Industrije koje bi mogle da nestanu ove godine

Kompanije umiru iz raznih razloga - zbog lošeg upravljanja ili novih poslovnih trendova.
Međutim, neki faktori su van kontrole firmi, čak i onih najboljih u industrijama koje nestaju. A te industrije izumiru najčešće iz jednog jednostavnog razloga - tehnoloških promena.
 
Mnoge od njih trajaće još neko vreme u stanju poluraspadanja, međutim, ima i onih za koje se s pravom pretpostavlja da bi mogle naprosto da izdahnu u 2016. godini. Biznis insajder piše o tri takve koje su najizgledniji kandidati za crni scenario u ovoj godini. 
 
Proizvodnja uglja 
 
Možda je preuranjeno reći da će ugalj do kraja ove godine biti sasvim mrtav jer, na kraju, trećina proizvodnje električne energije u SAD i dalje zavisi od te sirovine. Međutim, dugoročno, industrija uglja je mrtva. 
 
Da je tako govori i statstika: 2010. godine prihod od proizvodnje četiri najveće rudarske kompanije u SAD zajedno je iznosio 32 milijarde dolara, da bi danas pao na 340 miliona. 
 
Jedna od te četiri kompanije međuvremenu je bankrotirala, dve su morale da odu u restrukturiranje kako bi izbegle stečaj, a četvrta je na pragu toga. Pod pritiskom mnogo jeftinijeg gasa, potražnja za ugljem drastično je pala i mnogi neprofitabilni rudnici osuđeni su na zatvaranje. 
 
Spezijalizovane apoteke 
 
I industrija specijalnih apotekarskih usluga mogla bi pretrpeti snažan udarac i nestati sa ovom godinom. Glavni je problem u tome što bi prodaju brendiranih lekova, barem teoretski, mogli zameniti generički lekovi. 
 
Generičke verzije lekova mnogo su jeftinije, a pacijenti bi umesto u specijalizovane apoteke mogli da odu po lekove u obične trgovine i supermarkete. 
 
Iznajmljivanje DVD-eva 
 
Pad u ovom sektoru i nije neka novost. Već su u protekloj deceniji za 35 odsto pali prihodi od iznajmljivanja DVD-eva sa filmovima i igricama, dok se istovremeno beležila pojava i nagli rast servisa poput Netflixa. 
 
Iako kompanije poput RedBok ili Blockbuster koje se bave iznajmljivanjem DVD-eva još uvek ostvaruju dobit, ona je u stalnom padu. U isto vreme Netflix udara žestoki tempo s 43 miliona pretplatnika u SAD i 26 miliona u svetu. U protekloj godini broj pretplatnika porastao mu je za 30odsto. Striming usluge vode glavnu reč, a najam i prodaja DVD-eva polako odlazi u istoriju.
 
Autor: Biznis insajder

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.