Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

Fidel Kastro glasao u Havani

Fidel Kastro pojavio se u nedelju prvi put u javnosti nakon više meseci pošto je izašao na glasanje za izbore za poslanike jednodomnog parlamenta Kube.

Malala uspešno operisana

Malala Jusafzai (15), pakistanska devojčica koju su talibani ranili u glavu zbog borbe za prava žena na obrazovanje, uspešno je operisana u Velikoj Britaniji.

Protraćena ulaganja u deponije

Evropski revizorski sud kritikovao je upravljanje infrastrukturom za komunalni otpad u Evropskoj uniji zbog "ograničene efikasnosti", iako je u taj sektor od 2000. godine iz strukturnih fondova usmereno 10,8 milijardi evra.

Indija: Za silovanje i smrtna kazna

Indijski predsednik Pranab Mukerdži odobrio je oštrije kazne za silovanje, uključujući smrtnu kaznu, pošto je prethodno slučaj brutalnog grupnog silovanja studentkinje, koja je preminula od povreda, izazvao žestoki gnev javnosti.

U napadu na islamiste u Maliju 30 francuskih aviona

Francuski bombarderi napali su danas centre za obuku i logistiku islamističkih ekstremista na severoistoku Malija, samo nekoliko sati posle posete francuskog predsednika Fransoa Olanda toj zemlji, saopštila je francuska vojska.

Turska odustaje od članstva u EU?

Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan najavljuje da će ova zemlja, večiti kandidat za mesto u Briselu, "reći Evropskoj uniji doviđenja".

Jak zemljotres u Japanu

Zemljotes jačine 6,8 stepeni Rihtera pogodio je oblast kod japanskog ostrva Hokaido, saopštio je američki Geofizički zavod.

Neredi ispred predsedničke palate u Kairu

Egipatska policija upotrebila je vodene topove i pucala u vazduh u pokušaju da rastera demonstrante koji su bacali molotovljeve koktele i kamenice u dvorište predsedničke palate u Kairu.

Zapalila trafo stanicu zbog računa za struju

M.P. (46) zapalila je trafostanicu u Bašinom Selu u centralnoj Makedoniji zbog nerešenog spora sa elektrodistribucijom, koja joj je navodno obračunala više kilovatčasova nego što je potrošila.