Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

Zemljotres u Crnom moru

Zemljotres jačine 5,8 stepeni po Rihteru pogodio je danas oblast Crnog mora nedaleko od obala Abhazije u Gruziji, a osetio se i u ruskom gradu Sočiju, čiji su građani u strahu izašli na ulice, javile su ruske novinske agencije.

Sandej tajms tuži Lensa Armstronga

Britanski "Sandej tajms" podneo je tužbu protiv Lensa Armstronga, jer je 2004. bivši biciklista dobio spor protiv tog lista koji ga je optužio za doping.

Česi se odriču alkohola za praznike

Zbog afere sa otrovnim metanolom u domaćim žestokim pićima, od kog je ove jeseni od trovanja preminulo 38 ljudi, svaki četvrti Čeh se za praznike odriče pića, pokazala je jedna anketa sprovedena u ovoj zemlji.

Staljinova statua vraćena na trg u inat Sakašviliju

Statua dugogodišnjeg sovjetskog lidera Josifa Visarionoviča Džugašvilija Staljina ponovo je postavljena u jednom selu u Gruziji, što predstavlja znak gubitka uticaja bivšeg predsednika Mihaela Sakašvilija, koji je letos naredio da se ta statua ukloni.

Raspušten italijanski parlament

Italijanski predsednik Đorđo Napolitano raspustio je danas parlament, dan pošto je premijer Mario Monti podneo ostavku, utirući put nacionalnim izborima u februaru.

Snažan zemljotres u Pacifiku

Zemljotres jačine 6,8 stepeni Rihterove skale pogodio je obalu južnopacifičkog ostrva Vanuatu, javio je Frans pres, prenoseći izveštaj američke geološke službe.

Danska najskuplja u EU

Danska je najskuplja za život među zemljama Evropske unije, saopštio je Danski statistički zavod, pozivajući se na Statistički biro EU Eurostat.

Demolirane desetine marketa u Argentini

Desetine prodavnica u Argentini u petak su demolirane, a dve osobe su poginule, kao pre desetak godina, kada je Argentina bila u najgoroj ekonomskoj krizi u svojoj istoriji.

Monti podneo ostavku

Italijanski premijer Mario Monti podneo je večeras ostavku, nakon što je njegova tehnokratska vlada u parlamentu izgubila podršku, a formirana je pre 13 meseci kako bi izvukla Italiju iz krize i pripremila sazivanje prevremenih izbora.

Pucnjava u SAD, četvoro mrtvih

U pucnjavi koja se danas dogodila u ruralnom delu savezne američke države Pensilvanija poginule su četiri osobe, uključujući čoveka koji je, kako se pretpostavlja, otvorio vatru.

39 mrtvih u plemenskom obračunu u Keniji

U plemenskom obračunu i napadu na jedno selo na jugoistoku Kenije, poprištu sličnog sukoba u avgustu, danas je ubijeno najmanje 39 ljudi, najnoviji je bilans koji je saopštila policija.