Referendum u Rumuniji: Propao predlog da se izričito zabrane gej brakovi

Samo 20,4 odsto ljudi je izašlo na referendum, kojim bi se promenio Ustav i brak definisao kao zajednica samo između muškarca i žene.
referendum u Rumuniji, oktobar 2018.
EPA
Tek oko 20 odsto glasača je izašlo na referendum

Referendum u Rumuniji, koji bi omogućio promenu Ustava i izričitu zabranu istopolnih brakova, nije uspeo - nakon što je samo petina birača izašla da glasa.

Rumune su pitali da li žele da se promeni Ustav kako bi se utvrdilo da je brak zajednica samo između muškarca i žene.

Međutim, samo 20,4 odsto birača koji imaju pravo glasa je izašlo - oko 30 odsto manje nego što je neophodno.

Rezultat možda iznenađuje, jer je anketa u petak ukazala da strana koja zagovara promenu Ustava ima podršku i do 90 odsto.

Mihaj Georgiju, predsednik pro-referendumske koalicije za porodicu, rekao je za BBC pre glasanja da su pokušali da „na ustavnom nivou zaštite definiciju braka - između jedne žene i jednog muškarca".

Međutim, posle glasanja, čini se da je strategija strane koja je bila protiv - da bojkotuje glasove u nadi da će izlaznost biti manja od potrebnih 30 odsto za validaciju referenduma - bila uspešna.

Odziv je bio nizak i pored podrške moćne pravoslavne crkve i neobičnog koraka Vlade Rumunije da produži glasanje na dva dana umesto jednog.

Ustav će zadržati svoj sadašnji, neutralan tekst - da se porodica „zasniva na dobrovoljnom braku supružnika".

Međutim, u praksi se neće ništa promeniti: Rumunija ne priznaje gej brak ili registrovanje.

Den Barna iz opozicionog Saveza za spas Rumunije, jedine velike političke partije koja se suprotstavila referendumu, pozvao je na hitnu ostavku vlade zbog „izgubljenih 40 miliona dolara od javnih sredstava za fantaziju".

Vladajuće socijaldemokrate su snažno podržale referendum.

Lider stranke, Liviu Dragnea, u ponedeljak je pred sudom uložio žalbu na zatvorsku kaznu zatvora od tri i po godine, zbog njegovog učestvovanja u skandalu sa lažnim poslovima.

Protivnici glasanja sugerišu da je referendim organizovan da odvrati javnost od korupcijskih skandala i da podstakne konzervativnu podršku stranci Dragnea.

referendum u Rumuniji, oktobar 2018.
Reuters
Emotivni momenat: LGBT aktivista na događaju u nedelju uveče u Bukureštu

Predsednik Mozaika, organizacije za prava LGBT zajednice, Vlad Viski, pozvao je na legalizaciju građanskih partnerstava nakon propalog referenfuma.

„Oni moraju da odgovore ljudskim željama", rekao je on.

Krajem septembra Ustavni sud je presudio da gej parovi treba da imaju ista prava kao i heteroseksualci.

Tu je i presuda Evropskog suda pravde u junu 2018. godine, u korist Rumuna Adriana Komana, koji se oženio svojim američkim partnerom u Belgiji. Njegovom partneru uskraćena je porodična viza, kada je par pokušao da se preseli u Rumuniju.

  • BoeserWolf

    09.10.2018 09:33
    srbi su toliko homofobican narod da bi kod nas izlaznost bila 99%.

    za razliku od standardnih 30% u koje su uračunati i veterani sa solunskog fronta koji su najredovniji glasači

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC