Bosna i Hercegovina broji glasove, izbori pod lupom svih

Dok se čekaju prvi zvanični rezultati, oprečne procene stranaka i iz Banjaluke i iz Sarajeva.
Glasačko mesto, glasač u senci
Getty Images

Na osmim izborima u Bosni i Hercegovini od uvođenja višepartijskog sistema koji su protekli fer i korektno", glasalo je 53,36 odsto građana, pokazuju nepotpuni rezultati Centralne izborne komisije.

Ali ono što najviše zanima građane - ko je pobedio i sa čijih će partijskih lista doći budući zvaničnici i poslanici - neće biti zvanično poznato bar još neko vreme.

I zato je ova postizborna noć na raspolaganju partijama da same objavljuju da su i koliko pobedile na sasvim sigurno najsloženijim izborima u regionu na kojima je pravo glasa imalo nešto više od 3,3 miliona ljudi.

Centralna izborna komisija će prvo prebrojati glasove za članove Predsedništva Bosne i Hercegovine iz redova bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda.

Prema prvim preliminarnim rezultatima CIK-a, novi članovi Predsedništva BiH biće Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik.

Šta će izabrati Bosna i Hercegovina

Izbori u Bosni: Žene (ni)su kvota

„Foto-finiš" Ivanića i Dodika

U Banjaluci, u kojoj je izlaznost iznad proseka i iznosi 60 odsto, pobedu najavljuju iz štaba vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Partija aktuelnog predsednika Republike Srpske tvrdi da Milorad Dodik vodi sa skoro 70 000 više osvojenih glasova u odnosu na njegovog glavnog takmaca Mladena Ivanića u trci za srpskog člana predsedništva.

Ipak, iz Saveza za pobedu tvrde da je Ivanić osvojio svega nešto dve hiljade glasova manje od Dodika, te da će o svemu odlučiti „foto-finiš".

Glavna ulica oko Trga Krajine u centru Banjaluke zatvorena je za saobraćaj, a trg obezbeđuje policija.

Na trgu konačne rezultate izbora čeka grupa građana okupljena oko Davora Dragićevića i Suzane Radanović, roditelja ubijenog studenta Davora Dragićevića, koji već skoro 200 dana protestuju u centru grada.

Protesti, koji su bili u centru pažnje predizborne kampanje u Republici Srpskoj, počeli su u martu ove godine kada je u glavnom gradu entiteta ubijen 21-godišnji student. 

Najveći protest do sada održan je u petak. pre početak izborne tišine, kada je hiljade ljudi još jednom zatražilo rasvetljavanje smrti dvadesetjednogodišnjeg mladića.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC