Novi Sad
17.05.2022.
11:15 > 13:11
Zaštićene zgrade u Laze Telečkog i Mite Ružića, u strogom centru i starom jezgru Novog Sada, godinama su u očajnom stanju. Stanari upozoravaju da je pitanje vremena kad će neko stradati.
  • Zoran

    19.05.2022 07:23
    Veselina Maslese
    Imali smo mi deceniju jednog precednika zgrade i skupstine koji je u nekoj privatnoj iniciativnoj organizaciji navlacio stanare da se udruzuju ali da idu na njegove sastanke onda bi on prosio pare po raznim ambasadama Norveske, Svedske pokazivajuci slike kako on oragnizira sastanke pa im prico price iz doba socializma i Tita kad je naravno svaka zgrada bila odrzavana. U 10 godina direktnog i indirektnog komandiranja zgradom nikad nista nije uradjeno da bi se odrzavala sve dok ih nismo zamenili sa profi upravnikom. Nije ni on bolji ali barem se nesto popravlja zamenjuje farbaju se zidovi. I tako nam po Detelinari bivsi propali sociolozi i dalje pokusavaju da manipuliraju cak i na sudu poceli da lazu i daju lazne izjave sto je zakonom kaznjivo ali ih niko vise ne slusa nisu to shvatili izgleda ne da nece nego sami sebe lazu kako su sposobni. Dovoljan je papiic da napisu sta su uradili zadnjih 30 godina gde zive a sta smo mi u zadnjih nekoliko od kako ih nema. Istina boli kazu.
  • Zemlja čudesa

    18.05.2022 18:19
    Sad će Galens!
    Reagovaće Galens - sve ruši jer odjednom (zbog dotrajalosti, neisplativosti itd.) to više neće biti zaštićeni istorijski spomenici od važnosti za kulturnu istoriju Grada i sagradiće "Center Key Mega Giga Turbo New Residence Park".
  • Marko

    18.05.2022 12:12
    Marko
    Ovako sunas zezali za trscare te ovo,te ono tralala a mi u rasulu! Vlaga,grejes se na struju,kanalizacije u haosu,neznas cije je staje,sve prokisnjava a nista nesmes da popravis,troskovi ko da zivid u luks stanu a ne u rupi! Potpuno ih razumem i saosecam jer covek iz toplog stane,moze samo da lupeta! Prodavili smo trscare,gradu ali su nas ucenili da je bilo krajnje ponizavajuce! Izadje investitor,bog mu dao sve najbolje i spasi,porodice od bede!!! Svi kenjaju na ustrb,stanara a kada treba dase,placa niko ni da se pojavi! Sve je to,banda koja je navikla da zivi od piskaranja o drzavnom,trosku! Mars u tri p...e materine i vi i zastite!!!
  • Voja

    18.05.2022 11:05
    Voja
    Od Babe devojka nemoze biti! Toliko znam! Sve ostalo je interes,novac..?! Nije mi jasno,ja sam kao vlasnik a nemogu da sredim,gradim jer mi kao neko zabranjuje! E vala nebi radio,nista dok se nesrusi a nek odgovara i plati onaj koje,zabranjivao! Ili sam ja lud ili te prave ludim?!!!
  • Dejan Kostic

    18.05.2022 09:52
    Dejan Kostic
    Nema od ovog nista! Svi bi da pametuju a niko nevadi novac! A kada padne neka cigla,zid,kuca svi opet svaljuju na drugog i tako dok neko,nepogine! Treba se privatno od drzavnog razdvojiti pod hitno! Grad sanira drzavno a privatno vlasnik! A kada se daje novac ko sto vecina,pise trazise i zarada,sto je normalno! I nakraju opet preko nas gradjana,sve se isplacuje! Zabole me za stogi centar,zaista!!!
  • G. Letic

    18.05.2022 09:23
    G. Letic
    Donka,mirno li spavas?! Izadji sa predlogom ali bez,nasih para!!! Daj iz svog,dzepa pa uzivaj u starudiji!!!
  • /

    18.05.2022 08:17
    /
    @ozezi
    ima tu jako puno fasizma.
    ocigledna je segragacija pojedinog stanovnista i velicanje drugog.
    uostalom eto ti nacistickih grupa koje se setaju gradom


  • R

    18.05.2022 08:04
    R
    Dase ja pitam ja bih sve to srusio! Ali se nepitam nego mi uzimaju novac putem,raznih nameta! Sta ja imam od toga ..?! Niko nema,prava da brani nikom sta da radi sa svojom,imovinom! Kada se to bude,promenilo centar ce zaisijati i ovo nejce biti,vise nikakv problem! Onaj koje doneo,ovaj zakon od njega treba,naplatiti,skinuti platu,prodati mu nekretninu....e tada bise,vodilo racuna o svemu i svacemu!!! Hvala!
  • Y

    18.05.2022 07:58
    @Lemi
    Odlicno zapazanje i realan predlog!
  • Nenad

    18.05.2022 07:55
    Nenad
    Ako je pod takvom zastitom,grad je u obavezi da sve plati! Ili menjajte ovaj glup,zakon o zastiti,privatne imovine! Najlakse je zalepiti,plocicu na kuci daje pod,zastitom ali treba to odrzavati,placati...! Niko nedaje,novac ako nema,zarade ili skinuti plate od zastitara pa neka se onda,igraju sa privatnim imovinama i zivotima!!!
  • Kome treba istorija?

    17.05.2022 23:59
    Kome treba tradicija i nivo?
    Ban
    17.05.2022 • 16:46
    Jelacic
    Zato ima za kucu Bana Jelacica milijarda iz grada pokrajine i republike za obnovu u Petrovaradinu a nema za fasade i oluke u centru jezgru istoriji grada Novog Sada grada svih gradjana gradu Evrope.
    E zato smo uvek u brlogu bili i bicemo.
    Sramno i jadno.
  • Lemi

    17.05.2022 23:20
    Lemi
    Ako je privatno vlasnistvo pod zastitom grad je u obavezi da sve rekonstriise! Za ovaj haos i glupi zakon su krivi iz zavoda za zastitu spomenika sa Donkom! Uzimaju plate za nerad! Njima skinite plate za to stosu zabranili pa da vidis kako se menja u sekundi sve a ne zezaju sve o trosku svih nas!Mrsss! Dobro jedan ovde napisa ovo je Kapitalizam!!!
  • Stohadin

    17.05.2022 22:03
    Stare zgrade
    Sve će to biti srušeno i izgrađeno nešto nalik na ono preko puta glavne pošte.
    To je cilj za ceo centar.
  • pajo patak

    17.05.2022 20:48
    e sad je dosta
    pogledajte Honved kasarnu ( Maršal Tito, Arčibald Rajs ) u Futoškoj, koja se planski i smišljeno devastira u dogovoru sa војском србије, jer se zna koji je investitor tu pružio šapu.
  • Centar

    17.05.2022 20:08
    Buržuji su ti tamo gde su Bosanci i Crnogorci , Veternik , tatarski brdo, dolina lopova, Klisa, Kac … tacnije sve gde su glasači od 20-50e sa debelim obrazom koji pored tih glasova rade u epsu , informatici ,komunalnoj policiji … kao i drugim javnim produžecima koja su pretrpana od glasača…. Bar da rade svoj posao kako treba nego idu od kafića preko restorana do fast fuda samo žderu za dzabe… dorucak rucak vecera sve imaju nista ne rade a platu sa strane jer svako od njih ima po neku jos šemu za posao koji stvarno radi a ne ko u javnim produžecima!!! Svaka zgrada koja je pod zaštitom spomenika kao sto je i iva je zadužen grad da sanira i resi to sto su pare iz EU nestale kod nekog privatnika u džep to je samo nas veliki debeli obraz koji imaju danas vec mnogi u NS! Krečenje takvih fasada u starom jezgru kao i saniranje i renoviranje je u nadležnosti grada
  • Smokyy

    17.05.2022 19:19
    Zavod za zaštitu spomenika kulture i to je to kraj vica
  • zgađen

    17.05.2022 18:31
    Novi Sad bio nekad
    Nemoj da neko pomene Galens. Mogu ga odmah tužiti.
  • Pavle

    17.05.2022 18:26
    Teško je restauriranje uopšte
    Može li se uporediti sa automobilom starim 40 godina? Kad se restauracija ne isplati, nego samo na otpad. Pa zameniti novim.
    Može li se napraviti kopija tih zgrada na istom mestu? Ili nam je tehnologija od pre 100 godina danas nedostižna?
  • ?

    17.05.2022 18:23
    nadležni...
    "Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije oglasila se nenadležnom, kao i Skupština grada, koja je molbu građana prosledila Zavodu, Gradskoj upravi za kulturu i Gradskom veću. Gradska uprava za finansije je prosledila upravi za imovinu, navodeći da je upravo ona nadležna za održavanje nepokretnosti u javnoj svojini. Međutim, Gradska uprava za imovinu poručuje da rešavanje ovog problema nije u njihovoj nadležnosti, već Zavoda za zaštitu spomenika kulture."
  • Građanin Toša

    17.05.2022 18:12
    Dole zavodi!
    Gde ste sad "Zavodi" za zaštitu spomenika kulture? Gde je sad vaša zaštita? Kad ste znali da stavite pod zaštitu te objekte - sad zađite na teren i sanirajte ih! Ali, ne, vi znate samo da izdajete rešenja o zaštiti koja nisu vredna ni potrošenog materijala za štampanje!
  • Bofl

    17.05.2022 18:09
    Bofl
    Svako ko zivi u kuci,stanu,zgradi staroj 50 godina i vise,treba da placa ekstra porez i komunalije skuplje 50%! Sve je to kulturno,dobro!
  • Vita

    17.05.2022 18:05
    Vita
    Kada su mogli komunisti srusiti star centar zarad nakradne zgrade SNP sto nebi moglo ostalo! Ajde pametnjakovici dajte neki predlog...! Nemate ga! Drugi da daju pare a vi da piskarati i pricate u prazno! Nema vise toga! Onaj koji daje pare taj diktira i tuje kraj svake price! Ma sjasite....
  • Ja

    17.05.2022 17:59
    Ja
    Ja neznam stase cekalo do sada? RUSI!!!Sigurno je kontrolisano rusenje nego nekontrolisano! A neibezno je dal sada ili za par godina!
  • T. S. V

    17.05.2022 17:55
    T. S V
    Ako zaista hocemo,stari grad da sredimo,treba promeniti zakon o zastiti! Znam pouzdano,ljude koji imaju u vlasnistvi nekretnine na tim lokacijama i kojima nepada,napamet da bilo sta,rade a kamoli ulazu,novac! Neisplati se! Previse je skupo i za grad a kamoli za pojedinca bez,obzira koliko bio imucan! Resenje postoji: Srusiti kriticne,objekte napraviti identicne sa dva sprata i potkrovlje! Svi su na dobitku! Sve ostalo je sminkanje koliko je moguce dok,neko nestrada! Jer od babe,devojka nebiva sta god ko mislio! Sa sadasnjom,mehanizacijom i materijalima,dve godine najvise bi trajala takva,rekonstukcija! A trajali bi sigurno jos dva veka i vise!
  • Glasali ste!!!

    17.05.2022 17:51
    Pa sada
    Ljudi, napišite predsedniku pismo i objavite to preko medija još dva-tri puta i da vidiš kako će neko već naći neku lovu da sredi. Živeli!!!
  • Jovan

    17.05.2022 17:18
    Na stranu što u našim gradovima mnogi poseduju nasleđenu imovinu koju ne mogu da održavaju kao relikt bivšeg vremena. Ovde je problem stavljanje privatne imovine pod zaštitu a u tom slučaju je sasvim u redu da grad subvencioniše rekonstrukciju sa zadržavanjem identičnog starovremenskog izgleda. Kada ne bi bili pod zaštitom onda ni vlasnici nemaju obavezu očuvanja spoljašnjosti zgrade. Možda bi umesto barokne fasade stavili nešto sasvim obično a možda bi ih srušili i izgradili nove stambene jedinice. Ukoliko grad vlasnike uslovljava onda je u redu i da plati deo troškova. Ne smeta mi da se deo poreza odvaja u te namene želim da Novi Sad sačuva što više autentičnih objekata od arhitektonskog značaja. Takođe bih voleo i da stare kuće i zgrade ostanu u vlasništvu porodica koje su ovde vekovima. Novi Sad kao i svi gradovi prirodno teže očuvanju svoje istorije, kulture i tradicije.
  • scp - 096

    17.05.2022 16:51
    Tužno je kako se vlasnici ove vredne imovine neodgovorno i bahato ponašaju. Kad puste da se sve uruši, plakaće kad im galens izgradi kokošinjce. Ni ne kapiraju koliko im idu na ruku....
  • Ban

    17.05.2022 16:46
    Jelacic
    Zato ima za kucu Bana Jelacica milijarda iz grada pokrajine i republike za obnovu u Petrovaradinu a nema za fasade i oluke u centru jezgru istoriji grada Novog Sada grada svih gradjana gradu Evrope.
    E zato smo uvek u brlogu bili i bicemo.
    Sramno i jadno.
  • Tiki

    17.05.2022 16:22
    Izgleda da u ovoj zemlji više nikog nije briga za istoriju i stare zgrade. Jezgro grada je jezivo malo jer su srušili sve što su mogli. Nekad sam voleo ovaj grad, a sad je ruglo na sve strane. Strašno.
  • Tja

    17.05.2022 16:04
    One su kanda zaštićene od renoviranja. Nije im u interesu da stanari tu ostanu, znate koliko para mogu oprati od svega toga? Mislim, opšte je poznato da to vodi šljam.
  • Novosadjanin

    17.05.2022 15:49
    Renoviranje
    Ma tako je renovirajte za dzabe o trosku grada i onda prodate visestruko!
  • Neko

    17.05.2022 15:49
    Lepo sto niko nije nadlezan od desetina institucija a svi lepo sede u kancelarijama i primaju plate od budzeta? Zar gradske ustanove ne sluze da SLUZE gradu?
  • Milan

    17.05.2022 15:41
    Milan
    I u Becu,Pragu,Parizu...su rusili kuce koje su bile pri padu i pravili identicne koje ce trajati jos toliko! Sta je vama ljudi niso to Piramide u Gizi! Dali znate da rekonstrikcija kuce koja je kao u Centru ocajna kosta kao dasi gradio zgradu sa cetiri etaze i potkrovlje! Ko normalan moze dati toliki novac?! Nije vam ovo Socijalizam drugovi i drugarice!
  • Zeks

    17.05.2022 15:31
    Zeks
    Mozete do sutra da lupate minuse! Doslo vreme dase centar rusi i izgradi kako dolikuje! Dalice Galens ili neko drugi da gradi nije bitno! Bitno je da bude kvalitetno i bezbedno za svakog jer ovakvo stanje i zakon je neodrzivo! Ja sam samo realan bez ikakvog interesa kao i vecina botova! Hvala!
  • Zeks

    17.05.2022 15:29
    Zeks
    Mozete do sutra da lupate minuse! Doslo vreme dase centar rusi i izgradi kako dolikuje! Dalice Galens ili neko drugi da gradi nije bitno! Bitno je da bude kvalitetno i bezbedno za svakog jer ovakvo stanje i zakon je neodrzivo! Ja sam samo realan bez ikakvog interesa kao i vecina botova! Hvala!
  • Ozezi

    17.05.2022 15:19
    @/
    Sklonost nekog naroda da se medjusobno pljacka i otima nema mnogo veze sa ideologijom, koliko sa disciplinom u narodu. Rusima i nama su potrebni gulazi i goli otoci jer smo nedisciplinovani i skloni pljackanju (mafijanju). Nap(R)dna lopovska ekipa je dosla iz naroda a ne sa Marsa.
  • Vidoje

    17.05.2022 15:15
    Vidoje
    Decenijama se apeluje ali sada je sve doslo na naplatu! Kuce se same od sebe,urusavaju,vlage i glodara,koliko zelite,nema vise ni temelja,pobogu! Ceo stari grad,moze se dovesti u red,ako se etapno,rekonstuisu kuce! Tako se radi,svugde u svetu! Ima objekata,koje treba srusiti ili adaptirati ali to sve,ostaje izmedju vlasnika i grada!
  • Smilja

    17.05.2022 15:13
    @T
    Da li da se rusi katedrala ili trvrdjava pa da pravimo kartonske kutije-dodikare na tim mestima?
  • Deda Udbas

    17.05.2022 15:09
    Nacionalizacija
    Kad je deda uzeo stan po povoljnoj ceni tad se nije mislilo o krovu.
    Sad, molim Vas grad da pomogne itd...
    Novogradnju kupujemo po najvišim cenama.
    Ko me pita kad zgrada prokisne posle dve godine....
    Grad?!
  • L. L

    17.05.2022 14:58
    @Anonimus
    Zasto bi neko prodavao svoju pradedovinu?! Nije sramota nemati novce,veca je sramota ostaviti,ovako nezasticeno i nebezbedno! Svaki od vlasnika ima razne,ponude od investitora ali upravo takvi,pametnjakovici zabranjuju,bilo kakvu adaptaciju! Licno nine pomisljam da prodam svoju imovinu u centru,makar se srusila! Novca nemam,imam investitore koji bi sve to uradili po projektu uz nadzor ali niko bez,interesa nejce ni ekser da ukuca,stoje i najnormalnije! Manite se praznih prica,pola centra nema,grejanje,kanalizaciju...a vi bi,da branite!!! Mozda ste mogli do sada,od sada,nema sanse!
  • L. L

    17.05.2022 14:56
    @Anonimus
    Zasto bi neko prodavao svoju pradedovinu?! Nije sramota nemati novce,veca je sramota ostaviti,ovako nezasticeno i nebezbedno! Svaki od vlasnika ima razne,ponude od investitora ali upravo takvi,pametnjakovici zabranjuju,bilo kakvu adaptaciju! Licno nine pomisljam da prodam svoju imovinu u centru,makar se srusila! Novca nemam,imam investitore koji bi sve to uradili po projektu uz nadzor ali niko bez,interesa nejce ni ekser da ukuca,stoje i najnormalnije! Manite se praznih prica,pola centra nema,grejanje,kanalizaciju...a vi bi,da branite!!! Mozda ste mogli do sada,od sada,nema sanse!
  • /

    17.05.2022 14:49
    /
    nadjite slike praga 80ih pod komunistima kada se urusavao i danas.

    tako da se nemojte praviti pametni.

    u novom sadu je u pitanju fasizam nad onim sta je ostalo zbog politickih razloga
  • Marko

    17.05.2022 14:49
    "ali bi sređivanje fasade i krova po principima očuvanja jezgra zahtevalo skuplje radove i angažovanje budžeta Grada"

    Pa hoćete da živite u centru, to košta....
  • Realno

    17.05.2022 14:41
    Lepo piše da su te zgrade spomenici kulture od posebne vrednosti.
    Tako da ih kanda čuvamo od "kulture rušenja" komentatora i friško pristiglih Novosađana.

    Valjda će i oni jednom naučiti šta je kultura.
  • Jova

    17.05.2022 14:39
    Jpva
    Ma rusite! Koja bre zastita i kulturno dobro! El ovo kapitalizam...jeste,koji moj ima neko da brani stacu sa svojom imovinom! Ili kupite po ceni koja je trzisna a ne koju grad odredi!!! Uostalom ako se samourisi,nekretnina nepostoji!!! Daleko smo mi od zapada i takve zastite!
  • Hm

    17.05.2022 14:38
    Hm
    Treba grad da uradi, a naplati preko informatike vlasnicima.
  • Gale

    17.05.2022 14:31
    Sve će to da propane pa onda prijateljski otkupi investitor i sagradi esxkluziv kutije od bloka i gips-kartona za 3500 eura kvadrat.
  • Nomad

    17.05.2022 14:26
    Ne brinite, reagovaće Galens, već im se šire zenice i nozdrve od uzbuđenja.
  • Anonimus

    17.05.2022 14:12
    Grad može sasvim ograničeno da pomogne u održavanju zgrada, to je obaveza vlasnika. Ako neko ne može da izdržava troškove života na tako elitnom mestu kakva je palata " Vatikan", neka proda stan, za gajbu na ovoj lokaciji dobio bi preko 2.500 evra po kvadratu, potom za polovinu novca kupi stan iste veličine na, recimo, Novom naselju, a druga polovina novca mu još i preostane.
  • Nikola NS

    17.05.2022 14:06
    Uf
    1. Živeti u objektu pod zaštitom u centru NS je privilegija ALI I OBAVEZA.
    2. Zaštita objekata se kod nas svodi na koliko god moguće čuvanje izgleda, a finansiranje održavanja objekta vrlo sporadično.
    3. Manimo se komunizma iz glava. Vlasnik sam nekretnine i moram da je održavam, a ne samo da pričam da stanujem u strogom centru i moja nekretnina vredi X stotina hiljada evra a godinama ne ulažem ni dinara u održavanje.
    Primer BEČ - imaš nekretninu u zaštićenom objektu u centru Beča, zgrada ima tačnu proceduru i rokove u kojima vlasnici moraju da održavaju objekat. Na primer fasada se kreči na svakih 5 godina, oluci se popravljaju i menjaju na 15 godina itd. Ako vlasnici to ne urade, rado će to uraditi grad u njihovo ime i naravno naplatiti vlasnicima. Ne platite, ide hipoteka na nekretninu itd.
    Naravno to važi za sve objekte.
    4. Uredimo društvo i svima će biti lepše.
    5. Koliko god bilo surovo, stanovanje u centru grada nije socijalna kategorija nego privilegija bogatih.
  • Ja

    17.05.2022 14:06
    Od čega li su onda zaštićene?
  • Ns

    17.05.2022 13:54
    Grad treba da izgradi kanalizaciju a ne da renovira fasade skupim privatnim stanovima to je posao vlasnika nekretnina koji te stanove cene kao zlato!
  • NS

    17.05.2022 13:52
    Jel grad treba da plati renoviranje da bi oni jos skuplje prodali stanove?
  • najlicemmeri

    17.05.2022 13:49
    nikad
    toliko zgrada nije obnovljeno ~!
  • A

    17.05.2022 13:46
    A
    A sto bi reagovali? Jelsu pod "zastitom" jesu nek oni vade oci sa tim! Imam druga koji ima porodicnu kucu cetvrta generacija i covek nadje investitore oni nedaju nista sem biber crepa! Alooo jel ste vi normalni kuca u raspadu iz 1840 godine pri padu! Toje kao kulturno dobro pod zastitom! Pa daje sve tako nebi bilo pri padu!!! To se sravni sa zemljom i izgradi identicno normalno dva tri sprata vise jer niko neda pare ako nema zaradu! Neznam sta ovde nije vise jasno?!
  • A

    17.05.2022 13:45
    A
    A sto bi reagovali? Jelsu pod "zastitom" jesu nek oni vade oci sa tim! Imam druga koji ima porodicnu kucu cetvrta generacija i covek nadje investitore oni nedaju nista sem biber crepa! Alooo jel ste vi normalni kuca u raspadu iz 1840 godine pri padu! Toje kao kulturno dobro pod zastitom! Pa daje sve tako nebi bilo pri padu!!! To se sravni sa zemljom i izgradi identicno normalno dva tri sprata vise jer niko neda pare ako nema zaradu! Neznam sta ovde nije vise jasno?!
  • T

    17.05.2022 13:38
    T
    Dovoljan je zemljotres ne veci od 3 rihtera da skoro ceo,strogi centar sravni! Sve je zaista zapusteno,staro,trulo,nebezbedno i za stanare i prolaznike! Neznam zasto nemoze dase,takvi objekti sruse i naprave kako bog,zapoveda?! Pasazi u Dunavskoj su vise od ocajnog,pacovi voda izbija,smrad....rusite to djubre pod hitno a ne samo da farbate,fasade svakih dve godine!!!Sramotaaa
  • M. G

    17.05.2022 13:32
    M. G
    Staro jezgro nam je katastrofalno!!! Ima kuca po 200 i vise godina koje su pred urusavanjem!!! Grad nema para po obicaju a vlasnici koji su naslednim putem postali isto nemaju novca ili im se nesplati ulagati u takve objekte! Jedino resenje je da se takvi objekti sruse i izgrade novi identicni uz par etaza vise! Jer kako god trece resenje nepostoji!!!
  • pajo patak

    17.05.2022 13:19
    napraviće
    tužilja još љепше и старије.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna