Naučnici rade na kondomu koji se sam podmazuje

Istraživači se nadaju da će ovaj kondom biti lakši za korišćenje kao i da će smanjiti stopu seksualno prenosivih bolesti.
kondomi
Getty Images

Naučnici tvrde da su pronašli način da naprave kondome od lateksa koji se sami podmazuju na dodir.

Sve to zahvaljujući posebnom, izdržljivom sloju dizajniranom da izdrži tokom čitavog seksualnog odnosa, naveli su iz tima koji podržava fondacija Bila i Melinde Gejts.

Istraživači se nadaju da će ovi kondomi biti privlačiniji za korišćenje ali i sprečiti seksualno prenosive bolesti i neželjene trudnoće.

Bez lubrikanata, seks može biti bolan, a kondomi mogu pući ili skliznuti.

Kada se koriste pravilno, kondomi su veoma efikasnno sredstvo kontracepcije - ali ne vole ih svi.

Kondomi su uglavnom već podmazani lubrikantom kako bi bili lakši za korišćenje, ali toga ponekad nema dovoljno da biste se osećali ugodno.

Lubrikant se može dodati naknadno, ali i to može da napravi zbrku i prekine seks.

Nepoznata, a opasna venerična bolest

Nauka na korak do GMO beba

Naučnici tvrde da bi kondom koji se sam podmazuje - a koji postaje veoma klizav kada dođe u dodir sa telesnim tečnostima - trebao da zaobiđe ove komplikacije.

Takvi kondomi bi trebalo da izdrže oko 1000 penetriranja tokom odnosa, a da ostanu klizavi, navodi časopis „Royal Society Open Science".

Prema istraživačima, seksualni odnos obično traje duplo kraće od toga, ali neki traju i duže.

Tokom testiranja za poređenje su korišćeni kondomi koji se mogu kupiti u prodavnici, sa tečnim lubrikantom na bazi vode - oni jesu bili klizaviji u početku, ali ne i posle 600 penetracija.

Takođe, grupa volontera je na dodir ocenjivala klizavost kondoma.

Većina od 33 žena i muškaraca ocenilo je da je kondom koji se sam podmazuje bolji.

Istraživač profesor Mark Grinstaf sa bostonskog Univerziteta je rekao: „Kada je suv može biti malo ljigav, ali kada je u dodiru sa vodom ili prirodnim tečnostima postaje jako klizav. Potrebno vam je samo malo tečnosti da ga aktivirate".

Istraživači kažu da je potrebno još testiranja kako bi se ovi kondomi mogli uporediti sa onim brendiranim.

Klinička istraživanja u kojima će biti uključeni parovi mogli bi da počnu sledeće godine, kaže profesor Grinstaf.

Jedna od kompanija u okviru univerziteta čak planira da razvije ovaj proizvod za komercijalnu upotrebu. Takvi kondomi morali bi da podležu postojećim regulativama.

Ugodnost

Dr Nikola Irvin sa Kvins univerziteta u Belfastu je stručnjakinja u oblasti zdravstvenih materijala i tehnologije. Ona je rekla da se slični „hidrofilni" slojevi koriste za urinarne katetre, kako bi bili udobniji.

„Ovi slojni katetri su, generalno govoreći, prihvatljiviji za korisnike nego oni katetri koji su bez slojeva i premazani samo gelom. To je zbog toga što su mnogo prijatniji i lakši za korišćenje.

„Može se očekivati da će novi hidrofilni kondomi doneti slične pogodnosti, ali nam treba još testova."

U međuvremenu, istraživači sa univerziteta Volongong u Australiji, rade na sličnim kondomima od hhidrogelova, a ne od lateksa ili gume, tako da je osećaj najpribližniji pravoj koži.


Česte greške sa kondomima

  • Proizvodi na bazi ulja, poput nekih krema za ruke, mogu da oštete kondome od lateksa tako da ih treba izbegavati. Koristite silikonske ili lubrikante na bazi vode umesto toga
  • Nikada ne koristite isti kondom više puta
  • Pazite na koji način čuvate kondome jer se mogu lako oštetiti, posebno ako se drže u novčaniku, džepu ili torbi
  • Proverite rok trajanja
  • Kada stavite kondom, važno je stisnuti vrh kako bi izbacili sav vazduh. Ako to ne uradite, kondom lako može da pukne.

Beki Burbidž, iz dobrotvorne organizacije FPA, kaže: „Podržavamo inovacije kojim se podstiče korišćenje kondoma. Kondomi su jedini način kontracepcije koji ujedno štite i od polno prenosivih bolesti, tako da je važno da ljudi veruju u njihovu upotrebu i da su im ugodni.

„Lubrikanti mogu učiniti seks ugodnijim tako da ohrabrujemo ljude da isprobaju različite lubrikante na bazi vode kao i raznolike veličine, oblike i teksture kondoma kako bi otkrili šta im prija i pojačava seksualno zadovoljstvo."

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC