Astronauti napustili neispravnu raketu Sojuz

Kapsula sa ruskim i američkim astronautom sletela u Kazahstan.

 

Sojuz raketa
EPA
Posada je bila na putu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici

 

Kapsula sa članovima posade ruske Sojuz rakete koja se pokvarila prilikom lansiranja, bezbedno je sletela u Kazahstan.

Ruski kosmonaut Aleksej Ovčinin i njegov američki kolega Nik Hejg su "u dobrom stanju", javljaju NASA i ruski mediji.

Timovi za potragu i spasavanje su sada na putu do lokacije za sletanje.

Raketa je lansirana ka Međunarodnoj svemirskoj stanici, kada je pretrpela problem sa pojačivačem.

Posada je morala da se vrati u "balističkom načinu spuštanja", napisala je NASA na Tviteru i to objasnila kao "oštar ugao sletanja u poređenju sa normalnim".

Sojuz raketa je lansirana u 14:40 po lokalnom vremenu na četvoro-orbitno, šestočasovno putovanje do Međunarodne svemirske stanice.

Hejg i Ovčinin je trebalo da provedu šest meseci na stanici radeći brojne naučne eksperimente.

https://twitter.com/NASA/status/1050218936288055296


Analiza: Neugodan povratak na Zemlju

Džonatan Amos, BBC dopisnik u oblasti nauke

Sojuz je jedna od najstarijih raketa, ali i jedna od najbezbednijih. Izgleda da je kvar nastupio oko onoga što se naziva "postavljanjem", pri čemu vozilo prolazi kroz proces odbacivanja praznih segmenata goriva.

Astronauti su svakako bili svesni da nešto nije u redu, jer su javili da se osećaju kao da su u bestežinskom stanju kada bi trebalo da budu na sedištima. Sistemi za bekstvo su testirani i spremni za upravo takve situacije. Međutim, to bi bio neugodan povratak na Zemlju. Posada bi iskusila vrlo visoku gravitaciju.

Već se raspravlja o trenutnom stanju ruske industrije i njenoj sposobnosti da održi standarde iz prošlosti. Bez obzira na ishod istrage, ovaj događaj će samo povećati brigu i posebno će SAD dovesti do udvostručavanja njegovih napora da se novi raketni sistemi postave onlajn. Ova vozila, proizvodi kompanije Boing i Spejs Iks, biće predstavljena sledeće godine.


  • Nikola

    12.10.2018 08:12
    Do privatnih
    Sve to stara djubrad od opreme. Nema napretka do privatnih firmi. Vidite koliko je Spacex doprineo razvoju. Uzleću i vraćaju se rakete da se više puta iskoriste. A ovi svaku bacali već 50 godina ništa napredovali nisu jer ih prave novcem od poreskih obveznika pa ih baš briga koliko košta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?