Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

27 poginulih u zatvorskoj pobuni

Bilans nastradalih u pobuni koja je izbila u glavnom zatvoru u Šri Lanki, nakon što su zatvorenici savladali čuvare i domogli se oružja, popeo se na 27.

25 stradalih u požaru u Mjanmaru

Najmanje 25 osoba je poginulo i nekoliko desetina je povređeno u požaru izazvanom železničkom nesrećom u severozapadu Mjanmara, saopštile su vlasti.

11.000 izbeglica iz Sirije za jedan dan

Tokom prethodna 24 sata iz Sirije je pobeglo 11.000 ljudi, izjavili su zvaničnici Ujedinjenih nacija, ocenivši da je to neobično nagli porast broja izbeglica.

Ostavka direktora CIA zbog vanbračne afere

Direktor američke CIA Dejvid Petreus podneo je ostavku na tu funkciju, poslavši pismo predsedniku SAD Baraku Obami u kome je naveo da je nedostojan da bude direktor tajne službe pošto je imao vanbračnu aferu.

Brejvik se žali na hladnu kafu

Norvežanin Anders Brejvik, osuđen na 21-godišnju kaznu zatvora zbog masakra 77 osoba prošle godine u napadima u glavnom gradu Norveške, tvrdi da ga drže u "nehumanim uslovima".

Američke "foke" kažnjene zbog video-igrice

Vojne vlasti displinski su kaznile sedam pripadnika "foka" - specijalnih jedinica američke vojske, zbog toga što su bili angažovani kao konsultanti na izradi jedne video-igrice.

Ministar traži savetnike sa potvrdom MENSA

Makedonski ministar zdravlja Nikola Todorov traži sedam do 10 savetnika koji moraju da imaju univerzitetsku diplomu, govore dva strana jezika i imaju koeficijent inteligencije od najmanje 140.

Eksplozija uništila fabriku u Kanadi

U seriji eksplozija i požaru u jednoj fabrici kod Montreala poginulo je dvoje ljudi, a 19 je povređeno, među njima nekoliko sa teškim opekotinama, saopštile su lokalne vlasti.

Par-nepar prodaja goriva u Njujorku

Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg izjavio je da će od petka početi par-nepar prodaja benzina na pumpama, zbog teškoća koje su nastale nakon udara uragana Sendi.

Otkrivena ilegalna trgovina zlatom u Italiji

Italijanska finansijska policija zaplenila je više od 500 bankovnih računa u vrednosti 163 miliona evra, u okviru istrage zbog ilegalne trgovine zlatom i srebrom, javljaju italijanski mediji.

Prvi put žena na čelu Interpola

Francuskinja Mirej Balestrazi izabrana je za predsednicu Interpola kao prva žena koja će biti na čelu te međunarodne organizacije za policijsku saradnju.