Putin, kriminal i FinCEN dosijei: Sankcionisani saradnik predsednika Rusije prao milione preko Barkliz banke

Račun je korišćen da bi se izbegla američka finansijska ograničenja, sugerišu procureli bankarski dokumenti.

 

 

 

Vladimir Putin with Arkady Rotenberg in 2009
Getty Images
Vladimir Putin i Arkadij Rotenberg na fotografiji iz 2009.

 

 

 

Jedan od najbližih prijatelja Vladimira Putina možda je koristio Barkliz banku iz Londona da bi prao novac i izbegavao sankcije, sugeriše procureli dokument.

Milijarder Arkadij Rotenberg poznaje ruskog predsednika još iz detinjstva.

Finansijska ograničenja, iliti sankcije, uvele su Rotenbergu SAD i EU 2014. godine, što znači da su banke sa Zapada mogle da imaju ozbiljne posledice zbog poslovanja sa njim.

Barkliz banka tvrdi da je ispunila sve svoje zakonske i regulatorne obaveze.

Curenje poverljivih dokumenata - bančinih „izveštaja o sumnjivim aktivnostima" - otkriva kako su kompanije za koje se veruje da ih kontroliše Rotenberg držale tajne račune.

U dokumente, poznate kao „FinCEN dosijei", uvid su imali autori emisije „Panorama" na BBC-ju.

Bliski krugovi

U martu 2014. godine, SAD je uvela Rusiji ekonomske sankcije posle pripajanja Krima u Ukrajini.

Ministarstvo finansija označilo je Rotenberga (68) i njegovog brata Borisa (63) kao „članove krugova bliskih ruskom vođstvu".

Braća su sparingovala i trenirala u istom džudo klubu kao i Putin kada su bili mladi.

 

 

 

Arkady Rotenberg and Vladimir Putin wearing judo kit in Sochi in February 2019
Getty Images
Rotenberg i Putin u februaru 2019. u Sočiju

 

 

 

Poslednjih godina, kompanije Arkadija Rotenberga gradile su puteve, gasovod i elektranu preko ugovora koje im je dodelila ruska država.

Američko ministarstvo finansija reklo je da su braća „pružala podršku Putinovim omiljenim projektima" i „zaradila milijarde dolara preko ugovora sa Gazpromom i Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju koje im je dodelio Putin."

SAD je 2018. godine na listu sankcionisanih pojedinaca dodao i sina Arkadija Rotenberga, Igora.

Cilj sankcija bio je da odseku imenovane ljude od čitavog zapadnog finansijskog sistema.

A, opet, čini se da su Rotenbergovi nastavili da prebacuju gotovinu preko Velike Britanije i SAD-a.

Umetnine i pranje novca

Barkliz banka je 2008. godine otvorila račun za kompaniju pod imenom Advantidž alajans.

Procureli dokumenti pokazuju da je kompanija između 2012. i 2016. godine prebacila 60 miliona funti. Mnoge od tih transakcija obavljene su nakon što su braća Rotenberg već stavljena na crnu listu.

U julu ove godine, istraga američkog Senata optužila je Rotenbergove za tajnu kupovinu skupocenih umetnika kako bi izbegli sankcije - jedna od kompanija koja je učestvovala u toj šemi bila je Advantidž Alajans.

Američki istražitelji zaključili su da postoje čvrsti dokazi da je Advantidž alajns u vlasništvu Arkadija Rotenberga i da je kompanija koristila račun u Barkliz banci u Londonu da za njega kupuje umetnine u vrednosti od više miliona dolara.

U izveštaju se navodi kako „tajnovitost, anonimnost i odsustvo regulative stvaraju okruženje koje je zrelo za pranje novca i izbegavanje sankcija". Aukcijske kuće u SAD-u i Velike Britaniji „nisu postavile osnovna pitanja" o kupcima umetnina.

Uprkos sankcijama, čini se da je Arkadij platio 7,5 miliona dolara za kupovinu slike Renea Magrita „La Poitrine".

Sedamnaestog juna 2014. godine, kompanija povezana sa Arkadijem prebacila je gotovinu iz Moskve na Advantidžov račun u Barkliz banci u Londonu. Narednog dana Barkliz banka je poslala gotovinu prodavcu u Njujorku.

Ugašeni račun

U aprilu 2016. godine, Barkliz je pokrenuo internu istragu više računa za koje se sumnjalo da su povezani sa Rotenbergovima.

 

 

 

Extract from Barclays suspicious activity report into Arkady Rotenberg
BBC

 

 

 


Šest meseci kasnije, banka je ugasila Advantidžov račun nakon što je izrazila zabrinutost da se on koristi sa transfer sumnjivih sredstava.

Ali procureli izveštaji o sumnjivim aktivnostima (SAR-ovi) pokazuju da su drugi računi u Barkliz banci za koje se sumnjalo da su povezani sa Rotenbergovima ostali otvoreni do 2017. godine.

Jedna takva kompanija bila je Ajerton divelopment limited.

Prema dosijeima, Barkliz banka je posumnjala u Ajertonove aktivnosti i zaključila da je „Arkadij Rotenberg pravi vlasnik Ajertona".

 

 

 

Barclays bank building in London
Reuters

 

 

 

FinCEN dosijei su iscureli tajni dokumenti koji otkrivaju kako su velike banke dopuštale tokove prljavog novca širom sveta. Oni pokazuju da je Velika Britanija često slaba karika u finansijskom sistemu i kako je London zatrpan ruskom gotovinom.

Do ovih dosijea došao je Bazfid Njuz, koji ih je podelio sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara (ICIJ) i 400 novinara iz svih delova sveta. „Panorama" je predvodila istragu za BBC.


Pogledajte video o tinejdžeru koji zarađuje milione na zanimljiv način


Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?