Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

Sirija: 93 poginulo u napadu na pekaru

Najmanje 93 ljudi, među kojima ima žena i dece, poginulo je u vazdušnom napadu sirijske vojske, u kojem je pogođena pekara u centralnoj sirijskoj pokrajini Hami, saopštili su opozicioni aktivisti.

Čile: Opasnost od erupcije vulkana

Vlasti Čilea izdale su crveno upozorenje zbog erupcije vulkana Kopahue na granici sa Argentinom, ali i naveli da još nema potrebe za evakuacijom stanovništva.

Moskva: 88 ljudi umrlo od hladnoće

Opština Moskve dozvolila je đacima da sutra ne idu u školu jer meteorolozi prognoziraju da će tokom noći, zbog talasa hladnoće u kojem je 88 osoba umrlo, biti minus 30 stepeni.

Pogrešno projektovali most od tri milijarde dolara

Kada je otvoren Portman most u Britanskoj Kolumbiji, kanadskoj provinciji lociranoj uz obale Tihog okeana, očekivalo se da će skratiti vožnju i do sat vremena, ali je dve nedelje nakon toga, on zatoren zbog komada leda koji su masovno padali sa kablova na mostu.

Zemljotres u Crnom moru

Zemljotres jačine 5,8 stepeni po Rihteru pogodio je danas oblast Crnog mora nedaleko od obala Abhazije u Gruziji, a osetio se i u ruskom gradu Sočiju, čiji su građani u strahu izašli na ulice, javile su ruske novinske agencije.

Sandej tajms tuži Lensa Armstronga

Britanski "Sandej tajms" podneo je tužbu protiv Lensa Armstronga, jer je 2004. bivši biciklista dobio spor protiv tog lista koji ga je optužio za doping.

Česi se odriču alkohola za praznike

Zbog afere sa otrovnim metanolom u domaćim žestokim pićima, od kog je ove jeseni od trovanja preminulo 38 ljudi, svaki četvrti Čeh se za praznike odriče pića, pokazala je jedna anketa sprovedena u ovoj zemlji.

Staljinova statua vraćena na trg u inat Sakašviliju

Statua dugogodišnjeg sovjetskog lidera Josifa Visarionoviča Džugašvilija Staljina ponovo je postavljena u jednom selu u Gruziji, što predstavlja znak gubitka uticaja bivšeg predsednika Mihaela Sakašvilija, koji je letos naredio da se ta statua ukloni.

Raspušten italijanski parlament

Italijanski predsednik Đorđo Napolitano raspustio je danas parlament, dan pošto je premijer Mario Monti podneo ostavku, utirući put nacionalnim izborima u februaru.

Snažan zemljotres u Pacifiku

Zemljotres jačine 6,8 stepeni Rihterove skale pogodio je obalu južnopacifičkog ostrva Vanuatu, javio je Frans pres, prenoseći izveštaj američke geološke službe.

Danska najskuplja u EU

Danska je najskuplja za život među zemljama Evropske unije, saopštio je Danski statistički zavod, pozivajući se na Statistički biro EU Eurostat.

Demolirane desetine marketa u Argentini

Desetine prodavnica u Argentini u petak su demolirane, a dve osobe su poginule, kao pre desetak godina, kada je Argentina bila u najgoroj ekonomskoj krizi u svojoj istoriji.

Monti podneo ostavku

Italijanski premijer Mario Monti podneo je večeras ostavku, nakon što je njegova tehnokratska vlada u parlamentu izgubila podršku, a formirana je pre 13 meseci kako bi izvukla Italiju iz krize i pripremila sazivanje prevremenih izbora.