Taksisti protiv kompanije Kar:Go, vozači protiv Ubera

Mesec dana nakon protesta vozača Ubera širom sveta, beogradski taksisti ponovo iskazali nezadovoljstvo zbog kompanije Kar:Go.

Poslednji majski ponedeljak saobraćaj je, osim kiše, usporio novi protest taksista u Beogradu.

Oko stotinak vozila Strukovnog udruženje taksi preduzetnika iz Beograda protestovalo je ispred Skupštine grada Beograda.

Iako su iz ovog udruženja ranije saopštili da neće biti blokade saobraćaja, veliki broj taksi vozila koja su oko 10 časova formirala kolonu od Terzijskog tunela do Skupštine grada, blokirao je saobraćaj u ovom delu gradu.

Oni su najavili da će za sedam dana, ukoliko inspekcija grada Beograda „ne zasuče rukave", blokirati saobraćaj u Beogradu.

Zašto taksisti opet protestuju?

Stotinak taksista traži zabranu kompanije Kar:Go.

Oni insistiraju na primeni novog Zakona o drumskom saobraćaju koji je stupio na snagu u novembru prošle godine, a poslednji put je izmenjen početkom maja.

U saopštenju udruženja taksista piše da je cilj protesta „da se državnim ukaže da se zakon krši, da lokalna samouprava mora da sprovodi zakon, da inspekcija treba da svakodnevno vrši kontrolu i sprovodi zakon".

Taksisti prete blokadom grada ukoliko ne vide rezultate rada inspekcije u narednih nedelju dana.

„Ukoliko od grada ne dobijemo pisane garancije da će se zakon sprovoditi i da će svi koji nezakonito obavljaju taksi prevoz biti kontrolisani i podnete prijave, bićemo prinuđeni da za sedam dana blokiramo saobraćajnice i tražimo da se zakon sprovodi", saopštili su iz ovog udruženja.

Da Kar:Go „nezakonito" obavlja taksi prevoz, iz ovog udruženja "objasnili su" Ministarstvu saobraćaja nekoliko puta, saopštili su na konferenciji za medije održanoj nedelju dana ranije.

Zašto rat i dalje traje i nakon donošenja novog Zakona?

U maju mesecu prošle godine, sa posla se do kuće u Beogradu putovalo duže nego uobičajeno.

Taksisti su tada blokirali ulice zahtevajući da postanu deo radne grupe koja je radila na Nacrtu Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Godinu dana kasnije, novi Zakon je na snazi, ali su taksisti ponovo na ulici.

U čemu je problem?

Kar:Go je pre godinu dana radio kao softverska kompanija koja se bavi limo prevozom.

Protest taksista u Beogradu, jun 2018.
BBC
U maju i junu prošle godine, Beograđani su kasnili sa posla kući zbog čestih blokada saobraćaja

To se promenilo kada je na snagu stupio novi zakon kojima su promenjene definicije limo servisa.

Kar:Go je nastavio da radi - ovog puta kao kompanija koja se bavi „pružanjem inovativne pomoći na putu", registrovana kao udruženje građana.

Iz ove kompanije kažu da imaju oko 50.000 hiljada registrovanih članova i da su nedavno počeli da rade i u Beču, u Austriji.

Taksistima se to ne dopada.

Kar:Go - Rupa u zakonu, moderan prevoz ili nešto sasvim treće

Šta nam donosi Jandeks

A nije nije ni po volji inspektorima koji kontrolišu primenu novog Zakona.

Stav Ministarstva je da Kar:Go koristi „rupu u zakonu".

Iz ove kompanije kažu da su inspektori zaplenili šest vozila članova ovog udruženja.

I vozači kompanije Kar:Go protestovali su na ulicama Beograda pre samo nekoliko meseci.

Rešenje vide u novom zakonu - zato su ministarki saobračaja Zorani Mihajlović poklonili laptop kompjuter kao bi napisala novi zakon.

Ona nije imala razumevanja za predstavnike kompanije - tada je rekla da će laptop proslediti inspektorima kako bi što bolje radili svoj posao.

Protesti van Srbije

Protest taksista u Minhenu, Nemačka, april 2019.
Getty Images
Od Rumunije do Nemačke - mnoge zemlje Evropske unije ne znaju šta će sa Uberom i sličnim kompanijama

Srbija nije usamljena kada su protesti taksi vozača u pitanju.

U susednoj Ruminiji, taksisti su mesecima protestovali protiv Ubera.

Tamošnja vlada, hitnom uredbom, uvela je kazne za vozače ne samo Ubera, već svih službi koje funkcionišu uz pomoć mobilnih aplikacija.

U Rumuniji nema oduzimanja vozila - tamo vozač koji prevozi putnike bez taksi dozvole plaža hiljadu i pedeset evra ukoliko ga inspekcija uhvati.

Mesec dana nakon rumunskog striktnog zakona, u gradovima širom Nemačke, taksisti su izašli na ulice kako bi protestovali protiv najavljenih promena odredbe Zakona o saobraćaju koje predviđaju lakše poslovanje komapnija poput Ubera.

Ipak, najmasovniji protest protiv Ubera nisu organizovali taksisti već sami vozači.

A šta je sa pravima vozača - vozači protiv Ubera

Protest Uber vozača u Njujorku, maj 2019.
BBC
Vozači Ubera protestovali su od Njujorka do Buenos Ajresa

Uber je sredinom aprila objavio da bi uskoro mogao da se nađe na berzi.

Vozački su još tada počeli sa negodovanjem i protestima, a kada je Uber u maju saopštio da izlazi na njujorkšku berzu, sa akcijama koje bi mogle da dostignu vrednost od 90 milijardi dolara, vozački Ubera izašli su na ulice širom sveta.

Vozački zahtevaju veće plate i bolja prava.

Uber je prošle godine uložio žalbu Vrhovnom sudu Ujedinjeniog Kraljevstva nakon što je niži sud 2016. godine presudio da Uber radnike treba da tretira kao zaposlene, a ne kao samozaposlene.

Iako je moto Ubera da su radnici „srce kompanije", radici su kivni na kompaniju zbog profita od koga sami nisu videli ništa.

  • Putnik

    28.05.2019 08:59
    Eh kad bi inspekcija radila svoj posao, pola taksija ne bi smelo biti u saobraćaju.
  • Tokmak

    27.05.2019 22:11
    Kartel
    Očigledno je da u u svim mestima postoje karteli taksista koji su žestokim pritiscima nametnuli svoja rešenja u Zakonu. Ne razumem zašto se zakonom ograničava broj taksista. Zar to ne treba da reguliše tržište kao I u svim drugim delatnostima. Još manje razumem zakonsko određivanje minimalne cene taksi prevoza.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC