Kazne za društvene mreže zbog ekstremističkih postova

Gugl, Fejsbuk, Jutjub i Tviter trebalo bi da budu kažnjavani ako sporne sadržaje ne uklone u roku od sat vremena, kaže predsednik Evropske komisije.

 

 

 

 

 

Borac ISIS-a
Reuters
EU želi da društvene mreže reaguju brže kada je reč o terorističkim sadržajima

 

 

 

 

 

Gugl, Fejsbuk i Tviter moraju ukloniti ekstremističke sadržaje u roku od sat vremena ili će se suočiti sa velikim novčanim kaznama, izjavio je predsednik Evropske komisije.

Žan klod Junker je na godišnjem zasedanju Evropskog parlamenta rekao je da je sat „presudan vremenski period".

Ove internet kompanije imale su tri meseca da pokažu da reaguju brže kada je reč o uklanjanju radikalnih postova.

Ali regulatorna tela EU kažu da je malo toga učinjeno.

Ako nadležni ocene da neki sadržaj podstiče ili zagovara ekstremizam, taj sadržaj mora biti sklonjen sa mreže u roku od sat vremena, predlažu službenici EU. Firme koje to ne učine morale bi da plate sumu u izonsu od četiri odsto njihovih godišnjih prihoda.

Predlog moraju da podrže zemlje članice EU i Evropski parlament.

Kao odgovor na ovaj predlog, Fejsbuk je saopštio: „Na FB nema mesta za terorizam. Podržavamo napor Evropske komisije da se borimo protiv njega i verujemo da je to moguće postići samo zajedničkim radom kompanija, civilnog društva i institucija.

Napravili smo značajne pomake u pronalaženju i uklanjanju terorističke propagande, ali znamo da možemo učiniti još više."

 

 

 

 

 

Žan Klod Junker za govornicom
Reuters
Žan Klod Junker izneo je predlog na godišnjem zasedanju Evropskog paralmenta

 

 

 

 

 

Portparol Jutjuba je dodao da podržava „želju Evropske komisije da brzo reaguju na terorističke sadržaje i uklone nasilni ekstremizam sa platforme."

„Zato smo mnogo uložili u ljude, tehnologiju i saradnju sa drugim tehnološkim kompanijama na ovom polju."

Internet platforme će biti dužne da razviju nove metode kako bi očistile nepoželjne sadržaje, ali za sada nije jasno kako će to i ostvariti.

„Potrebni su nam jaki i precizni alati da bismo pobedili u ovoj borbi," izjavila je poverenica Vera Jourova.

Kompanije kao što je Gugl se sve više oslanjaju na to da mašine prepoznaju i iskorene probleme, ali potreban im je i veliki broj moderatora za otkrivanje ekstremističkih sadržaja.

Komisija će zadržati svoj dobrovoljni kodeks ponašanja o govoru mržnje, dogovoren sa Fejsbukom, Majkrosoftom, Tviterom i Jutjubom 2016. godine.

Koliko je veliki problem i šta je do sada učinjeno?

  • Gugl je 2017. godine saopštio da će više od 10.000 zaposlenih raditi na iskorenjivanju nasilnih ekstremističkih sadržaja sa Jutjuba
  • Jutjub je saopštio da je osoblje uočilo skoro dva miliona nasilnih ekstremističkih snimaka od juna do decembra 2017. godine
  • Više od 98 odsto takvog materijala automatski je označeno, a više od 50 odsto snimaka je uklonjeno sa manje od 10 pregleda, tvrde u Jutjubu
  • Internet giganti sarađuju od 2015. godine i prave bazu podataka „digitalnih otisaka prstiju" prethodno identifikovanog sadržaja, radi boljeg otkrivanja ekstremističkog materijala. Od decembra 2017. godine bilo je više od 40.000 takvih „heševa"
  • Fejsbuk je 2017. gdoine tvrdio da je 99 odsto svih sadržaja Islamske države i Al Kaide uklonjeno pre nego što su ga korisnici označili. 83 odsto preostalog sadržaja identifikovano je i uklonjeno u roku od sat vremena
  • Između avgusta 2015. i decembra 2017. godine, Tviter je saopštio da je zaustavio širenje ekstremističke propagande. Rečeno je da je 93 odsto sadržaja označeno internim alatima, a 74 odsto suspendovano i pre nego što je objavljeno

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC