Autor: 021.rs

Novi Sad
09.02.2022.
12:00 > 11:58
Spasioci Gorske službe spasavanja u Novom Sadu imaju najviše posla i gotovo svaki vikend intervenišu na Fruškoj gori, poručio je član izvršnog odbora GSS-a Srđan Paroški.
  • savche

    05.03.2023 18:32
    Kazne leče svaki problem
    1. Spasiti one koji se povrede.
    2. Naplatiti troškove spasavanja ako su tu sa motornim vozilom.
    3. Prekršajna prijava i oduzimanje vozila sa medicinskim/psihološkim dokazima za ponovno vraćanje istog. U suprotnom kvad ili kros zadržava država i automatski daje službi za spasavanje, njima treba za efikasniji rad.
    4. Za ponovljen prekršaj trajno oduzimanje vozila i ponovno polaganje za dozvolu a kazna prema primanjima sa minimumom od 5000€.
    5. Strogo kazniti postavljanje bilo kakvih zamki i bilo kakvu seču stabala, bez uslova i "razloga, €€€".
    6. Nakon 1-5 vlada mir u šumi i svi opet uživaju. Niko se ne nervira zbog buke, opasnosti, korupcije u šumarstvu..
    Nema "ali.." !!
  • šetač

    05.03.2023 00:52
    Fruška je pitoma...
    ... a nogu možeš uganuti i u Zmaj Jovinoj.

    za @Goxy
    Fruška opasna? Pa šta su onda Tara, Stara planina, itd?
    Ne mogu da se setim da li beše '81. kada sam prvi put pohodio Fruškogorski maraton. I odmah, bez problema, 88 km. I sada imam knjižicu (mrzi me da potražim), stigao sam 33. Bez ikakve pripreme. I sada u osmoj deceniji ću preći onaj od 33 km - od šale.
    Sve do pojave korone sam špartao po Durmitoru. Jablan jezero, oba Međeda, Bobot, Bezimeni, itd.
    Uzgred, oko kvadova: rešiti POD HITNO da se ZLOČINCI (razrivanje pešačkih staza, zagađenje izduvnim gasovima i BUKOM koja plaši i rasteruje životinje) oteraju sa Fruške gore. Strogim zakonom.
  • Miodrag ns

    04.05.2022 10:06
    Srbija
    Zalosno je sto je uopste dozvoljeno da voze nekaznjeno kvadove" kroz sume nacionalnog! Parka i sto se uopste sece drvece u nacionalnom parku?! Mislim da ne bi trebalo da se sece drvece u nacionalnom parku uopste, bez obzira na razloge" !
  • Бици Глиста

    28.03.2022 11:05
    @AleksandarVojvođanin

    Ја у потпуности раумем жељу да наудите неком ко мотором дивља кроз пешаке, али на ваше замке ће налетети пешак или бициклиста озбиљно ће се повредити, а квад вероватно не би ни остерио ако пређе преко неог кочића или бодљикаве жице које волите да постављате... Драги Александре ако се сретнемо док поставлјате замку сами ће те у њу упасти, свакако се слажем да квадови и мотори било какве врсте треба да буду измештени на намеснке стазе далеко од националног парка, али постављање замки за било кога је опет други ниво безобразлука, момци су у Хрватској страдали ( тачније обезглављни су ) баш због паметњаковића попут вас.

    Хајте Уздравље и видимо се горе у парку надам се у добром и пријатељском расположењу уједињени против штеточина.

  • Бици Глиста

    28.03.2022 10:48
    Компостирајте их.
    Немојте их спашавати оставите их у рупама које су сами изроварили по стазама. Ја са мојим друштвом редовно возим бицикли, гледамо да одемо у току радних дана да не сметамо пешацима и викенд ратницима. Када се пенјемо користимо пешачке стазе а када се спуштамо што кажу "дивљамо" користимо искључиво бици стазе које су прављене баш за ту намену, ако се сретнемо са пешацима лагано се мимоиђемо уз поздрав. Успут се потрудимо да скупимо смеће на које налетимо,колико коме стане у ранац. Ја стварно не разумем како неко може да попије пиће из лименке и само је остави на земљи, али изгледа да нисмо сви исти тако да нисмо сви истом мером криви за загаћење парка, неки људи просто немају поштовања према оном што им је "Бог" или "Природа" дала на коришћење. Наравно да сви волимо да уживамо у могућностима које нам нуди Фрушка Гора, и треба да се трудимо да је што више сачувамо. Али Квадисти они су нешто друго, то су опасни момци које вози адреналин и бука јаког мотора, када пролазе очекују да им се дивиш и страхопоштујеш док скупљаш децу и керове да би опаки момци на изнајмљеним моторима прошли поред тебе. Растурају стазе, затим падне киша и стаза постаје непроходна. Такоће ови опаки мотораши изгледа да изазивају велики гнев у појединим лјудима који можда живе ту или имају неко иманје у близини па су се досетили да им остављају замке на путевима и тако смо и ми сами налетали на замке које су вероватно намељнене баш квадовима и мотокрос машинама а не бициклистима.
  • Priroda

    19.03.2022 23:22
    Qwadovi
    Svaka cast za komentare, sem qwadista, i istalih motornih vozila u NP, sta se desava sa smecem??
    Na pogledu dolaze kolima, i ambalaza od kafe za poneti koliko hoces, limenki....
    Niko ne kupi, pa cak ni mi planinari, setaci sta smo vec
    Ne verujem da samo qwadisti piju kafu za poneti.
    Svi smo
    krivi
  • Mila

    13.02.2022 10:12
    Rekreacija
    Moja drugarica radi u firmi koja prodaje kvadove. Jedva ima neki dan odmora, kolika je potražnja i prodaja. Kome treba rekreacija i da se isprazni, eno puni parkovi đubreta, pa je dvostruka korist ako se samo 1 dan tako rekreiraju. Ulaganje je minimalno, samo kesa i rukavice. A neki imaju i roditeljske njive koje plaču za njima.
  • Vera

    12.02.2022 13:26
    Sremci moji
    Nismo mi navikli da se pentramo po planinama, najlepše ravno, lagano.
  • Novosađanka

    10.02.2022 08:47

    Što iznemiravaju ljude, nije u redu. Još manje je u redu što uznemiravaju i uništavaju staništa starosedelaca, životinja koje su sastavni, neophodni deo prirode. Odavno nema malih životinja, (sem nspuštenih pasa, zgladnelih i opasnih). Šta će ostati? Za mlađe? Možda ni njih više neće biti.
    Zemaljska kugla nas opominje. Mislim da je poslednji sekund da se opametimo.
    Život nije samo zadovoljstvo.
  • Petat

    09.02.2022 20:37
    kvad
    Uništavaju prirodu, ostavi ih da umru u prirodi kada ih već niste sprečili u zlodelu. Koliko često se planinari sklanjaju ovakvima.....a sada treba da ih žalim?????
  • Planinar

    09.02.2022 17:20
    Reply to @AleksandarVojvodjani
    A zasto se licno ne sukobite sa vozacima kad ih sretnete?
    Ostavljanje zamki je isto tako nelegalno i zakonski mnogo gore nego krsenje propisa o dozvoljenim vozilima na FG. Ovo sto vi pisete je ravno ubistvu sa predoumisljem, ne znam da li vam je to jasno...bilo je slicnih slucajeva sa smrtnim ishodima u regionu, to je vama redu? Dakle, ako neko remeti vas mir u setnji = ubistvo kao odmazda, i to kukavicki, preko zamke.
    Postovati zakon ok, zvati policiju, sumare, ukazivati na problem i naci resenje neko, itd...ali povrediti nekoga namerno je bas preterano, kako zakonski tako i moralno.
  • dijasporac

    09.02.2022 17:07
    @Goxy
    Fruška gora je izuzetno strma, pošumljena, veoma prostrana pa se neiskusni lako izgube. Pogotovo kad padne mrak. Vi koji je podcenjujete ste upravo ti koji bi se pogubili tamo.
    -------------------------
    Mrak nije za kretanje ni po ravnom Banatu, cak iako znas teren. Za tili cas upadnes u rupu na terenu i uganes ili slomis nogu. U Kanadi imas nebrojeno nacionalnih i regionalnih parkova gde se kapije na ulasku u park zatvaraju u sumrak i otvaraju sutradan u svitanje bas zbog opasnosti za posetioce koji opet mogu uci na svoju ruku i odgovornost ali se za to zestoko novcano kaznjavaju. Tako je uglavnom i u drugim drzavama, zabranom ulaska u nocnim satima skida se odgovornost sa onog kome je park poveren na brigu.

    E sad da li je takva politika moguca na Fruskoj, verovatno nije, ko bi mogao da zabrani nocni ulazak na Frusku momcima punih alkohola i adrenalina. No vecina posetilaca Fruskaca se krece po poznatim izletistima i stazama, vecina ne divlja nocu ili na kvadovima, vecina odlazi gore da se provede u prirodi. Ali uvek ce biti takvih koji ti sa 60km/h iznenada motokrosericom dodju iza ledja na pesackoj stazi i izguraju te, uvek ce biti tih koji precene svoje telo zapusteno u kaficima a izgubili bi se cak i na Ribarcu a ne u 2km sume.



  • Savica

    09.02.2022 16:21
    ..
    Frukom gorom ne mozes vise da se prosetas od silnih kvadova i kroserica.Na livadu ograditi pa neka se vozaju,ko dodje na Frusku Goru naplatiti kaznu,
  • @Komšija

    09.02.2022 16:19
    Policija nije u stanju vec dve godine da resi problem parkiranja vozila na autobuskoj okretnici Popovica. Autobus veoma cesto ne ide na Popovicu, jer kada dodje na okretnicu ne moze da se parkira. Tamo postoji divlji kafic i vikendom ako je lepo vreme ima od 50 do 100 automobila koji se parkiraju na okretnici (ispod znaka, zabranjeno parkiranje i zaustavljanje), duz puta, na svim dostupnim zelenim povrsinama...

    Kada ovo ne mogu da rese, jos manje su sposobni da rese problem kvadova koji divljaju pesackim stazama.
  • Pera

    09.02.2022 16:15
    Motoristi su unistili drvene stepenice iznad planinarskog doma Orlovo gnezdo. Kada ih NP Fruska gora popravi, motoristi ce ih veoma brzo opet polomiti.
  • ex chapman

    09.02.2022 15:43
    kvadovi
    i kad ga spasu trebalo bi odmah da ga saceka patrola i odvede u stanicu, zadržavanje 48 sati, pa sa krivicnom prijavom dalje...
    em vam unistavaju i to malo sume, em jos placate sluzbu da ih spasava
  • Gogo

    09.02.2022 15:10
    Eko četnici će to da reše!
  • Pape

    09.02.2022 14:56
    Znao sam
    Znao sam da su ljud koji uživaju u vožnji kvadova glupi ko noć.
  • Cica_NS

    09.02.2022 14:32
    Vrdnicka kula
    U subotu je momak krosericu doterao uz stepenice do Vrdnicke kule.
    Kakva vlada - takva i parada.
    Dok sumari ne pocnu da zaista rade svoj posao, moramo nauciti brze da se sklanjamo.
  • AleksandarVojvođanin

    09.02.2022 14:31
    FG
    Žao mi je onih koje zadesi problem i moraju pripadnici GS da ih spašavaju, ali ovih koji se bahate i iživljavaju svoje komplekse vožnjom po Fruškoj Gori mi uopšte nije žao i imam poruku za njih: Nailaziće te na razne prepreke tipa trnovitih lanaca, sajli od drveta do drveta, kamufliranih rupa itd. Pa ćemo da vidimo dokle ćete se vozikati tamo gde je zabranjena vožnja motornim vozilima!!!
  • Marko

    09.02.2022 14:10
    Sledeci put neka Gorska Sluzba izadje zbog povredjenog koji je vozio kvad neka odmah obaveste i policiju i povredjenom naplate izlazak na teren.
  • Goxy

    09.02.2022 14:00
    @Realista
    Zamisli da si toliko odkinut od prirode da se izgubiš na brdu od 500 metara visine!
    --
    Vidi se da ne poznaješ Frušku goru. Tako moj prijatelj iz BG mislio da je Fruškogorski maraton lagana šetnja. Pa je proklinjao dan kad je krenuo na stazu od 33km. Fruška gora je izuzetno strma, pošumljena, veoma prostrana pa se neiskusni lako izgube. Pogotovo kad padne mrak. Vi koji je podcenjujete ste upravo ti koji bi se pogubili tamo.
  • Clifhanger

    09.02.2022 14:00
    Tacno je da je Fruskac opasna planincuga, najopasnija, kao Kilimandzaro ili Mont Everest, pa zamislite samo kad ljudi ne mogu modernim automobilima da predju jedan Iriski venac, po iole vlaznom kolovozu, tih ~400m nadmorske visine sa sve ABS, ESP, HillAssist-om... pa na prvi sneg il malo kise njih 30 sleti sa puta... asfaltiranog, regionalnog... pa cemu da se nadaju onda setaci, planinari, biciklisti... cougar attacks incoming!
  • Steva

    09.02.2022 13:48
    A,odkad se to kvadisti ubrajaju u rekreativce ? Ja koliko znam rekreacija je kada se sam ili sa društvom zaputiš u šetnju planinom a ovi kvadisti uznemiravaju i sve šetače i planinare i unitavaju biljni i životinjski svet.
  • Milana

    09.02.2022 13:37
    Divljanje kvadova
    Zasto zaposleni u Nacionalnom parku Fruska Gora ne zaustave divljanje kvadovima po sumi? Na znacima lepo pise da motorna vozila mogu saobracati samo asfaltnim putem. Koji to jos NP bilo gde u svetu dozvoljava tako nesto? Unistavaju i to malo sume sto nam je ostalo i izlazu pesake opasnosti. Posumljenost Vojvodne je samo 7% a trebalo bi da bude barem blizu EU proseka od 37%. U Sloveniji je skoro 60%. Mi smo takva beda da se i za kiseonk grebemo od drugih drzava.
  • Куп је битан

    09.02.2022 13:31
    Колико ми је познато, вожња квадова и осталих возила је забрањена у НП Фрушка Гора. Према томе, није ми јасно зашто их спасавају.
  • Komšija

    09.02.2022 13:25
    NE kavdovi i motori!!!
    Dokle će se tolerisati bahatost i divljanje vozača kvadova i motora po Fruškoj gori? Sve su živo izrovarili, umesto da uživamo u šetnji moramo da pazimo da nam ne pregaze decu u šumi , nigde mira od bahatosti maminih i tatinih sinova i skorojevića.
    Sve su živo su rasterali nesnosnom bukom koju proizvode i smradom benzina, nigde pticu da vidiš a kamoli nešto drugo.

    Policijo i Upravo NP Fruškog parka reaguj!!!!!
    PS. Prvo ih lepo spasite a onda im opalite krivičnu prijavu zbog ugrožavanja bezbednosti!
  • gojko

    09.02.2022 13:17
    tema
    samo kvad srbina spasava
  • darwin

    09.02.2022 13:12
    Za kvadiste je samo darvinova nagrada. Žali bože energije, truda, požrtvovanja ljudi iz GSS zbog ovakvih debila.
  • psihijatar

    09.02.2022 13:04
    pravi
    znate zasto?
    zato sto teletabisi koji nisu radili ni fizicko u nizim razredima postali prvorazredni planinari. kupe opremu u dehatlonu i napred..
  • Realista

    09.02.2022 13:03
    Indijanci
    Zamisli da si toliko odkinut od prirode da se izgubiš na brdu od 500 metara visine!
  • Toma

    09.02.2022 12:58
    zasto
    Zasto spasavate vozace kvadova?
  • Limanac

    09.02.2022 12:52
    Sledeci put kad budete isli na intervenciju zovite i policiju, voznja motornih vozila je zabranjena izvan postojeceg puta kojim je dozvoljeno kretanje motornim vozilima.
  • Goran

    09.02.2022 12:52
    Nadam se da obavestite i policiju, obzirom da je vožnja kvadova na Fruškoj gori zabranjena.
  • Bljuc

    09.02.2022 12:52
    Nije Fruska gora opasna nego su joj posetioci debilni. Za ove sto narusavaju prirodni mir kvadovima ionako nemam nikakvu empatiju, tako da, sto se mene tice, samo nastavite da se samopovredjujete.
  • Dejan

    09.02.2022 12:41
    Motorizacija
    Da li je dozvoljena voznja kvadova i motocikala po svim stazama na FG ili imaju neke odredjene samo za njih? Cesto srecem i cujem tokom setnje razne "masine" i meni licno to remeti uzivanje u prirodi. Mozda sam samo omatorio :)
  • Planinarka

    09.02.2022 12:39
    Kvadovi?
    A ja naivno mislila da je kvadovima zabranjen pristup u svakom nacionalnom parku, pa i na Fruškoj gori....
  • Bibi

    09.02.2022 12:32
    Kvadovi
    Zašto kvadovi nisu zabranjeni? Narušavaju mir, uznemiruju životinje i uništavaju prirodu.
  • Noj(e)

    09.02.2022 12:30
    Kuda plovi ovaj brod
    Vozače kvadova i motokroseva NE SPASAVATI.
  • Djuri

    09.02.2022 12:27
    Quad
    Zasto upotreba motornih vozila po pesackim stazama nacionalnog parka nije stroze sankcionisana?Neka ih oduzimaju za pocetak i doniraju sluzbi za spasavanje.Oni dovode u opasnost i sebe i druge divljajuci po pesackim stazama,preorali su mnostvo staza tako da je blato jedna posledica njihovog unistavanja staza za pesake.Od svih raznih zemljamih drumova,bas je u nacionalnom parku za divljanje kvadovima i motorima?Podrska gorskoj sluzbi.
  • Darko

    09.02.2022 12:26
    Zabraniti voznju kvadova po nasoj lepoj Fruskoj Gori! Mogu da se kladim da je vecina koja vozi kvadove uclanjena u SNS-a ili su im "poslovno" bliski!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna