Novi Sad
23.09.2022.
11:45 > 11:08
"Šta ti je, zašto kukaš? Pa tek će da te boli", reči su koje su, prema svedočenjima objavljenim u izveštaju o akušerskom nasilju, upućene porodilji u Betaniji.
  • Vesna Đuković

    17.11.2022 20:04
    Pohvalno o Betaniji
    Od 2. do 15. 11.2022. bila sam pacijent u savremeno opremljenoj Betaniji i zahvaljujući stručnosti i izuzetnim zalaganjem lekara i ostalog medicinskog osoblja sačuvan mi je život. Zahvalna sam prim. dr Ljiljani Ivanović ginekologu i dr sci. Lidiji Jovanović anesteziologu i svom medicinskom osoblju konzevativne i operativne medicine. Hvala i dr Stajiću, dr Ugrinoviću, profesoru Ćurčiću, doktorki Stajić i divnim mladim medicinskim sestrama i Igoru. Hvala Vam. Divni ste.
    Drage Novosađanke srećne ste što imate ovako dobro opremljenu kliniku i izuzetan stručni kadar. Vesna
  • Nanina

    27.09.2022 10:24
    Lepo isustvo
    Porodila sam se u Betaniji carskim rezom u julu 2020. jek korone. Trudnoću mi je vodio prof. dr Vejnović i sve reči hvale imam za tog čoveka. BIo mi je dostupan u toku vanrednog stanja, 2x me primio u betaniju jer se privatno nije moglo i sve za Betaniju sredio da ni u jednom momentu nisam trebala da idem sem da se pojavim na zakazan cr.
    U Betaniji sam imala pristojan tretman sa svih strana, u operacionoj sali i anesteziolog i ostali članovi tima su bili sjajni. Soba ok,cimerke super i sestre korektne. Hrana i higijena naravno da može i bolje, ali čekamo da idemo kuci sa svojom bebom i sve bude lakse. Pedijatri i sestre takođe za svaku pohvalu. Moguće poboljšanje vidim da se laktacijske sestre više potrude da bi mame naučile i imale manje problema kući.
    PS. Nisam iz SNS, nisam BOT samo sam prenela svoje lepo iskustvo, a veruje da su žene zaista prolazile golgotu.
  • Maja

    27.09.2022 09:26
    3X
    Kao majka 3 dece rođenih u Betanij mogu da kažem da sam dobro prošla samo zato što sam jaka žena i mentalno i fizički. Ali, ali objektivno mogu da kažem:
    1. prljavo
    2. osoblje od prvog do poslednjeg hladno uz minimalnu komunikaciju sa pacijentkinjama, pojedini otvoreno neprijatni i besni
    3. minimalna briga o ženama
    4. žene neobaveštene u kojoj fazi porođaja/postporođaja se nalaze
    5. puno neiskusnih sestara
    6. bebi frendli program je štetan
    7. većimo su žene zbunjene i uplašene
    I ja sam bila dehidrirala i otišla kući sa napuklim rebrom kad mi je babica umesto na stomak nalegla na rebro,
    Toliko se sećam.
    A najluđa stvar je jedna med. sestra koja je ženama pričala o pokidanim bradavicama i grozotama mastitisa ne bili je neko platio da mi se pozabavi grudima. Tako je bila jadna i providna.
  • Majka

    26.09.2022 14:50
    A tek sto treba da odgovaraju za psiholoske traume i to sto se gomila zena odlucuje da ne radja vise dece zbog konkretnog traumatskog sindroma izazvanog tretmanom i porodjajem u Betaniji. Ako se ova prica istera do kraja, materijala ima sasvim dovoljno da se gone do Strazbura prvo nacelnik pa svi oni koji vec godinama sprovode inkviziciju u porodilistu a sa strane mlate dobrane pare.
  • xx

    26.09.2022 11:09
    nije da ih branim, ali...
    Većina ne kapira jer se ne vidi golim okom, ne treba njima marica.
    Njima u betaniji, i u svakoj bolnici, treba PSIHIJATAR. I pregledi svaki 6 meseci.

    Oni su spaljeni svi medicinari lekari redom, i to utice na psihu, postaju apaticni, nehumani, a kao takvi ogorceni vise su za koverte nego da pomognu ikome pa i sebi.
  • Sanja

    26.09.2022 10:41
    Ova vest
    Ovu vest bi trebalo redovno ponavljati i to ne samo na 021 nego i Niš posebno i svi lokalni portali i organizovati žene koje su prošle kroz sve ovo plus još mnoge koji bi svedočili da su dali novac i lepo bagru pohapsiti, na po 20 godina zatvora.

    Ostati bez lekara, ali dovesti tipa indijce da se premosti, neznam šta reći...

    Ili oduzeti nelegalno stečenu imovinu lekarima, znamo i kakve džipčine voze i gde sve nekretnine poseduju... Strašno...
  • majka 3 ćerke

    26.09.2022 09:55
    vrlo poznato
    Isto sam prošla kroz sve to, mogla bih knjigu napisati za onih 4h pred porođaj.
    To je bilo 2012.
    Moja ćerka se porodila u martu ove godine i sva sreća imali smo vezu, inače ne znam da li bi preživela, jer u Betaniji nikoga ne gledaju ako nemaš vezu. Žalosno...
  • Milana

    26.09.2022 09:29
    Porodila sam se pre 8 meseci u Betaniji i mogla bih da napišem 10 strana o celokupnom negativnom iskustvu. Ne ponovilo se, jeza me obuzme kad se samo setim. Volela bih da imam i drugo dete, ali posle ovakvog iskustva ne želim da prolazim kroz isti pakao.
  • NS

    25.09.2022 22:41
    E znaci kad vidim ove zene sa komentarima "ja sam prosla dobro", pa prosla si sestro, hvala Bogu, ili si imala srece da je porodjaj lak, da se potrefilo onih 10% normalnog osoblja ili si platila babicu/doktora. To sto je nekima sve bilo u redu ne sporim, ali su ta iskustva u manjini. Kako je moguce da od nas 4 u sobi nakon carskog reza: 2 zene na zivo operisane jer nisu dobro dali spinal, jednu zenu nakon 20h indukcije odneli na carski pa beba dobila sepsu od trovanja mekonijumom, a ja sam jos i dobro prosla, sa puknutom venom, rasivenom ranom i potpunom dehidracijom. Znaci negde nesto debelo ne valja, a zna se i sta, tamo je potrebno napraviti potpunu raciju jer se igraju ljudskim zivotima i to nonsalantno. Sram da vas bude sve koje negirate onu klanicu od porodilista, sutra ce neko vas biti na mestu gomile ovih istraumiranih zena, a pare uvek ne mogu da rese sve!
  • Gandži

    25.09.2022 21:32
    ...
    Koliko date para tako ćete verovatno i proći.... Duže prosto proširene rečenice idu sa većim brojem nula... Blizance kad rađate to je tek tarifa... Neretko čak čujete: "To je za jednu bebu, a šta ćemo sa drugom..."... Ima pak i onih na početku karijere koji se nose zakletvom koju su položili... Pohapsiti od načelnika čije trocifrene porodilje u samici imaju tretman za dvor, do stažista koji vrlo brzo nauče rečnik... Babice počastiti stimulacijom i zamoliti ih da opaske: "kad si ga pravila nisi plakala..." svojoj sestri, ćerki...šapnu na uvo za vreme porođajnih bolova.... Pa idemo... Nek su deca živa i zdrava...
  • Jelena

    25.09.2022 20:58
    Uzas
    Tri porodjaja sam imala,prvi porodjaj je prosao uzasno,sestra me gurnula da bi mi skocila na stomak,ruke mi bile modre,posteljica iskidana,radjena kiretaza,usivana na zivo,ostavili me samu sa bebom u sobi,beba pocela da modri “nagutala se vode”ja izmcvarena skacem iz kreveta da uzmem moju bebu da joj pomognem,nigde nikog.....otpustena kuci....za dva dana nazad mogla sam sepsu dobiti....i sve na zivo bez anestezije radili....sestra kada me je videla (ona koja je skocila na stomak)nestala je u sekudni....zasto?Bas se pitam.Za druge dve trudnoce sam isla na pravo mesto kod pravog lekara i gledali me kao u boga......
  • Posmatrač

    25.09.2022 20:17
    Dr.Tihomir Vejnović
    Moju ženu je dr.Tihomir Vejnović tri puta porodio na Carski rez.
    Svaki put, savršeno, bez greške, sa malim rezom.
    Umetnik.

    Hvala Vam doktore, veliki čoveče!
  • Vlada

    25.09.2022 16:43
    Poštovanje
    Svaka čast za izveštaj.
    Ovakvim delovanjem se podstiče natalitet, a ne stanovima za bezbednjake.
  • juric

    25.09.2022 11:20
    5G
    Ono sto znam i sto je 100% tacno da je blska rodjaka aktuelnog predsednika bila na samrti ,plod je umro. Te tamo lekare ili sta je to,nije nista bas nista interesovalo,E onda stupa tel poziv i ti isti smradovi skacu na noge lagane sve se uredjuje posebna soba,cvece, stalni nadzor gospodji i svizaposleni su bili u viziti.Zasto je to tako i gde je tu kraj ?!!!!
  • Nenad

    25.09.2022 11:10
    100%
    Parkirati 10- ak marica ispred Betanije i sve ih pohapsiti, od sestara do lekara. Tamo nema poštenog i normalnog čoveka.
  • Novosadjanka

    25.09.2022 09:50
    Sve istina
    Sve je istina, dva porodjaja, posle jednog jedva zivi ostali, jer su otezali hitan carski rez, dete kriticno u decjoj bolnici, gde su zaista divni doktori, mozda da o njima nekad nesto pozitivno napisete.
    Betanija leglo korupcije i lopovluka, ta najhvaljenija babica je odvratna, nehumana, sram je bilo da se uopate pojavi u medijima, a od svi nacelnici su dno dna, briga ih da deca umru, gledaju mito i nista vise. Ceo grad zna tarife i sve prolazi, treba ih pohapsiti.
  • 4 puta

    24.09.2022 20:52
    Porađala sam se u Betaniji 4 puta. Više pozitivnog nego negativnog. Ginekoloska sestra Jovana nije došla u smenu dok se nije predstavila i svakoj mami rekla da je tu sta god zatreba. Servirke, žene koje čiste, takođe. Većina je jako prijatna. Naravno, ima izuzetaka. Na drugom porođaju 2016-e došla sam gore u salu na indukciju u 6h pred kraj noćne smene. Babica je tražila venu, kopala nije našla. Kaže drugoj uradi ti. Druga divna, smirujuća, odmah uspela. Ona neljubazna kaže "znaćemo da je priključena kada krene da se dere!" Srećom, završila se smena, došla druga, divna žena. Sa naočarima, blizance ima. Posle na trećem porođaju(prirodan karlicna prezentacija bebe) čula da sam primljena i sačekala me gore u sali da me pogleda i pomogne koliko može. Prvi porođaj, babica Ljiljana, isto jako fina. O doktorki tada neću da komentarisem. Babica je spasila da iskustvo bude pozitivno. Četvrti porođaj, 2021-e,jedna mlada, ali jako ljubazna babica. Doktori kako koji. Anastezija nijednom za 4 porođaja.
    Ali se slažem da bi porodiliste moralo da ostavlja mnogo lepša iskustva da bi žene odlučile da ponovo dođu.
    Ali se slažem
  • Radmila

    24.09.2022 20:08
    Sve je istina!
    Ništa se nije promenilo. Jedva sam živa ostala. Doktor mi je reviziju rane od carskog reza ( posle 18 sati indukcije) uradio u sobi u kojoj sam ležala- pod totalnom anestezijom. Kada sam se probudila, tražila sam otpusnicu, uzela izmučeno dete i otišla. Nikada nisam zaboravila ovaj dogadjaj.
    SVE JE ISTINA!!!
  • Mama

    24.09.2022 10:48
    A niko ne sme da napise ime babice koja se provlaci kroz novine kao najbolja babica ikad, a ima svoju tarifu koju podeli sa ostalima u smeni da bi zena imala "pristojan" tretman. Ako se kojim slucajem ne dogovoris s njom pre porodjaja, neces dobro proci. Naravno, sve to radi iz ljubavi.
  • Rada

    24.09.2022 10:38
    Ja sam imala divno iskustvo, takva smena, šta li... Ali sam se svega naslušala i boravak nakon porođaja je bio užas. Imam utisak da su zaštićeni ko beli medvedi.
  • NS

    24.09.2022 10:34
    Ovo datira jos od 70 tih godina kada se moja mama piradjala u Betaniji. Jos tada su njoj govorili strasno neukusne stvari. Vreme je da se ovome stane na put.
  • Tema

    24.09.2022 08:51
    Kad se bude dozvolilo da na porodjaj dodje suprug ili pratnja, majka sestra ili neko, e tad ce se svi ponasati normalno u Betaniji
  • Miodrag

    24.09.2022 07:38
    Najlosija
    Opste poznato je da je betanija i u Jugoslaviji bila najgora.
  • Ja

    23.09.2022 23:26
    Ja
    Užas, hvala Bogu da se nešto pokrenulo sa mrtve tačke.
  • Neko

    23.09.2022 23:05
    Dno dna
    Vi koji branite Betaniju verovatno ste debelo platili za takve usluge na nivou.
    Ja sam trudnocu vodila državno, sve je bilo u najboljem redu... do porodjaja... kada su me sa puknutim vodenjakom 24 sata držali na patologiji i čekali trudove. A posto to nisu dočekali sutradan su me stavili na indukciju u trajanju od više od 12 sati, doktori su samo u prolazu gurali svoje prstice vrlo grubo i konstatovali zelenu plodovu vodu, naravno da su se gubili otkucaji srca deteta... naravno da i niko nije reagovao jer boze moj oni čekaju da se otvorim. Posle 12 sati su se smilovali i zaključili da je potreban hitan carski rez... izmucenu me dovode u salu, pitaju koju ću anesteziju... trazim spinalnu, jer se i tako iscrpljena plašim totalne. Pokušavaju, traže, bodu po kičmi. Ne uspevaju... sledi naravno totalna. Tada mi je vec bilo svejedno... Posle buđenja trazim da vidim dete... da, videla sam ga posle 7 sati, dete je bilo bez vazduha, inficirano... izmuceno zahvaljujući njima, njihovom nemaru... ali hvala bogu zivo... O psihickom zlostavljanju da ne pričam, o higijeni takodje, o zapusenim tuš kabinama gde plivaju krv, ulosci, a teraju te da se tusiras i stanes u to da bi posle legli u prljave krevete. Fuj, dno... Pedijatri uglavnom žene koje uživaju i slade se koje kakvim svakodnevnim dijagnozama dok pričaju o detetu. Pre bih umrla nego tamo ponovo otišla. Pitam se nekada čemu sve to na mestu koje bi trebalo biti najpozitivnije jer dolaze novi životi.
    Sram ih bilo sve redom.
  • DORA

    23.09.2022 21:04
    GINEKOLOZI HAOS
    Ginekolozi rade privatno i onda kada dodju u Betaniju nemaju više ni snage ni
    živaca da odrade svoj posao za koji ih država plaća. Bude sve prepušteno babicama, koje su uglavnom arogantne i bezobrazne, sem manjeg procenta korektnih babica. Pitam se ko dozvoljava ginekolozima da se tako komotno i neodgovorno ponašaju, da sve prepuste babicama, a oni negde spavaju, ili se odmaraju od privatnog posla. Ko ih, kada i kako kontroliše. Treba da se obrazuje komisija koju će činiti ljudi van Novog Sada, a koja će nenajavljeno dolaziti i kontrolisati rad u Betaniji. Babice su uglavnom nevaspitane, drske i bezobrazne. I one su sklone da uzimaju pare, ali se ponašaju kao da su one ginekolozi. E sada postavlja se pianje zašto je to tako....? Da li su im to doktori dozvolili da ćute o njihovim mahinacijama, neradu i privatluku u Betaniji.
  • G pen

    23.09.2022 19:20
    Pogledajte, botovi dobili direktivu da brane ucenjivace. Sto se vidi kome medicinari pripadaju. Dzaba vam je jer svi imamo nekoga ko je prosao GAK Novi Sad i od crnog necete napraviti belo.
  • milija

    23.09.2022 18:50
    kao nekad
    porodila sam se pre 39 godina, i sve je nepromenjeno osim što je objekat bio pristojniji jer je dogradjeno novo krilo betanije. Posledice poradjaja su za mene katastrofalne jer sam praktično postala invalid a dete rodjeno u kritičnom stanju, bez vazduha jer je bila bez vode. posle 8 sati nasilnog porodjaja bezuspešnog, u smenu je došao dr Šljapic i samo konstatovao da se hitno mora uraditi carski rez i tako spasao bebu. napominjem da sam trudnoću nosila bez ikakvih problema i da nisam imala potreba za stručnjacima za rizične trudnoće. Svim doktorima koji su toga dana dolazili u kontakt sam jasno napomenula da sam kao dete imala iščašene kukove i da je to sanirano nošenjem gipsa. Kako su moje čašice kukova bile plitke, došlo je do iskakanja zbog dugog nasilnog porodjaja i to je ostavilo trajne posledice po mene-invalidnost. Sa 43 godine sam morala operisati oba kuka, jer sam se posle porodjaja sve teže kretala, kao i danas. Ksnije sam pitala doktore da li je to posledica dugog i nasilnog porodjaja, većina je negirala, samo mi je jedan dr to potrdio.Na moje pitanje kako da se to desilo odmah posle takvog porodjaja, odgovor je bio KOINCEDENCIJA.
  • Marija

    23.09.2022 18:35
    Korektno
    Imam dva korektna iskustva iz Betanije. Prvi put mi jeste bio šok vezivanje nogu za porođajni krevet, ali nije da nema smisla, kad krenu bolovi, možda bi koji doktor dobio nogom u glavu!? Nisam imala vezu, doktori, sestre i tehničari su bili korektni, ljubazni, ali profesionalni. Moja osnovna zamerka za Betaniju je broj i iskustvo pedijatrijskih sestara na odeljenju nakon porođaja, prvi put kad sam se porađala bilo ih je malo, a drugi put, 9 godina kasnije, em malo, em što su sve bile jako jako mlade, i da su htele da nam pomognu, nisu znale kako, a nemaju ni od koga da nauče, jer su sve iskusnije sestre otišle napolje.... Oba puta sam trudnoću vodila privatno po sopstvenom izboru, na porođaj otišla kada je krenulo, možda sam samo imala sreću!
  • Odgovorno

    23.09.2022 18:22
    Tvrdim
    Posle tri porođaja u Betaniji, sve je istina! Ne, nisam razmažena, poslednji porođaj pre 24 godine, dete jedva preživelo, samo zahvaljujući dr koji na žalost više nije živ. Nemar, oholost, bezobrazluk, prljavština, nebriga, bahatost, prostakluk, mitomanija,... Sve to stoji uz ime ove "ustanove".
  • Marija

    23.09.2022 17:26
    Bez reklamacije
    Tri porodjaja carskim rezom u Betaniji i moje iskustvo je takvo da uvek mogu ponovo da se vratim u tu Ustanovu, svi ljubazni od portira do lekara...bez bilo kakve reklamacije na Betaniju
  • Verica

    23.09.2022 17:23
    @Vera
    Ja sam prezivela dva porodjaja u Betaniji i ne pada mi na pamet da zemlju nazivam odvratnom, odvratni su ljudi i zemlja nije kriva. A ja sam cula od zena iz Kanade, USA, Nemacke, Engleske i Svedske da su neke imale i gora iskustva na tom carobnom Zapadu, na koji si otisla.
  • ns

    23.09.2022 17:14
    Poradjala sam se 1992. i 1993. u Betaniji, kao u horor filmu, u kupatilu sve zaguseno, 15cm mokrace kojom plivaju ulosci i opusci, nas dve u sobi dobile 1 par papuca broj 45 (ne smes svoje da poneses), od osoblja nema nikog osim pred vizitu kad se izderu na tebe, o podoju ni reci objasnjenja, za rucak voda u kojoj pliva pola krompira i parce alpske salame sa sve crnom plasticnom ljuskom, a kad je trebalo da primim inekciju zbog negativne krvne grupe, kupila sam je na crno, 100 maraka tada, citavo bogatstvo, rekla mi je koleginica iz sobe da slucajno ne dajem to sestri u ruku, nego da ona dodje sa spricem i predamnom da ubrizga, sestra na izlasku se ponudila da mi pokaze kako se povija beba za 50 maraka...ima toga jos, ne zelim da se secam bas...ako neko oraginizuje nesto da ovo sve nestane, podrzacu na svaki nacin...da nove mame izlaze sa bebama nasmejane, a ne da beze odande prestravljene
  • Bns

    23.09.2022 17:11
    Lično iskustvo.
    Dva porođaja u Betaniji. 2015-e i 2018-e . Bez ikakve veze, mita, korupcije, odabranog ginekologa, babice.
    Zadovoljna tretmanom.
    Msm da je suludo da advokati odlučuju ko će se i kako porađati.
    Nisu lekari i zaista nemaju pojma o čemu govore.
  • @mito i korupcija

    23.09.2022 16:23
    Ne vredi vise ni davanje mita, prevazilaze i dosadasnji bezobrazluk, koliko je samo slucajeva da se zene dogovore sa ginekologom kod koga su privatno isle i nadavale se para da bude prisutan na porodjaju, ili carskom, pa ih ovaj ispali, ni ne pojavi se.
    U sobi samnom lezale 2 zene bez ikakve veze,odveli su im studente da im daju spinalnu anesteziju, koja nije data dobro i zene su na zivo operisane. Jel za to ne treba neko da odgovara? Da li je to ikome normalnom normalno da se desava u 21.veku? Price iz Betanije su toliko horor da vecina ljudi ne veruje da su tacne vec se propagira kako zene jelte "izvode".
  • M

    23.09.2022 16:00
    Neverica
    Mogu da zamislim pakao u glavama devojaka koje nisu rađale dok čitaju ove komentare, užas! Moj porođaj ove godine u Betaniji je bio super, od doktora, preko sestara do spremačice, zaista su svi bili ljubazni! Nisam ni vezu imala, nisam ni častila. Čitajući tuđa iskustva stičem utisak da sam bila u nekom drugom porodilištu…
  • Dragan

    23.09.2022 15:48
    Muškog sam pola (60+) i naravno da nemam neposrednog iskustva ali priču o vrlo grubom ponašanju sestara u Betaniji slušam bezmalo pola stoleća. Za to vreme promenili su se režimi, tehnologija, generacije sestara i lekara. Šta je po sredi? "Kaplarski" metod podizanja adrenalina trudnicama, običan prostakluk, nešto treće. Novac, zdravstveni radnici i pacijenti? Da li ga lekari traže, da li ga im neko gura u ruke očekujući poseban tretman?
  • Vera

    23.09.2022 15:21
    Katastrofa
    Strasno je da se nista nije promenilo od ratova 90-ih kada sam se ja poradjala - na svoju nesrecu - na ovim prostorima. Srecom otisla sam iz ove odvratne zemlje i nikad se ne bih vratila.
  • Prle

    23.09.2022 15:20
    Istina
    Sve ima svoje do jednog momenta, Betanija treba da bude jedno prelepo mesto čak i najlepše na svetu ali zbog kurupcije i poltronstva je samo dno, dna. Sramotno je što ima vrlo kvalitetnih kadrova ali ne mogu ili ne smeju mrdnuti od bandita u belom mantilu koji samo tarifiraju carske rezove ili daleko bolje tretmane, porodilje nose rolne wc papir a kada idu na porođaj a da ne pričam šta sve spremaju u svoj kofer, hrana u vojsci je 1000 godina bolja od one koje majke dobijaju i sa kojom stvaraju prvo mleko.

    Zna se sve i svi znaju ko uzima, kolike su tarife, klanovi sestara i ginekologa, neka vam bando u belom mantilu.

    Komentar koji tvrdi mali plate, sprdačina druže, radiš u privatnoj klinici i uzimaš keš da bi izvršio carski u državnoj.
  • Mirka

    23.09.2022 15:08
    Porodila sam se 86 te u Betaniji. Mlada neiskusna uplasena.Prilikom porodjaja mi je pukla materica morali su da je usiju.Danas posle toliko godina i problema ginekoloskih,doktor u Betaniji mi kaze ko zna kako su vas usili.Tako da o Betaniji sve najgore..
  • Ns

    23.09.2022 14:51
    Ta Betanija je jedno muciliste, osim za one koji stvarno imaju srece i nista drugo. Cak sam imala i "vezu" tj trudnocu vodjenu privatno i nisam ocekivala nista osim normalnog ponasanja prema meni kao pacijentu a dobila sam: "Umires buahahhaha", 36 sati ne davanja vode pa pad leukocita i onda su se alarmirali, nasilno dizanje sa intezivne nege nakon cega su me polili vodom i ostavili mokru da lezim dok mi se rana od carskog reza nije rasila, konstantno dranje, prozivanje da nisam dobra majka, da ne znam da dojim. Za ovako nesto u normalnoj zemlji bi se odgovaralo na sudu i te kako. Treba napraviti bazu za prijavu imenom i prezimenom, da se vec jednom strane na put ovom bezobrazluku i izivljavanju.
  • Laloš

    23.09.2022 14:49
    U zadnjih 4-5 godina je iz Betanije otišlo bar 20 iskusnih doktora sa 20+ godina radnog staža i pitaj boga koliko još iskusnih sestara. Zašto? Zato što bi država da plati iskusnog ginekologa 1000 evra sa 4 24h dežurstva a sestru 500. Oni sada to zarade za 3 prepodneva u privatnoj praksi a u Betaniji se nalazi još par iskusnih i oni koji tek stiču iskustvo. Kome ne odgovara tretman u Betaniji ima da se porodi privatno za 4000 evra i da bude u privatnom apartmanu. Tražili ste gledajte.
  • Sandra

    23.09.2022 14:46
    Procitala sam do pola. Kroz suze. Pobacis pa svoje dete bacis u wc solju. Srbija je tigar....
  • Palac dole

    23.09.2022 14:37
    Svi vi koji dajete minuse na užasne ispovesti žena iz jedne zdravstvene ustanove, znamo vas. Radite u Betaniji i bili ste lično uključeni u neki od sličnih događaja. Znate svi šta je istina, ali vas nije briga. Samo vam se ne sviđa kada ispadate loši.
  • Miloš

    23.09.2022 14:18
    A natalitet?
    I onda se političari pitaju zašto žene ne rađaju više dece i optužuju ih za slab natalitet.
  • Uzas

    23.09.2022 14:09
    Prvi porodja u Betaniji uzas. Tretman sadisticki iako se nisam zalila ni nasta. A o posle porodjaja, da ne govorim. Hrana kao u zatvoru a treba da dojis dete. Drugi porodjaj u Nemackoj, kao u hotelu da sam bila. Babica mi donosila da jedem, masirala me, vode sam dobila kada god sam htela. Ma neverovatno, bolje nego u filmu.
  • Bela

    23.09.2022 13:46
    @g pen
    ... upravo sam i ja na to pomislio.
    Strasno je sta se desava !
  • tradicija

    23.09.2022 13:43
    Trazite tradicionalne vrednosti, budite dosledni i trazite ih na svim nivoima. Sve u skladu sa srednjim vekom...
  • sat

    23.09.2022 13:36
    Mito i korupcija
    Treba da daš 500 e i ima da sve bude normalno. Ako ne platiš iživljavaju se na trudnicama! Za šta se onda skida sa plate za zdravstvo!!!???
  • Kiwi

    23.09.2022 13:27
    Neprijatno iskustvo
    Ono što se pamti je osećaj straha, neprijatnosti, pa i sramote, koji Vas prati od momenta kada uđete u Betaniju. Neka pokretna traka koja melje sve te žene, posramljene jer su tu (a znamo kako se prave bebe), uplašene, u bolovima, sve te procedure klistiranja, brijanja, osećaj poniženosti, teške usamljenosti i napuštenosti, mlade sestre koje nose bebe pod miškom, i one nešto komanduju, postrojavanje pred vizitu ("sklanjajte sve sa ormarića", a SVE sam sebi donosiš), izostanak saveta u vezi sa prvim podojem, prazni hodnici i neki nerazumljivi protokoli koji se sprovode, a niko da kaže jednu lepu, toplu reč ohrabrenja, da čestita na snazi i hrabrosti koju svaka majka mora da ima. ŽALOSNO!!!
  • /

    23.09.2022 13:25
    Apsulutna sramota! I onda sto necete vise dece? Pa kad te tretiraju kao kravu dok si tamo!
  • bora

    23.09.2022 13:18
    Tako je i moja sestra hejtovala lekare i osoblje! Mislila je kad se poradja da ce dobiti anesteziju sa mirisom vanile, mirno zaspati i probuditi se kad dete napuni 18 godina.
  • Vule

    23.09.2022 13:12
    Da nije rec nasilje malko preterana?
  • Uzas

    23.09.2022 13:07
    Ostane i posteljica nakon porodjaja u zeni pa ispadne posle nekoliko dana...provereno znam.
  • Danica

    23.09.2022 13:03
    Betanija je sramota
    Betanija je velika sramota ovog grada, kao da zivimo u srednjem veku. Ginekolozi i sefovi rade samo one slucajeve za koje su dobili novac. Proverite od kojih plata su pokupovali velike stanove, kakva kola voze, sta su sve kupili dok zloupotreblhavaju drzavnu ustanovu. Mito i korupcija cveta, trudnice maltretiraju, a one sto nemaju para da podmite uopste ne gledaju. Zabraniti lekarima iz Betanije da rade privatno, jer se korupcija i zloupotrebe drugacije neve resiti.
  • Hans

    23.09.2022 12:47
    Nazalost ima i gorih
    Verovali ili ne ima i gorih situacija Betanija je jos medju boljim i manje korumpiranim institucijama gde je barem zivot bitan.
    U Betaniji se nikada ne bi cula recenica "..ako hoces da ti zena i dete ostanu zivi nabavi 500e...", potrazite aferu Beli mantil na internetu.

    Potreban je sistemski pristup ne pojedinacan.
  • Pravda

    23.09.2022 12:43
    !!!
    To su prosle sve trudnice "prirodnog porođaja". Nisu htele da ih uspavaju secnu i eto beba i da časte kovertom. Znaci sve one treba po vise miliona odstete da dobiju. A su i one majke koje imaju posledice od porodaja i dan danas. Pravda spora ali dostizna!
  • g pen

    23.09.2022 12:37
    Svi znaju za tarife u Betaniji (bez obzira sto se skida svima nama sa plate). Zgrozio sam se kada sam se setio nestalih beba. Da li je to tretman za one koji nemaju da plate?
  • KirkaYU

    23.09.2022 12:26
    ---
    Kako čitam i čujem, malo toga se promenilo od 1994. kad sam ja bila tamo.
  • Neka

    23.09.2022 12:26
    Nasilje
    Kome se može prijaviti zlostavljanje u Betaniji? Da li neko zna? Porodjena pre 18 meseci...
    Hvala unapred.
  • Sramota

    23.09.2022 12:21
    Kome prijaviti iživljavanje nad ženama kojima je u trudnoći utvrđena udružena fizička anomalija na fetusu, a koje su predale zahtev Etičkoj komisiji za prekid, pa su odbijene? Kažu može da živi sa tim. A kakav je to kvalitet života? Ni jedna od nas nije želela prekid zbog sopstvenog hira. Ima i previše bolesne dece, zašto ih rađati da se muče, gde je tu etika uopšte? Pričam o Betaniji. U 21.veku 3 nepoznata čoveka odlučuju o našoj sudbini. Ne igrajte se Boga, stavite se u našu situaciju pa ćete videti kako je.
  • Katarina

    23.09.2022 12:13
    U Betaniji pod 1 promeniti protokol. Oni se svi time pravdaju. Jedini način da se izbegne indukcija,jeste da se dodje na knap na porodjaj(meni se desilo),da se izbegne predporodjajna sala. Takodje,veliki broj prvorotki bude izložen episiotomiji,mnoge verovatno i bez potrebe. I čini mi se da nisu obučeni da umire uspaničene porodilje u toku porođaja,jer prvorotka ne zna šta ju je snašlo,škola za trudnice i sve naučeno pada u vodu kada se susretne sa bolovima,pa svojim komentarima samo odmognu. I na kraju,u Betaniji rade divni doktori,sestre,babice,ali uvek ima onog kukolja koji najviše dolazi do izražaja...
  • Neko pored

    23.09.2022 12:09
    Kolega
    Zna se dobro da su u Betaniji najbogatiji doktori, cija se imovina krece preko miliona stranih novcanica. Tamo i sestre dobro zaradjuju.
    Nikakav pomak nije napravljen, zadnjih 30god, u unapredjivanju rada klinike. To je sve zbog toga da bi se i dalje uzimale pate za "poseban tretman". Jedna velika sramota, a neki doktori bi mogli malo da odsede i u ćuzi, jer su postali nezajazljivi lovatori...
  • Александра

    23.09.2022 12:06
    Породила сам се 1995. и читајући исповест ове госпође, помислила сам да ли је она описивала њено или моје искуство.

    У Беатнији нисам имала прилике да сретнем иког љубазног или посвећеног.

    Лежала сам у старом делу, после тешког порођаја морала сам да идем сама у нови део да бих сазнала податак о резус фактору мог сина, јер у случају да је позитиван плод, рх негативна жена мора да прими ињекцију Rhogam у року од 72 сата од порођаја. Јурила сам сестре и молила да ми дају информацију коју су биле дужне да ми дају без да их питам, чак је на болничкој листи закаченој за постељу то упозорење било написано великим црвеним словима.

    Трауме тамо доживљене (да не понављам речи из текста јер сам доживела исто) нисам заборавила ни после 27 година. Тада сам се зарекла да ме Бетанија више никада неће видети.

    Завет сам одржала.
  • Sramota

    23.09.2022 12:06
    Kome prijaviti iživljavanje nad ženama kojima je u trudnoći utvrđena udružena fizička anomalija na fetusu, a koje su predale zahtev Etičkoj komisiji za prekid, pa su odbijene? Kažu može da živi sa tim. A kakav je to kvalitet života? Ni jedna od nas nije želela prekid zbog sopstvenog hira. Ima i previše bolesne dece, zašto ih rađati da se muče, gde je tu etika uopšte? Pričam o Betaniji. U 21.veku 3 nepoznata čoveka odlučuju o našoj sudbini. Ne igrajte se Boga, stavite se u našu situaciju pa ćete videti kako je.
  • 2 x Betanija

    23.09.2022 11:59
    Dva puta sam se poradjala u Betaniji.
    Prvi put, zavrsila na hitnom carskom rezu pod temperaturom od 40 stepeni, nakon 9 sati mucenja. Na saopstenje da imam groznicu i da molim da mi izmere temperaturu, lekar mi je odgovorio da se tresem od straha. Nakon par sati konacno nadjem neku dobru medicinsku sestru da mi izmeri temperaturu. Rezultat: 40 stepeni, bebi pada broj otkucaja srca, hitan carski rez. 7 dana jakih antibiotika za obe.
    Drugi put, opet carski rez. U sok sobi, ispadne mi braunila, krv prska naokolo, dozivam sestru, nigde nikog. Derem se iz sveg glasa, nakon 20 minuta dolazi klinka i pita me zasto urlam. Sve isprskano krvlju, zove spremacicu da obrise. Svaki dan nekom puca kateter u sobi, mokraca se razliva po podu. Nigde nikog, same trazimo spremacicu da nam ocisti sobu, jer treba da nam donesu bebe na dojenje, a mokraca je posvuda.
    Nakon drugog porodjaja sam se odselila u drugu zemlju.
  • Bela

    23.09.2022 11:52
    Strasno
    Citam i nije mi dobro. Ovo sto se desava po porodilistima je Inkvizicija u 21.veku !
    Uzas.
  • Miki

    23.09.2022 11:49
    Moja supruga je imala hsg pregled u bolnici u Vrbasu, kod doktorke Ristić. To je dosta bolna intervencija. Kad je moja supruga počela da vuče od bolova, dotično joj je rekla: "Jesi li se tako derala i kad si se j**ala?"
  • 002211

    23.09.2022 11:42
    Živela srbijka. Sve za mir, stabilnost, za našu Decu. Je li? Pa izvolite..
  • Sosa

    23.09.2022 11:41
    ja to tako
    Poradjajte se kuci, u bazencicu kao Amerikanke i eto vam resenja da zaobidjete bezobrazluk u bolnici. Priroda i onako sve odradi sama...zene su se poradjale mnogo pre nego je pojam ginekologije izmisljen...Malo pomoci bliskih ljudi i to je to.
  • Ns

    23.09.2022 11:38
    Grozno! Tretman malo bolji od neke srednjovekovne kasapnice!
  • Broki

    23.09.2022 11:36
    @Vladika
    A kako ćeš to drugačije nazvati nego nasilje?! Evo, ja tebe vežem za stolicu i krenem da sečem, da li je to nasilje ili ne? I još ti psujem majku, nipodoštavam te, govorim ti da si krmača, krava i "A bilo ti je lepo dok si se j*, sad trpi"?

    Kako bi ti to nazvao osim nasilje?
  • Lekar

    23.09.2022 11:36
    Molim donosioce odluka
    E sad molim one koji donose odluke u zdravstvu (a u gradu je to ginekolog a u APV hirurg, najpozvanije struke da ovo isprave) da ulože u poboljšanje uslova u porodilištu bar kao u Kamenicu 2, da povećaju broj ginekologa i sestara, zanove posteljinu, plate obuke osoblja za pravilnu komunikaciju u direktnom okruženju i naravno, budu odgovorni za pronadjeno. Hvala ovim pravnicima i sad redom: mediji, zaštitnik. pacijenata (Miša Knezi), ombudsman (Zoran Pavlović), policija, tužilaštvo, naš sud i Strazbur. E dosta vala!
  • Хогар

    23.09.2022 11:33
    Црна тачка
    Породилишта су црна тачка нашег друштва. Све жене које су се порађале знају како то изгледа и сви ми знамо да је насиље последица корупције која се очекује од трудница и породиља. Уколико корупција изостане, особље је у стању да остави жену да се мучи, па чак и умре она или беба, што се нажалост и дешавало. О крађи беба је заиста мучно и мислити, а камоли ући у психопатологију људи који то раде. Оно што је проблем јесте што сви то знамо, чак и надлежни органи који су такође били приморани да дају мито на овај или онај начин, а ништа по том питању нису урадили већ деценијама. Ко реши мито и корупцију у породилиштима у Србији, треба га одликовати орденом највишег реда.
  • Broki

    23.09.2022 11:32
    "Za našu decu". Ovo smo mi, ovo je Srbija. Ovo su prioriteti.

    "Ističe se da su toaleti nefunkcionalni," Šta je 600 miliona evra, ajmo još koji jarbol i fontanu. Neka bude najveći spomenik na svetu, najveći krst, najveća crkva... To može da se otvori, toalet ne može.
  • Goran NS

    23.09.2022 11:29
    Ima toga jos na nekim odeljenjima
  • Sremica

    23.09.2022 11:29
    Sve navedeno u tekstu je razlog zašto nemam više od dvoje dece i zašto je samo moje prvo rođeno u Betaniji.
  • Hjalmar Söderberg

    23.09.2022 11:28
    "Doctor Glas" - 1905.
    "A deathbed rarely makes so horrible an impression as childbirth, that terrible symphony of screams and filth and blood."
  • Ana

    23.09.2022 11:27
    Dovoljno je pogledati statistiku koliko se epiziotomija izvodi kod nas u Srbiji a koliko u inostranstvu da sve bude jasno - nismo mi daleko odmakli od prica da su se nekad zene poradjale po njivama bez icije pomoci. Druge uslove poput cistih prostorija i nekih osnovnih stvari necu ni pominjati. I pre nego sto neko krene sa pricom da zene ocekuju ne znam sta u porodilistima - nije tacno, zele samo da se prema njima neko odnosi kao prema coveku, da zna tacno sta se dogadja i da zive i zdrave napuste porodiliste sa svojom bebom. Puno li traze?
  • Vecina

    23.09.2022 11:22
    Horor
    "I sekli su me, naravno, bez saglasnosti ili prethodnog nagoveštaja. O anesteziji da ne pričam, to je misaona imenica", tvrdila je ona.

    U izveštaju se navodi da su žene koje su se porađale u "Betaniji" doživele Kristelerov zahvat, epiziotomija, porođaj bez anestezije, nasilno bušenje vodenjaka, uključivanje indukcije i uskraćivanje hrane i vode.
    To su prosle sve trudnice "prirodnog porođaja". Nisu htele da ih uspavaju secnu i eto beba i da caste kovertom. Znaci sve po vise miliona odstete da dobiju. Pravda!
  • Betanija

    23.09.2022 11:22
    Nisam se porađala ali sam jednom bila na pregledu u Betaniji i doktor je bio jako grub i nepažljiv u načinu pregleda, i jako me je bolelo a s obzirom da sam bila i kod drugih ginekologa mogu reći da nije bilo do mene jer kod drugih doktorica me nije toliko boleo pregled jer su se trudile da budu pažljive.
    On je dobar dijagnostičar ali je užasno grub u toku ginekološkog pregleda.
  • Senzacionalizam auto

    23.09.2022 11:21
    Ovaj medicinski izveštaj "stručnih" pravnica o metodama,praksi i postupanju zdravstvenih radnika prilikom porođaja liči otprilike na neku analizu sačinjenu od strane tri medicinske sestre o ustavnosti čl. 4 Zakona o parničnom postupku. Primer: reći da je zločin što je nekom porođaj trajao 10 sati je besmisleno, jer je to kod prvorotki uobičajeno tako dugo, pa da ju je neko "sekao" bez saglasnosti...jest najbolje da je lekar tražio u situaciji pismenu saglasnost oba roditelja, sve sa overom suda i naplaćenom taksom.
  • Irena

    23.09.2022 11:21
    postoji broj telefona, ostvarite kontakt sa sestrom koja vodi klan. platite 100e, i imate tretman kakav zasluzujete. ona to podeli kome treba i svi srecni.
    Za bolji tretman lekara, vodite trudnocu kod njega u privatnoj praksi, a posle porodjaja jos mala cast od 500e.
    tako je vec godinama unazad, i ako nemate pare, nece vas niko ni pogledati, sem ono sto bas mora.
    Nema pomoci oko toaleta posle carskog, nema tusiranja, normalne hrane, bebu dojite u bolovima...
  • Nn

    23.09.2022 11:19
    Uzas
    Uvazavaju argumente koji nisu upuceni medijima? Pa da, sklone u fioku i dignu noge u vis! Samo napred, kazniti ih sve i izfiltrirati nasilje iz bolnica!
  • Eva

    23.09.2022 11:19
    Promena
    A da smene nekog v.d. tih ustanova i zašto ne?
  • Inozemac

    23.09.2022 11:18
    "I ja sam se rodio u Betaniji pa šta mi fali?" mentalitet se nastavlja... Može, može se i u šumi poroditi, samo je prijatnije u bolnici, možda u kadi uz prisustvo oca, kolače i čaj i osoblje koje ima bat osnovnu ljudskost.
  • Milan NS

    23.09.2022 11:14
    Čeka se
    obraćanje predsednika na RTS i Pink! da ON kaže ako je bilo nasilja
  • Vladika

    23.09.2022 11:14
    Nasilje ?
    Sigurno ima svega, ali da li je baš "nasilje" adekvatan termin ?
  • Losmi

    23.09.2022 11:11
    ...
    Betanija skuplja od privatne bolnice ako hoćete da se ophode prema vama kako treba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna