Indija: Sud odbacio zahtev da se zabrani ubijanje tigrice

Rendžeri tvrde da je tigrica ubila petoro ljudi i da moraju da je se reše.
Representational image
Getty Images
Indija je zemlja u kojoj živi najviše tigrova

Indijski vrhovni sud odbacio je žalbu da se zaustave šumski rendžeri koji žele da ubiju tigricu ljudožderku u zapadnoj državi Maharaštra.

Sud je rekao da se neće mešati ako rendžeri budu prisiljeni da ubiju tigricu ukoliko ne budu mogli da je uhvate.

Zvaničnici su saopštili da je tigarica do sada ubla pet osoba, ali aktivisti su pokrenuli pitanje da li je ona zaista odgovorna za ubistva.

Zbog česte seče šuma, tigrovi se su često sukobljavaju sa seljanima koji žive u blizini.

Indijska populacija tigrova, koja je nekoliko godina bila u opadanju, postepeno se povećava od 2006, kada je zemlja uložila napore da ih zaštiti.

Šef službe šumskih rendžera Pradip Rahurkar rekao je za BBC da će prvo pokušati da omame i uhvate tigricu, poznatu kao T1.

„Ako nam to ne uspe, bićemo primorani da je ubijemo, kako bismo sprečili da još nekoga usmrti", rekao je on.

Životinja je poslednji put viđena u Javatmal oblasti.

Zvaničnici su saopštili i da će pokušati da omame i dva mladunčeta i mužjaka zvanog T2, koji je primećen na istoj teritoriji. On nije okrivljen za napade na ljude.

Međutim dvojica aktivista koja su ovaj slučaj iznela na sud tvrde da šumarski odred nema dovoljno iskustva da zarobi žive životinje i da će se sve završiti njihovim ubistvom.

„Radimo sve da spasimo T1 i njenu porodicu, jer su oni nevine žrtve koje su ključne za opstanak ekosistema", rekao je Ajej Dubej, jedan od podnosilaca zahteva i aktivista za očuvanje divljih životinja, pre nego što je sud odbio njihovu molbu.

Tigras prelazi ulicu
AFP
Slučajni susret sa tigrom može da krene po zlu

Indija je dom za 60 odsto ukupne svetske populacije tigrova. U 2014. godini nacionalni popis je pokazao da je broj tigrova porastao sa 1.706 u 2011. godini na 2.226, što je povećanje od 30 odsto. Zasluge se pripisuju aktivistima, vladinim inicijativama za usmeravanje očuvanja tigrova i podizanje svesti stanovništva u selima.

Godine 2017. sud u Maharaštri dozvolio je da se ubije tigar osuđen za ubistvo četiri osobe uprkos aktivistima koji su insistirali da se životinje omame i presele na drugu lokaciju.

Većina napada na ljude su slučajni susreti koji su krenuli naopako, a retko se dešava da životinje odvuku ljude kao plen.

Ali, serija napada na ljude u kratkom roku, ukazuje na to da je reč o ljudožderu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC