Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

Nema snega ministre

Centar za razvoj Durmitora danas je oštro reagovao na nedavnu izjavu crnogorskog ministra za turizam Predraga Sekulića da je nedopustivo to što su skijališta na Žabljaku i Kolašinu zatvorena, kad na njima još ima snega.

Deca otrovana mlekom

Troje dece je umrlo, a 35 se otrovalo od mleka u kome je bilo nitrita u kineskoj severozapadnoj provinciji Gansu, javila je danas agencija Sinhua, izveštavajući o najnovijem skandalu s neispravnom hranom koji je zadesio mlekarsku industriju.

Kiparski Turci protestuju protiv Turske

Na severnom Kipru, gde su Turci jednostrano proglasili nezavisnu državu, nastavljaju se protesti protiv mera štednje koje im nameće vlada iz Ankare, koja odvaja ogromna sredstava za pomoć Turcima na ostrvu.

Voz iskliznuo iz šina

U železničkoj nesreći koja se dogodila u mestu Zalesina, pored Delnica, poginuo je mašinovođa, a njegov pomoćnik je povređen, saopštile su danas Hrvatske železnice.

Četvoro mrtvih u novom zemljotresu u Japanu

Četvoro ljudi je poginulo i preko stotinu je povređeno u novom snažnom zemljotresu koji je sinoć pogodio severoistočni Japan, a čija je magnituda procenjena na 7,1 stepen, saopštila je Agencija za vanredne situacije u Tokiju.

Sve manje nafte

Međunarodni monetarni fond (MMF) procenio je da će u narednih 20 godina doći do usporavanja rasta proizvodnje nafte, što će taj energent učiniti sve ređim na tržištu, ali da to neće imati krupne posledice po svetsku privredu.

Mediteran bez sistema za upozorenje na cunami

U oblasti Mediterana i dalje ne postoji sistem za upozorenje na cunami, uprkos nameri da se on uvede posle razornog cunamija u Aziji 2004, saopštila je u Beču grupa svetskih naučnika.

Okeansko dno se pomerilo 24 metra

Okensko dno u blizini epicentra razornog zemljotresa koji je pogodio Japan 11. marta pomerilo se za 24 metra, saopštili su danas japanski zvaničnici.

Zemljotres potresao Meksiko

Zemljotres jačine 6,5 stepeni Rihtera pogodio je danas južni i centralni deo Meksika, a za sada nema informacija o pričinjenoj šteti.

VIDEO: Masakr u osnovnoj školi

Najmanje 13 osoba, među kojima su i deca, ubijeno je danas u jednoj osnovnoj školi u Rio de Ženeiru. Većina ubijene dece imala je između 11 i 13 godina.

Krivična istraga protiv Netanijahua?

Benjamin Netanijahu naplatio je jedan put u inostranstvo od dve organizacije 2006, tri godine pre nego što je drugi put postao premijer, javio je izraelski televizijski Kanal 10.

Portugal traži pomoć EU

Vlada Portugala zvanično je zatražila pomoć od EU kako bi prevazišla finansijsku krizu, čime je ova zemlja postala treća evropska država koja je, pogođena ogromnim dugom, zatražila međunarodnu pomoć.

Štrajkuju novinari u Grčkoj

Grčka je od jutros u medijskom mraku pošto su novinari počeli štrajk u znak protesta zbog mera štednje koje su teško pogodile mnoge informativne kuće.

Nove masovne grobnice u Meksiku

Najmanje 59 tela pronađeno je u masovnim grobnicama na jednom ranču u severnoj meksičkoj državi Tamaulipas, na granici sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Bogati ne pomažu dovoljno

Bogate zemlje su siromašnim u 2010. godini pružile najveću pomoć do sada, ali je ona i dalje za 19 milijardi dolara manja od obećane, saopštila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Osudili spaljivanje Kurana i nasilje

Američki predsednik Barak Obama i njegov avganistanski kolega Hamid Karzai osudili su nedavno spaljivanje Kurana u Sjedinjenim Američkim Državama i nasilje koje je ovaj incident izazvao u Avganistanu, saopštila je Bela kuća.

Tužba zbog nacističkih kolača

Austrijska asocijacija preživelih Holokausta podnela je tužbu protiv vlasnika austrijske poslastičarnice, koja pravi kolače ukrašene nacističkim simbolima.