Udružuju se američka i kineska banka

Azijska razvojna banka (ADB), koju finansijski podržavaju SAD, sarađivaće s novom multilateralnom kreditnom institucijom, Azijskom infrastrukturnom investicionom bankom (AIIB), koju predvodi Kina, putem zajedničkog finansiranja projekata u ovoj godini, izjavio je danas predsednik ADB Takehiko Nakao.

AIIB, sa sedištem u Pekingu, neki vide kao konkurenta Svetskoj banci i ADB banci, osnovanoj 1966. godine, sa centralom na Filipinima.

Međutim, predsednik ADB banke, Takehiko Nakao, ne smatra da će AIIB, koja zvanično treba da počne s radom sledeće sedmice s početnim kapitalom od 20 milijardi dolara, oslabiti njegovu banku i kaže da se raduje da rade zajedno.

"Složili smo se da možemo da sarađujemo", izjavio je Nakao, dodajući da je od prošle godine već imao dva sastanka s predsednikom AIIB-a Đin Lićunom kako bi uspostavili osnovne parametre za saradnju dve institucije.

Kako je rekao, njih dvojica su se dogovorili o sufinansiranju određenih projekata u regionu koji se odnose na transport i potrebe obnovljive energije, a očekuje se da će konkretne projekte objaviti oko sredine godine.

Kineska državna novinska agencija Sinhua je ranije izvestila da se očekuje da AIIB, koji startuje sa radom sledeće nedelje u Pekingu, ponudi svoju prvu seriju projektnih zajmova do sredine 2016. godine.

Nakao, inače bivši zamenik japanskog ministra finansija, nije rekao koliko će novca ADB izdvojiti za projekte sufinansiranja sa AIIB bankom.

Sjedinjene Države i Japan - svetske ekonomije broj jedan i tri, respektivno, odbile su da se pridruže AIIB banci, ali su se zato mnoge druge velike privrede, uključujući Nemačku, Veliku Britaniju, Južnu Koreju i Rusiju, priključile novom azijskom finansijskom divu.

Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.