Novi Sad
20.09.2021.
11:20 > 11:26
Iako veliki broj autobusa Gradskog saobraćajnog preduzeća ima rampe za lakši ulazak kolica u vozila, korisnici se žale da im je ta usluga retko kad omogućena.
  • Zju

    22.09.2021 15:45
    @/

    Sećam se tog vremena sa zapošljavanjem i znam da su mnogi "pomagali" osobe sa invaliditetom da bi se na ikakav način okoristili. Najružnije od svega mi je bilo to utkano siromaštvo u sve, od materijalnog do mentalnog. U mojoj familiji postoji osoba sa invaliditetom i sećam se da joj je iskreno značilo i to, samo da ne živi u boksu. Užasno. I džaba sve, uža, šira porodica, zna ona da smo mi tu svi, ali njoj treba njen život. I jasno je da joj je isti teži nego većini koja ne mora svakodnevno da glumi nindžu, ali joj svakako država ne pomaže istinski. Ajde jasno mi je da neko ko nema u svojoj blizini nekoga ko je u kolicima te ne može da pojmi iz prvog lica, ali mi nisu jasni oni koji grad uređuju, planiraju. Potpuno dehumanizovani, otkosteni od obazrivosti.
  • MO

    21.09.2021 20:16
    strašno je to što nije istina.
    Hvala g Žarko na objektivnom intervjuu koji ste zradili. Ono što je bitno da građanstvo zna da osobe koje rade kao personalni asistenti jesu izloženi verbalnom nasilju od strane pojedinih vozača, oni to sigurno neće priznati,.
  • Asistent

    20.09.2021 20:59
    GSP
    Kako ih nije sramota da kažu da su imali samo jednu pritužbu? Lično sam im više puta pisala. Žene vozači, istrčavaju da pomognu sa sve osmehom na licu. Čast mlađim vozačima i oni se trude, neki ni ne znaju kako se spušta rampa, da autobus može da se nagne na desno da se izjednači sa bankinom, onda nam rampa nije ni potrebna. Toliko o tome koliko su edukovani vozači! Ja kao asistent, nosim šrafciger i radničke rukavice u rancu da "odbetoniram" zapeklu ručicu koja služi da se odigne rapma kako bih je spustila na trotoar. Mislite da je to nama ženama lako? I posle prljavim rukama treba da nastavimo obaveze. Večina vozača mo se obraća: To nije moj posao, nađi nekoga u busu da ti pomogne, ja ne smem da napuštam vozilo, jel ti ne možeš sama...
    Neki su ipak dobili kritike ili sankcionisani, pa kad nas vide na stajalištu dižu ruke u vis, sve u značenju: "Neee evo ih opet ove dve!" Takvo ponašanje je nedopustivo.
    Od koga Gospodo vozači primate platu?! Prema svima ste nepristojni (čast izuzecima). Dosta smo ćutali i izbegavali gradski prevoz! Mi vas plaćamo, ako vam je teško, oslobodite radna mesta onima koji žele da rade!
  • /

    20.09.2021 18:14
    /
    @zju
    tacno.
    vec sam kucao da su takvi prilazi sprdacina sa osobama kojima su neophodni.

    secaju li se stariji da je tokom djindjica uvedena obaveza gradjenja tih prilaza ali eto srbi su i to bezobrazlukom obesmislili.

    secamo li se i obaveze zaposljavanja soba sa invaliditetom
  • Joki

    20.09.2021 17:16
    Tvoj nick?
    Sta ako ti koristis moj? Hajde da se dogovorimo i razdvojimo nickove. Meni ce biti drago. Hoces da ja koristim "JokiU"? Eto predloga, jer sam ja fleksibilan. Mada ne moras da se birnes oko percepcije komentara, jer se moji i tvoji razlikuju ;)
  • MonteDushano

    20.09.2021 17:13
    Veoma se dobro pozna karakter vozača javnog prevoza. Već dvanaestak godina se ne vozam u njemu jer su neurotični. Stvarno umeju da nam pokvare jutro, dan ili veče.
  • Zju

    20.09.2021 16:46
    O narodu najbolje svedoči njihov odnos prema slabijima, ljudima sa posebnim potrebama. Kažu neki u Srbiji ih nema puno. Pa nema ih jer ne mogu ni iz stana da izađu bez pomoći drugih, jer im ništa bije prilagođeno. Gledam i po novim zgradama, retko koja ima normalan prilaz za kolica. Sve uglavnom tehnički imaju prilaz, ali pod uglom kao da se penješ na Kilimandžaro. A naš slobodarski narod, znamo kakav je. Čim je neko u težoj situaciji, svima žao jao, ali 180 i bežanija.
  • Ovdašnji

    20.09.2021 16:43
    Kakvi ljudi, takva i država i sve ostalo...
  • @Mina

    20.09.2021 15:58
    Rampa nije ni namenjena za mame sa kolicima. Kod niskopodnih autobusa, veoma se lako moze uci sa kolicima za decu. Visokopodni, nemaju rampe i tu je vec potrebno biti jaci i spretniji ili da neko od putnika pomogne.
  • @penzionerka

    20.09.2021 15:56
    Isti slucaj, ja povremeno vidim vozaca da to uradi. Najcesce se putnici zanimaju pa oni unesu kolica, jer ne znaju da postoji rampa.
  • penzionerka

    20.09.2021 15:12
    Istina
    Obaveza vozaca je da ukoliko na stajalistu ima lice u kolicima, izadje i izvuce rampu za ulazak, par puta sam bila u situaciji da vidim takve slucajeve na linijama 9 i 13. Slucajnost, bio je isti vozac u svim slucajevima kojeg vise ne vidjam, crn sa kanadskom bradom oko 40-50god.
    I kad sam mu jednom prilikom rekla da to retko vidjam on mi je rekao da imaju premalo vremena i da zbog toga mozda druge kolege to ne rade.
    Rekao mi je da gotovo da nemaju vremena otici u wc na okretnicama jer nema vozaca i vozila pa njima, sa kojim raspolazu, skracuju vreme i dodaju krugove u smeni, Znaci nije do njih samih nego od glave smrdi, verovatno.
  • zare

    20.09.2021 14:38
    Ima jos jedan problem -autobusi cesto ne mogu stati lepo na stanicu do bankine zbog parkiranih automobila na stanici, a onda se rampa ne moze normalno ni spustiti.Bolje da se grad prvo pozabavi nepropisno parkiranih automobila na stanici i u drsnoj traci pa tek onda sve ostalo.Jer od tih "auta" ne mogu u autobus normalno uci ni svi ostali putnici a kamoli invalidi.
  • Marko

    20.09.2021 14:27
    U Budimpešti u autobusu vozač ustane, spusti rampu. Čak i sami putnici spuste rampu da se vozač ne cima i da se uštedi na vremenu. Naravno sve bez agresije, mrštenja.. Daleko smo mi od toga.
  • Zvoncica

    20.09.2021 13:51
    ...
    Ljudi su mahom postali nekulturni i stari i mladi. Sto smo vise u problemima to smo vise zatucani, na svaku osobu sa posebnim potrebama gleda se kao da su zarazni i bezi se od njih, o pomoci istimnda ne govorimo. Kada smo postali tako bezosecajni. =(
  • Milan

    20.09.2021 13:16
    Uglavnom vozace ne interesuje da spustaju rampu. Ja kao putnik cesto putujem i uvek pomognem, mislim da to ljudima znaci i uvek se zahvale.
    Medjutim imao sam neprijatnu situaciju sa jednom putnicom koja ima dete u invladiskim kolicima, nije htela da joj se pomogne da ubaci dete unutra vec je dete uzela iz kolica u narucje i stavila ga na sediste ne shvatajuci koji je to rizik jer sedista u autobusu ne drze telo onako kako bi drzalo da je dete ostalo u kolicima.
  • Mina

    20.09.2021 13:05
    GSP
    "...navode da su imali samo jedan prigovor tokom 2020. i 2021. godine..."
    Da l' je moguće da se neko žalio? Ja često viđam ljubazne vozače koji ustanu sa sedišta, otvore rampu, pomognu ljudima da uđu, vrate se i nastave vožnju.
    Šalim se. To sam videla samo u Italiji. Nisam ni znala da takvo nešto i postoji kod nas. Baš sam neki dan videla jednu mamu kako se muči sa kolicima za dete. Da nije bilo jednog ljubaznog mladića, ostade ona na stanici. Vozač, bez maske naravno, nije ni primetio. Valjda nije mahnula, kako kaže u tekstu.
  • Joki

    20.09.2021 12:36
    @joki
    Prestani da koristis moj nick.
  • Joki

    20.09.2021 11:58
    Ne sluze
    Cak na mestu za osobe sa posebnim potrebama ili za kolica bebe, neretko stoje, dok oni kojima je namenjeno pokusavaju da balansiraju pored. Znaci, imamo mi jos mentalnog putovanja do rampe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna