Misija UN na Kosovu danas: različita viđenja svih

Dok je za Prištinu UNMIK zastarela priča, Srbija će se „svim argumentima usprotiviti inicijativi" povlačenja.
Zgrada UNMIKA u Prištini
Getty Images

Vest da je Niki Hejl, sada već bivša predstavnica SAD u Ujedinjenim nacijama, poslala pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu u kome traži da se UNMIK povuče sa Kosova izazvala je burne reakcije predstavnika Vlade Srbije.

Pismo koje je, prema pisanju medija, Hejl potipisala istog dana kada je objavila da se povlači sa mesta ambasadora SAD u UN, na vandrednoj konferenciji za štampu kritikovao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Jedini okvir za dijalog Beograda i Prištine jeste privremeni režim UN, rekao je Đurić.

„Inicijativa je utoliko opasnija, jer dolazi u trenutku kada privremene kosovske institucije pokušavaju da formiraju vojsku Kosova", rekao je Đurić.

Pa ipak, Priština još od proglašenja nezavisnosti 2008. godina traži da UNMIK promeni način funkcionisanja na Kosovu i postane predstavništvo Ujedinjenih nacija.

O smanjenju prisustva UNMIK-a na Kosovu u više navrata rasravljalo se i na sednicama Saveta bezbednosti UN - dok Sjedinjene Američke Države traže smanjenje buddžeta, Rusija se sa tim ne slaže.

U čemu je vrednost UMNIK-a?

Šta je UMNIK

Misija privremene uprave Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) uspostavljena je nakon što je 10. juna 1999. godine usvojena Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Istog dana okončano je NATO bombardovanje Jugoslavije nakon što je tadašnji predsednik Slobodan Milošević pristao na uslove rezolucije 1244 koje je predložila međunarodna zajednica.

Ciljevi pripadnika UNMIK-ove misije na Kosovu, kojih je, pre skoro dve decenije, 1999. godine, bilo više od 100 hiljada, bili su stvaranje uslova za normalan život svih stanovnika Kosova.

Bez Kosova u Njujorku

Trampim školu i vizu za Kosovo

Tako im je pripalo osnivanje privremenih institucija, uključujući zakonodavnu i izvršnu vlast, i administraciju pravosuđa.

U periodu od 1999. do novembra 2008. godine, UNMIK je vodio istrage i krivično gonio za teške i ratne zločine.

Misiju predvodi Specijalni predstavnik Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija - na ovom mestu se trenutno nalazi Zahir Tanin.

On je nedavno izjavio da će UNMIK na Kosovu ostati dok god to bude zahtevao Savet Ujedinjenih nacija.

Kritike

Kontejner sa natpisom UNMIK, Priština
Getty Images

Povlačenje misije Ujedinjenih nacija sa Kosova predstavljalo bi priznanje neuspeha i kapitulaciju u borbi za ostvarenje nekih od ključnih ciljeva zbog kojih su i uspostavljene UN, rekao je Marko Đurić i dodao da je jedan od glavnih ciljeva bio misije povratak raseljenih lica.

Kritike na račun uspešnosti misije UNMIK je dobijao i na međunarodnom nivou - Amnesti internešnal je kritikovao način na koji su sprovoiđene istrage o zločinima nad Albancima, otmicama Srba i Roma i pripadnika drugih nacionalnosti.

Neredi na Kosovu 2004. godine, međunarodne organizacije za zašttu ljudskih prava označili su kao neuspeh policije UNMIK-a.

Pre dve godine, Savet za ljudska prava UNMIK-a objavio je da misija nije uspela da zaštiti romske porodice koje su nakon rata 1999. živele u izbegličkim kampovima.

UNMIK skoro dve decenije kasnije

Bernard Kušner napušta Kosovo nakon godinu i po dana na čelu UNMIK-a, 2001.
Getty Images
Za skoro dve decenije, na čelu UNMIK-a našlo se deset Specijalnih predstavnika Generalnog sekretara UN

Od proglašenja nezavisnosti Kosovoa i početka uspostavljanja kosovskih institucija, kosovski zvaničnici insistiraju da UNMIK više nema ni svrhu ni cilj, te da je rezolucija 1244 zastarela.

Danas, UNMIK svoju ulogu opisuje kao ulogu tela koje obezbeđuje bezbednost, stabilnost i očuvanje ljudskih prava na Kosovu.

Da bi to postigao, sarađuje sa Prištinom i Beogradom, sa zajednicama na Kosovu i regionalnim i međunarodnim činiocima.

Na tome radi 349 ljudi, kolika je danas misija UNMIK-a.

Kao vrhunac saradnje sa Beogradom i Prištinom UNMIK na zvaničnom sajtu ističe 2013. godinu i potpisivanje Sporazuma o načelima za normalizaciju odnosa.

Dok je za Prištinu, koja teži učlanjenju u organizacije pod kišobranom Ujedinjenih nacija, UMNIK zastarela priča, Srbija će se „svim argumentima usprotiviti inicijativi" povlačenja UNMIK-a, najavio je Đurić.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC