Kina optužuje šefa Interpola za uzimanje mita

Nestao je krajem septembra, a sada se nad njim sprovodi istraga zbog korupcije.
Meng Hongvei
Reuters
Meng Hongvei izabran je za šefa Interpola pre dve godine

Nad zatočenim šefom Interpola Mengom Hongveijem sprovodi se istraga zbog navodnog uzimanja mita, saopštile su kineske vlasti.

Krajem septembra prijavljen je njegov nestanak, nakon putovanja iz sedišta Interpola u Francuskoj u Kinu.

Njegova supruga otkrila je da joj je poslao poruku sa emotikonom noža na dan kada je nestao.

Meng je poslednji visoki zvaničnik koji je zapalio široku kampanju protiv korupcije.

On je i zamenik ministra za javnu bezbednost u Kini.

U objavljivanju istrage kinesko ministarstvo za javnu bezbenost saopštilo je da je istraga „ispravna, mudra i pokazuje odlučnost administracije [predsednika Ksija] da nastavi borbu protiv korupcije".

Interpol je globalna policijska agencija koja povezuje policije širom sveta, uključujući potragu za nestalima.

Generalni sekretar Interpola nadgleda svakodnevni rad organizacije od 192 člana, sa uglavnom ceremonijalnom predsedničkom ulogom.

Nakon što je u petak objavljen nestanak Menga, spekulisalo se da je uhapšen. Brojni visoki zvaničnici kineske vlade, milijarderi, pa čak i poznate zvezde, nestale su poslednjih meseci.

Glumac Fan Bingbing, koji je nestao u julu, pojavio se prošle nedenje uz javno izvinjenje i isplatu 883 miliona jena (oko 111 miliona evra) zbog utaje poreza i drugih prekršaja.

Međutim, dopisnici javljaju da je visoki položaj Menga u Interpolu, nekada smatran nagradom za Peking, a sada se postavlja pitanje koga je Meng možda uznemirio ili šta je možda učinio da postane meta borbe protiv korupcije kineskog predsednika Si Đinpinga.

Šta kaže Interpol?

Iz Interpola su nedelju na Tviteru napisali da su dobili momentalnu ostavku Menga. Za vršioca dužnosti predsednika zatim je postavljen Kim Džong-jang iz Južne Koreje.

Novi predsednik biće na generalnoj skupštini u Dubaiju sledećeg meseca izabran za naredne dve godine, koliko je trebalo da traje Mengov mandat.

Interpol je u subotu pozvao Kinu da pojasni status Menga, rekavši da su zabrinuti za Mengovo stanje.

Šta kaže Mengova supruga?

Francuske vlasti otvorile su istragu i dodelile su Mengovoj supruzi policijsku zaštitu nakon što je dobila pretnje.

Grejs Meng priča sa novinarima
AFP
Grejs Meng nije želela da se okrene kamerama

Grejs Meng je nešto pre nego što je Kina potvrdila da joj je suprug pritvoren, rekla novinarima da misli da je on u opasnosti.

Uputila je molbu za međunarodnu pomoć u potrazi za njenim suprugom.

Kako je rekla, na dan kada je nestao, suprug joj je na društvenoj mreži poslao poruku „čekaj moj poziv", pre nego što joj je poslao emotikon noža, ukazujući na opasnost.

Leđima okrenutim kamerama, kako bi izbegavala da se identifikuje iz straha zbog svoje bezbednosti, pročitala je saopštenje na kineskom i engleskom jeziku.

„Mi smo uvek povezani [našim] srcima. On bi me podržao u ovome. Ovo je pitanje pravičnosti i pravde. Tiče se međunarodne zajednici. Pitanje se tiče ljudi iz moje domovine."


Domašaj Komunističke partije

Analiza Robina Branta, Peking

Meng Hongvei
AFP
Zamenik je ministra bezbednosti

Kada je Meng Hongvei imenovan pre dve godine jedne novine ovde napisale su da će to „promovisati razumevanje kineskog pravosudnog sistema u inostranstvu".

Sada verovatno nije onako kako je tada predviđeno.

Njegova „ostavka" i pritvor jasno stavljaju do znanja da su kineski zakoni - i pravila vladajuće komunističke partije - isti za bilo kog državnog zvaničnika. Čak i ako su imenovani za posao u Francuskoj.

Nova kineska Nacionalna komisija za nadzor - antikoruptivna agencija - saopštila da se nad Mengom vodi istraga zbog „kršenja zakona".

Važno je da nije spomenuta - kao što je često slučaj sa ovakvim pritvaranjima visokih funkcionera - optužba za „kršenje partijskih pravila".

Telo za borbu protiv korupcije usmerilo je borbu koju predvodi predsednik Đinping prema hiljadama ljudi. Postoje i glasine da je Meng možda priveden zbog povezanosti sa drugom visokim partijskim zvaničnikom, što ne ide u korist rukovodstvu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC