Sahrana Džona Mekejna: Senator ispraćen na američkoj pomorskoj akademiji

Ratni heroj koji je postao "neposlušni" republikanski senator sahranjen je posle ceremonije koja je bila zatvorena za javnost.
Povorka na sahrani Džona Mekejna
Reuters
Povorka na sahrani Džona Mekejna

Senator Džon Mekejn sahranjen je na Američkoj pomorskoj akademiji u Anapolisu u državi Merilend, nakon ispraćaja koji je organizovan za porodicu i najbliže prijatelje.

Tim povodom organizovan je prelet borbenim avionima, a u formaciji je nedostajao jedan avion, što simbolizuje preminulog senatora.

Mekejn je diplomirao na elitnoj Pomorskoj akademiji 1958, a kasnije se borio u Vijetnamskom ratu kao pilot.

Na službi pre sahrane u školskoj kapeli okupili su se članovi njegove porodice, kolege s klase i trenutni polaznici akademije.

Nakon nedelju dana komemoracija, sahranjen je senator Mekejn, koji je preminuo 25. avgusta od raka mozga.

SAD: Više od 700 milijardi dolara za vojni budžet

Tramp „upozoren" da ne čestita Putinu

Vozilo u kome je sanduk Džona Mekejna
Reuters
Mekejn je sahranjen na groblju Američke pomorske akademije

U subotu su se političari sa obe strane političkog spektra u Americi okupili u vašingtonskoj Nacionalnoj katedrali kako bi odali počast senatoru iz Arizone, jednom od najpoznatijih američkih političara.

Dva bivša predsednika - Džordž Buš mlađi i Barak Obama, osvrnuli su se na Mekejnovu hrabrost i osećaj časti u svojim govorima.

Senatorova kćerka Megan u svom oproštajnom govoru dotakla se sadašnjeg predsednika Donalda Trampa.

„Amerika Džona Mekejna ne mora ponovo da bude velika, jer je Amerika oduvek bila velika", rekla je.

Građani odaju poslednju počast senatoru Džonu Mekejnu
Reuters
Građani odaju poslednju počast senatoru Džonu Mekejnu

Na ceremoniji u nedelju govore su održali Mekejnovi sinovi Džek i Don, kao i general u penziji Dejvid Petreus i dugogodišnji senator Lindzi Grejem.

Predsednik Tramp, koji je imao lične i političke razmirice sa Mekejnom, proveo je vikend igrajući golf na svom terenu u Virdžiniji i nije prisustvovao sahrani.

Bivši američki senator Džozef Liberman, Mekejnov prijatelj i kolega, takođe je održao govor na komemoraciji, a za CNN je izjavio. „Opraštam se teška srca od ovog čoveka. Plakao sam, a ipak sam zahvalan bogu što sam poznavao čoveka kao što je Džon Mekejn."

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC