Autor: 021.rs

Novi Sad
22.09.2020.
10:41 > 13:44
Tribina pod nazivom "Biciklisti pitaju grad" održaće se danas, 22. septembra na platou između Spensa i Promenade.
  • Ns

    22.09.2020 17:16
    Bicikli
    Nije mi jasno zasto je dozvoljena voznja bicikla pesackom zonom i trotoarima. Platoom Spensa vecina vozi biciklo neprimerenom brzinom ( posebno deo preko puta Suda, pored Moskve). Radnickom ulicom ne moze se normalno hodati trotoarom jer svaki minut prodje nekoliko bicklista isklkucivo trotoarom. Pouzdano znam da u drugim gradovima to nike tako ako nema staze treba da voze ulicom a ne trotoarom koji su za pesake. Isti slucaj je i sa elektricnim trotinetima kojih ima sve vise. Moje pitanje za saobracajnu policiju je, zasto to ne sankcionisu kako je zakonom predvidjeno?
  • kamikaza na 2 tocka

    22.09.2020 17:13
    @Pavle
    Gospodine Pavle, i Vi takodje porcitajte ZOBS posto propisi nemaju mnogo smisla ako ih se svi ucesnici ne pridrzavaju. Posebno obratite paznju na izmene u clanu 99. Sto se tice vaseg navoda da pesak ima prednost - potpuno je netacan. Pesak je ravnopravan ucesnik u saobracaju, i kao i svi drugi ucesnici, pre obavljanja bilo kakve radnje (npr. prelaska preko kolovoza ili biciklisticke staze) duzan je da se uveri da su ispunjeni svi uslovi za bezbedno obavljanje te radnje. Dakle nema nikakvu prednost, osim u situaciji kada je vec zapoceo sa obavljanjem radnje, odnosno kada se vec nalazi na kolovozu ili stazi, makar i jednom nogom samo. Bahati pesaci ne gledaju levo-desno i dovode sami sebe i druge ucesnike u saobracaju u tu opasnu situaciju. Bahatosti ima kako medju pesadijom, tako i medju nama kamikazama na dva tocka i tu se nista nece promeniti, tako je svuda ne samo kod nas. Ali neznanje se moze iskoreniti samo ako postoji volja. Cak ni neznanje toliko opasno koliko sirenje dezinformacija.
  • Nana

    22.09.2020 16:43
    Ja bih predložila biciklističku stazu na mestu stare pruge od Beočina do Kamenice. Sve gotovo, ravno, utabano samo da se asvaltira.
  • комша

    22.09.2020 16:39
    Други кукумачу на интернету, а бициклисти се конкретно боре за своја права. Баш зато немате право да им било шта кажете јер ништа не радите осим кукања на нету.
  • Ftn

    22.09.2020 16:00
    Rrr
    U cemu je problem ako biciklista vozi drumom? Pa posmateajte ga kao ucesnika u saobracaju! Meni biciklisti ni malo nesmetaju! Ako ste los vozac smeta vam sve!
  • Pavle

    22.09.2020 15:03
    Za sve bicikliste: pročitajte osnovna pravila u saobraćaju: bicikl se vozi biciklističkom stazom (ukoliko je nema- kolovozom!!!) najviše metar od idesne ivice puta-nikada jedan pored drugog ako ih ima više, pešaci imaju prednost u saobraćaju a ne kamikaze na dva točka ( i pešaci su nekulturni da se razumemo- desna strana im zadnjih 20 godina nikako ne ide). Izvadite slušalice iz ušiju, ne prelećite preko prelaza, možda vas neko ne vidi. I nisu ivek svi drugi krivi osim biciklista, pogledajte malo sebe.
    Ponosni vlasnik 4 bicikla
  • Flash Smordon

    22.09.2020 13:02
    @Pavle
    Da citiram: "Mene lično grbava staza u Futoškoj ne brine jer prirodno je da drveće pušta korenje i raste."

    Divno. Kao kada bi rekli, mene političari koji kradu ne brinu, jer prirodno je da političari kradu. Znači, drveće raste, pa biciklističke staze pogođene izdizanjem asfalta zbog njihovog korenja mogu slobodno da budu grbave i sve grbavije. Ne mogu da verujem, da neko tako razmišlja. Vozite li Vi uopšte bicikl po Novom Sadu?

    Kako bi bilo da se zalažete, da se biciklističke staze ODRŽAVAJU, kako dolikuje gradu kao što je Novi Sad? Katastrofa je Vaše nerazmišljanje.
  • Vlada

    22.09.2020 08:30
    @NS

    Evo ja vozim istom rutom svakog jutra i vidim jednog biciklistu na trotoaru nedeljno - a i taj je potpuno nebtan za prolaznike jer je trotoar širok 10 metara. Ne kukaj oko gluposti.
  • Mica

    21.09.2020 20:25
    Petrovaradin
    Glavni problem je Petrovaradin i to sto grad nije nista uredio za prolaz biciklista kroz ovo mesto apsolutno. Hocemo da nam se naprave osnovne biciklisticke staze (od mosta Duge do crkve na Tekijama) da ne moramo da vozimo bicikl pored slepera na tranzitnom putu vec ko sav normalan svet a da pritom ne gazimo pesake. A panduri bolje nek kontrolisu koliko su teski sleperi i kojom brzinom voze kroz Petrovaradin kad prolaze.
  • NS

    21.09.2020 20:19
    Odgovor
    Jelena steta sto se niste malopre prosetali istom rutom znali bi ste o cemu pisem a upravo policija stoji sa radarom na istom mestu. Jedino bih pitao gospodina da li i svoju zenu zove guracica kolica ako je ozenjen i ima decu.
  • Pavle

    21.09.2020 17:36
    @NS
    Username NS ima problem s bahatim biciklistima. Pa imaju ga i svi ostali biciklisti kad im idu u susret. Ali pored toga i gomilu drugih problema. Mene lično grbava staza u Futoškoj ne brine jer prirodno je da drveće pušta korenje i raste. Zabrinjava me ljudski faktor, prisustvo inteligencije koja ostaje neupotrebljena kao da je nema. Ili ne vide da smetaju ili su namerno bahati svi nebiciklisti koji se zateknu kod bici staze. Automobilisti koji parkiraju preko pola staze, pešadinci koji čekaju bus, gurači/ce dečjih kolica itd. Najgori su džogeraši na novom bulevaru, kojima je tesna 3 puta šira pešačka staza, a mogu lako da manevrišu kad naiđu na šetače, a ipak slađe im je da biciklisti moraju da zaobilaze njih.
    Što se mosta tiče, može se rešiti za minut. Samo skinuti neprirodnu zabranu.
  • Jelena

    21.09.2020 15:48
    @NS
    Nešto ste pobrkali!
    "Od stadiona do limanskog parka", pored promenade je nova biciklistička staza i širok trotoar sa klupama i tu nema vozila, a staza je široka i za dvosmernu bezbednu vožnju.
    Jedino gde ima vozila je AMS, i njima uputite kritike, kao i komunalcima i policiji.
  • Vukša

    21.09.2020 13:15
    Neću stići, ali..
    Podržavam sve predloge za poboljšanje uslova za bicikliste.
    Drugi veliki problem je Most Slobode, koji je u vreme socrealizma proglašen za "put rezervisan za motorna vozila", sada zarastao u korov zbog neodržavanja!
    Gradska vlast treba da ukine "proglašenje" samo za motrorna volzila, ili da izmesti iza izlaza tunela prema Sr.Kamenici. Desnu zaustavnu traku traku ka Kamenici treba ukinuti, i tu napraviti odvojenu od kolovoza biciklističku stazu dvosmernu!
  • NS

    21.09.2020 12:58
    Komentar
    Mogu li ja da pitam bicikliste gde da idu pesaci ako oni voze po pesackoj stazi a na istu su parkirani i automobili i dokle ce bezglavo da jurcaju i divljaju ne obaziruci se da li su na stazi stariji invalidi ili deca. Prosetajte Bulevarom oslobodjenja od stadiona do limanskog parka staza koja ide pored cuvene promenade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna