U Rusiji počele najveće vojne vežbe od Drugog svetskog rata

U Vostoku-2018. učestvuje oko 300.000 vojnika uključujući i kineske i mongolske trupe.
Ruski tenk T-80
Getty Images
Rusija je intenzivirala vojne vežbe uprkos velikim troškovima

Rusija je započela najveće vojne vežbe od Hladnog rata u kojima učestvuje oko 300.000 vojnika.

Kina šalje 3.200 vojnika da učestvuju u vežbama „Vostok-2018" na istoku Sibira, kao i oklopna vozila i avione. Mongolija takođe šalje određeni broj jedinica.

Poslednje vežbe slične ovim održane su 1981, za vreme Hladnog rata, ali u Vostoku-2018. učestvuje više trupa.

Manevri će trajati nedelju dana i održavaju se u trenutku velikih napetosti između Rusije i NATO-a.

Na početku vojne vežbe, ruski predsednik Vladimir Putin sreo se sa kineskim kolegom Si Đipingom na forumu u Vladivostoku i rekao: „Mi imamo odnos pun poverenja u oblasti politike, bezbednosti i odbrane".

Odnosi između Rusije i NATO, odbrambene alijanse koju čini 29 zemalja među kojima dominiraju Sjedinjene Američke Države, pogoršani su nakon ruske aneksije Krima od Ukrajine 2014. godine.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov je izjavio da su vežbe opravdane „agresivnim i neprijateljskim" stavovima prema Rusiji.

Šta će se dešavati za vreme vežbi?

U utorak i sredu će biti održane pripreme za vežbe, koje počinju u četvrtak i trajaće pet dana, izjavio je šef ruskog generalštaba general Valeri Gerasimov.

Rusko ministarstvo odbrane najavilo je da će u vežbama „Vostok-2018" od 11. do 17. septembra, biti korišćeno 36.000 tenkova, oklopnih i pešadijskih vozila i više od 1.000 aviona.

Vežbe će se odvijati na pet vojnih poligona za obuku, u četiri vazdušne baze i oblastima u Japanskom moru, Beringovom moreuzu i Ohotskom moru. Učestvovaće 80 vojnih brodova iz dve ruske flote.

Vežbe se neće odvijati u blizini spornih Kurilskih ostrva severno od Japana, saopštila je Rusija.

Televizijski kanal „Zvezda" prenosi da će tri brigade ruskih padobranaca imati ključnu ulogu tokom vežbe u vojnoj oblasti Tsugol, u blizini granica Rusije, Kine i Mongolije.

Ruski hovicer
Reuters
Vojna modernizacija je prioritet za Rusiju

Ključni cilj je uvežbavanje brzog raspoređivanja velikog broja trupa, aviona i vozila, od zapadne Rusije do istočnih regiona, na prostranstvu od više hiljada kilometara, prenosi TV Zvezda.

Borbeni avioni će biti dopunjavani gorivom tokom leta.

Procenjuje se da su razmere ovih vežbi jednake snagama raspoređenim u nekoj od većih bitaka tokom Drugog svetskog rata.

Vežbe manjeg obima u kojima su učestvovale Rusija i Belorusija održane su na zapadu Rusije prošle godine.

Zašto sada?

Predsednik Vladimir Putin je kao državni prioritet postavio modernizaciju ruske vojske, uključujući i osavremenjivanje nuklearnih raketa.

Smatra se da oružane snage Rusije broje oko milion ljudi.

Ruski senator i rezervni pukovnik Franc Klintevič je izjavio: „Zapadu je pogodovalo što našim jedinicama i glavnim štabovima nedostaju borbene veštine i koordinacija, ali su se vremena promenila, sada imamo drugačiji odnos prema borbenoj gotovosti".

Ruski i kineski vojnici
Getty Images
Kineski i ruski vojnici na zajedničkoj obuci prošle godine

Zašto učestvuje Kina?

Kineski ministar odbrane govorio je o produbljivanju vojne saradnje i jačanju sposobnosti dve zemlje da zajednički odgovore na „razne bezbednosne pretnje", ali nije naveo o kojim se pretnjama radi.

Vlasti Mongolije nisu iznele detalje o učešću vojnih snaga na vežbama.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu kaže da je velika pretnja ruskoj bezbednosti islamski ekstremizam u centralnoj Aziji.

Kina je uvela cenzuru i strogu kontrolu u glavnom muslimanskom regionu Ksinjiang.

U ovoj oblasti je godinama sve više nasilja. Kina optužuje islamističke i separatističke organizacije da orkestrirano izazivaju probleme.

Poslednjih godina Rusija i Kina produbile su vojnu saradnju, a tokom ovih vežbi imaće zajednički komandni štab.

Situacija je daleko drugačija od vremena Hladnog rata kada su SSSR i Kina bili rivali u borbi za globalnu komunističku prevlast i sukobljavali se na dalekoj istočnoj granici.

Zašto su odnosi Kine i Rusije sve bolji?

Posmatrači kažu da dve strane jačaju odnose delom i u pokušaju da se suprotstave međunarodnom uticaju Amerike.

Moskva i Peking takođe jačaju ekonomsku saradnju i direktna ulaganja Kine skočila su za 72 odsto tokom 2017. godine, prema pisanju kineske državne novinske agencije Ksinhua.

Kineski i ruski predsednik vrše smotru kineskih trupa na vojnoj ceremoniji 2014
AFP
Kineski predsednik je Putina nazvao "najboljim, najintimnijim prijateljom"

Kako trgovački sukob između Pekinga i Vašingtona postaje sve ozbiljniji, Rusija postaje sve važniji trgovački partner Kini - i sada je deveti najvažniji partner.

Rusija je najveći snabdevač Kine naftom i najveća energetska kompanija Gazprom, upravo gradi 3,000 kilometara dug gasni cevovod koji će povezati istočni Sibir sa kineskom granicom.

Putin i Si se, navodno, odlično slažu - u junu je kineski predsednik nazvao ruskog kolegu „najboljim i najintimnijim prijateljom".

Šta kaže NATO?

Portparol NATO-a Dilan Vajt kaže da su zvaničnici obavešteni o održavanju vežbi još u maju i da Alijansa nadgleda vežbe.

„Sve nacije imaju pravo da uvežbavaju vojne snage, ali je ključno da se to radi javno i na predvidljiv način", rekao je on.

„Vostok pokazuje da se Rusija usredsređuje na sukobe velikih razmera. A to se uklapa u šablon koji smo videli mnogo puta - jača Rusija znači značajno povećanje vojnog i odbrambenog budžeta i veće vojno prisustvo ove zemlje", kaže Vajt.

Zašto je napetost između Rusije i NATO tako visoka?

Napetost raste još od intervencije Rusije u Ukrajini 2014, uz snažnu podršku Moskve pro-ruskih pobunjenika.

NATO je odgovorio raspoređivanjem dodatnih snaga u Istočnoj Evropi i slanjem 4.000 vojnika u baltički region.

Rusija kaže da NATO provocira i izaziva nepoverenje. Tvrdi da je revolucija u Ukrajini 2013-2014. bila državni udar koje je započeo Zapad.

Ruske diplomate izbačene su iz zemalja članica NATO nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije nervnim gasom na severu Engleske u martu.

Velika Britanija je je optužila ruske vojne obaveštajce za napad. Moskva negira da je umešana.

  • GRB

    11.09.2018 21:58
    Komunjare i jedni i drugi. Odvratno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC