Autor: 021.rs

Novi Sad
21.11.2022.
19:32 > 23:59
Članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine doneli su odluku da, zbog nasilja nad zaposlenima u obrazovanju, obustave rad 1. decembra.
  • Nena

    22.11.2022 19:40
    Hvala i Vama.
    Ovog puta cu Vas razocarati,po mene nece doci,jer cu u prosveti biti jos toliko da potpunom obustavom rada dam svoj doprinos 1. decembra.
    Zao mi je kolega koji ostaju i sve one vredne i vaspitane dece kojima nece imati ko da predaje u bliskoj buducnosti.
  • @Nena

    22.11.2022 16:23
    Hvala na odgovoru, sve to znam. A da li vi znate pesmu Martina Nimelera " Prvo su došli" i da problem možda ne leži tu? Sad su došli po vas, žao mi je...
  • Nena

    22.11.2022 09:46
    Vi izgleda ne shvatate da je skola nemocna. U skoli u kojoj radim nema SNS kadra, u kolektivu su starije kolege koje rade 20+ godina, koji su nekada bili autoritet, a polako ga gube.
    Da li znate da ukoliko neki ucenik napravi incident sledi razgovor sa pedagogom i staresinom u trajanju od mesec dana, pa onda sledi period pracenja nasilnika i da li je isti promenio ponasanje? Ukoliko ne promeni ponasanje, dobija smanjenu ocenu iz vladanja i to na cetvorku i tako se postupak nastavlja.
    Da li znate da je gotovo nemoguce nasilniku smanjiti ocenu iz vladanja na dvojku?
    Osnova ovog strajka jeste promena zakona, kojom bi se omogucilo ostrije kaznjavanje ucenika koji su nedisciplinovani.
  • 002211

    22.11.2022 09:19
    Zar se to mora? Kako strašno! Bedna li je ova zemlja, ničija više sem SNS (iz Bosne najviše).
  • @Nena

    22.11.2022 08:43
    Ako biste koristili dijakritike možda bismo vas shvatili malo ozbiljnije. Nego, zašto ste sve do sad ćutali i dozvoljavali da zaštićena deca budžovana maltretiraju i vas i ostale učenike? Zašto ste dozvolili SNS direktorima da svaki incident zataškaju i time dali zeleno svetlo nasilnicima? Možda zato što ste i sami članovi zločinačke partije i svojim potpisima ste omogućili da ista i dalje radi samo za njihovu decu? Elaborirajte, moliću, umesto što koristite uzvičnike kada se nama obraćate. Hvala.
  • Novosadjanin

    22.11.2022 07:50
    Dokle
    Peosvetari malo da uzmu i da rade nesto! Samo su na nekim odmorima!
  • Dejan

    22.11.2022 07:45
    Kolonijalni poredak
    Tako je to kada ste prihvatili Gasinu reformu koja je nametnuta od strane "gradjanskog drustva" razvlastila i ismejala prosvetni kadar i bacila ga u nokdaun bez autoriteta.
  • Nije nego

    22.11.2022 07:43
    Nasilje
    Podrzavam strajk zbog nasilja.
    Samo da Vam kazem da postoji i vrsnjacko nasilje od strane istih onih zbog kojih vi sada odlucujete da strajkujete. Kad se desi vrsnjacko nasilje pokrecete proveduru tek kad roditelji insistiraju, nista se ne resi jer nasilnici se izvuku, jer ako se vec pokrene procedura direktor skole na sve nacine gleda da se stvar zataska jer je partijski vojnik pa mu takvi problemi ne trbaju. Nasilnici ostaju, zrtve ostaju(i dalje ce biti na meti nasilnika), kada se ponovo desi nasilje opet ista prica, procedura mora da se postuje, i tako u nedogled-do kraja skolske godine. U sledecoj skolskoj godini isti nasilnici i iste zrtve. Znate li sta se desava? Procedura krece izpocetka jer je nova skolska godina. To sto su zrtve i nasilnici isti nikog od vas ne interesuje. Ne zelim da optuzim vas jer mozda ste jedan od retkih koji bi zeleli da rese problem ali velika vecina prosvetnih radnika nema nikakvu zelju da se problem resi. Sad kada je doslo do nasilja nad vama onda problem postoji? Da li ste svesni da su ti nasilnici u srednjoj skoli isti oni koji su maltretirali moje, tvoje, NASE dete u srednjoj skoli? Isti oni koji nisu adekvatno kaznjeni na vreme. Isti oni koji su naucili da im niko nista ne moze.
    Istrajte, naucite vase kolege da ako guraju problem pod tepih, da ako se kao intelektualci, dakle oni sto po defoltu treba bolje da razumeju problem-ne pobune i ne istraju, svi vi prosvetni radnici cete u nekom trenutku biti zrtve, samo je pitanje trenutka.
  • DmG

    22.11.2022 07:39
    Problem evidentno postoji ali nije samo u deci i vaspitanju. Ja sam osamdeseto godiste ,u moje vreme je bilo dva, tri problematicna ucenika po skoli. Problemi se nisu ni tada efikasno resavali ali su takva deca po kratkom postupku bila izbacena iz skole i postala su problem neke druge skole. Bitna razlika je odnos nastavnickog kadra tad i sad. Nastavnici , ucitelji, profesori su tada radili svoj posaoo uspostavljajuci autoritet i postovanje kao prvu i najbitniju stvar od prvog ulaska u ucionicu. Danasnji nastavni kadar ima manjak tih sposobnosti. Njihov prvi "nastup" , ponasanje prilikom ulaska u ucionicu , ponasanje ka deci , apsolutni izostanak autoriteta je ono sto tu decu bilo vaspitana ili ne navodi da se ponasaju kako se ponasaju. Ceo sistem je urusen , vaspitanje vise nije u rukama roditelja. Obuka kadra ocigledno nije ono sto je nekad bila ,odnosno daleko od onog sto treba da bude. Nisu kazne i sudovi resenje vec potpuna reforma skolstva. Mozda ne bi bilo lose da se iskoristi model neke druge zemlje koja je uspesna u tom polju.
  • Potsetnik

    21.11.2022 23:55
    Seća li se neko malog Alekse Jankovića koji se ubio nakon što je doživeo nečuveno maltretiranje ne samo od svojih vršnjaka već i od prosvetnih radnika u školi, koji su nesumnjivo ostali na svojim pozicijama bez ikakvih sankcija? Šta ćemo sa prosvetnim radnicima koji su u najmanju ruku nedostojni takvog posla?
  • Somborka

    21.11.2022 23:14
    Mozda bi se isplatilo novinarima da provere i neke dogadjaje iz somborskih skola...mislim da bi pronasli dodatni materijal ...
  • Nena

    21.11.2022 22:58
    Dosta je
    Hocete li vec jednom prestati da se oglasavate na svaku vest o strajku prosvetara, ako i sami niste prosvetari?!
    Strajkujemo, dosao je i taj dan, da se pomene nasilje prema prosvetnim radnicima i da isto bude razlog strajka!
    Kada bismo svi istupili sa svojim pricama sta svakodnevno dozivljavamo od nevaspitane dece i kakve pretnje i uvrede slusamo od roditelja, koji nas zovu na nase licne telefone, jer sluzbene nemamo.... Kada bismo...
    Svi biste zabili glave u pesak.
  • I treba

    21.11.2022 21:41
    Jedva čekam,svašta će ovde da se desi. I treba ovako.
  • ZX

    21.11.2022 21:16
    Krajnje je vreme
    Podržavam, ali morate stvar isterati do kraja.
  • Jeste

    21.11.2022 20:47
    Učenici su nasilni
    prema nastavnicima, ali da li su nastavnici, kada presuđuju u sukobima đaka na strani socijalno jačeg đaka?
    U tome je suština!
  • Čoban tera ovčice

    21.11.2022 20:10
    Radi BIA svoje
    A što ne odmah 22 og novembra?

  • Rade

    21.11.2022 19:57
    " Njihova deca! "
  • Ivana

    21.11.2022 19:51
    Eto...
    Dobro ste se setili!!! Ne jedan dan... Nego više dana... Ako se sad ne stane na kraj aroganciji, nevaspitanju i nasilju dece i omladine... Biće strašno... A već je...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna