Bugarska novinarka Viktorija Marinova ubijena u gradu Ruse

Nije jasno da li je ubistvo istraživačke reporterke povezano sa njenim radom.
Viktorija Marinova
AFP/TVN TELEVISION
Novinarka je radila za lokalnu televizijsku stanicu TVN

Policija u Bugarskoj istražuje ubistvo istraživačke novinarke Viktorije Marinove.

Njeno telo je pronađeno u subotu u parku u gradu Ruse na severu Bugarske.

Nije poznato da li je ubistvo povezano sa radom 30-godišnje novinarke na lokalnoj televiziji TVN. Policija treba da istraži njen lični, ali i profesionalni život.

Smrt novinarke je odmah izazvala međunarodnu osudu.

„Šokiran sam zbog užasnog ubistva istraživačke novinarke Viktorije Marinove u Bugarskoj", kaže Harlem Desir, predstavnik za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

„Tražim potpunu i detaljnu istragu. Moraju biti pronađeni odgovorni."

Marinova je treća novinarka ubijena u Evropskoj uniji u poslednjih godinu dana, a četvrta od početka 2017. godine.

https://twitter.com/Molenews1/status/1048933903732527104?s=20


Švedsku reporterku Kim Val je ubio danski izumitelj Peter Madsen, nakon što se ukrcala na njegovu podmornicu da bi uradila sa njim intervju u Kopenhagenu u avgustu 2017. godine.

U oktobru 2017, malteška novinarka Dafne Karuana Galizia je ubijena automobilskom bombom u blizini svoje kuće, dok su u februaru ove godine slovački novinar Jan Kuciak i njegova verenica Martina Kusnirova ubijeni.

Karuana Galizia i Kuciak su bili poznati po svom radu - oboje su istraživali korupciju. Jedan od poslednjih zadataka na kojima je Marinova radila jeste bio da intervjuiše dva bugarska novinara, Atilu Biroa i Dimitra Stojanova, koji su uhapšeni u septembru, jer su istraživali zloupotrebe EU fondova u Bugarskoj.

Regionalni tužilac u gradu Ruse Georgi Georgiev rekao je da je Marinova dobila udarce u glavu i da je ugušena u fatalnom napadu, dodajući da njen „mobilni telefon, ključevi i deo njene odeće nedostaju".

Bugarska je za začeljuu EU po slobodi medija, pokazuju podaci Reportera bez granica.

Iz ove organizacije kažu da su istraživački novinari u zemlji „često podložni pritiscima, od samog upozorenja do zastrašivanja i fizičkih napada, na njih ili njihovu imovinu".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC