Nobelova nagrada za ekonomiju: Nagrađen rad o odnosu finansija i klime

Vilijam Nordhaus i Pol Romer su dobili Nobela za istraživanje o tome kako na ekonomiju utiču klima i tehnologije.
Profesor Nordhaus
Yale
Profesor Nordhaus, koji predaje na Univerzitetu Jejl, prvi je kreirao model koji opisuje interakciju između ekonomije i klime

Dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju su ove godine Vilijam Nordhaus i Pol Romer za njihov rad o održivom rastu.

Istraživanje američkih ekonomista fokusira se na to - kako su klimatske promene i tehnologija uticali na ekonomiju.

Švedska kraljevska akademija nauka je rekla da su se naučnici bavili „nekim od najznačajnijih pitanja našeg vremena" i o tome kako postići rast koji traje.

Dvojac će dobiti devet miliona švedskih kruna, što je oko 841.000 funti.

Profesor Nordhaus, koji predaje na Univerzitetu Jejl, prvi je kreirao model koji opisuje interakciju između ekonomije i klime, saopštili su iz Akademije.

Nobel za hemiju "usmerenoj evoluciji" i borbi protiv virusa

Žena dobila Nobelovu nagradu za fiziku nakon 55 godina

Profesor Romer iz Sternove poslovne škole u ​​Njujorku pokazao je kako ekonomija upravlja spremnošću firmi da proizvode nove ideje i inovacije.

„Njihovi nalazi znatno su proširili obim ekonomske analize, konstruišući modele koji objašnjavaju kako tržišna ekonomija sarađuje sa prirodom i znanjem", rekla je Akademija u saopštenju.

Pol Romer
AFP/Getty
Romer je izazvao kontroverze ranije ove godine kada je nakon 15 meseci na poslu dao otkaz na mesto glavnog ekonomiste Svetske banke

Romer je izazvao kontroverze ranije ove godine kada je nakon 15 meseci na poslu dao otkaz na mesto glavnog ekonomiste Svetske banke.

On je tvrdio da je rangiranje Čilea u izveštaju „Duing biznis" moglo da bude izmanipulisano iz političkih razloga, tokom vladavine predsednice Mišel Bašel.

Ekonomista se zato sukobio sa kolegama u Svetskoj banci, ali i zbog brojnih pitanja, uključujući kulturu organizacije i korištenje ekonomskih termina.

Komentarišući nagradu, profesor Romer je novinarima rekao: „Mislim da ... mnogi misle da će zaštita okoline biti toliko skupa i tako teška da samo žele da je ignorišu."

„[Ali] apsolutno možemo da napravimo značajan napredak u zaštiti životne sredine i to bez odustajanja od šansi da održimo rast".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?