Nemačka katolička crkva: Sveštenici zlostavnjali hiljade dece

Više od 3.600 dece u Nemačkoj zlostavljali su sveštenici u periodu od 70 godina, otkriva studija koju je naručila sama crkva.
Vrata bazilike Svetog petra u Vatikanu
Getty Images
Većina žrtava su dečaci, a polovina od njih je mlađa od 13 godina

Više od 3.600 dece zlostavljali su rimokatolički sveštenici između 1946. i 2014, navodi se u izveštaju koji je procureo u javnost.

Studiju je naručila sama crkva, a trebalo je da bude objavljena 25. septembra.

Prema rezultatima studije, oko 1.670 sveštenika u Nemačkoj počinilo je neki oblik seksualnog uznemiravanja 3.677 maloletnika, prenosi nemački Špigl onlajn.

Portparol crkve je izjavio da je „zaprepašten i posramljen" zbog ovog otkrića.

Ovaj izveštaj je poslednji u seriji otkrića decenijskog zlostavljanja koje su počinili katolički sveštenici širom sveta.

Prema novoj studiji, samo 38 odsto navodnih počinilaca je krivično gonjeno, a najčešće se suočavaju samo sa malim disciplinskim procedurama, pišu nemački mediji. Jedan od šest ovih slučajeva uključuje i silovanje.

Većina žrtava su dečaci, a polovina od njih je mlađa od 13 godina.

Sveštenici predatori su često premeštani u nove zajednice, bez ikakvog upozorenja o njihovim postupcima.

Na ovoj studiji su radila tri nemačka univerziteta, koristeći 38.000 dokumenata iz 27 nemačkih županija. Autori kažu da su razmere zlostavljanja verovatno i veće, ali da nisu svi slučajevi registrovani, jer su neki zapisi „uništeni ili prepravljani".

Papa sa novinarima na letu od Dablina ka Rimu, 26. avgusta 2018.
Reuters
Papa Franja je odbio da odgovori na optužbe bivšeg vatikanskog diplomate koji ga je pozvao da podnese ostavku, avgust 2018.

Kako je reagovala katolička crkva?

„Upoznati smo sa razmerama seksualnog zlostavljanja koje se navodi u objavljenoj studiji. Zaprepašteni smo i stidimo se zbog toga", kaže biskup Stefan Akerman, portparol Nemačke biskupske konferencije koja je naručila izveštaj.

On je rekao da je cilj studije da rasvetli „ovu mračnu stranu crkve, za dobrobit onih koji su povređeni, ali i za nas same, da uočimo greške i učinimo sve da sprečimo da se ponove".

„Naglašavam da je ova studija mera koju dugujemo ne samo crkvi, već pre svega onima koji su povređeni", dodao je biskup.

Akerman je rekao da je izveštaj procureo u javnost pre nego što ga je crkva videla. On kaže da je crkva planirala da obezbedi telefonske linije za pomoć onima koji su pretrpeli zlostavljanje.

Šta crkva radi povodom ovih tvrdnji?

Vatikan nije odmah reagovao na pisanje Špigla o ovoj studiji. Ali u sredu je papa Franja pozvao katoličke biskupe u Vatikan na diskusiju koja će se održati u februaru, a posvećena je temi zaštite deca.

Nemačka studija je poslednji u nizu udaraca rimokatoličkoj crkvi.

Tvrdnje o tome da sveštenici zlostavljaju decu procurele su širom sveta, a sa njima i tvrdnje da vrh crkve zataškava ili ignoriše ove radnje.

Papa Franja se prošlog meseca našao u središtu skandala kada ga je bivši diplomata Vatikana optužio da pet godina ignoriše optužbe protiv američkih sveštenika.

Oni koji podržavaju papu žestoko dovode u pitanje verodostojnost optužbe, na koju je papa odbio da odgovori.

U Avgustu je papa osudio zverska seksualna zlostavljanja u pismu namenjenom 1,2 milijarde rimokatolika.

Pismo je uputio, nakon što je objavljen izveštaj o sedam decenija zlostavljanja u američkoj državi Pensilvaniji. Istraga je pokazala da je više od 300 sveštenika zlostavljalo više od hiljadu dece. Pronašli su i dokaze o tome da je crkva sistematski prikrivala dokaze.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC