Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

Umrla Vangari Matai

Aktivistkinja za zaštitu životne sredine Vangari Matai, koja je decembra 2004. godine dobila Nobelovu nagradu za mir, umrla je u 72. godini posle duge borbe protiv raka pluća.

Umro autor Zagora i Mister Noa

Izdavač italijanskih stripova "Teks Viler" i "Dilan Dog" i tvorac popularnih strip junaka Zagora i Mistera Noa Serđo Boneli umro je u Monci u 79. godini, izvestili su italijanski mediji.

U utorak suđenje lekaru Majkla Džeksona

Više od dve godine posle smrti pevača Majkla Džeksona, koji je umro od prekomerne doze lekova, njegov lekar Konrad Mari u utorak će se na sudu pojaviti optužen za ubistvo iz nehata, saopšteno je u Los Anđelesu.

80 uhapšenih na protestu u Volstritu

Najmanje 80 ljudi uhapšeno je u njujorškom finansijskom kvartu Volstritu, tokom protesta zbog finansijske krize, nakon što je policija pokušala da ih ogradi plastičnom mrežom i upotrebila biber-sprej protiv demonstranata.

Studenti upali na državnu televiziju

Grupa grčkih studenata prekinula je sinoć emitovanje vesti na državnoj televiziji, javljaju svetski mediji i dodaju da je policija bacila suzavac na studente koji su pokušali da blokiraju prilaze zgradi parlamenta.

Berluskoni ne da ostavku

Italijanski premijer Silvio Berluskoni odbio je zahtev opozicije i raznih lobističkih grupa da podnese ostavku zbog teške ekonomske situacije u Italiji.

Medvedev na Tviteru

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev napisao je na svom nalogu na Tviteru da želi da čuje mišljenje građana o odlukama donetim na kongresu Jedinstvene Rusije.

Papa Bendikt XVI završio posetu Nemačkoj

Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI danas je u Frajburgu služio treću i poslednju misu tokom posete rodnoj Nemačkoj, kojoj je prisustvovalo oko 100.000 vernika, najviše do sad.

Saudijske žene dobile pravo glasa

Saudijski kralj Abdulah objavio je danas da će žene imati pravo da glasaju i da se kandiduju na lokalnim izborima, jedinim javnim izborima u ovoj kraljevini.

Vladimir Putin vlada do 2024.

Zapadni mediji odluke jučerašnjeg kongresa "Jedinstvene Rusije" komentarišu kao garanciju da će Vladimir Putin vladati još dva mandata, odnosno do 2024.

Rim zabranjuje "žive statue"

Turisti u Rimu više neće moći da se slikaju sa "živim statuama". Gradske vlasti kažu da tu nema ni "u" od umetnosti, pa će "žive statue" biti zabranjene.

Pola Čilea bez struje

Više od polovine stanovnika Čilea ostalo je u subotu bez električne energije, a uzrok za masovno iskakanje elektro mreže je naponsko "kolebanje na dva dalekovoda i pad kompjuterskog sistema", saopšteno je iz čileanskog ministarstva energetike.

Uskoro pad još jednog satelita

Svet je preživeo pad satelita za istraživanje gornje atmosfere (UARS), ali nam preti pad još jednog satelita, čiji će povratak u atmosferu navodno biti mnogo opasniji, a očekuje se početkom oktobra.

U padu aviona poginulo 19 osoba

Svih 19 putnika i članova posade poginulo je u padu aviona, koji se jutros srušio nekoliko kilometara južno od Katmandua, prestonice Nepala, u pokušaju da se prizemlji po gustoj magli.