Dunavska - pravilno pogrešno akcentovana ulica

Dunavska ulica jedna je od najpoznatijih i omiljenih ulica u Novom Sadu specifična je kako po svom izgledu, tako i po načinu na koji se njeno ime izgovara.
Dunavska - pravilno pogrešno akcentovana ulica
Foto: 021.rs
Jedna od najstarijih ulica u gradu, koja se nalazi u samom srcu Novog Sada, ime je dobila po Dunavu, do kog se i pruža.
 
Ono što vredi znati o ovoj ulici jeste da je nastala u prvim godinama 18. veka, i da je bila glavna saobraćajna veza grada sa Dunavom. Prvobitno je u kartama bila upisana kao Petrovaradinska ulica, jer je vodila do pontona i Petrovaradina.
 
Takođe, bila je okružena i močvarama i barama, pa je imala i brojne mostiće kako bi se dolazilo do kuća, zbog čega hroničari kažu da se nazivala i Auf den Brucken, odnosno Ulica na ćuprijama. Svoje konačno ime dobila je krajem 18. veka, kada su i kuće u njoj građene od čvršćih materija, pa se od tada naziva Dunavska ulica, odnosno Donau–Gasse, (nemački naziv) Duna utca (mađarski naziv).
 
O istorijatu ove ulice možete čitati u brojnim hronikama Novog Sada, a ono što je ostalo i danas jeste činjenica da je Dunavska i dalje omiljeno šetalište Novosađana i posetilaca grada, okruženo Dunavskim parkom, Trgom republike, Zmaj Jovinom ulicom...
 
  
 
Međutim, hroničari će retko kad pomenuti činjenicu da se naziv ove ulice drugačije akcentuje kada živite u Novom Sadu, a drugačije kada niste iz njega ili niste duže živeli u njemu.
 
Medijska kuća 021 želi da na neki način ovu nedoumicu prikaže i kroz svoju onlajn prodavnicu - Shopins.rs. U Shopins-u možete da pronađete komičnu verziju ovog običaja, pravila ili namerne greške.
 
Kako i kažu majice i šolje koje možete pronaći u ShopiNS, iako bi "trebalo" da se kratko akcentuje "U" u prvom slogu, oni koji malo duže borave u Novom Sadu ovu reč razvuku i duže akcentuju "A" u drugom slogu, razvuku ga što bi rekli - vojvođanski. Što možda nije pravilno - ali je ispravno.
 
Kupovinom nekih od novosadskih proizvoda u Shopins-u podržavate rad i razvoj redakcije Medijske kuće 021, pomažući nam da vam donosimo važne priče. Za vas i za naš Novi Sad.
  • Novosađanka

    12.11.2021 12:08
    Rodom...
    Kaže se "divaniti" a ne "pričati" i zaista ne postoji novosadski jezik, jet se uvek sastojao od reči mešanih iz mađarskog, slovačkog, nemačkog, rusinskog i srpskog jezika. I svi du se razumeli međusobno.
    Ako to nekome danas smeta, ta nak ide tamo gde mu je lepše.
  • @@.

    21.08.2021 02:01
    ?
    ".... Ne postoji vojvođanski dijalekt te ne može postojati nikakav "novosadski akcenat vojvođanskog dijalekta" .... "

    Auh, ajde čedo smiri se malo, nemoj se jediti što ne znaš pričati. Neće tebi niko zameriti. Kad se smiriš, a ti lepo poseti logopeda i malo se više druži sa ovdašnjom decom, pa ćeš ondak i ti lepo govoriti...
  • MM

    19.08.2021 08:57
    Dinar!
    Svi u Srbiji pravilno izgovaraju valutu 1 Dinar! Čim je u pitanju cena u većem iznosu, naročito u BG umesto da izgovaraju DI-NA-RA, skoro svi pa i spikeri na TV izgovaraju po meni pogrešno kao DI-Nara!!? Šta ćeš , razumemo se!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.