54
    "Neovlašćeno fotografisanje

    Član 144

    (1) Ko neovlašćeno načini fotografski, filmski, video ili drugi snimak nekog lica i time osetno zadre u njegov lični život ili ko takav snimak preda ili pokazuje trećem licu ili mu na drugi način omogući da se sa njim upozna,
    kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine."

    " time osetno zadre u njegov lični život "

  • Strahinja

    28.07.2020 15:49
    Ne zelim da branim ovog coveka ali slikanje na javnim mestima nije krivicno delo..
  • Svetislav

    28.07.2020 15:46
    Ako izgubi pravo na kabinu prijavio bih se za tu .
  • Cile

    28.07.2020 15:45
    Preterana briga
    Malo je cudna ova istraga, koja je sprovedena na licu mesta oduzimanjem i pregledanjem foto aparata, sto ipak treba da uradi vestak a ne policija ili neki zabrinut gradjanin.
  • Bujke

    28.07.2020 15:40
    Namcor
    Moje pitanje jel nosio masku.
  • Miloje

    28.07.2020 15:36
    poznato
    Obicno izaberem visoku stenu sa koje se pruza odlican pogled, kad na vidiku ugledam zenu obema rukama scepam dvogled...
  • Iiiii?

    28.07.2020 15:31
    Kolko ce da dobije?
  • Vidoviti Limanac

    28.07.2020 15:27
    Da me neko ne svati pogrešno..
    Zar fotografisanje na javnom prostoru nije dozvoljeno?
    Koliko znam nije zabranjeno fotografisati na javim mestima...
  • Ime

    28.07.2020 15:26
    Nisu u pitanju "mladje zene" nego maloletne devojcice!
  • vex

    28.07.2020 15:22
    pa dobro
    sledeći put nek traži pismeno ovlašćenje od svakog pojedinačno i overi ga kod notara. problem rešen.
  • Bojan

    28.07.2020 15:19
    Nobles
    Kabina na Štrandu - simbol "pravih" Novosađana...
  • Građanin

    28.07.2020 15:14
    Živo me zanima koje krivično delo mu se stavlja na teret. Ukoliko nije slikao nage žene ili u eksplicitnim pozama ne znam šta je tu krivično delo. Pa svi danas nešto snimaju i slikaju telefonima i aparatima. Problem bi bio da je dekica distribuirao tako napravljene fotografije. Uzgred devojke, žene nemojte da se ponašate i oblačite "na izvol'te". Mene moze da slika do mile volje ko hoće kad sam na javnom mestu a moje je da se na javnom mestu obučem i ponašam u skladu sa normama.
  • Cluffas

    28.07.2020 14:54
    To nije krivicno delo.
    Nisam bas bajbolje razumeo sta je radio?
    Isao je strandom I slikao je. Da li su zene ili muskarci kakve ima veze. Te osobe su na javnoj povrsini I po nasem zakonu to nije krivicno delo.
  • Liman

    28.07.2020 14:48
    Pretres stana obavezno, nije mu sigurno prvi put da fotografise decu, tu ima jos materijala..
  • nik

    28.07.2020 14:46
    Potop
    Da je fotografisao muskarce ne bi bilo nista.
  • gradjaninX

    28.07.2020 14:44
    koji zakon je on prekrsio? Javno mesto, moze da fotka do mile volje, ne sme da objavi detalje i lica osoba bez dozvole, al pretpostavljam da je on ovo fotkao za licnu kolekciju.
    Da, znam da ima vas kojima se ovo ne svidja i koji bi ga odma na banderu. Al ne zivimo u Rusiji, jos uvek.
  • V

    28.07.2020 14:32
    Zatvrajate Strand, hiljade ljudi su dnevno tamo, sta vam je bre, de su te mere??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna