Novi ajfon: Nova slova u imenu i sat koji radi EKG

Američka kompanija Epl predstavila novu generaciju svojih uređaja koji će diktirati standarde u digitalnoj industriji.
Džoni Ajv i Tim Kuk sa novim ajfonom 10R, Kupertino, SAD, 12. septembar 2018.
Getty Images
Kreatori novog, jeftinijeg ajfona 10R Džoni Ajv (levo) i Tim Kuk predstavili su ga u šest različitih boja

Tri nova modela ajfona i četvrta generacija pametnih satova - to je sastav Eplove „reprezentacije" za ovogodišnje nadmetanje na tržištu modernih tehnologija.

Uprkos različitim glasinama o imenima za telefon, Epl je dosadašnjoj generaciji „Deset" dodao slovo „S", dok je veći model nazvao „Maks" umesto do sada aktuelne verzije „Plus".

Sve to treba da pokaže da i ova generacija telefona ima još veće ekrane, iako nisu i fizički veći - iskorišćena je cela površina.

Epl je promovisao i model telefona kojim želi da dopre do šireg kruga korisnika - i to nije krio ni na prezentaciji.

„Ajfon 10R" je telefon koji će imati drugačiji ekran i nešto manje hardverskih mogućnosti kamere, ali kompanija tvrdi da će cenom i softverskim radom to sve biti nadoknađeno.

Gigant iz Kupertina predstavio je svoje nove adute u sali koja nosi ime Stiva Džobsa, utemeljivača kompanije.

Šta znači Eplovih bilion dolara

Ćelavko i Riđokosi su novi Eplovi emodžiji

Igra slova i veličine ekrana

Kada je pre godinu dana Epl promovisao ajfon 10, postavio je novi standard - telefoni ispod ekrana više nemaju nijedno dugme, a gornji deo ekrana „krasi" deo u kome se nalazi kamera i mnogi senzori, među kojima i oni za skeniranje lica kojim se telefon otključava.

„Epl je u novoj ponudi primenio sve što je naučio sa ajfonom 10, izgled i funkcionalnost koji su prošle godine bili deo izdvojene i posebne ponude sada prelaze na sve nove modele i postaju podrazumevani Eplov kurs kada su telefoni u pitanju.

Zato je 10S morao dobiti i svoju veću verziju shodno dosadašnjoj ponudi koja se sada zove Maks, u Eplovom pokušaju da novi veliki telefon distancira od prethodnika koji nije imao tako veliki ekran", kaže Ivan Jelić, direktor za proizvode i razvoj b92.net.

-
BBC

Veliki ekrani i napredni čipovi donose i visoku cenu - najjeftiniji model 10S koštaće 999 dolara uz poreze, dok „maks" verzija cenovnik otvara sa 1099 dolara uz poreze.

Zbog toga je Epl osetio potrebu da se obrati i nešto skromnijim kupcima i ponudi im model koji, kako kaže Ivan Jelić, podseća na 5C - prvi pokušaj kompanije da napravi jeftiniji telefon.

„Epl je u dizajn koji liči na ajfon 8 spakovao veći deo iskustva koje donosi 10S.

Jedna kamera, tehnološki stariji ekran i aluminijum umesto čelika cenu spuštaju dovoljno da svi oni koji žele 10S, ali nemaju 1000 ili 1100 dolara, 10R ozbiljno uzmu u obzir."

Jeftiniji model će na tržište stići za oko mesec i po dana, dok će skuplje verzije biti dostupne od naredne nedelje - najpre na ograničenom broju tržišta.

Na blogu sa promocije Eplovih uređaja pronađite više detalja o novim modelima.


Epl i Srbija - ništa novo, za sad

Očekivano, na bini tokom događaja ni u jednom trenutku nije bila pomenuta Srbija - tržište koje jedino uz Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru u ovom delu Evrope nema podršku za Eplovu prodavnicu aplikacija.

Sa izlaskom nove verzije softvera (iOS 12 i mekOS 10.14) koja je najavljena za 17. i 24. septembar biće poznato da li je Srbija uključena u bilo koji vid podrške iz Epla.

Istovremeno, Hrvatska i Slovenija svrstane su u tržišta koja će nove telefone dobiti već u drugom talasu - brže nego do sada, 28. septembra.

Ipak, ni za jedno tržište regiona jedan Eplov novitet neće značiti mnogo. Mogućnost istovremenog korišćenja dva broja u jednom telefonu biće rezervisana samo za odabrane mobilne operatore - od kojih nijedan nije u zemljama regiona.


Sat kao mala klinika

Eplovo „sveto trojstvo" kojim promoviše svoje pametne satove bazira se na mogućnosti povezivanja, sportskim aktivnostima i zdravlju.

Upravo zbog toga, najvažnija karakteristika četvrte serije satova, kod kojih je davanje imena ostalo veoma jednostavno, biće mogućnost da ovim uređajem uradite EKG nalaz i rezultat pošaljete lekaru.

„Serija 4 konačno predstavlja konkretniji redizajn u svakom smislu.

Spolja, novim satom dominira 30% veći ekran, ali su možda još bitnije promene unutra.

Pored toga što je brži, serija 4 ima unapređene senzore pokreta koji na primer mogu da razlikuju pad od pokreta koji su slični, što je posebno važno za osobe sa ograničenim sposobnostima za kretanje, ali i za praćenje sportskih aktivnosti", kaže Jelić.

Epl sat, Kupertino, SAD, 12. septembar 2018.
Getty Images
Na novom Eplovom satu dominira veći ekran

Epl svoj sat promoviše ne samo kao prvi među pametnim satovima, već kao lidera među svim satovima na svetu.

Cena od 399 dolara uz porez za model bez sopstvene SIM kartice za Epl garantuje očuvanje ove pozicije u oblasti koja je nedavno pronašla svoje korisnike i otvorila novo poglavlje u oblasti modernih tehnologija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Zlatne vize: Šta predstavljaju i zašto su kontroverzne

Više od 60 zemalja nudi programe „zlatne vize” koji stranim ulagačima omogućavaju dobijanje prebivališta ili čak državljanstva po ubrzanom postupku. Za mnoge koji podnose zahtev to je prilika za početak novog života, ali problem ovakvih programa su korupcija i cene nekretnina.