Slučaj Skripalj: „Bili smo samo turisti", tvrde osumnjičeni

Dvojica muškaraca osumnjičena za trovanje ruskog bivšeg špijuna Skripalja i njegove ćerke, tvrde da su u Britaniju došli kao turisti.
Aleksander Petrov i Ruslan Boširov
Reuters
Aleksander Petrov i Ruslan Boširov kažu da su bili samo turisti koji su posetili Salzburi

Dvojica muškaraca osumnjičenih za trovanje bivšeg ruskog špijuna u Salzberiju, tvrde da su u Britaniji bili samo turisti.

Muškarci imenovani kao Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, rekli su za "Raša tudej" da su išli u obilazak Salzberija, kao i da su se za sat vremena vratili u London.

Optuženi su da su u martu pokušali da ubiju bivšeg ruskog špijuna Skripalja i njegovu kćerku Juliju.

Velika Britanija ih je opisala kao agente ruske vojne obaveštajne službe GRU.

„Grad je bio prekriven bljuzgavicom. Smočili smo se, uhvatili najbliži voz i vratili se u London", rekli su oni za rusku državnu televiziju Raša tudej, koja program emituje i u inostranstvu.

Bivši špijun Skripalj pušten iz bolnice

RT screenshot - Salisbury suspects
Screenshot - rt

Vrhovno tužilaštvo Velike Britanije je saopštilo da imaju dovoljno dokaza da optuže muškarce, za koje se veruje da su 2. marta doputovali u London iz Moskve, koristeći ruske pasoše.

Dva dana kasnije, nervnim gasom novičok isprskali su ulazna vrata kuće Skripalja u Salzberiju, da bi se potom istog tog dana vratili u Rusiju.

Ruski predsednik Vladimir Putin u sredu ih je nazvao "civilima", navodeći da "nema ništa kriminalno u vezi sa njima".

Skripalj i njegova ćerka su bili u kritičnom stanju, ali su se oporavili nakon nekoliko sedmica koje su proveli na intenzivnoj nezi u bolnici.

Njihovo boravište, sada se čuva u tajnosti.

Britanska policija taj napad povezuje sa odvojenim slučajem trovanja novičokom 30. juna, kada su se Don Stardžis i Čarli Rouli razboleli u kući nedaleko od Amzberija.

Stardžis je 8. jula preminula u bolnici.

  • pera

    13.09.2018 14:20
    ..
    Bas deluju kao civili. Mislim ja kad zamisljam civile, ja ih zamisljam bas tako, totalno NE KGBovski.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?